علیمحمد ظهرابی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه ظهور شهرسازی و معماری اسلامی-ایرانی در سیمای شهری کلانشهر اصفهان نیازمند تدوین ضوابط و مقررات ویژه و اجرایی در طرحهای توسعه شهری است، اظهار کرد: لازم است چارچوب و ضوابط مشخصی در بدنهها و جدارههای شهری اعمال شود، زیرا تجربه جهانی شهرها نشان داده است که اعمال ضوابط و معیارها، موجب دستیابی به یکپارچگی و هماهنگی در نماهای شهری میشود.
وی افزود: برای دستیابی به یک زیباییشناسی همگون و متناسب با معماری ایرانی-اسلامی در منظر شهری، باید چارچوب خاصی برای طراحان و معماران تعیین شود؛ این چارچوب همزمان باید فضایی برای بروز خلاقیتها فراهم کند؛ با این حال اعمال ضوابط مشخص در بدنهها و جدارههای شهری ضروری است.
مسئول دبیرخانه دائمی شهر اسلامی شهرداری اصفهان تصریح کرد: در معماری بهویژه در طراحی نما، عوامل متعددی نظیر عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، همچنین خواستهها و مطالبات کارفرماها تأثیرگذار هستند، با این حال، آنچه اهمیت ویژه دارد، وجود ضوابط و مقررات کلان در حوزه شهرسازی و معماری و انطباق آنها با طرحهای توسعه شهری است.
ظهرابی با بیان اینکه برای تحقق نماهای با معماری ایرانی-اسلامی، ابتدا باید زمینههای لازم در تمام طرحهای توسعه شهری فراهم شود، ادامه داد: اگر بخواهیم اصول معماری ایرانی-اسلامی همچون وحدت، تعادل، درونگرایی، محرمیت، عدم اشراف بصری، سادگی و تواضع در فضای شهری نمود پیدا کند، ابتدا باید این اصول بهعنوان ضوابط و راهنمای طراحی شهری در طرحهای توسعه شهری گنجانده شوند.
وی اضافه کرد: این موضوع در مولفههایی نظیر نحوه تفکیک زمین، چیدمان جرمها در قطعات، توزیع تراکم ساختمانی، سطح اشغال و تعداد طبقات به وضوح تأثیرگذار است، زیرا امروزه ضوابط و مقررات طرحهای توسعه شهری نقش مهمی در حجم، فرم و نمای ساختمانها دارند، با این حال در بسیاری از موارد ضوابط و مقررات با تفکرات مدرنیسمی شکل گرفته است و بهکار برده میشود.
مسئول دبیرخانه دائمی شهر اسلامی شهرداری اصفهان عنوان کرد: عواملی نظیر نحوه تفکیک زمین، جرمگذاری در قطعات، توزیع تراکم در بافتهای شهری و تعداد طبقات، تأثیر زیادی بر فرم ساختمانها دارد، با این حال در بسیاری از موارد این عوامل بهصورت کلیشهای و یکنواخت در تمام مناطق جغرافیایی، اقلیمی و فرهنگی اعمال میشود که این امر مانع از بروز مولفهها و معیارهای شهرسازی ایرانی-اسلامی میشود.
ظهرابی خاطرنشان کرد: برای تحقق معماری ایرانی-اسلامی، ابتدا باید شهر و شهرسازی ایرانی-اسلامی را بهدرستی بشناسیم و اصول آن را در محیط شهری پیاده کنیم.
نظر شما