به گزارش خبرگزاری ایمنا، از سالها قبل ترتیب جمعیتی استانهای کشور اینگونه بوده است که تهران با اختلاف در صدر قرار دارد، پس از آن مشهد و در رتبه سوم اصفهان قرار میگیرد؛ بر اساس سرشماری سال ۹۵ جمعیت استان تهران ۱۳.۲، مشهد ۶.۴ و اصفهان ۵.۱ میلیون نفر است.
با توجه به این که جمعیت اصلی هر سه استان در مراکزشان متمرکز شده، ردهبندی کلانشهرها نیز به همین ترتیب است و بر اساس آخرین آمار، تهران ۸.۷، مشهد سه و اصفهان با دو میلیون نفر، پرجمعیتترین شهرهای ایران هستند.
این در حالی است که اگر شهرهای پیرامون این سه کلانشهر را در نظر بگیریم، بر اساس همان سرشماری سال ۹۵ جایگاههای مذکور تغییر میکند، همانطور که در نمودار زیر نشان دادهشده است، رتبهبندی جمعیت شهرهای بزرگ و شهرهای اطراف آنها تا شعاع حداکثر ۱۰۰ کیلومتری به این ترتیب خواهد بود: تهران ۱۵ میلیون، اصفهان سه میلیون ۵۵۰ هزار و مشهد سه میلیون و ۴۰۰ هزار نفر جمعیت دارند.
پس از مشهد نیز، شهرهای شیراز، تبریز، ساری، اهواز، قم، رشت و کرمانشاه قرار دارند که ۱۰ کلانشهر بیشترین جمعیت را تشکیل میدهند، در انتهای نمودار یاسوج، سمنان و ایلام به ترتیب کمترین جمعیت را در خود و شهرهای پیرامونیشان جا دادهاند.
تغییر جایگاه اصفهان از سه به دو با در نظر گرفتن جمعیت شهرهای پیرامونی بر این واقعیت تاکید دارد که مسائل مربوط به توسعه اصفهان فراتر از مدیریت کلانشهر اصفهان باید در نظر گرفته شود، آن هم در شرایطی که سالها است، چالشهای زیستمحیطی جدی همچون خشکسالی، فرونشست و آلودگی هوا هزینه بسیاری را برای اهالی شهرهای مرکزی ایران بهدنبال داشته است.
لازم به ذکر است مبنای تمامی آمار ارائه شده در این گزارش سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ است، با عنایت به گذشت هشت سال از آن زمان بهیقین عددهای گفته شده تغییر کرده، این موضوع لزوم سرشماری جدید را برای در اختیار داشتن آخرین وضعیت جمعیتی کشور و برنامهریزی بهتر نشان میدهد.
نظر شما