به گزارش خبرگزاری ایمنا، موسیقی محلی شکلی از موسیقی است که به نغمهها، سازها و نواهای مناطق مختلف ایران نظر دارد؛ بیش از ۵۰ سال از تحقیقاتی که درباره موسیقی محلی پژوهشگران انجام دادند میگذرد و دو نام عامیانه برای این سبک موسیقی در نظر گرفته شده، موسیقی فولکلور و موسیقی محلی؛ نام موسیقی فولکلور از سنت انگلیسی میآید و تنها واژه باقیمانده از مکتب طبقهبندی دانش در سنت انگلستان است که تاکنون به کار گرفته میشود، در فارسی این لغت را فرهنگ عامه یا فرهنگ توده ترجمه میکنند.
موسیقی محلی یا نواحی ایران نشانگر یک هویت ملی و تاریخی است و باید در جهت، بازنمایی این موسیقی ایران اقدامات بیشتری انجام شود؛ بر این اساس حماسه حقپرست پژوهشگر موسیقی و رئیس انجمن موسیقی استان بوشهر در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، در رابطه با موسیقی محلی یا نواحی ایران زمین اظهار میکند: موسیقی محلی، مقامی یا نواحی ایران یکی از مهمترین بخشهای موسیقی ایران و زیر ساخت موسیقی ملی ما است که وابسته به هر نقطه جغرافیایی از ایران دارای مشخصات ویژه خود است.
وی با بیان اینکه در هر نقطه از کشور از جمله شمال، جنوب، شرق و غرب موسیقیهایی وابسته به همان نقطه مطرح است، میافزاید: موسیقی محلی یا نواحی ایران نشان گر یک هویت ملی و تاریخی است که باید در جهت، بازنمایی آن اقدامات بیشتری انجام شود.
رئیس انجمن موسیقی بوشهر با اعلام اینکه در حال حاضر در جشنواره موسیقی محلی نمایشگاه موسیقی نواحی، برگزار میشود و ۱۶ جشنواره موسیقی منطقهای در پنج منطقه کشور برگزار شدند و در این راستا استانها سعی میکنند وابسته به منطقه خود این موسیقی را اجرا کنند، تاکید میکند: در این مسیر باید به چنین جشنوارههایی توجه بیشتری کرد تا نسل جوان با محلات و موسیقی استان خودشان آشنایی بیشتری پیدا کنند.
حقپرست عنوان میکند: موسیقی نواحی ایران از یک فرهنگ راستین بر آمده که میتواند در تمام ملل خود را منحصربهفرد نشان دهد.
وی درباره انتظارات هنرمندان از مسئولان دولت چهاردهم میگوید: از مسئولان خواستار برگزاری بیشتر نمایشگاهها، جشنوارهها و رویدادها هستیم تا در کنار این موارد از دیگر ملل مختلف نیز دعوت کنند که جنبه بینالمللی و فرامرزی داشته باشد، همچنین حمایت بیشتر از پیشکسوتان انجام شود.
موسیقی نواحی ایران جز بهترینهای دنیا است
هوشنگ جاوید، پژوهشگر موسیقی اقوام ایرانی نیز در گفتوگو با خبرنگار ایمنا در مورد موسیقی نواحی ایران اظهار میکند: موسیقی نواحی ایران جزو موسیقی کلاسیک حساب میشود که دارای دو جز است و با یکدیگر تبدیل به کل میشود؛ موسیقی محلی دستگاههای خاصی دارد و در هر نقطه از سرزمین این سازها متفاوت هستند.
وی در مورد نامهای متفاوت این سبک موسیقی میافزاید: موسیقی سخن جهانی است؛ اگر یک نفر در روستایی نی بزند و به خارج از کشور هم برود و همین کار را انجام دهد، باز هم میتواند با دیگران ارتباط برقرار کند، زیرا موسیقی با زبان دیگری سخن میگوید و موسیقی نواحی ایران جز بهترینهای دنیا است.
این کارشناس موسیقی در مورد اقدامات مسئولان برای موسیقی نواحی بیان کرد: در هیچ دولتی تا به امروز موسیقی محلی ارزشی نداشت، اما در دولت شهید رئیسی اقداماتی برای موسیقی کشور انجام شد، اما در مجموع خیلی از نوازندگان و هنرمندان شاخه موسیقی نواحی بهدلیل نداشتن حامی و درآمد خیلی زود استعداد خود را نادیده میگیرند.
به گزارش ایمنا، موسیقی محلی ایران یکی از غنیترین و متنوعترین گنجینههای فرهنگی در جهان است، چرا که این کشور با تاریخ و تمدن چند هزار سالهاش، دارای فرهنگهای گوناگون و اقوام مختلفی است که هر یک موسیقی ویژه خود را دارند و این موسیقیها نهتنها در بین مردم محلی، بلکه در سطح جهانی نیز شناخته شده و مورد تحسین قرار گرفتهاند.
موسیقی محلی ایران از نظر ملودیها، ریتمها و سازهای مورد استفاده بسیار متنوع است، از موسیقی دلنشین و آرامشبخش مناطق شمالی ایران گرفته تا موسیقی پرشور و حرارتآفرین مناطق جنوبی، هر کدام ویژگیهای منحصربهفردی دارند که آنها را از دیگر انواع موسیقی متمایز میکند، بر این اساس یکی از عوامل مهم در زیبایی موسیقی محلی ایران، ارتباط عمیق آن با طبیعت و زندگی روزمره مردم است.
موسیقیهای محلی ایران اغلب بازتابدهنده احساسات، مشکلات، شادیها و فرهنگ مردم هر منطقه هستند که در مراسمهای مختلف، از جشنها گرفته تا سوگواریها، نقش برجستهای دارند و بهنوعی زبان مردم برای بیان احساساتشان محسوب میشوند، همچنین، سازهای موسیقی محلی ایران نیز بسیار متنوع و منحصربهفرد هستند و سازهایی همچون تار، سهتار، نی، دف، دوتار، و کمانچه از جمله سازهایی هستند که در اجرای موسیقیهای محلی به کار میروند و هر یک صدای ویژهای دارند.
نظر شما