به گزارش خبرگزاری ایمنا از کردستان، شیر مادر، همچون قطرههای باران بر روی زمین تشنه، حیات را در کالبد نوزادان میدمد و زمینه رشد و شکوفایی آنها را فراهم میسازد. این شیر، عشقی است که از قلب مادر به سوی فرزند جاری میشود نه تنها به تغذیهی جسمی نوزاد کمک میکند، بلکه به رشد عاطفی و روانی او نیز کمک شایانی میکند.
شیر مادر، یک معجون جادویی است که با ترکیبات بینظیر خود، سیستم ایمنی نوزاد را تقویت میکند و او را در برابر بیماریها محافظت میکند. کارشناسان امر معتقدند که این مایع شگفتانگیز، حاوی آنتیبادیهایی است که مانند سپاهی قدرتمند، با میکروبها و ویروسها مبارزه میکند و همچون یک سپر محکم، نوزاد را در برابر بیماریهای عفونی محافظت کرده و به او کمک میکند تا سالم و شاداب رشد کند.
نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، معمولاً آرامتر، شادابتر و باهوشتر هستند و پیوندی عمیق با مادر خود برقرار میکنند. در بزرگسالی کمتر دچار بیماریهای مزمن مانند چاقی، دیابت و بیماریهای قلبی میشوند و همچنین این کودکان از هوش و بهره هوشی بالاتری برخوردارند و در زندگی اجتماعی موفقتر هستند.
تغذیه با شیر مادر، نه تنها برای نوزاد، بلکه برای مادر نیز فوایدی بیشماری دارد و به کاهش خطر ابتلاء به سرطان سینه و تخمدان کمک میکند و به مادر کمک میکند تا سریعتر به وزن قبل از بارداری خود باز گردد. همچنین، شیردهی باعث تقویت پیوند عاطفی میان مادر و فرزند میشود و به مادر احساس رضایت و آرامش میدهد.
طی سالهای اخیر مشاهده شده که برخی از مادران از دادن شیر خود به فرزندشان امتناع کرده و به استفاده از شیرخشک و سایر مکملها روی میآورند و یا زودتر از موعد فرزند خود را از شیر میگیرند که این مسئله یک آسیب برای آینده نوزاد به شمار میرود.
شیر مادر؛ بهترین غذای مغذی و ایمن برای شیرخواران
اردشیر رحیم زاده، مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی کردستان در آستانه روز جهانی شیر مادر در این رابطه میگوید: شیر مادر مغذیترین غذا و از لحاظ مواد ایمونولوژیک بسیار قوی برای شیرخواران و کودکان نوپا است، این غذای منحصر به فرد، حاوی تمام مواد مغذی مورد نیاز کودکان بوده و به سهولت هضم میشود. علاوه بر این، شیر مادر برای خانواده و جامعه نیز به صرفهتر است.
وی میافزاید: مطالعات نشان داده است که تغذیه با شیر مادر به عنوان راهکاری مؤثر کاهش مرگ و میر کودکان و ارتقای سلامت آنها عمل میکند و جزئی جدایی ناپذیر از مراقبتهای بهداشتی به شمار میرود.
مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی کردستان میگوید: بر اساس گزارشهای جهان، اگر تمام نوزادان بلافاصله پس از تولد در تماس پوست با پوست با مادران قرار گیرند و به مدت شش ماه به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه شوند و این تغذیه تا دو سال یا بیشتر همراه با غذاهای کمکی مناسب ادامه یابد، مرگ و میر کودکان زیر پنج سال در سطح جهان ۱۳ تا ۲۰ درصد کاهش مییابد.
رحیمزاده اضافه میکند: شیر مادر موجب افزایش تکامل شناختی و ارتقای هوش کودکان میشود و در کاهش بیماریهای مزمن در آینده نظیر بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و چاقی که زمینه ساز این بیماریها هستند، نقشی اساسی ایفا میکند و این شیوه تغذیه، سلامت، رفاه و بقای زنان و کودکان در سراسر جهان را ارتقا میدهد.
وضعیت تغذیه با شیر مادر در کردستان ۴۸.۲ درصد است
وی تصریح میکند: تفاوتهای فاحشی در میزانهای منطقهای و کشوری و حتی استانی تغذیه با شیر مادر وجود دارد، به شیوهای که بر اساس آخرین آمار کشوری میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر در استان کردستان حدود ۴۸.۲ درصد و میزان کشوری حدود ۴۷.۴ درصد گزارش شده است.
مدیر جوانی جمعیت و سلامت خانواده دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به اینکه عدم تغذیه با شیر مادر «با درجه کمتر هوش» ارتباط دارد که منجر به زیان اقتصادی میشود، میگوید: بر اساس آمارهای جهانی موجود فقط ۴۰ درصد از تمام شیرخواران زیر شش ماه به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه میشوند و فقط ۴۵ درصد آنها تغذیه با شیر مادر را تا ۲۴ ماهگی ادامه میدهند.
رحیم زاده تاکید میکند: افزایش تغذیه مطلوب با شیر مادر میتواند از مرگ بیش از ۸۲۳ هزار کودک و ۲۰ هزار مادر در هر سال پیشگیری کرد.
موانع پیشروی ترویج تغذیه با شیر مادر
وی به موانع متعددی که بر سر راه ترویج تغذیه با شیر مادر وجود دارد اشاره و عنوان میکند: کمبودها در خدمات بهداشتی، فقدان سیستمهای حمایتی در سطوح مختلف جامعه، خانواده و محیط کار، سیاستهای نا مناسب اشتغال و بازاریابی تهاجمی جایگزینهای شیر مادر از جمله این موانع هستند.
مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی کردستان، با بیان اینکه تغذیه با شیر مادر به پیشگیری از انواع سوءتغذیه کمک میکند، میافزاید: شیر مادر امنیت غذایی شیرخواران و کودکان خردسال را تأمین و در نتیجه به مردم برای رهایی از چرخه گرسنگی و فقر یاری میرساند که این امر زیربنای زندگی و اساس توسعه پایدار جوامع است.
رحیم زاده با اشاره به اینکه حفظ، ترویج و حمایت از تغذیه با شیر مادر، امری حیاتی برای یک جهان پایدار است، میگوید: این شیوه تغذیه میلیونها کودک را قادر میسازد که زنده بمانند، رشد کنند و در مسیر سلامت بهتر و آیندهای موفقتر قرار گیرند.
مزایای بیشمار شیر مادر برای سلامتی
وی خاطرنشان میکند: تغذیه با شیر مادر تکامل شناختی و ضریب هوشی(IQ ) کودکان را تقویت میکند و در نتیجه به طور قابل توجهی امکان تحصیلات، مشارکت در نیروی کار و کسب درآمد را در طول عمر ارتقا میدهد. بی توجهی و از دست دادن این مرحله بحرانی از رشد مغز در طول دوران کودکی میتواند منجر به زیانهای قابل توجه شناختی و اقتصادی شود.
مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی کردستان اضافه میکند: شیر مادر فواید بی شماری برای سلامتی جسمی و روانی کودکان دارد و از بروز بیمارهای متعددی در آنها پیشگیری میکند. کم کاری مادرزادی تیروئید، اوتیت حاد و مزمن، آلرژی، اسهال، عفونتهای تنفسی، مننژیت و سپسیس نوزادی، عفونت اداری، لوسمی، سلیاک، کرون، زخم معده، کم خونی، فقر آهن و F.T.T در کودکانی که شیر مادر میخورند، کمتر است.
رحیم زاده، با بیان اینکه شیر مادر بهترین الگوی رشد را برای کودکان تأمین میکند، میافزاید: کودکان از تکامل بهتر فک و صورت، ضریب هوشی بالاتر و هضم بهتر غذاها بهرهمند میشوند.
وی ادامه میدهد: شیر مادر، پیوند عاطفی و تکامل روحی و شناختی کودک را ارتقا میبخشد و به او احساس امنیت میدهد و در یک کلام، شیر مادر بهترین غذا برای پرورش جسم و روح و روان کودک است.
مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی کردستان میگوید: شیر مادر حاوی انواع مختلف عناصر ضد عفونت است به طوری که احتمال مرگ و میر ناشی از عفونتهای گوارشی و بیماریهای اسهالی در بین شیر خوارانی که با شیر مادر تغذیه میشوند تا ۲۵ برابر کمتر از شیرخوارانی است که با شیر مصنوعی(خشک) تغذیه میشوند. به علاوه، تغذیه با شیر مادر در درمان بیماریها نیز نقش دارد به ویژه در درمان اسهال که از حجم مدفوع کاسته و حتی حجم محلول ORS مورد نیاز را کمتر میکند.
مزایای تغذیه با شیر مادر برای مادر
رحیم زاده با بیان اینکه شیر مادر غذایی بی نظیر و سرشار از مواد مغذی است که نه تنها برای سلامتی و رشد کودکان ضروری است، تاکید میکند: تغذیه با شیر مادر، آزردگی ناشی از زایمان را برطرف میکند و احساسات مثبت مادرانه را جلوهگر میسازد.
وی تصریح میکند: رابطه مادر و فرزندی ناشی از شیردهی فرصتی با ارزش و استثنایی است زیرا مادرانی که شیر میدهند علاوه بر اینکه کمتر به سرطان پستان، استئوپوروز، آرتریت روماتوئید و کمخونی بعد از زایمان، مبتلا میشوند، استرس، افسردگی، خستگی نیز در آنها کمتر است.
مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی کردستان، میگوید: حمایت از مادران شیرده، نقشی اساسی در افزایش نرخ شیردهی و تداوم آن دارد، این حمایت میتواند از جانب خانواده، جامعه، کارفرمایان و دولت صورت گیرد.
رحیم زاده اضافه میکند: تغذیه صحیح از ارکان اصلی زندگی سالم به شمار میرود و در برخی از دورانهای زندگی از اهمیت بیشتری برخوردار است در واقع یکی از حساسترین و مهمترین دورانهای زندگی یک مادر، دوران بارداری و شیردهی است، با توجه به وضعیت فیزیولوژیک، سن بارداری یا شیردهی، میزان فعالیت و خصوصیات ویژه فردی، برخورداری از یک تغذیه مناسب برای مادر باردار و شیرده امری کاملاً ضروری است.
به گزارش ایمنا، امروزه با توجه به اینکه سبک زندگی در برخی از نقاط کشورمان تغییر کرده است، مادران نیز نیازمند آگاه سازی در مورد فواید شیر دادن به فرزند خود هستند و در این میان نقش آموزش و دادن مشوقهای لازم از سوی وزارت بهداشت نیز امری مفید به نظر میرسد.
نظر شما