پایان کش‌وقوس‌های مالکیتی در فولاد ازنای لرستان

ساخت کارخانه فولاد و ذوب‌آهن در شهرستان ازنا با ارزش روز بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد ریال بیش از دو دهه طول کشیده و به دلیل مشکلات سرمایه‌گذار بلاتکلیف مانده است که اکنون با تصمیم استاندار جدید و اجرای مصوبه سفر رئیس‌جمهور شهید، گام نخست در راستای تعیین تکلیف این طرح با ارزش برداشته شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از لرستان، کارخانه فولاد ازنا سال ۸۴ پس از سه سال از صدور مجوز اولیه، کلنگ‌زنی شد تا به گفته مسئولان وقت، با اشتغال حدود دو هزار نفر و ظرفیت تولید سالانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن ورق در فاز اول و سالانه ۷۰۰ هزار تن فولاد در فاز دوم وارد چرخه فعالیت شود.

طرحی که قرار بود دهه ۸۰ بهره‌برداری شود امروز با گذشت حدود دو دهه همچنان در حال احداث و تجهیز است و مشکلات حقوقی و مالی سرمایه‌گذار آن در روند اجرای طرح خلل ایجاد کرده بود.

علاوه بر تأثیر به‌سزای این طرح در رونق اقتصادی و اشتغال لرستان، ایران سالانه شش میلیون تن ورق فولادی را وارد می‌کند که با شرایط تحریم، هزینه‌های هنگفتی را روی دست کشور می‌گذارد و با توجه به اینکه مجتمع فولاد و ذوب‌آهن ازنا توانایی تولید دو میلیون تن ورق فولادی را در سال دارد، افتتاح این کارخانه گام مهمی در راستای قطع وابستگی به خارج و رونق اقتصاد مقاومتی خواهد بود که در گام بعدی، ارتقای سطح کیفی محصولات ایرانی از جمله خودروسازی و صنایع نفت و گاز را در پی خواهد داشت.

پایان کش‌وقوس‌های مالکیتی در فولاد ازنا لرستان

طرحی با ۱۸۵ میلیون دلار تسهیلات ارزی و مشکلات قضائی سرمایه‌گذار

بهمن جعفری، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت لرستان صبح امروز _شنبه نوزدهم خرداد_ در جمع خبرنگاران اظهار کرد: فولاد و ذوب‌آهن ازنا از طرح‌های دارای مصوبه سفر سال ۱۴۰۰ رئیس‌جمهور شهید به استان است، مبنی بر اینکه وزارت صمت با همکاری استانداری و دادگستری، نسبت به رفع مشکل حقوقی اقدام کند یا این واحد با تغییر سرمایه‌گذار و تأمین منابع مالی از سوی بانک صنعت و معدن بهره‌برداری شود.

وی افزود: سال ۸۵ میزان ۱۸۵ میلیون دلار تسهیلات ارزی برای این طرح تعیین و در سفر هیئت دولت وقت تصویب و مقرر شد تمدید و افزایش دوران مشارکت و نحوه بازپرداخت تسهیلات ارزی این طرح نیز بررسی شود.

مدیر کل صنعت معدن و تجارت لرستان گفت: فولاد ازنا بزرگترین طرح صنعتی استان و مالک آن هم اکنون در مراجع قضائی درگیر مسائل حقوقی است که البته مرتبط با این طرح نیستند، اما این مشکلات در روند ادامه طرح فولاد ازنا و تأمین مالی آن توسط سرمایه‌گذار تأثیرگذار بوده است.

جعفری تصریح کرد: طی سال‌های گذشته شرکت‌های بزرگ فولادی کشور مانند فولاد مبارکه به این طرح ورود پیدا کرده‌اند، اما مالک با واگذاری این مجموعه موافقت نکرده و هم‌اکنون نیز تا حدودی بلاتکلیف است.

مدیرکل صنعت معدن و تجارت لرستان یادآور شد: در راستای حل این مهم و مصوبه سفر دولت، جلسه‌ای با حضور رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، نماینده شهرستان و مالک در دفتر وزیر صمت و متعاقب آن جلسه‌ای در دادستانی تهران برگزار و مقرر شد به سرمایه گذار فرصتی داده شود تا پس از رهایی از زندان، در راستای تأمین منابع مالی اقدام و طرح را تکمیل کند.

وی اضافه کرد: بانک صنعت و معدن نیز اعلام کرد در صورت اجرا نشدن این تعهد، نسبت به صدور اجراییه و تملک طرح اقدام می‌کند که سرمایه‌گذار در جریان برگزاری جلسه ستاد تسهیل خواستار توقف عملیات اجرایی بانک، تمدید دوران مشارکت و تأمین منابع مالی و این مهم مصوب و به ستاد تسهیل ملی ارسال شد اما سرمایه‌گذار در نهایت روش تأمین مالی را پیشنهاد نداد.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت لرستان بیان کرد: مشکل حقوقی سرمایه گذار فولاد ازنا مربوط به دو پروژه در تهران است اما این فرد به تعهدات خود در قبال فولاد ازنا هم عمل نکرده است.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت لرستان ادامه داد: در جلسات ستاد تسهیل سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ مصوباتی برای فولاد و ذوب آهن ازنا تصویب شد تا سرمایه‌گذار نسبت به روش‌های تأمین مالی اقدام یا مالک آن نقدینگی را تزریق یا سرمایه‌گذار معرفی کند.

جعفری گفت: حجم سرمایه‌گذاری برای تکمیل این طرح ۳۰ هزار میلیارد ریال و حجم کل پروژه در صورت تکمیل و راه‌اندازی بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد ریال است و تاکنون بانک صنعت و معدن از ۱۸۵ میلیون دلار تسهیلات مصوب، ۱۷۳ میلیون دلار پرداخت کرده است.

وی اظهار داشت: فولاد و ذوب‌آهن ازنا همچنان یکی از طرح‌های نیمه‌تمام بزرگ لرستان است و فاز اول آن بالغ بر ۷۵ درصد پیشرفت دارد اما در نهایت فرصت دو ساله را از دست داد.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت لرستان تصریح کرد: باتوجه به پرونده قضائی مالک، در جلسه ستاد تسهیل مصوب شد دستگاه قضا و بانک صنعت و معدن در راستای استیفای حقوق بانک، واحد را تملک و ظرف یک سال طبق فرایند قانونی واگذار شود که هم‌اکنون فرآیند تملک توسط بانک، شرکت شهرک‌های صنعتی، ثبت اسناد و دادگستری در حال انجام است.

پایان کش‌وقوس‌های مالکیتی در فولاد ازنا لرستان

پیگیری برای توافق با مالک جدید برای فولاد و ذوب‌آهن ازنا

سیدابوطالب شفقت، استاندار لرستان نیز در این خصوص در نشست هماهنگی شورای اقتصادی استان اظهار کرد: مالک قبلی فولاد و ذوب آهن ازنا خلع ید شد و هم اکنون رایزنی‌ها برای پیدا کردن و توافق با یک مالک جدید و دارای صلاحیت در حال انجام است.

وی افزود: خلع ید مالک بعد از مهلت دو ساله قطعی است مگر اینکه دستگاه قضا حکم را برگرداند.

وی با تاکید بر حضور و سرمایه‌گذاری شرکت‌هایی همچون ایمیدرو در لرستان گفت: تعیین تکلیف مجتمع فولاد و ذوب‌آهن ازنا جزو مصوبات سفر ۱۴۰۰ رئیس‌جمهور شهید به استان بود که با توجه به تمکین نکردن از حکم قضائی، اقدامات لازم برای انتخاب سرمایه‌گذار جدید این واحد آغاز شده است.

استاندار لرستان با بیان اینکه مسائل فولاد ازنا مطالعه، بررسی و با نمایندگان این واحد صحبت شده است تصریح کرد: با توجه به محکومیت قضائی سرمایه‌گذار فعلی و تعیین نشدن تکلیف آن با وجود دو سال پس از سفر رئیس‌جمهور، پرونده در دادگستری تهران به نمایندگی از رئیس قوه قضائیه مورد بررسی قرار گرفته است.

شفقت یادآور شد: اجرای حکم قضائی در خصوص این واحد ضروری است و با توجه به اینکه در پایان مهلت اعلام شده نسبت به متقاعد کردن دستگاه قضائی موفق نبود، مصوبه رئیس‌جمهور عملی و قانون مبنی بر انتخاب سرمایه‌گذار جدید اجرایی شد.

وی ادامه داد: در این راستا سرمایه‌گذاری نیز اعلام آمادگی کرده است که علاوه بر دارا بودن تخصص، اهلیت مالی برای تأمین منابع مالی هم دارد، اما در نهایت، انتخاب سرمایه‌گذار جدید با فرایند قانونی صورت می‌گیرد.

به هر روی، در حالی که لرستان همواره جزو استان‌های صدرنشین جدول بیکاری کشور است و در این سال‌ها نیز رتبه‌های بالایی در تورم بازار و رتبه‌های نخست تورم مسکن را به خود اختصاص داده است، اجرای هر طرح اقتصادی به منزله مرهمی بر پیکر نیمه جان اشتغال و اقتصاد آن محسوب می‌شود و فولاد و ذوب‌آهن ازنا که تاکنون صورت خود را با سیلی وعده‌های سرمایه‌گذار سرخ نگه داشته است، به عنوان یکی از ابرپروژه‌های استان در بهبود وضعیت کنونی بسیار مؤثر خواهد بود.

کد خبر 761060

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.