خسارت بیش از هزار میلیارد ریالی باران در گلستان/ معابر شهری که به زیر آب رفتند

بارش‌های شدید باران در روزهای گذشته در گلستان خسارت‌های جدی در حوزه زیرساختی جاده‌ای و منازل مسکونی به بار آورد که این خسارت‌ها بیش از هزار میلیارد ریال گزارش شد؛ شدت باران در برخی از شهرستان‌های استان به اندازه‌ای بود که به گفته فرماندار کلاله، معابر شهری این شهر به زیر آب رفت.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از گلستان، در روزهای گذشته اداره کل هواشناسی استان گلستان هشدار زرد و سپس نارنجی اعلام کرد که در پی آن با بارش‌های شدید، شهرها و روستاهایی از استان گلستان درگیر سیلاب شد.

به باور کارشناسان یکی از دلایل وقوع سیلاب در چنین شرایطی لایروبی نکردن رودخانه‌هاست، چراکه در استان بالغ بر سه هزار و ۲۰۰ کیلومتر رودخانه وجود دارد که حدود یک هزار و ۸۰۰ کیلومتر آن به لایروبی نیاز دارد، همچنین براساس اعلام شرکت آب منطقه‌ای گلستان، به طور متوسط هر سال باید ۶۰۰ کیلومتر از رودخانه‌های استان لایروبی شوند تا در مدت سه سال به یک هزار و ۸۰۰ کیلومتر برسد.

هرچند که این حادثه خسارت جانی نداشت اما بخش‌هایی از منازل مسکونی روستایی، راه‌هایی روستایی و بخشی از محورهای استان را با مشکل مواجه کرد، ضمن اینکه خسارت به منازل مسکونی در شهرهای کلاله و مراوه تپه و روستاهای آن را نیز نمی‌توان نادیده گرفت، با این حال به دلیل هشدار به موقع هواشناسی، ستاد بحران با آمادگی در صحنه حاضر شد و مشکلات پیش آمده نیز در کمترین زمان ممکن مرتفع شد.

خسارت بیش از هزار میلیارد ریالی باران در گلستان/ معابر شهری که به زیر آب رفتند

خسارت بیش از هزار میلیارد ریالی باران در گلستان

امان‌محمد باشقره، فرماندار مراوه‌تپه در این رابطه به خبرنگار ایمنا می‌گوید: بارندگی شدید و سیلاب ناشی از آن در چند روز اخیر هزار و ۳۷۰ میلیارد ریال به زیرساخت‌ها شهری و روستایی این شهرستان خسارت زد.

وی بیشترین خسارات سیلاب را مربوط به واحدهای مسکونی روستایی می‌داند و می‌افزاید: ۳۸ خانه در روستاهای مراوه‌تپه که بر اثر سیلاب تخریب یا خسارت دیدند، نیازمند بازسازی و مرمت هستند، بخشی از جاده‌ها و پل‌ها در مناطق شهری و روستایی مراوه‌تپه در این مدت خسارت دید که به عنوان نمونه می‌توان به آب‌شستگی و تخریب پل جاده شهر مراوه‌تپه به سمت جاده مرزی دادلی غزنین اشاره کرد.

فرماندار مراوه‌تپه می‌افزاید: بخش دیگری از خسارت سیلاب اخیر مربوط به جاده بین مزارع، جاده‌های عشایری، زمین‌های کشاورزی، حوزه آب و فاضلاب، گاز و معابر شهری می‌شود.

باشقره بارندگی در مراوه تپه را حدود ۴۰ میلیمتر ارزیابی می‌کند و می‌گوید: در مناطقی مثل آق چاتال حدود ۸۰ میلیمتر بارش داشتیم که این سبب بالا آمدن آب و طغیان رودخانه‌ها و جاری شدن سیلاب شده بود.

خسارت بیش از هزار میلیارد ریالی باران در گلستان/ معابر شهری که به زیر آب رفتند

معابر کلاله ساعاتی زیر آب رفت

براساس ارزیابی کارشناسان هواشناسی در این روزها بیشترین بارش استان مربوط به شهرستان کلاله و به خصوص در مناطقی مانند یل چشمه با حدود ۹۰ میلیمتر که در کلاله این میزان ۵۰ میلیمتر گزارش شده بود.

فرهاد شیبک، فرماندار شهرستان کلاله در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا می‌گوید: در مناطق روستایی و بالادست بخش پیشکمر شهرستان کلاله بارش‌ها زیاد بود و به این ترتیب حجم زیادی آب در بستر رودخانه‌ها جمع و باعث طغیان آن شد.

وی اضافه می‌کند: بارش شدید باران سبب تخریب «آنتنی» برخی روستاهای کلاله واقع در مسیر رودخانه و نیز حاشیه پل دو روستای «چروک و یاساقلق» شده است.

فرماندار شهرستان کلاله معتقد است بارش باران در این شهرستان در ساعاتی به قدری شدید بود که معابر کل شهر به زیر آب رفت.

شیبک با اشاره به اینکه بارش‌های شدید باران در دو مرحله اتفاق افتاد، می‌افزاید: نخستین بارش در عصر جمعه و عمدتاً در مناطق کوهستانی و بخش پیشکمر کلاله به میزان ۴۶ تا ۴۸ میلیمتر بود که باعث طغیان رودخانه و گل‌ولای گرفتن مسیرهای روستایی شد اما با کمک راهداری مسیر را پاک‌سازی کرده و مانع از بسته شدن راه‌ها شدیم.

وی ادامه می‌دهد: بارش‌های شدیدتر در شهرستان کلاله مربوط به عصر شنبه در همان مناطق قبلی بود که در این مرحله بیش از ۸۳ میلیمتر بارش داشتیم.

فرماندار کلاله آب‌شستگی و تخریب برخی مناطق روستایی را از خسارت‌های این سیل می‌داند و می‌افزاید: در حال حاضر در حال برآورد ریالی خسارات سیل هستیم و ظرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت آینده میزان دقیق خسارات را اعلام می‌کنیم.

خسارت به شالیزارهای گلستان

اما تنها خسارت به راه‌های روستایی و محورهای اصلی استان و منازل مسکونی روستایی و شهری نبود و محصولات کشاورزی نیز از این حادثه خسارت جدی دیدند.

نعمت‌الله حاجی‌زاده، مدیر کل مدیریت بحران گلستان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا می‌گوید: به جز شهرستان‌های مراوه تپه، کلاله، آزادشهر نیز از شدید بارش‌های شدید نقطه‌ای در استان در امان نماند.

وی با بیان اینکه سیلاب اخیر خسارت جانی بر جای نگذاشت، می‌افزاید: با توجه به اقدامات انجام شده و اعلام هشدارهای لازم، خوشبختانه سیلاب اخیر خسارت زیادی نداشت، البته در مراوه تپه وقوع صاعقه به یک گله گوسفند در روستای پارچقلی گوکلان باعث تلف شدن ۴۲ رأس گوسفند شد.

به گفته مدیرکل مدیریت بحران گلستان، ارزیابی‌های غیر رسمی نشان می‌دهد سیلاب اخیر به ۴۰ هکتار از زمین‌های شالی، خسارت ۵۰ تا ۱۰۰ درصدی وارد کرده است.

او معتقد است که با توجه به توپوگرافی منطقه ما نباید موضوع سیلاب را در گلستان به عنوان یک بحران بدانیم، بلکه باید تلاش کنیم تا با بهره‌گیری از روان‌آب‌های ایجاد شده مشکلات کم‌آبی را در استان برطرف کنیم.

وی لایروبی رودخانه‌ها را یک عامل بازدارنده برای ایجاد سیلاب می‌داند و می‌افزاید: اعتبار مورد نیاز برای لایروبی رودخانه‌های استان را سالانه بالغ بر دوهزار و ۴۰۰ میلیارد ریال است که با توجه به ضرورت اجرای این طرح با ابتکار عمل سازمان مدیریت بحران کشور و همچنین استاندار گلستان، قرارگاه لایروبی شهید لولایی تشکیل شده است تا با استفاده از ظرفیت‌های داخلی استان و استان‌های هم‌جوار مانند سمنان، اصفهان و خراسان شمالی لایروبی نقاط اولویت‌دار استان انجام شود.

خسارت بیش از هزار میلیارد ریالی باران در گلستان/ معابر شهری که به زیر آب رفتند

۵ کیلومتر از راه‌های پارک ملی گلستان خسارت دید

وحید خیرآبادی، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان به خبرنگار ایمنا می‌گوید: بارندگی اخیر باعث بروز خسارت به پنج کیلومتر از راه‌های دسترسی پارک ملی گلستان شد.

وی با بیان اینکه بیشترین بارندگی این مدت در پارک ملی گلستان مربوط به ایستگاه تنگراه به میزان ۴۹ میلی‌متر بوده است، می‌افزاید: این بارش‌ها باعث پرآبی رودخانه‌ها و چشمه‌های موجود در این ذخیره‌گاه شد تا حیات وحش دسترسی راحت‌تری به آب داشته باشند.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان ادامه می‌دهد: وضعیت آبی رودخانه دوغ به عنوان یکی از رودخانه‌های اصلی پارک ملی گلستان با بارندگی‌های این مدت بهتر شد و شاهد جریان یافتن آب در رودخانه خشک‌شده خاندوشان هستیم و بیشتر چشمه‌ها هم پرآب شده است.

وی اضافه می‌کند: علاوه بر تمام این نکات مثبت برخورد صاعقه باعث خسارت به پنل خورشیدی پایگاه محیط بانی آلمه شد و سقف اتاقک حفاظتی در منطقه بیدک را نیز آسیب زده است.

۱۳ درصد سدهای استان آبگیری شد

اما در کنار اعلام آمار خسارت بارش‌های شدید باران در روزهای گذشته نباید از آبگیری سدها و تالاب‌های استان گذشت که خوشبختانه بر اساس اخبار منتشره حاصل این بارش‌ها ورود سه میلیون متر مکعب آب به سد بوستان است.

ایرج حیدریان، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای گلستان در این رابطه به خبرنگار ایمنا می‌گوید: با توجه به بارش‌های اخیر در استان، سدها و تالاب‌های استان آبگیری شد.

وی با بیان اینکه حاصل این بارش‌ها ورود سه میلیون متر مکعب آب به سد بوستان بوده، اضافه می‌کند: مخزن سد بوستان در بیست‌ودوم شهریور، ۱۹ درصد ذخیره آبی داشت که در حال حاضر به بیش از ۲۹ درصد رسیده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای گلستان ادامه می‌دهد: در حال حاضر ۳۱.۵ میلیون متر مکعب معادل ۱۳ درصد ظرفیت کل مخزن سدهای استان آبگیری شده است.

وی معتقداست که بارش‌های فعلی شرایط ذخیره آب سدها را بهبود بخشیده است، به طوری که در زمان مشابه سال گذشته آب سدهای استان معادل ۹ میلیون مترمکعب به عبارتی چهار درصد بود، درحالی‌که در سال‌جاری این ذخیره به ۱۳ درصد افزایش پیدا کرده است.

به گزارش ایمنا، اگرچه بارش‌های شدید باران در روزهای گذشته خسارت‌های جدی به زیرساخت‌های جاده‌ای و منازل مسکونی وارد کرد، خسارت‌هایی که بیش از هزار میلیارد ریال گزارش شد اما آبگیری سدها و تالاب‌ها را به همراه داشت تا ضرورت بهره‌مندی از این روان‌آب‌ها را که با جاری شدن سیل همراه است، به مسئولان دوباره گوشزد کند؛ روان‌آب‌هایی که اگر به درستی هدایت شوند، موجب پیشی گرفتن برکات بارش‌ها بر خسارت‌ها می‌شود و در صورت توجه جدی به زیرساخت‌ها دیگر شاهد اخبار نگران کننده از این بارش‌ها نخواهیم بود.

کد خبر 790949

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.