به گزارش خبرگزاری ایمنا، سازمان بهداشت جهانی در ارتباط با «آبله میمونی» اطلاعیهای صادر کرده که این اطلاعیه سطوح مختلفی دارد؛ به نحوی که سطوح اضطرار «پایین»، «متوسط» و «بالا» در نظر گرفته شده است و بر اساس سطحبندی سازمان بهداشت جهانی، «جمهوری دموکراتیک کنگو» در قاره آفریقا جزو منطقه «سطح اضطرار بالا» است و در حال حاضر هیچ کشور دیگری در این سطح قرار ندارد.
بنابر اعلام رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت، انتقال محلی آبله میمونی در بعضی کشورها گزارش نشده و ایران جزو کشورهایی است که انتقال محلی آبله میمونی در آن گزارش نشده است؛ در حال حاضر، کشور ایران در مناطق سطح هشدار پایین قرار دارد، اگرچه جزو مناطق با سطح هشدار پایین هستیم، اما مراقبتهای مرزی در کانون توجه قرار دارد.
این احتمال وجود دارد برخی افراد غیرتبعه کشور که خواهان ورود به ایران هستند، دارای علائم بیماری آبله میمونی باشند و پس از شناسایی این افراد، آنها به کشور خود بازگردانده میشوند، همچنین افرادی که به بعضی از کشورهای اروپایی مانند آلمان، فرانسه، اسپانیا که جزو کشورهای پرخطر به حساب میآیند و سابقه شیوع بالای این بیماری در آن کشورها وجود دارد، سفر کنند، احتیاطهای اولیه در نظر گرفتهمیشود و اگر مسافران کشورهای اروپایی دارای علائم اولیه بودند باید به طور حتم به پزشک مراجعهکنند تا اقدامات لازم انجام شود.
وزارت بهداشت به منظور مدیریت و پیشگیری از آبله میمونی، تمهیدات ویژهای برای افرادی که از کشورهای آفریقایی به ویژه «جمهوری دموکراتیک کنگو» وارد ایران میشوند، در نظر گرفته است و در حال حاضر، اقدامات در نظر گرفته شده به منظور پیشگیری از آبله میمونی در سطح متوسط قرار دارد.
سیستم درمانی کشور برای مواجهه با آبله میمونی آمادگی کامل را دارد و پرستاران و پزشکان از آمادگی کامل برخوردار هستند که نسبت به شناسایی و تشخیص بیماران در صورت لزوم اقدام کنند، حداقل ۱۲ آزمایشگاه قطب که زیرمجوعههای دانشگاههای علومپزشکی هستند برای انجام آزمایشهای تشخیصی آبله میمونی آمادگی دارند.
همچنین کیتهای تشخیص اولیه و قطعی بیماری آبله میمونی در اختیار دانشگاههای علومپزشکی قرار دارد و هیچ نگرانی در ارتباط با کیتهای تشخیصی این بیماری وجود ندارد.
WHO خواستار توزیع بیشتر واکسن «آبله میمونی» در آفریقا شد
«مارگارت هریس»، سخنگوی سازمان جهانی بهداشتبه ضرورت افزایش واکسنهای ویروس امپاکس (Mpox) توسط تولیدکنندگان اشاره کرد و از آنها خواست با بالا بردن تولید خود امکان دسترسی بیشتر به این واکسنها را ایجاد کنند .
سازمان جهانی بهداشت بالاترین سطح هشدار را هفته گذشته به دلیل شیوع نوع جدید این ویروس در چندین کشور آفریقایی اعلام کرد.
هریس میگوید در حال حاضر واکسنهای مؤثری علیه Mpox وجود دارد، از جمله شرکت سازنده واکسن دانمارکی-آلمانی باواریای نوردیک که نیم میلیون دز واکسن را دارد که با نام Imvanex فروخته میشود، واکسن دیگری (LC۱۶) نیز در ژاپن تولید میشود، اما به صورت تجاری فروخته نمیشود، بلکه فقط از طرف دولت ژاپن عرضه میشود.
به گفته سخنگوی سازمان جهانی بهداشت، امکان تأمین میزان قابل توجهی از این واکسن وجود دارد و این سازمان در حال حاضر با دولت ژاپن در تماس است تا توزیع واکسن را امکانپذیر کند.
در همین حال کارشناسان بهداشتی تاکید میکنند که شیوع امپاکس قابل مقایسه با اپیدمی کرونا نیست و خطر ابتلاء به یک بیماری همهگیر برای اروپا بسیار کم است، هدف سازمان جهانی بهداشت در حال حاضر مهار شیوعِ منطقهای نوع جدید ویروس Mpox در برخی از کشورهای آفریقایی است.
سازمان پزشکان بدون مرز نیز از کشورهایی که دارای ذخایر واکسن هستند خواست تا حد ممکن دزهای بیشتری به کشورهای آسیبدیده در آفریقا اهدا کنند. این سازمان از باواریا نوردیک خواست تا قیمتهای خود را کاهش دهد. واکسنهای تولیدی این شرکت در اکثر کشورهایی که دچار این اپیدمی هستند، بسیار گران است.
جان باختن ۵۴۱ نفر مبتلا به Mpox
بر اساس دادههای آژانس بهداشت اتحادیه آفریقا (CDC) تنها هفته گذشته ۱۲۰۰ عفونت مشکوک یا تأیید شده جدید با سه زیرگونه مختلف Mpox شناسایی شده است، از جمله یک سویه نگرانکننده که با بیماری شدیدتر و مرگ و میر بیشتر همراه است، در جدیدترین بررسیها موارد Mpox در مجموع در ۱۲ کشور عضو اتحادیه آفریقا گزارش شده است و تاکنون ۵۴۱ نفر از آنها جان باختهاند.
این ویروس که برای دههها به نام آبله میمونی شناخته میشد، میتواند از حیوانات و همچنین از طریق تماس نزدیک از فردی به فرد دیگر منتقل شود، علائم شامل جوشهای آبله مانند روی پوست، تب و بدن درد است.
این بیماری به طور معمول بین دو تا چهار هفته طول میکشد، دوره پنهان آبله میمونی پس از ابتلای افراد به ویروس بین پنج تا ۲۱ روز است؛ به عبارت دیگر علائم بیماری در مبتلایان بین پنج تا ۲۱ روز پس از ورود ویروس به بدن بروز میکند.
کارشناسان توصیه میکنند برای محافظت از خود از تماس فیزیکی نزدیک با فرد مبتلا به ضایعات شبیه Mpox و ظروف، لباس یا ملحفه او خودداری و به نکات بهداشتی مانند شستن مرتب دستها توجه کنید.
طی چند روز گذشته نمونه ابتلاء به این ویروس در سوئد و پاکستان نیز شناسایی شده است.
نظر شما