به گزارش خبرگزاری ایمنا، در دنیای امروز و بهویژه در شهرهای بزرگ، افزایش جمعیت و گسترش شهرنشینی و در نتیجه مهاجرت افراد به سایر شهرهای بزرگتر یا کشورهای دیگر برای ادامه تحصیل یا ارتقای شغلی منجر به جدایی از بستر خانوادهها و در نتیجه انتخاب و داشتن یک حیوان خانگی از گزینههای پرطرفداری شده است که اوقات فراغت برخی افراد را پر میکند، بنابراین برخی حیوانات در بیشتر موارد توانستهاند به عنوان یک دوست یا عضوی از خانواده جایگزین دوست یا خانوادهای باشند که انسانها به دلیل شرایط زندگی از آنها دور هستند یا با آنها زندگی نمیکنند، در این بین سگ نخستین حیوان اهلی و بیش از صدها سال است که به عنوان یک حیوان نگهبان یا شکارییا یک حیوان خانگی وارد زندگی انسان شده تا جایی که به مرور و به دلیل تغییر سبک زندگی در جوامع به ویژه جوامع غربی بیشتر شهروندان سگ را بهعنوان عضوی از خانواده خود پذیرفتهاند.
این موضوع در جوامع با فرهنگهای مختلف نتایج متفاوتی داشته است که در بعضی جوامع فرهنگ نگهداری از حیوانات خانگی بهویژه سگها، گربهها و پرندگان به گونهای دیگر و در فضایی جدای از محل زندگی انسان تعریف و حضور حیوانات خانگی در آپارتمانهای کوچک به چالشی بزرگ تبدیل شده است.
درواقع حیوان دوستی و حمایت از حیوانات و استفاده از سگها برای نگهبانی از گذشته تاکنون مرسوم بوده است، اما مشکل از آنجا آغاز میشود که حضور حیواناتی از جمله سگها و گربهها تغییر نقش داده و سگها به جای نگهبانی در باغ یا حیاط خانه به داخل خانهها راه پیدا کرده و بخش مهمی از زندگی شخصی و عاطفی انسانها را تشکیل داده است.
این روزها در شهرها افراد بسیار زیادی را میتوان مشاهده کرد که سگها و گربهها را همراه با خود به همه جا میبرند، در این راستا کارشناسان معتقدند، کمشدن روابط عاطفی بین انسانها و از سوی دیگر تظاهر به روشهای زندگی غربی موجب روی آوردن افراد به نگهداری از حیوانات خانگی بهویژه سگها شده است، یا به نوعی این زبانبستهها قربانی تجملگرایی، لاکچری بازی یا چشم و همچشمی انسانها قرار گرفتهاند، این در حالی است که زندگی در شهر و آپارتمانهای کوچک، فرهنگ و ضوابط خاص خود را میطلبد و زندگی با یک حیوان در آپارتمانی کوچک یا پیادهروی با آن در معابر اصلی شهر میتواند علاوهبر هزینههای سنگین نگهداری آنها چالشهای دیگری را برای این افراد ایجاد کند.
حملهور شدن حیوان به افراد در اماکن عمومی از دلایل مهم ممنوعیت سگگردانی است
سرهنگ ثابت راسخ، رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی استان اصفهان در خصوص پدیده سگگردانی و ممنوعیت آن در پارکها و اماکن عموی شهر اظهار میکند: رعایت موارد قانونی و بعضی الزامات در مکانهای عمومی بهدلیل حضور افراد مختلف از جمله پارکها و فضای سبز ضروری است.
وی میافزاید: افرادی که سگ را به عنوان حیوان خانگی نگهداری میکنند باید نسبت به رعایت قانون و اجرای آن تمکین کنند، از جمله این موارد نیز نیاوردن سگ به پارکها و اماکن عمومی به دلیل حضور خانوادهها در این مکانها است، از این رو در ورودی پارکهای سطح شهر، تابلوهایی مبنی بر وارد نشدن سگها و حیوانات خانگی به پارکها نصب شده است.
رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی استان اصفهان تصریح میکند: گاهی اوقات و به دلایل مختلف ممکن است این حیوانات به افراد حمله کنند که این موضوع به طور قطع مشکلاتی را برای صاحب حیوان و فردی که توسط حیوان مورد حمله واقع میشود، به همراه خواهد داشت.
سرهنگ ثابت راسخ ادامه میدهد: به این ترتیب از دلایل عمده برای اعلام ممنوعیت سگگردانی خطرات احتمالی و حملهور شدن حیوان به مردم بهویژه افراد مسن و کودکان است، حتی میتوان به مشکلات بهداشتی که این حیوانات میتوانند برای دیگران ایجاد کنند، اشاره کرد.
وی خاطرنشان کرد: زمانی که شخصی سگ خود را برای گردش به معابر و مکانهای عمومی میآورد، این اقدام او ممکن است موجب مزاحمت برای دیگران شود، چراکه عدهای از این حیوانات هراس دارند یا به دلیل مشکلات بهداشتی از تماس با آنها حس خوبی نمیگیرند، بنابراین جای حیوانات در خیابان و مکانهایی که انسانها در رفتوآمد هستند، نیست و حضور سگها و پیادهروی آنها در معابر و مکانهای عمومی به لحاظ قانونی درست نیست.
تغییر سبک زندگی مردم در شهرها زمینهساز مشکلاتی برای انسانها، حیوانات و جامعه است
سپهر سلیمی، فعال حقوق حیوانات درباره حیوانات خانگی اظهار میکند: قدمت و سابقه همزیستی انسان با حیوانات به زمان خلق بشریت بازمیگردد و بسیار دیرینه است، اما سابقه اهلی کردن سگها به ۳۰ هزار سال قبل بازمیگردد و از نخستین حیواناتی بوده که توسط انسان اهلی شده است.
وی با اشاره به تغییر سبک زندگی افراد از گذشته تاکنون میافزاید: به دلیل پیوندی که از ادوار گذشته بین انسان و حیوانات ایجاد شده است، به رغم تبدیل زندگی روستایی به شهری، انسانها همچنان به زندگی در کنار حیوانات علاقمند بوده و این موضوع به لحاظ تغییراتی که در سبک زندگی مردم در شهرها ایجاد شده است، به طور قطع مشکلاتی را برای انسانها، حیوانات و جامعه به همراه خواهد داشت.
فعال حقوق حیوانات تصریح میکند: شرایطی باید ایجاد شود تا فرهنگ نگهداری از حیوانات خانگی در جوامع شهری با رعایت ضوابط قانونی نهادینه و اصول نگهداری از این حیوانات نهادینه شود.
سلیمی تاکید میکند: در جوامع مختلف برای نگهداری از حیوانات خانگی باید قوانینی وضع شود تا هر کسی و به هر شکلی نتواند دارای هر حیوان خانگی باشد، چراکه در کشورهای توسعه یافته برای نگهداری از حیوانات خانگی قوانین و ضوابط خاصی تعیین شده تا از بروز مشکلات و آسیبهای اجتماعی در این خصوص جلوگیری شود.
وی ادامه میدهد: گاهی نبود شرایط حمایت و نگهداری از حیوانات خانگی مشکلات فراوانی از جمله تکثیر نادرست این حیوانات و فروش آنها به طور غیرقانونی به افرادی شده است که صلاحیت یا هزینه نگهداری درست با رعایت کامل وضعیت بهداشتی آنها را ندارند یا بهرغم داشتن رفاه و امکانات کافی آگاهی لازم در این خصوص را ندارند که بهطور قطع در این شرایط آسیبهای بسیاری در درجه اول متحمل حیوان سپس افراد به ویژه صاحبان این حیوانات و در نهایت جامعه خواهد شد.
فعال و حامی حیوانات میگوید: هنگامی که در مورد سگها صحبت میکنیم، باید بدانیم که این حیوان انواع مختلف با وزنهای متفاوت و نژادهای گوناگونی دارد، بیش از ۴۵۰ نژاد سگ در دنیا وجود دارد که هر سگ بسته به نژاد و جثهای که دارد، شرایط زیستی خاص خود را میطلبد و مهم است که رعایت شود، بنابراین سگها را نباید در شرایط نامساعد نگهداری کرد.
سلیمی خاطرنشان میکند: سگها در هر نژادی بهویژه سگهای بزرگ از جمله حیواناتی هستند که نیاز به حضور در هوای آزاد دارند، این در حالی است که قوانین زندگی شهری و سکونت در آپارتمانهای کوچک شرایط لازم برای نگهداری از حیوانات آن طور که باید وجود ندارد و به طور قطع برای حیوانات مشکلات و آسیبهای بسیاری را به وجود میآورد.
به گزارش ایمنا، در حال حاضر پدیده سگگردانی از جمله معضلات جوامع امروزی است و منجر به ترس و وحشت افراد در اماکن عمومی یا ترسیدن حیوان و در نتیجه حملهور شدن آنها به افراد به ویژه افراد مسن و کودکان شده و شاهد بروز مشکلات بسیاری به دلیل سگگردانی در محیطهای عمومی هستیم.
گزارش از ریحانه راهپیما
نظر شما