به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان شمالی، سال ۱۳۹۱ بود که رهبر انقلاب به خراسان شمالی سفر کرد؛ سفری پرشور که در ابعاد مختلف دستاوردهای متعددی را برای استان به ارمغان آورد و همچنان نیز بعضی پروژههای حاصل از این سفر افتتاح میشود.
در این سفر رهبر انقلاب مزیتهای خراسان شمالی را برشمرد که یکی از این ظرفیتها حوزه گردشگری بود؛ ایشان همچنین عنوان کردند خراسان شمالی با استفاده از این ظرفیتها میتواند جزو ۱۰ استان برتر کشور در شاخصها باشد، اتفاقی که پس از گذشت بیش از یک دهه نه تنها اتفاق نیفتاده است بلکه این استان همچنان در رتبههای انتهایی قرار دارد.
خراسان شمالی در شمال شرق کشور قرار دارد و دارای ۱۰ شهرستان است، استانی که هم جنگل را در دل خود جای داده و هم کویر را، از سوی دیگر دارای آثار باستانی و تاریخی زیادی است که هرکدام میتواند عامل جذب گردشگران باشد.
خراسان شمالی ید بلندی در حوزه صنایعدستی و میراث فرهنگی ناملموس دارد، به عنوان مثال فرش دو رو دویدوخ در نوع خود بی نظیر است و به خارج از کشور صادر نیز میشود، اما برای رشد و توسعه خراسان شمالی در حوزه گردشگری و رسیدن این استان به جایگاه واقعی خود چه باید کرد.
به صورت کلی استان یک میلیون نفری خراسان شمالی بیش از ۱۱۵ جاذبه گردشگری، دو منطقه نمونه ملی و ۲۲ منطقه نمونه گردشگری استانی دارد.
این استان در شمال شرق کشور و میان دو قطب زیارتی مشهدالرضا (ع) و گردشگری شمال واقع شده و هرساله بیش از ۱۵ میلیون زائر و گردشگر از این خطه گذر میکنند، چنین ظرفیتی میتواند جایگاه خراسان شمالی در حوزه گردشگری را ممتاز کند.
۵۰ طرح گردشگری در حال اجرا است
علی مستوفیان، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خراسان شمالی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: ۵۰ پروژه حوزه گردشگری در خراسان شمالی از سوی بخش خصوصی در حال اجرا است.
وی افزود: این پروژهها حدود ۲۰۰ هزار مترمربع فضای گردشگری را در حوزههای مختلفی همچون هتل و بوم گردی به استان اضافه خواهد کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خراسان شمالی تصریح کرد: اجرای هر پروژه شاخص میزان هزینهکرد مشخصی دارد که این پروژهها به طور میانگین بالغ بر چهار هزار میلیارد تومان سرمایه برای استان خواهد داشت.
مستوفیان عنوان کرد: پس از ده سال، مصوبه شورای برنامهریزی استان برای آب گرم ایوب اخذ شد و اکنون زیرساختهای این مکان تفریحی همچون برق، آب و راه را در دست انجام داریم.
وی از تکمیل پنج طرح گردشگری استان با بیش از ۶۰۰ میلیارد ریال اعتبار در سال جاری خبر داد و خاطرنشان کرد: این طرحها از جمله بازارچه صنایعدستی، سفرهخانه سنتی، میهمانپذیر، اردوگاه گردشگری و مجتمع گردشگری در شهرستانهای بجنورد، سملقان و اسفراین است.
مستوفیان با اشاره به اینکه ۱۶۵ واحد تأسیسات گردشگری در خراسان شمالی فعال است، گفت: این تعداد شامل اقامتگاههای بومگردی، هتل، هتلآپارتمان، مهمانپذیر، خانه مسافر و دفاتر خدمات مسافرتی گردشگری است که ظرفیتی مناسب برای افزایش ماندگاری مسافران در استان محسوب میشود.
بجنورد فرصتی بزرگ برای سرمایهگذاری
سیدمحمد علی کشمیری، شهردار بجنورد در حاشیه مجمع شهرداران آسیایی در گفتوگو با ایمنا اظهار کرد: در این رویداد که با حضور چند شهردار آسیایی برگزار شد، ظرفیتهای هر شهر بازگو شد.
وی با تاکید بر اینکه در این جلسه ظرفیتهای خراسان شمالی و به ویژه شهر بجنورد بیان شد، افزود: خراسان شمالی همچنان استانی نوپا است که ظرفیتهای بسیار زیادی دارد.
شهردار بجنورد با اشاره به ظرفیتهای بالقوه متعدد این شهر، خاطرنشان کرد: مناطق گردشگری طبیعی، جاذبههای ورزشی همچون کشتی با چوخه و اسب اصیل ترکمن و حتی ظرفیتهای پزشکی برای استفاده کشورهای همسایه از ظرفیتهای بالقوه استان است که میتواند بالفعل شود.
کشمیری تصریح کرد: خراسان شمالی در مسیر دو حوزه گردشگری پر قدرت کشور یعنی نوار شمالی و مشهد مقدس است و چند میلیون مسافر از این استان عبور میکنند که فعالان سرمایهگذاری میتوانند از این ظرفیت بهره ببرند.
وی عنوان کرد: بستههای متعددی در شهرداری بجنورد تهیه شده است که میتوان به سرمایهگذاران بخش خصوصی ارائه داد.
اقداماتی که برای مقصد سفر شدن کافی نیست
خراسان شمالی با چنین ظرفیت قابل توجهی هنوز جایگاه واقعی خود در جذب گردشگر ندارد، استانی که سالانه پذیرای دهها میلیون مسافر است، اما آنطور که باید و شاید نمیتواند باعث ماندگاری آنها شود.
موفقیت در جذب و ماندگاری مسافران نیازمند چندین عامل است، هرچند جذب سرمایهگذار بسیار اهمیت دارد اما بعضی اقدامات توسط دستگاههای اجرایی میتواند این روند را تسهیل کند.
اگر از نبود تبلیغ مناسب برای ظرفیتهای گردشگری طبیعی و تاریخی استان بگذریم، مشکلات متعدد بعضی اماکن گردشگری در عمل باعث شده است تا توان جذب گردشگر به حداقلیترین حالت ممکن برسد؛ آب گرم ایوب پیغمبر که در فاصله حدود ۹۰ کیلومتری از مرکز خراسان شمالی قرار دارد از جمله این ظرفیتها است.
در کنار استخر آب گرم روستا یک زیارتگاه کوچک با گنبدی طلایی رنگ و زیبا خودنمایی میکند، ساکنان قدیمی روستا اعتقاد دارند که این مقبره به ایوب پیامبر تعلق دارد و حکایتهایی نیز درباره آن تعریف میکنند.
این مقبره با عنوان زیارتگاه حضرت ایوب شناخته میشود و به نظر میرسد که متعلق به دوران پیش از اسلام است، چراکه سال ۱۳۳۴ هجری شمسی جهت قبر آن را بهسمت قبله تغییر دادند.
هرچند این مکان گردشگری در استان و حتی شرق کشور کمنظیر محسوب میشود، اما نتوانسته است گردشگر مناسبی را به خود جذب کند و عموم مشکلات نیز به خاطر زیرساختهای موجود است؛ نبود راه دسترسی با کیفیت، مکان استراحت مناسب و امنیت کافی استخر از جمله این ایرادات است، موضوعی که مدیرکل میراث فرهنگی خراسان شمالی به آن اشاره کرده و میگوید: ایجاد زیرساختها همچون آسفالت، آب و برق را آغاز کرده است.
این تنها یکی از دهها ظرفیت بزرگ گردشگری خراسان شمالی است که آنچنان که باید مورد بهرهبرداری قرار نگرفته است. ظرفیتهایی که با ورود سرمایهگذاران میتواند به ظهور برسد و عاملی برای ارتقای خراسان شمالی باشد.
نظر شما