۴ مهر ۱۴۰۳ - ۰۹:۴۰
گل به خودی در نیویورک

بیان مطلبی فکرنشده و یک اشتباه کلامی از سوی رئیس‌جمهور در نشست با رسانه‌های آمریکایی در نیویورک، پیامدهای غیرقابل کنترلی در پی داشت و منافع ملی و سیاست خارجی کشور را در مقابل رسانه‌های بین‌المللی زیر سوال برد که با انتقادات فراوانی در داخل همراه بود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، «تروریست، ترویسته، فرقی نمی‌کنه؛ چه عربه، چه عجمه، چه فارسه، چه اسرائیله، چه آمریکاست، چه ایرانه. اگر ترور کرد، تروریسته. نه اینکه یک عده را ترور بکنه بگه دفاع از خوده؛ یک طرف اگر خواست چنین کاری بکنه، بگه تروریسته. ما محکوم می‌کنیم اینها را. این کلیت حرف ماست. بیایید کمک کنیم جامعه‌ای درست بشه که امنیت به وجود بیاد. بیایید کاری کنید تعامل کنیم. نجنگیم. توی اوکراین هم عین همینه. چیزی را که با گفت‌وگو می‌تونیم حل کنیم با موشک و اسلحه حل نشده. ما آماده‌ایم تمام سلاح‌ها را بگذاریم کنار به شرطی که اسرائیل هم بگذاره کنار. یک سازمان بین‌المللی بیاد امنیت منطقه را تأمین کنه. اصلاً اون‌ها هم لازم نیست؛ ما خودمون امنیت خودمون را بلدیم تأمین کنیم. ولی هیشکی در مقابل کسی نیاد تا دندان اون طرف را مسلح بکنند به این‌ور هم بگویند تو حق نداری یک موشک هم بسازی! ما در ان‌پی‌تی در تمام مقررات راجع به هسته‌ای رفتیم وارد شدیم تعهد کردیم، اسرائیل بمب اتم هم درست کرده، هر کاری کرده، توی هیچ‌کدام از این قوانین بین‌المللی هم وارد نشده، کسی هم کاری به کارش نداره. چرا؟ بعد هر وقت دلش خواست تهدید اتمی می‌کنه؛ میگن اگر این کار را بکنید ما مثلاً بمب اتم می‌زنیم! این انسانیته؟ این ادعای صلح و امنیت و آرامشه توی دنیا؟ بیایید کمک کنیم دنیا در صلح و امنیت باشه. ما آماده‌ایم. ما نمی‌خواهیم بجنگیم؛ ما می‌خواهیم با هم آشتی بکنیم، با همه کسان؛ طمع به خاک هیچ کسی نداریم و دنبال اختلال در هیچ جایی نیستیم. معنی این حرف این نیست که ممکنه ایرانی نباشه در بعضی جاها بعضی کارها را نکنه! احتمال داره. چطور توی کشور خودمون علیه خود ما ممکنه یک عده بلند بشوند یک کارهایی بکنند؟ ولی این رو بگید که ماییم که داریم این کار رو می‌کنیم؛ این ما نیستیم. بالاخره یکسری آدم‌ها هستند که چارچوب را نمی‌پذیرند، مستقل یک اقدامی بکنند. این‌رو نباید به اسم ما بگذارید. ما چیزی را که می‌گیم صادقانه می‌گیم. من زیاد سیاست بلد نیستم؛ دروغ گفتن هم بلد نیستم! به خاطر حرف دلم می‌خواهم با آدم صادقانه صحبت کنم و به آدم راست بگم. اینکه یک روز یک چیزی بگم و بعد ببینیم دروغ بود؛ صادق نبودم. حرفی رو که زدم درست نبود. می‌خواستن سر ما کلاه بگذارن. ما سر هیشکی رو نمی‌خوایم کلاه بگذاریم. حق هیشکی را نمی‌خوایم ضایع بکنیم؛ چه در داخل کشورمون؛ چه با همسایه‌هامون؛ چه با دنیایی که توش زندگی می‌کنیم. به پیر و پیغمبر ما هم انسانیم. جنگ‌طلب نیستیم. دلمون می‌خواد آرامش تو دنیا ایجاد بشه. کمک کنید این اتفاق بیفته. متشکرم.»

آنچه ذکر شد بخشی از سخنان پزشکیان، رئیس‌جمهور کشورمان در نشست خبری با مدیران ارشد رسانه‌های آمریکایی در نیویورک است که شامگاه دوشنبه برگزار شد و بلافاصله با نقل قول عبارت عجیب «ما آماده‌ایم تمام سلاح‌ها را کنار بگذاریم» توسط رسانه آمریکایی بلومبرگ به تیتر اول بسیاری از رسانه‌های خارجی تبدیل شد و مورد نقد شدید افکار عمومی داخلی قرار گرفت. پس از آن بود که عراقچی، وزیر امور خارجه نسبت به آن واکنش نشان داد و در گفت‌وگو با رسانه‌های داخلی این خبر را تکذیب کرد، اما خیلی زود، با انتشار صوت این جلسه توسط خبرنگاران حاضر در آن، مشخص شد که در کمال تعجب و تأسف، درست در میانه شدیدترین جنگ‌افروزی رژیم صهیونیستی در منطقه غرب آسیا و حمله به لبنان و غزه، این جملات در خاک آمریکا که بزرگترین حامی اسرائیل محسوب می‌شود، بیان شده است.

آنچه بیش از هر چیز انتقادات فراوانی را متوجه سخنان رئیس‌جمهور کرد، مسئله کنار گذاشتن سلاح‌ها و درخواست از یک سازمان بین‌المللی برای تأمین امنیت منطقه بود، موضوعی که همان‌طور که پزشکیان بارها اشاره کرده است، ناشی از آگاهی نداشتن او از بعضی مسائل است و مواضع پیشین و پسین او نشان داده است که حتی خود او نیز معتقد به چنین رویکردی نیست، اما در هر صورت، یک اشتباه کوچک و بیان مطلبی فکرنشده در یک موقعیت بین‌المللی، پیامدهای غیرقابل کنترلی در پی داشت و منافع ملی و سیاست خارجی کشور را در مقابل رسانه‌های بین‌المللی زیر سوال برد. برای مثال، تنها یکی از تبعات این سخنان نسنجیده، واکنش هرتزوگ، رئیس دولت اشغالی بود که در اظهاراتی وقیحانه گفت: «اگر رئیس‌جمهور ایران واقعاً می‌خواهد وضعیت را به مسیر دیگری هدایت کند، تهدید سلاح‌های تروریستی و نابود کردن آن‌ها را در پیش بگیرد. رئیس‌جمهور ایران یک چیز می‌گوید، اما سپاه پاسداران به دستور ژنرال‌هایش که در اتاق‌های کنترل حماس، جهاد اسلامی، حزب‌الله، حوثی‌ها و عراق نشسته‌اند، با وحشت مستمر، کل منطقه را به ورطه نابودی می‌کشانند و نیروهای نیابتی را تأمین مالی می‌کنند. چگونه ممکن است که یک قبیله کوچک ۵۰ هزار نفری در یمن موشک‌های بالستیک و موشک‌های کروز در اختیار داشته باشد؟ کشورهای کمی در جهان آن‌ها را در اختیار دارند، چگونه ممکن است در دست حزب‌الله لبنان باشد؟ اگر رئیس‌جمهور ایران واقعاً می‌خواهد وضعیت به سمت دیگری هدایت شود، باید تهدید سلاح‌های تروریستی برطرف شود و این گروه‌ها از بین برود.»

تنش‌زدایی یا تهدیدزدایی؟

درواقع همان‌طور که پیش‌تر و در ایام انتخابات در گزارشی به موضوع قدرت اشاره کرده بودیم، «رویکرد تنش‌زدایانه» در شرایطی که طرف مقابل هیچ تمایلی به آن نشان نمی‌دهد، نه‌تنها سودی ندارد، بلکه طرف مقابل را به انجام اقدامات خصمانه ترغیب می‌کند و در چنین شرایطی باید «تهدیدزدایی» را در دستور کار قرار داد.

علی‌اکبر دارینی، کارشناس مسائل بین‌الملل در همین رابطه می‌گوید: تنش‌زدایی و تعامل با جهان در روابط بین‌الملل نگاهی خردمندانه است، اما روابط بین‌الملل بر پایه قدرت است. تنش‌زدایی یک‌طرفه رخ نمی‌دهد و اگر یک‌سویه باشد، هرگز به سرانجام نمی‌رسد، زیرا به اراده هردو سو بستگی دارد. تنش‌زدایی زمانی اتفاق می‌افتد که هر دو طرف خواهان آن باشند، بنابراین ایران نمی‌تواند یک‌طرفه تنش‌زدایی کند زیرا نه‌تنها سودی نخواهد داشت، بلکه به زیان ایران خواهد بود. چرا؟ زیرا طرف مقابل (به‌ویژه اگر قدرتمندتر باشد) به تنش‌زایی و اقدامات خصمانه روی می‌آورد تا شما را وادار کند امتیاز بیشتری بدهید و سرانجام تسلیم شوید.

وی معتقد است: از سوی دیگر تهدیدزدایی راه کاستن از تنش‌ها است. راه تنش‌زدایی افزایش قدرت بازدارندگی است و همان‌طور که در عملیات وعده صادق مشاهده کردیم، با بالا رفتن قدرت بازدارندگی شما، طرف مقابل از اقدامات خصمانه خود خواهد کاست و تنش‌زدایی خود به خود رخ خواهد داد. تنش‌زدایی یک‌طرفه نیست، اما تهدیدزدایی یک‌طرفه اتفاق می‌افتد و فرمان آن در دست خود شماست، بنابراین راه دستیابی به تنش‌زدایی تولید قدرت است.

مطابق آنچه گفته شد، بیان چندین و چندباره مطالبی از قبیل ما با آمریکایی‌ها برادریم، ما صلح‌طلب هستیم و جنگ نمی‌خواهیم، در راستای «تنش زدایی» است و پیامد آن همان‌طور که در ماه‌های اخیر مشاهده کردیم، وقیح‌تر شدن و ارسال این پیام به دشمنان است که «هر اقدامی انجام دهید، واکنشی نسبت به شما نشان نخواهیم داد.!»

در واقع همان‌طور که رهبر معظم انقلاب اشاره کردند، هدف دشمن از جنگ روانی در عرصه نظامی، ایجاد ترس و عقب‌نشینی است و به همین دلیل «به تعبیر قرآن کریم، عقب‌نشینی غیرتاکتیکی در هر میدانی چه عرصه نظامی و چه میدان‌های سیاسی، تبلیغاتی و اقتصادی، غضب الهی را به دنبال دارد.»

به همین علت ضروری است که وقتی شخصی در جایگاه مهمی مانند ریاست‌جمهوری قرار می‌گیرد، برای حفظ امنیت ملی و اقتدار کشور، بسیار بیش از گذشته روی بیان تک‌تک واژه‌ها حساسیت به خرج دهد و به تبعات سخنان خود بیندیشد، نباید فراموش کرد که در این بین نقش مشاوران رسانه‌ای و کارشناسان همراه بسیار پررنگ است و بروز چنین خطایی متوجه آن‌ها نیز است.

اظهارات پزشکیان در نیویورک، انتقادات بسیاری از فعالان رسانه‌ای و چهره‌ها را نیز در پی داشت که در ادامه به بعضی از آن‌ها می‌پردازیم.

در همین راستا وحید یامین‌پور در واکنش به این اظهارات در بخشی از یادداشت شخصی خود که در صفحات مجازی خود منتشر کرد، نوشت: «صوتی که از صحبت‌های آقای پزشکیان منتشر شده حتی از تیتر بلومبرگ هم بدتر است. به گمانم از ابتدای انقلاب تا الان هیچ‌کس چنین حرفی را بر زبان نیاورده؛ حتی سیاستمداران درجه سه، حتی روزنامه‌نگاران؛ و به همین دلیل هم وزیر امور خارجه و رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت بلافاصله آن را تکذیب کردند.

اما حالا که صوت منتشرشده دو پرسش مطرح می‌شود:

آیا باز هم با یک اشتباه لپّی یا سهواللسان مواجهیم؟ بعید است. طرح آقای رئیس‌جمهور روشن و کامل است. به‌خصوص آنجا که تصریح می‌کند یک نهاد بین‌المللی بیاید و امنیت منطقه را تأمین کند.

اما آیا این طرح از آن خود رئیس‌جمهور است؟ این را شک دارم. او صادقانه بارها گفته است: «بلد نیستم.» به نظر می‌رسد این طرح در کوران منازعات منطقه و حملات تروریستی رژیم صهیونیستی به لبنان برای تضعیف جبهه مقاومت به ایشان املاء شده و اختصاصاً از قبل برای ارائه تدارک دیده شده است.

می‌ماند پاسخ دو پرسش دیگر: چه کسی این طرح را در مقابل طرح رسمی جمهوری اسلامی که بارها از زبان رهبر انقلاب گفته شده، مطرح و برای ارائه در مجامع بین‌المللی به پزشکیان داده است؟ و دوم اینکه آیا پزشکیان در موافقت با این مضمون و محتوا آن را ارائه کرده یا در جهل و تسامح نسبت به آن فقط از روی متن، آن را خوانده؟»

صفحه رسمی امام خمینی (ره) نیز در توییتی بخشی از سخنان ایشان را باز نشر داد و نوشت:

گل به خودی در نیویورک

همچنین محمدحسین پویانفر در توییتی با اشاره به حدیثی از حضرت علی (ع) نوشت:

گل به خودی در نیویورک

کاربران دیگری نیز در ادامه اینگونه واکنش نشان دادند:

گل به خودی در نیویورک

گل به خودی در نیویورک

گل به خودی در نیویورک

گل به خودی در نیویورک

گل به خودی در نیویورک

«پیام پزشکیان به سران جهان» در مجمع عمومی سازمان ملل از نگاه رسانه‌های بین‌المللی

«مسعود پزشکیان» شب گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل بر آمادگی ایران برای تعامل با قدرت‌های جهان و همسایگانش، مراودات اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و امنیتی مؤثر و از جایگاه برابر تاکید کرد. سخنان او بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های مختلف در سطح دنیا داشته است.

خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی درباره سخنرانی مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران در هفتادونهمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک نوشت: رئیس‌جمهور جدید ایران در سخنان خود پیامی مبنی بر این به سران جهان منتقل کرد که می‌خواهد فصلی سازنده در روابط بین‌الملل کشورش باز کند، اما او به صراحت اعلام کرد که دیگران، از جمله ایالات متحده باید نقش خود را ایفا کنند.

آسوشیتدپرس با اشاره به اینکه این نخستین حضور پزشکیان در مجمع عمومی سازمان ملل بوده است، لحن او را سنجیده توصیف و بخش‌هایی از سخنان او را منتشر کرد.

گل به خودی در نیویورک

کد خبر 793287

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.