صادرات طلای سرخ کویر به کشورهای خارجی/ یزد؛ رتبه نخست تولید روناس ایرانی

روناس گیاهی متناسب با اقلیم ایران است که کاشت آن طی سال‌های اخیر در خطه مرکزی ایران به‌ویژه استان یزد رونق گرفته و محصولات حاصل از این گیاه به کشورهای خارجی از جمله ایتالیا، ژاپن، ترکیه و دبی نیز صادر شده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از یزد، ایران به برکت داشتن اقلیم متنوع مهد کاشت انواع گیاهان دارویی و خوراکی است، گونه‌هایی که نه تنها در داخل کشور مورد استفاده قرار می‌گیرد، بلکه به واسطه کیفیت مرغوب و تولید مختص در ایران به سایر کشورهای جهان نیز صادر می‌شود.

روناس یکی از گیاهان دارویی کم آب‌خواه و سازگار با اقلیم کویر است که شرایط کاشت خوبی در ایران دارد؛ این گیاه تحمل و سازگاری متناسبی با آب شور، خاک شور و شرایط اقلیمی استان یزد دارد.

بیشترین سطح زیرکشت گیاه روناس در شهرستان‌های اردکان و بافق است و عمده این محصول گیاهی و درمانی تولید شده در استان به کشورهای ایتالیا، ترکیه، ژاپن و دبی صادر می‌شود.

ایتالیا، ترکیه، ژاپن و دبی مقصد روناس ایرانی

علی ایزدی، کارشناس مسئول باغبانی جهاد کشاورزی یزد اظهار می‌کند: در ریشه گیاه روناس ماده رنگینی به نام آلیزارین وجود دارد که با استخراج آن از ریشه تولید رنگ طبیعی انجام می‌شود و از قدیم مورد توجه صاحبان صنعت نساجی و فرش دستباف کشور بوده است.

وی تاکید می‌کند: ماده آلیزارین که از ریشه گیاه استخراج می‌شود به‌عنوان رنگ طبیعی و ارگانیک در صنایع رنگ‌ریزی، غذایی و دارویی کاربردهای فراوانی دارد و از برگ و ساقه روناس نیز برای تغذیه دام استفاده می‌شود.

کارشناس مسئول باغبانی جهاد کشاورزی یزد از جمله چالش‌ها و موانع اصلی در تولید این گیاه را افزایش هزینه‌های کارگری، مکانیزه نبودن کاشت و برداشت، نبود صنایع فراوری رنگ‌دانه آلیزارین می‌داند.

ایتالیا، ترکیه، ژاپن و دبی مقصد روناس ایرانی

محمدعلی حاتمی‌زاده، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد درباره کشت گیاه روناس در استان یزد می‌گوید: استان یزد ۳۰۰ هکتار سطح زیرکشت گیاه روناس دارد که سالیانه ۳۵۰۰ تن روناس تولید می‌شود.

وی با اشاره به اینکه استان یزد جایگاه اول تولید این محصول در کشور را به خود اختصاص داده است، ادامه می‌دهد: گیاه روناس تحمل و سازگاری خوبی با آب‌، خاک شور و شرایط اقلیمی استان یزد دارد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد تصریح می‌کند: کاشت این گیاه در اراضی شور برای اصلاح و بهبود شوری خاک مؤثر است و کشت آن به صورت اصلی، مخلوط و کاشت زیردرختی در بین ردیف‌های باغات پسته و خرما در برنامه اصلاح الگوی کشت استان قرار دارد.

حاتمی‌زاده با اشاره به خواص دارویی روناس تاکید می‌کند: این گیاه دارای اثرات ضدالتهابی، ترمیم زخم و خارش‌های پوستی، ضدعفونی‌کننده، رفع ناراحتی‌های کلیوی و اشتهاآور و عصاره متانولی ریشه این گیاه از خاصیت ضد باکتریایی بالایی برخوردار است.

وی درباره حمایت از تولید و کاشت گیاه روناس عنوان می‌کند: طی سال‌های اخیر حدود ۱۲۰ تا ۱۵۰ تن پودر روناس برای صادرات خریداری شده است که بر اساس براوردها در سال جاری در یک مزرعه یک هکتاری سه ساله با مدیریت مطلوب حدود ۹,۲۳۲ میلیون ریال درآمد حاصل می‌شود.

ایتالیا، ترکیه، ژاپن و دبی مقصد روناس ایرانی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد با بیان اینکه تعداد بهره‌برداران روناس در استان یزد بالغ‌بر ۵۰۰ نفر است و عمده تولید روناس را در شهرستان‌های اردکان و بافق انجام می‌دهند، اضافه می‌کند: این گیاه به‌دلیل قابلیت تحمل به شوری به‌نسبت بالا، شرایط اقلیمی استان و دارا بودن ماده رنگی طبیعی آلیزارین دارای ارزش اقتصادی بالایی است.

به گزارش ایمنا، برای رونق اقتصادی بیشتر در تولید گیاهان دارویی و کم آب‌خواهی همچون روناس توجه بیش از پیش به تولید محصولات متفرقه و افزایش بهره‌وری و کاربری آن ضرورت دارد.

فراوری محصول، تولید پودر روناس، استخراج آلیزارین و سایر مواد مؤثره فعال گیاه در صنایع و پزشکی، استانداردسازی محصول، برندسازی، ایجاد کارگاه‌های صنعتی، توسعه مکانیزاسیون محصول، استفاده از فناوری‌های نوین در فرایند کاشت و برداشت، فراوری و توجه به صنایع تبدیلی آن به افزایش رغبت مردم برای تولید و فروش منجر می‌شود.

مجموعه این اقدامات منجر به توسعه اقتصاد، افزایش صادرات و اقتصادی کردن تولید این محصول می‌شود.

کد خبر 786297

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.