به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، سالانه حدود ۶ میلیون نفر بر اثر بیماریهای ناشی از دخانیات جان خود را از دست میدهند و پیشبینی میشود که این تعداد تا سال ۲۰۳۰ به بیش از هشت میلیون افزایش داشته باشد.
روز جهانی بدون دخانیات World No Tobacco Day ابتکار سازمان جهانی بهداشت است و با هدف گسترش آگاهی در مورد خطرات دخانیات و تأثیر منفی آن بر سلامتی، همچنین بهرهبرداری از صنعت نیکوتین برگزار میشود که بهویژه برای جوانان طراحی شده است. هدف این روز کاهش بیماریها و مرگومیر ناشی از مصرف دخانیات است. سازمان جهانی بهداشت هر سال با هدف گسترش آگاهی در مورد خطرات مصرف دخانیات و چگونگی ایجاد جهانی عاری از تنباکو، این روز را در سیویکم می برگزار میکند.
یکی از اهداف برنامه توسعه پایدار، کاهش مرگومیر ناشی از بیماریهای غیرعفونی توسط شخص ثالث است و بیماریهای مرتبط با دخانیات در این لیست جای دارند، بنابراین دستیابی به این هدف تا سال ۲۰۳۰ بهانهای برای جشن گرفتن سلامتی جسمی و اقتصادی خواهد بود و روز جهانی بدون دخانیات سکوی پرتابی برای آیندهای روشنتر و کمدودتر محسوب میشود.
تاریخ روز جهانی بدون دخانیات ۱۴۰۳
روز جهانی بدون دخانیات هر سال در سیویکم می مصادف با یازدهم خرداد ۱۴۰۳ توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) برگزار میشود. این روز نقش مهمی در افزایش آگاهی در مورد خطرات بهداشتی مرتبط با مصرف دخانیات و ارتباط آنها با طیف وسیعی از مسائل بهداشتی مانند سرطان، بیماری قلبی، سکته مغزی و بیماریهای تنفسی را برجسته میکند.
تاریخچه روز جهانی بدون دخانیات
کشورهای عضو سازمان جهانی بهداشت در سال ۱۹۸۷ روز جهانی بدون دخانیات را بهعنوان پاسخی به بحران جهانی دخانیات، بیماریها و مرگومیر ناشی از این مشکل همهگیر ایجاد کردند. مجمع جهانی بهداشت در سال ۱۹۸۷ قطعنامه WHA40.38 را تصویب کرد و خواستار نامگذاری هفتم آوریل بهعنوان «روز جهانی منع سیگار» شد. بعد از آن قطعنامه WHA42.19 در سال ۱۹۸۸ به تصویب رسید و سیویکم می را بهعنوان روز جهانی بدون دخانیات نامگذاری کرد. سازمان در سال ۲۰۰۳ کنوانسیون چارچوب کنترل دخانیات را تصویب کرد که با استفاده از برچسبها، آگاهی در برابر سیگار را ترویج میکند.
دخانیات عامل اصلی اختلالات تنفسی مانند بیماری مزمن انسدادی ریه، سل و سایر بیماریهای ریوی است و سازمان جهانی بهداشت سالانه هشت میلیون مرگومیر ناشی از مصرف دخانیات را گزارش میدهد. بنابراین این سازمان در سال ۲۰۰۸ هر نوع تبلیغ دخانیات را ممنوع کرد.
روز جهانی بدون دخانیات در ابتدا، با هدف منصرف کردن مردم از مصرف دخانیات یا محصولات نیکوتین به مدت ۲۴ ساعت معرفی شد، اما این مراسم امروزه به یک رویداد سالانه برای ایجاد آگاهی در مورد بهرهبرداری از صنعت تنباکو و اثرات مضر سیگار بر سلامتی تبدیل شده است، چراکه بیش از هفتهزار ماده شیمیایی در دود تنباکو وجود دارد و ۶۹ مورد از این مواد شیمیایی مضر بهعنوان عامل سرطان شناخته شدهاند.
قوانین استعمال دخانیات گسترده نیست و تنها ۲۰ درصد از جمعیت جهان تحت حمایت قوانین سیگار کشیدن هستند که بهطور عمده در کشورهای پردرآمد زندگی میکنند. در پنج نخ سیگار نیکوتین کافی وجود دارد که در صورت مصرف کامل، یک فرد بالغ را بهطور متوسط بکشد.
شعار روز جهانی بدون دخانیات ۲۰۲۴
شعار روز جهانی بدون دخانیات در سال ۲۰۲۴ «حفاظت از کودکان در برابر مداخلات صنعت دخانیات» تعیین شده است که بر نیاز به حفاظت از نسلهای آینده و اطمینان از کاهش مصرف دخانیات تأکید دارد.
نظر شما