به گزارش خبرگزاری ایمنا به نقل از قوه قضائیه، ربیعالله قربانی در آئین تکریم و معارفه سرپرست مجتمع قضائی شهید مفتح، با بیان اینکه ما در مجموعهای خدمت میکنیم که مهمترین هدف و محور عملکرد در آن بایستی در قالب پاسخ به تظلمخواهی مردم باشد، اظهار کرد: صدور مستمر احکام قضائی از مهمترین بخشهای اجرای عدالت در برخورد با ناهنجاریهای اجتماعی و اعمال ضمانت اجرایی قواعد عمومی و آمره در برخورد با افرادی است که این قواعد را نقض میکنند. اگر این تکلیف به درستی اجرا شود، نظم اجتماعی را به دنبال خواهد داشت و نتیجه آن اعتماد و اطمینان بیشتر به دستگاه قضائی است.
وی درباره لزوم اجرای سند تحول قضائی به عنوان یکی از اولویتهای دستگاه قضا افزود: سند تحول به عنوان یک نقشه راه برای اصلاح و بهبود عملکرد دستگاه قضائی کشور تدوین شده و اهداف و اقدامات عملیاتی در سطح وسیع را در همه شئونات و تکالیف دستگاه قضائی را تشریح کرده است.
رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران عنوان کرد: اگر ما بخواهیم دستگاه قضائی را به عنوان مجموعهای کارآمد جهت انجام تکالیفی که در قانون اساسی برای قوه قضائیه تشریح شده است نمود پیدا کند باید اهداف عملیاتی سند تحول را به صورت برنامه محور اجرایی کنیم، اگر با کیفیت مطلوب اهداف عملیاتی سند تحول را در تمام واحدهای قضائی دنبال کنیم، سطح عدالت ارتقا میبابد، و کارایی دستگاه قضائی نیز رشد داشته، در نهایت شفافیت در دستگاه عدلیه افزایش پیدا میکند و اعتماد عمومی به دستگاه قضائی ارتقا پیدا خواهد کرد.
قربانی با اشاره به اینکه سالمسازی دستگاه قضائی در مقام اجرای عدالت یکی دیگر از اولویتهای این دستگاه بوده بیان کرد: لازمه تحقق برنامههای دستگاه عدلیه این است که همه همکاران نسبت به سالمسازی مجموعه، خود نظارتی و کمک به همدیگر اقدام کنند، ما باید خود را مکلف بدانیم که بر رفتار خود نظارت داشته و نسبت به سالم سازی مجموعه احساس تکلیف کرده و بیتفاوت نباشیم، یکی از مشکلات دستگاه قضائی طولانی بودن زمان رسیدگی به بعضی از پروندهها است که گاهی در بعضی مواقع موجب نارضایتی میشود، اگر با روش سنتی بخواهیم برای رفع مشکلات اقدام کنیم، موفق نخواهیم شد، باید سیاستهای که در سند تحول و تعالی برای ساده سازی و اصلاح فرایند تاکید شده را اجرا کنیم.
وی افزود: در بحث کاهش ورودی پرونده به دستگاه قضائی در بعضی موارد نیاز به اصلاح قوانین و مقررات است. اصلاح قوانین و مقررات و اصلاح ساختار قضائی باید زمینه کاهش ورودی پروندهها و تسریع در رسیدگی را فراهم نماید. تناسب مطلوب بین منابع انسانی و حجم ورودی پرونده نیز موجب کاهش آمار ورودی پروندهها به محاکم خواهد شد.
وی بر اتقان آرا و کیفیت در رسیدگی تاکید کرد و گفت: اتقان آرا باید برنامه محور در محاکم تهران دنبال شود، اگر آرا قضائی از اتقان لازم برخوردار و رأی مستند و مستدل و از قدرت اقناع کنندگی برخوردار باشد، بیانگر شفافیت در فرایند رسیدگی است و مردم آرا را میپذیرند، جامعه حقوقی هدایت خواهد شد و این باعث آگاه سازی عمومی مردم خواهد بود.
اهمیت وحدت رویه در مجتمعهای قضائی
رئیس کل محاکم تهران گفت: اگر وحدت رویه در مجتمعهای قضائی وجود داشته باشد مردم میدانند که در ارتباط با دعوای حقوقی در دستگاه قضائی چه حکمی صادر میشود و این پیش بینی در وحدت رویه باعث تنظیم روابط حقوقی مردم و خودداری از طرح دعوای مجدد خواهد شد. سرپرستان مجتمعهای قضائی، کار مدیریتی که میتوانند راجع به این مهم داشته باشند تخصصی کردن فرایند رسیدگی است یعنی اگر برخی از قضات از توانمندی لازم برخوردار هستند پروندههای خاص و مهم به این افراد ارجاع شود.
رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران اظهار کرد: سرپرستان مجتمعهای قضائی در راستای اجرای سند تحول باید به صورت مستمر و هدفمند نشستهای علمی و قضائی را با حضور قضات برگزار کنند و با شناسایی موارد اختلافی در این نشستها به دنبال راهکار اجرایی باشند، وحدت رأی مستلزم این است که قضات در کارگاههای آموزشی و نشستهای قضائی به صورت مستمر در مواردی که اختلاف نظر وجود دارد قرار گیرند و همدیگر را برای اینکه در موضوع واحد حکم واحد صادر شود تقویت کنند.
الکترونیکی سازی فرایند قضائی برای رفع اطاله دادرسی
وی گفت: در راستای کاهش علل اطاله دادرسی یکی از سیاستهای تعریف شده الکترونیکی سازی فرآیند قضائی است که در ارتباط با این موضوع استفاده و ارتقای سامانههای مرتبط با مدیریت پرونده الکترونیک باید در دستور کار باشد. هرچه بیشتر از سیستم و سامانههای الکترونیکی استفاده شود مردم شفافیت عملکرد دستگاه قضائی را بهتر مشاهده میکنند و اگر ارسال و دریافت اسناد به آسانی صورت گیرد شاهد کاهش مراجعه مردم به دستگاه قضائی خواهیم بود.
رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران بیان کرد: انتظار داریم با توجه به اینکه مجتمع قضائی شهید مفتح یکی از مهمترین مجتمعهای قضائی تهران است به عنوان الگو تعداد دادگاههای برخط در آن افزایش پیدا کند، دادرسی برخط یا آنلاین باعث افزایش آگاهی عمومی مردم و شفافیت در رسیدگی خواهد شد.
رئیس کل محاکم تهران در پایان صحبتهای خود تاکید کرد: با توجه به اینکه اقشار آسیبپذیر به محاکم مراجعه زیادی دارند، انتظار میرود برنامه ملاقات مردمی و میز خدمت در مجتمعهای قضائی به صورت مستمر برگزار شود. حضور مدیران به همراه قضات در مساجد، زندانها و ملاقاتهای عمومی با مردم موجب آگاهیسازی، ارشاد و معاضدت است.
نظر شما