چوب نبود حمایت، بین پره‌ توریبن‌های بادی سربیشه

دالان‌های بادی مناسب و روزهای آفتابی محصول اقلیم خراسان‌جنوبی است و سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی‌های نو و تجدیدپذیر می‌تواند اقدامی اثرگذار برای خلق ثروت از آسمان، تامین انرژی پایدار و توسعه همه‌جانبه باشد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان‌جنوبی، تا چند دهه قبل مردمان کویرنشین نهبندان و سربیشه در استان خراسان‌جنوبی با آسیاب‌های بادی که با بادهای ۱۲۰ روزه می‌چرخید، گندم خود را آرد می‌کردند و با شنیدن نام بادهای ۱۲۰ روزه سیستان و بلوچستان و خراسان‌جنوبی، چیزی که در ذهنمان نقش می‌بست، طوفان شن و کاهش دید و به زیر شن رفتن راه‌های روستایی و شهری بود.

استان مرزی خراسان‌جنوبی با داشتن دالان‌های بادی در شهرهای سربیشه و نهبندان، منطقه مناسبی برای ایجاد نیروگاه بادی است، اما از تهدید وزش طوفان‌های شدید و بادهای ۱۲۰ روزه در جهت استفاده از انرژی باد تاکنون به درستی استفاده نشده است.

تعداد بیش از ۳۰۰ روز آفتابی در کنار وزش بادهای ۱۲۰ روزه، امکان استفاده از انرژی بادی را در این استان فراهم کرده است، به‌طوری که در چند سال اخیر، نیروگاه‌های آفتابی حتی در مقیاس کوچک و روی پشت‌بام خانه‌ها ساخته شد و دولت علاوه بر دادن تسهیلات به متقاضیان سرمایه‌گذاری در این بخش، برق تولیدی این نیروگاه‌های کوچک را نیز به صورت تضمینی و برای ۲۰ سال خریداری کرد.

تهدیدی که تبدیل به فرصت می‌شود

بادهای مخرب ۱۲۰ روزه نیز فرصتی برای تأمین انرژی پاک از باد به وجود آورده است که و این برق تولیدی هم می‌تواند کمکی برای شبکه برق داخلی باشد و هم به دلیل هم‌جواری با کشور افغانستان برایمان ارزآوری داشته باشد.

دالان بادی در شهرستان‌های مرزی درمیان، نهبندان و سربیشه، آفریز قائنات، کجه و چهنوی فردوس، این مناطق را به بهترین ظرفیت برای اجرای طرح نیروگاه‌های بادی تبدیل کرده است.

آن‌طور که مهدی دادگر، مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای خراسان جنوبی می‌گوید: گسترش تولید و مصرف انرژی‌های تجدیدپذیر موجب کمک به تحقق اهداف توسعه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی می‌شود و از عوامل اساسی در رسیدن به توسعه پایدار در هر کشوری به شمار می‌رود.

وی استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر از جمله انرژی بادی و خورشیدی را موجب کاهش وابستگی به منابع فسیلی و کاهش انتشار گازهای آلاینده بر می‌شمرد و می‌افزاید: مهمترین مزیت انرژی بادی و خورشیدی نسبت به سایر انرژی‌ها، پاک و در دسترس بودن آن است.

مدیرعامل شرکت توزیع برق منطقه خراسان جنوبی درباره احداث نیروگاه بادی در خراسان جنوبی می‌گوید: با ساخت نیروگاه درح در شهرستان سربیشه، سالانه بیش از ۴۵ میلیون لیتر گازوئیل و ۱۲۵ هزار مترمکعب آب صرفه‌جویی خواهد شد.

وی با اشاره به سرمایه‌گذاری ۶۰ میلیون یورویی در این نیروگاه می‌افزاید: میزان اشتغال در این نیروگاه در دوره نصب، شش هزار و ۶۵۰ نفر روز و در دوره بهره‌برداری ۲۵ نفر به‌طور مستمر پیش‌بینی شده است.

چوب نبود حمایت، لای پره‌های توریبن بادی سربیشه/  ظرفیتی که در خراسان جنوبی مغفول ماند

علیرضا پوزشی، کارشناس انرژی‌های تجدید پذیر شرکت برق خراسان جنوبی با اشاره به استفاده نکردن حداکثری از ظرفیت‌های بادی و خورشیدی در استان می‌گوید: براساس گزارش سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) ۲۹ سایت انرژی خورشیدی در خراسان‌جنوبی شناسایی شده که ظرفیت تخمینی آن سه هزار و ۶۶۵ مگاوات است، بنابراین این استان مرزی و کویری به دلیل شرایط خاص آب‌وهوایی و وسعت زیاد، ظرفیت خوبی برای استقرار سامانه‌های خورشیدی در کشور دارد و به نوعی بهشت انرژی‌های تجدیدپذیر کشور است.

وی می‌افزاید: براساس تحقیقات به عمل آمده، میانگین سرعت باد برای به‌صرفه بودن تبدیل انرژی باد به برق حدود ۲۳ کیلومتر در ساعت اعلام شده است، در حالی که سرعت باد در برخی مناطق خراسان‌جنوبی نزدیک به ۳۳ کیلومتر در ساعت و به عنوان بهترین شاخص است.

کارشناس شرکت برق خراسان جنوبی با بیان اینکه منطقه مرزی دُرُح یکی از بزرگترین حوزه‌های بادخیز خراسان‌جنوبی است، ادامه داد: هم‌مرز بودن با کشور افغانستان موجب شده است، نه تنها تحت تأثیر بادهای ۱۲۰ روزه سیستان قرار بگیریم، بلکه وزش بادهای دیگری به نام هرات نیز سبب می‌شود در بیشتر روزهای سال در این منطقه وزش باد را داشته باشیم.

وی تصریح می‌کند: با توجه به این ظرفیت، مسئولان با جذب سرمایه‌گذار تصمیم گرفتند با استفاده از این انرژی پاک و نصب توربین‌های بادی به تأمین برق منطقه و حتی صادرات برق مازاد به کشور افغانستان بپردازند، از این رو در خرداد سال ۱۳۹۹ عملیات اجرایی نیروگاه بادی درح با ظرفیت ۵۰ مگاوات و در ۵۲۰ هکتار از اراضی شهرستان سربیشه آغاز شد.

چوب نبود حمایت، لای پره‌های توریبن بادی سربیشه/  ظرفیتی که در خراسان جنوبی مغفول ماند

نبود حمایت جدی از سرمایه‌گذار، عامل فرار سرمایه‌گذار از منطقه

پای صحبت محمد علی ضامن، مدیرعامل انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر خراسان نیز که می‌نشینیم روی دیگر سکه را می‌بینیم.

وی می‌گوید: طرح اولیه نیروگاه شامل ۲۰ واحد توربین ۲.۵ مگاواتی بود که ساخت آن با سرمایه‌گذاری اولیه بیش از ۶۰ میلیون یورو آغاز شد و قرار شد ۷۰ درصد این مشارکت از سوی شرکت مپنا و ۳۰ درصد توسط شرکت تأمین آتیه کارکنان صنعت برق خراسان تأمین شود.

مدیرعامل انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر خراسان می‌افزاید: مقدمات اجرایی احداث این نیروگاه از سال ۱۳۹۹ آغاز و به رغم نبود حمایت تسهیلاتی از سرمایه‌گذار اکنون این طرح با ۲۰ درصد ظرفیت اسمی و نصب چهار توربین دو و نیم مگاواتی و با ظرفیت ۱۰ مگاوات و ۱۲ میلیون یورو در شانزدهم مرداد سال‌جاری به بهره‌برداری رسید.

وی ادامه می‌دهد: با بهره‌برداری صددرصدی از این نیروگاه، سالانه از مصرف بالغ بر ۷.۳۶ میلیون متر مکعب معادل گاز طبیعی و انتشار ۱۷۸۸۴.۸ تن آلاینده‌های زیست محیطی جلوگیری شده و موجب صرفه‌جویی ۵۷۰۲.۴ مترمکعب آب در فرآیند تولید برق می‌شود.

ضامن تصریح می‌کند: سهم استان خراسان‌جنوبی با بهره‌برداری از نخستین نیروگاه بادی ۱۰ مگاواتی به بیش از ۲۸.۸ مگاوات رسیده و ظرفیت در حال احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر استان، بیش از ۵۴۸ مگاوات است.

وی اضافه می‌کند: در حال حاضر ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر احداث شده در کشور بیش از ۱۲۴۱ مگاوات است که ظرفیت نیروگاه‌های بادی منصوبه با بیش از ۳۷۶ مگاوات، سهمی معادل ۳۰ درصد از ظرفیت کل را به خود اختصاص داده است.

مدیرعامل انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر خراسان با گلایه از نبود حمایت از سرمایه‌گذار بخش خصوصی از سوی مدیران خراسان‌جنوبی می‌گوید: انرژی و انگیزه سرمایه‌گذار بخش خصوصی با بی‌مهری و بی‌توجهی مدیران کم می‌شودو این بی‌توجهی موجب فرار سرمایه گذار از منطقه می‌شود.

ضامن ادامه می‌دهد: ۸۰ درصد این پروژه به دلیل کسری ۵۰ میلیون یورو به حالت تعلیق درآمده است و اگر این میزان سرمایه باقی مانده باشد، به صورت تسهیلات ارزان قیمت از صندوق توسعه ملی در اختیار مجموعه قرار گیرد، نیروگاه به صورت ۱۰۰ درصد احداث و وارد مدار می‌شود.

به گزارش ایمنا، خراسان‌جنوبی با پتانسیل بالای باد، به عنوان یکی از مناطق مناسب برای احداث نیروگاه‌های بادی شناخته می‌شود و از آنجایی که احداث این نیروگاه‌ها نه تنها به تأمین پایدار انرژی کمک می‌کند، مزایای اقتصادی و زیست محیطی قابل توجهی نیز به دنبال دارند، سرمایه‌گذاری در این حوزه و حمایت از سرمایه‌گذاران، باید از اولویت‌های مهم مسئولان کشوری و استانی در این خطه کویری کشورمان باشد، چرا که کاهش منابع آبی از یک سو و آلودگی‌های زیست محیطی سوخت‌های فسیلی از سوی دیگر ضرورت توجه به استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر برای تأمین برق مورد نیاز را به خوبی روشن می‌سازد.

ایجاد نیروگاه‌های بادی به تنوع در سبد انرژی کشور کمک می‌کند و این پروژه‌ها افزون بر حفظ منابع طبیعی و کاهش اثرات منفی تغییرات اقلیمی، زمینه اشتغالزایی در این استان و کاهش آمار بیکاری را به دنبال خواهد داشت.

کد خبر 798213

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.