به گزارش خبرگزاری ایمنا، بنیامین گانتز تا هجدهم خرداد مهلت داده بود تا نتانیاهو به زعم او بین «تفرقه و وحدت» همچنین بین «پیروزی و فاجعه»، یکی را انتخاب کند و اولتیماتوم داده بود اگر نتانیاهو خواستههایش را برآورده نکند، از کابینه جنگ کنارهگیری خواهد کرد.
کابینه جنگی رژیم صهیونیستی، پس از هفتم اکتبر شکل گرفت و اختیار تصمیمات کلان از کابینه دولت به این کابینه منتقل شد. گانتز شش «هدف استراتژیک» از جمله پایان حکومت حماس در غزه و ایجاد یک تشکیلات غیرنظامی چندملیتی برای این منطقه برشمرده و از نتانیاهو خواسته بود مشخص کند چگونه به این اهداف خواهد رسید؟
«بنی» کیست و چه مواضعی دارد؟
گانتز کهنهسرباز نیروهای ارتش رژیم اسرائیل (IDF) است که از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ به عنوان رئیس ستاد ارتش اسرائیل خدمت میکرد. او سال ۲۰۱۸ وارد عرصه سیاست شد و از آن زمان چندین بار نتانیاهو را بهعنوان نخستوزیر به چالش کشیده است.
مواضع سیاسی گانتز اغلب بر امنیت و دفاع متمرکز شده است که نشاندهنده پیشینه نظامی او است. گانتز از یک بازدارندگی نظامی قوی در برابر تهدیدات علیه امنیت رژیم اسرائیل، به ویژه از سوی ایران و حزبالله لبنان، دفاع کرده است.
گانتز در مورد مسئله فلسطین برخلاف نتانیاهو حمایت خود را از راهحل دو دولتی برای مناقشه اسرائیل و فلسطین ابراز و اعلام کرده است که رژیم اسرائیل باید در کنار یک کشور غیرنظامی فلسطینی برای صلح و امنیت تلاش کند.
گانتز در عینحال که از رویکرد نتانیاهو در مورد شهرکسازی انتقاد دارد، معتقد است بلوکهای بزرگ شهرکسازی باید در هر توافق صلح آینده، بخشی از اسرائیل باقی بمانند. بهطور کلی، مواضع سیاسی بنی گانتز با رویکردی عملگرایانه به مسائل امنیتی و دفاعی نگاه میکند و خواستار گفتوگو و مصالحه در مورد موضوعات دیگر همچون درگیری رژیم اسرائیل و فلسطین همچنین امور مذهبی است.
گانتز بهویژه در مقایسه با سیاستهای راستگرایانهتر نتانیاهو، فردی میانهرو به حساب میآید؛ با این حال، موضع او درباره تشکیل دولت فلسطین تا حدی مبهم است.
محبوبیت گانتز بهتازگی افزایش یافته است و نظرسنجیها نشان میدهد که در صورت برگزاری انتخابات، او میتواند یک نامزد قوی برای پست نخستوزیری باشد.
چرا نتانیاهو شروط گانتز را نپذیرفت؟
نتانیاهو یک ماه پیش در پاسخ به گانتز به صراحت عنوان کرده بود نمیتواند شروط او را بپذیرد؛ به ویژه که اعضای افراطی کابینه او مانند «یوآو گالانت»، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی تأکید داشتند نتانیاهو نباید به گانتز باج بدهد. نتانیاهو هم که باید بین فروپاشی کابینه جنگ توسط بنی گانتز یا خروج متحدان راست افراطی خود از کابینه یکی را انتخاب میکرد، ترجیح داد متحدان افراطیاش را حفظ کند.
گانتز هم با پایان ضربالاجل امروز در یک کنفرانس خبری استعفای خود را اعلام کرد و گفت که نتانیاهو «ما را از نزدیک شدن به پیروزی واقعی بازمیدارد». او افزود: «من از نتانیاهو میخواهم که هر چه زودتر انتخابات برگزار کند و یک کمیته تحقیقات ملی تشکیل دهد.» بنیگانز تصمیم خروج از کابینه جنگ را دردناک توصیف کرد و خواستار برگزاری انتخابات در پاییز آینده شد.
بنیامین نتانیاهو اما با پستی در شبکه اجتماعی ایکس در واکنش به استعفای بنی گانتز نوشت: «بنی، اکنون زمان ترک مبارزه نیست؛ اکنون زمان پیوستن به نیروها است.» نخستوزیر رژیم صهیونیستی در عین حال افزود: «تا پیروزی و تحقق تمام اهداف جنگ و در رأس آن آزادی همه اسرا و نابودی حماس به راه خود ادامه میدهیم.» متحدان افراطی نتانیاهو اما با زبانی تندتر زبان به انتقاد از گانتز گشودند.
«بزالل اسموتریچ»، وزیر دارایی رژیم صهیونیستی با ابراز خشم نسبت به استعفای گانتز گفت که «این اقدامی بود که یحیی السنوار، سید حسن نصرالله و ایران به دنبال آن بودند.»
«ایتامار بن گویر» وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی که محافل امنیتی نسبت به ورود وی به کابینه جنگ پس از استعفای بنی گانتز ابراز نگرانی کرده بودند، در پی این استعفا خواستار پیوستن به کابینه جنگ شد. وی گفت: زمان آن رسیده است تا تصمیماتی شجاعانه اتخاذ و بازدارندگی حقیقی ایجاد شود و امنیت برای ساکنان جنوب و شمال و کل اسرائیل محقق شود.»
«یائیر لاپید» رهبر اپوزوسیون اما از تصمیم گانتز دفاع کرد و تصمیم گانتز و گادی آیزنکوت برای خروج از «کابینه شکستخورده» نتانیاهو درست دانست. لاپید تاکید کرد: زمان آن رسیده است تا دولتی با تدبیر که امنیت و «گروگان» ها (اسرای اسرائیلی) را بازگرداند و جایگاه بینالمللیمان را بازیابد، جایگزین این دولت تندرو شود.
«آویگدور لیبرمن» وزیر جنگ اسبق کابینه نتانیاهو و از اعضای سابق حزب لیکود که اکنون رهبر حزب یسرائیل بیتنو است، در واکنش به استعفای گانتز، آن را یک اقدام خوب اما دیرهنگام ارزیابی کرد.
نظر شما