به گزارش خبرگزاری ایمنا، بر اساس اطلاعات دریافتی از سازمان هواشناسی، شاخص اشعه UV در ساعات اوج آفتاب یعنی از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۶ بعد از ظهر بسیار خطرناک خواهد بود و شهروندان باید تدابیر لازم را برای حفاظت از پوست خود مد نظر داشته باشند.
سرطان پوست که بیشتر در نواحی پوست سر، صورت، لبها، گوشها، گردن، سینه، بازوها، دستها و پاها ایجاد میشود، شایعترین نوع سرطان است، اشعه ماورا بنفش که به عنوان اشعه یو وی (UV) نیز شناخته میشود، یکی از علل اصلی ابتلاء به سرطان پوست است و از طرق مختلف بر سلامت پوست تأثیر میگذارد و باعث بروز طیف وسیعی از بیماریها میشود.
نور خورشید انواع مختلفی از اشعهها را در خود دارد که میتوانند عواقب مختلفی برای پوست داشته باشند و آسیبهای ناشی از این تشعشعات بیشتر به صورت آفتابسوختگی، لک، تاول و خارش روی پوست ظاهر میشوند.
سه نوع اشعه UV عبارتند از:
اشعه UVA: فرایند پیری سلولهای پوست را تسریع میکند و به نظر میرسد در ایجاد برخی از سرطانهای پوست نقش دارد.
اشعه UVB: به DNA آسیب میرساند و باعث آفتابسوختگی و سرطانهای پوستی میشود، در واقع، برخی از انواع پرتوهای فرابنفش این پتانسیل را دارند که به اعماق پوست نفوذ کنند و DNA را تغییر دهند، بنابراین محافظت نکردن در برابر نور خورشید به تدریج میتواند منجر به عواقب جبرانناپذیری مانند تغییر رنگ پوست یا حتی سرطان پوست شود.
اشعه UVC: شدیدترین گونه از تشعشعات ماوراءبنفش است، اما به زمین نمیرسد؛ بنابراین عامل خطری برای انسان به شمار نمیآید.
پرتوهای UVA و UVB میتوانند منجر به پیری زودرس پوست، لکههای ناشی از آفتاب (لکههای پیری)، چین و چروک عمیق، سوختگی و انواع سرطانهای پوست از جمله کارسینوم سلول بازال، کارسینوم سلول سنگفرشی و ملانوم شوند.
قرار گرفتن در معرض اشعه یو وی چه خطراتی دارد؟
سوختگی پوست: تابش نور خورشید و تماس مستقیم اشعه یو وی با پوست، منجر به سوختگی آن ناحیه میشود، پوشاندن پوست برای جلوگیری از تماس دوباره با نور و استفاده از ضد آفتاب این مشکل را رفع خواهد کرد.
سرطان: تماس مستقیم و طولانی با اشعه یو وی، در درازمدت منجر به ابتلاء به سرطان پوست میشود.
آسیب چشمی: تابش مستقیم اشعه یو وی خورشید، به چشم آسیب میرساند و سبب سوختن لایههای مختلف آن میشود.
روشهای محافظت از پوست در وضعیت هشدار خطرناک اشعه UV
استفاده از کرمهای ضد آفتاب با SPF مناسب، به ویژه در ساعات اوج تابش خورشید از ۱۰ صبح تا ۱۶ بعد از ظهر بسیار حیاتی است و لباسهای بافتدار و رنگ روشن که بازوها و پاها را میپوشانند، میتوانند محافظ خوبی در برابر اشعه UV باشند.
استفاده از عینکهای آفتابی با فیلتر UV و کلاههای لبهدار میتواند برای محافظت از صورت و چشمها مؤثر واقع شود، اما بهترین راه برای جلوگیری از آسیبهای پوستی، پرهیز از قرارگیری طولانی مدت در زیر آفتاب، به ویژه در ساعات اوج تابش است.
اشعه فرابنفش (UV) علاوه بر نور مستقیم خورشید، حتی در سایه نیز حضور دارد و توجه داشته باشید که اشعه UV میتواند به دلیل انعکاس از سطوح مختلف مانند آب، ساختمانها و زمین به پوست برسد به همین دلیل، استفاده از ضدآفتاب و سایر تدابیر محافظتی حتی در سایه نیز توصیه میشود و در صورتی که افراد ناچار به فعالیتهای خارج از منزل در این ساعات هستند، باید از سایبانها و چترهای آفتابی استفاده کنند.
نظر شما