اراک یکپارچه سیاه‌پوش حسین (ع) است

حال و هوای اراک این روزها رنگ و بوی نینوایی به خود گرفته است و عاشقان و شیفتگان آل‌الله خود را برای رستاخیزی عظیم در تاسوعا و عاشورای حسینی و گرفتن درسی نو از مکتب و نهضت عاشورا آماده می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از مرکزی، شهر اراک با آغاز دهه نخست ایام محرم و صفر در رثای مظلومیت حضرت اباعبدالله حسین (ع) و شهدای کربلا حال و هوای حزن و غم به خود گرفته است.

تمام المان‌های نوری و نورپردازی‌های سطح شهر اراک با فرارسیدن ماه محرم‌الحرام و ایام شهادت سرور و سالار شهیدان حضرت امام حسین (ع) و یاران با وفایش، توسط عوامل اجرایی سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری، خاموش شد.

حال و هوای اراک این روزها رنگ و بویی نینوایی به خود گرفته است و عاشقان و شیفتگان آل‌الله خود را برای رستاخیزی عظیم در تاسوعا و عاشورای حسینی و گرفتن درسی نو از مکتب و نهضت عاشورا آماده می‌کنند.

امسال مردم در حالی به استقبال به ماه محرم رفتند که قلب‌های مهربان، صمیمی و بی ریایشان از ددمنشی و وحشی‌گری‌های غاصبان و سفاکان عالم در کشتار بی‌رحمانه مردم غزه، همینطور شهادت رئیس‌جمهور و هیئت همراه به‌شدت به درد آمده است.

کوچه بازار شهر اراک و سر در مغازه‌های این شهر صنعتی، یکپارچه سیاه‌پوش شده است. با گذر از معابر در کوچه‌های شهر اراک و نصب بیرق در در منازل نشان از برپایی محافل روضه‌خوانی و برپایی مراسم‌های عزاداری دارد.

خرید شکر، خرما، گلاب و ظروف یک‌بار مصرف برای پذیرایی از عزاداران و دستجات عزاداری نیز برای دهه محرم در اراک رونق خاصی پیدا کرده است.

اراک یکپارچه سیاه‌پوش حسین (ع) است

صدای آهنگ‌های مذهبی و عزاداری در بازار شهر اراک پیچیده است و نوحه‌سرایی در سوگ سالار شهیدان از هر کوی و برزن، هر انسان آزاده‌ای را اندوهگین می‌کند و به یاد حادثه عاشورا می‌اندازند.

عاشقان و سرسپردگان اهل بیت (ع) امسال نیز با سینه‌ای مالامال از فراغ آمده‌اند تا درسی نو از مدافع اسلام، رسالت، امامت و ولایت بگیرند و با شناخت بیشتر و عمیق‌تر از سیره عملی و رفتاری آن امام هُمام، راه و رسم عاشقی، دلدادگی و ایثار را آگاهانه‌تر و عاشقانه‌تر از همیشه مرور کنند.

صدای دسته‌های عزاداری از هر گوشه شهر شنیده می‌شود، چه رازی در این عزاداری نهفته است که مردم این‌چنین گوی سبقت از هم می‌ربایند، این شب‌ها باید سَری به هیئت‌ها بزنیم تا متوجه شویم که محبت اهل‌بیت (ع) با دل و جان مردم چه کرده است.

در میان بوی اسپند و صدای نوحه‌سرایی عزاداران می‌توان عطر دل‌انگیز بین‌الحرمین و میدان مشک را استشمام کرد، همه تلاش می‌کنند تا در باشکوه برگزار شدن مراسم محرم از هم سبقت بگیرند.

سوگواری بر حسین (ع)، مشق عاشقانه و عارفانه هم‌سفر شدن با کاروان عاشورا و مایه سر زندگی و تلطیف روح و جان و صفای دل است، تکاپویی برای شناخت ژرفای حماسه عظیم سرخ حسین (ع) است، برای حسینی شدن، کربلایی زیستن و عاشورایی مردن.

با وجود اینکه نزدیک به ۱۴۰۰ سال از حادثه سرخ دشت بلا می‌گذرد، ما هنوز دل‌تنگ نوحه‌های قدیمی، سوز اشک‌ها و ضریحی شش‌گوشه هستیم، ما حسین (ع) را به تربتی که در بدو تولد با آن کاممان را برداشته‌اند و اشک روضه‌ای که با شیر مادر در خونمان عجین شده است می‌شناسیم، هزار سال می‌گذرد و هنوز هم غم تنهایی حسین در روز عاشورا ما را می‌کُشد.

مردم اراک و دیگر نقاط استان مرکزی با بصیرت عاشورایی در عزای حسین (ع) شرکت می‌کنند و آئین‌های متنوعی را برگزار می‌کنند تا نشان دهند، ثابت‌قدمان مکتب حسینی هستند.

اراک یکپارچه سیاه‌پوش حسین (ع) است

در شهر اراک در دهه محرم با تعزیه‌خوانی یاد سالار شهیدان احیا می‌شود؛ این آئین در شهر اراک و در بازار تاریخی آن برگزار می‌شود و برخلاف دیگر نقاط استان به صورت سیار است.

آئین عَلم‌بران در محله فم شهر تفرش و در محلات کوچک آن انجام می‌شود، در این محله خلچان، ششناو و میان‌ده صاحب تکیه هستند و در روز اول محرم مردم محل با چند علم سیاه به در خانه‌های صاحب علم می‌روند و با نوحه‌خوانی و چاوشی‌خوانی او را دعوت به بیرون آوردن علم می‌کنند.

یکی از آئین‌های کهن در این شهر مراسم نخل‌گردانی است، این مراسم در روز عاشورا و با حضور مردم محله فم و ترخوران برگزار می‌شود.

از دیگر آئین‌های محرم در تفرش تعزیه است که ریشه در تاریخ کهن این خطه دارد، در این شهر و روستاهای پیرامون آن تکایایی احداث شده است که هر ساله با فرارسیدن ماه محرم در آن‌ها تعزیه با استقبال و اشتیاق خاصی از طرف عموم برگزار می‌شود.

در تمام تکیه‌های محله فم از روز اول محرم تعزیه‌های مرسوم دهه برگزار می‌شود و هر محله (ششناو، خلچان و زاغرم) جداگانه به اجرای این مراسم آئینی می‌پردازند.

مردم شهر و مسافرانی که از شهرهای اطراف می‌آیند مخاطبان تعزیه و میهمان تکایا هستند.

اراک یکپارچه سیاه‌پوش حسین (ع) است

در شهرستان خمین نیز آئین نخل‌گردانی از صبح روز عاشورا با بیرون آوردن نخل از جایگاه آغاز و تا ظهر عاشورا با گرداندن نخل در دو خیابان اصلی شهر و مکانی قدیمی که اهالی آن را چاله نخل می‌نامند، ادامه پیدا می‌کند.

در شهر نراق که از شهرهای قدیمی استان مرکزی و حد فاصل دو شهرستان دلیجان و کاشان است نیز در روز عاشورا مراسمی تحت عنوان نخل‌گردانی برگزار می‌شود.

این آئین صبح روز عاشورا با بیرون آوردن دو نخل قدیمی از جایگاه خود آغاز می‌شود و با چرخاندن آن در خیابان امام خمینی (ره) و کوچه‌های بافت قدیم شهر همراه است.

زنان همچون مردان به دنبال نخل به راه می‌افتند و در پی آن مویه می‌کنند.

در روستای انجدان یکی دیگر از روستاهای تاریخی استان مرکزی که در ۲۸ کیلومتری جنوب شرق شهر اراک واقع شده است نیز در روزهای دهم و یازدهم محرم مراسمی به نام چغچغه‌زنی برگزار می‌شود.

آئین نخل‌گردانی و علم‌گردانی نیز همه ساله در روز عاشورای حسینی با حضور عاشقان امام حسین (ع) در روستای ساکی برگزار می‌شود.

اهالی روستای ساکی علیا، نخل را که بر دوش عزاداران قرار دارد به سمت روستای ساکی سفلی حرکت داده و در ورودی روستای ساکی سفلی نخل و علم دو روستا به هم می‌پیوندند و با مرثیه‌سرایی اهالی جلوه‌هایی از ارادت به سید و سالار شهیدان را به نمایش می‌گذارند.

همچنین هم‌زمان با عاشورای حسینی بازسازی واقعه عاشورا با حضور جمع کثیری از علاقه‌مندان به خاندان نبوت در روستای ساکی سفلی با اجرای گروه نینوا به کارگردانی کربلایی علیرضا صالحی با حضور ۸۰ هنرور در گلزار شهدای روستا بعد از نماز ظهر به نمایش درمی‌آید.

بازسازی واقعه عاشورا در روستای ساکی سفلی از سال ۸۶ تاکنون برگزار می‌شود.

کد خبر 770077

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.