فرونشست ۲۸ سانتی‌متری در البرز/ فاجعه در کمین است

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز گفت: فرونشست ۶ سانتی متر در آبخوان‌ها در استان البرز گزارش شده،‌همچنین در شهرستان نظرآباد، چهار باغ و هشتگرد ۲۸ سانتی متر فرونشست داشته ایم که ۹۰ برابر استاندارد جهانی است در واقع یک فاجعه بزرگ در البرز رقم خورده است

به گزارش خبرگزاری ایمنا از البرز، داوود نجفیان امروز _یک‌شنبه بیست و هشتم مرداد_ در نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به اینکه ۳۳ درصد از منابع آبی در بخش آب شرب مصرف می‌شود، اظهار کرد: با توجه به تراکم بالای جمعیتی در البرز و محدودیت جغرافیایی همچنین مهاجر پذیری سالیانه هنوز نتوانسته ایم هدر رفت آب را کنترل کنیم.

وی در ادامه افزود: متأسفانه البرز تمام ظرفیت‌های اکولوژیکی را مصرف کرده و در تأمین و توزیع آب شرب در بخش‌های مختلف دچار مشکل است چرا که سالیانه در حدود ۸۰ میلیون متر مکعب آب بیش از ظرفیت آبخوان‌ها برداشت می‌شود و هر سال به این میزان مصرف اضافه می‌شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز با بیان اینکه در بخش آبخوان‌ها در حدود یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب آب به آبخوان‌های استان بدهکار هستیم، افزود: در واقع نزدیک ۹ برابر حجم سد کرج به آبخوان‌ها بدهکاریم که هیچ چشم‌انداز روشنی برای برگشت به این آبخوان‌ها نداریم.

نجفیان یکی از پیامدهای ناگوار بارگذاری بیش از حد به آبخوان‌ها را پدیده فرونشست زمین دانست و گفت: پدیده ای که در استانداردهای جهانی اگر ۴ میلیمتر در سال فرونشست داشته باشند بحران در آن کشور اعلام می‌شود و همه دستگاه‌ها را بسیج می‌کنند.

وی ادامه داد: در حالی‌که ۶ سانتی متر در آبخوان‌ها در استان البرز فرو نشست گزارش شده است همچنین در شهرستان نظرآباد، چهار باغ و هشتگرد ۲۸ سانتی متر فرونشست داریم که ۹۰ برابر استاندارد جهانی است در واقع یک فاجعه بزرگ در البرز رقم خورده است که اگر اقدامی نشود در پایداری تأمین و توزیع آب با مشکل بزرگ روبرو خواهیم شد.

این مقام مسئول با تاکید بر اینکه با این روند به مرگ آبخوان‌ها نزدیک هستیم، گفت: امکان احیای آبخوان‌ها هم از بین خواهد رفت برای این مهم وزارت نیرو یک سری وظایف را در دستور کار قرار داده بود.

نجفیان اضافه کرد: طرح‌های تعادل بخشی و سازگاری با کم آبی که غریب ۲۰ سال این طرح‌ها شروع شده است اما با اجرای این طرح‌ها باز توفیقی در کاهش شیب افت آبخوان‌ها ایجاد نشده است.

وی مهمترین مؤلفه در کمک به مدیریت آبخوان‌ها را مشارکت حداکثری مردم دانست و گفت: متأسفانه کشور ما در این مورد نیز موفق عمل نکرد چراکه دغدغه بحران آب بین شهروندان وجود ندارد در حوزه کشاورزی هم با برداشت بالای آب به مرگ آبخوان‌ها رسیده‌ایم و امنیت غذایی استان به مخاطره خواهد افتاد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز ادامه روند فعلی را نگران کننده توصیف کرد و گفت: چالش‌هایی که در همه بخش‌ها بخصوص در حوزه آموزش داریم و بد اخلاقی با محیط زیست و منابع آبی، سرمایه آیندگان را به خطر انداخته‌ایم.

نجفیان با بیان اینکه سرانه مصرف آب شرب ما در کل کشور در حدود ۲۴۰ لیتر در ثانیه در شبانه است اما در کشورهای توسعه یافته زیر ۱۰۰ لیتر در ثانیه است، عنوان کرد: بدون در نظر گرفتن آمایش‌ها بارگذاری‌ها در حال انجام است و تمام سرمایه‌های آبی مصرف شده است و هیچ منبع جدیدی برای تأمین آب سایر بخش‌ها نداریم چراکه بیش از صد درصد و ظرفیت آبخوان مصرف شده است.

وی با اعلام اینکه دو طرح مهم در استان البرز در حال انجام است، گفت: در بخش تعادل بخشی هر سال برای جلوگیری از اضافه برداشت‌ها و انسداد چاه‌ها، ۱۷۰۰ حلقه چاه مسدود شده است.

این مقام مسؤول اضافه کرد: یکی از اصلی‌ترین موانع مسدود کردن چاه‌های غیرمجاز عدم همکاری برخی مسئولان است که ۸ هزار و ۵۰۰ حلقه چاه غیر مجاز بایستی مسدود شود.

نجفیان بخش عمده این چاه‌های غیر مجاز در باغ ویلاهای استان برشمرد و گفت: بیش از ۷ میلیون متر مکعب برداشت از باغ ویلاها و ۲۵۰ میلیون مترمکعب هم از چاه‌های بخش کشاورزی است که باید سریعاً این چاه‌ها بسته شود و بدهی به این آبخوان‌ها را جبران کنیم.

وی به اقدامات شرکت آب منطقه‌ای استان اشاره کرد و گفت: ۲ هزار و ۵۰۰ حلقه چاه مسدود و ۹۶ میلیون متر مکعب در برداشت آبخوان‌ها صرفه جویی شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز یکی از چالش دیگر در البرز را زیر ساخت‌های بخش توزیع و تأمین آب دانست و گفت: برای افزایش سهم استان از آب سطحی بایستی از استان تهران کم می‌شد که توانستیم ۵۵ میلیون متر مکعب به استان البرز تخصیص دهیم.

نجفیان ادامه داد: ردیف اعتباری ۱۲ هزار میلیارد تومان طرح جامع آب شرب را برای استان تخصیص داده شد اما در حال حاضر با منابع اندک استان با هزار میلیارد تومان ۳ پروژه بزرگ را به بهره برداری رسانده‌ایم.

وی در پایان گفت: با ردیف اعتباری که برای استان تخصیص یافته است در فاز اول ۱,۲۰۰ میلیارد تومان تصویب شد که ۳۰۰ میلیارد آن را دو پروژه در محدوده کرج به بهره برداری رسید که خط انتقال تصفیه خانه شماره ۳ را می‌توان یکی از این پروژه‌ها نام برد.

کد خبر 782280

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.