به گزارش خبرگزاری ایمنا، پروتئینهای دوقلو، نوعی از پروتئینهای همتا هستند که نقش کلیدی در رشد و پیشرفت بعضی از سرطانها دارند. این پروتئینها، با عملکردهای مشابه اما ظریف و متفاوت، امکان رشد سلولهای سرطانی را فراهم کرده و در نهایت موجب مقاومت آنها به درمانهای موجود میشوند.
برای محققان، این چالش همیشه وجود داشته که چطور میتوان بهطور همزمان هر دو پروتئین دوقلو را هدف قرار داد، چراکه شباهت ساختاری بالای این پروتئینها موجب دشواری در ایجاد داروهای مؤثر میشد، تحقیقات جدید مؤسسه Scripps نشان داده است که با استفاده از طراحی داروهای هوشمند، میتوان نقاط ضعف ساختاری این پروتئینهای دوقلو را شناسایی و مورد هدف قرار داد. این داروها به گونهای طراحی شدهاند که به هر دو پروتئین متصل شده و موجب اختلال در عملکرد آنها شوند، در نتیجه رشد و تکثیر سلولهای سرطانی مهار میشود.
یکی از ویژگیهای مهم این داروها توانایی آنها در مقابله با سرطانهایی است که به درمانهای معمول مقاوم شدهاند، سرطانهایی نظیر سرطان پستان، ریه و پانکراس که بهطور متداول پس از چندین دوره درمانی دچار مقاومت دارویی میشوند، میتوانند با این روش جدید درمان شوند. این دستاورد میتواند تحولی بزرگ در درمان سرطانهای پیچیده و مقاوم به حساب بیاید.
دانشمندان امیدوارند که این روش طراحی دارو بتواند بهعنوان الگویی برای درمان دیگر بیماریهای مقاوم به داروها مورد استفاده قرار گیرد، بررسیهای بالینی اولیه نشان میدهد که این داروها نه تنها ایمنی مناسبی دارند، بلکه کارایی بالایی نیز در هدفگذاری دقیق پروتئینهای دوقلو از خود نشان دادهاند.
هرچند نتایج اولیه امیدبخش هستند، همچنان تحقیقات بیشتری برای تکمیل مراحل بالینی و تأیید این داروها مورد نیاز است؛ این موفقیتهای اولیه نشان میدهد که هدفگذاری پروتئینهای دوقلو میتواند راهی جدید و کارآمد برای مقابله با سرطانهای پیچیده و مقاوم باشد. این دستاورد نهتنها نویدبخش درمانهای جدید است، بلکه دریچهای به سوی درک بهتر نقش پروتئینهای دوقلو در پیشرفت بیماریها میگشاید و میتواند به گسترش مرزهای علم داروشناسی منجر شود.
نظر شما