به گزارش خبرگزاری ایمنا، سنجد یک میوه درختی محبوب است که در بیشتر شرایط آب و هوایی رشد میکند، این میوه بیشتر در مناطق غرب و مرکز آسیا کاشته میشود و به جز ایران، روسیه و ترکیه نیز در پرورش و تولید آن فعالیت میکنند؛ سنجد میوهای است که در طب سنتی اسلامی و همچنین طب سنتی چینی به مصرف آن سفارش زیادی شده است.
این میوه دو نوع کوچک و بزرگ دارد که نوع بزرگتر آن، حالت آردی و پوستی نازک دارد، همچنین سنجد میوهای با طبع سرد است که کالری بسیار کم و طعم گسی دارد؛ از جمله خواص سنجد، ویتامینهای موجود در آن است، این میوه منبعی غنی از ویتامینها است.
وجود ویتامین K در سنجد برای افرادی که مشکلات انعقاد خون دارند، مفید است، به علاوه، سنجد حاوی مقدار زیادی کلسیم است و به همین دلیل آن را برای تقویت استخوانها و جلوگیری از پوکی استخوان توصیه میکنند؛ سنجد خشک منبع عالی ویتامین C است که برای جلوگیری از سرماخوردگی مؤثر است.
حدود ۱۰۰ گرم سنجد خشک، ۵۰ میلی گرم ویتامین C دارد، ویتامین C یک آنتیاکسیدان قوی است که به محافظت از بدن در برابر آسیب رادیکالهای آزاد که میتواند باعث بیماریهای مزمن مانند سرطان شود، کمک میکند، همچنین برای سیستم ایمنی ضروری است، زیرا باعث تولید گلبولهای سفید خون میشود.
ویتامین E موجود در سنجد خشک نیز یک آنتیاکسیدان محلول در چربی است که به محافظت از سلولهای بدن در برابر آسیب اکسیداتیو کمک میکند، همچنین در حفظ سلامت پوست و چشمها مؤثر و مفید است و از سیستم ایمنی بدن محافظت میکند.
سنجد خشک سرشار از آهن است؛ آهن یک ماده معدنی ضروری است که برای تولید هموگلوبین و پروتئین در گلبولهای قرمز خون که اکسیژن را در سراسر بدن حمل میکنند، مورد نیاز است، آهن همچنین برای تولید انرژی و بهبود عملکرد سیستم ایمنی ضروری است، مقدار زیادی پتاسیم در سنجد خشک است که یک ماده معدنی مهم به شمار میآید، زیرا به تنظیم فشار خون، حفظ تعادل مایعات در بدن و حمایت از عملکرد عضلات و اعصاب کمک میکند.
این میوه سرشار از ویتامینها و املاح زیر است:
- توکوفرول
- کاروتن
- ویتامین C
- تیامین یا B1
- کلسیم
- منیزیم
- پتاسیم
- آهن
- منگنز
- فسفر
- کارتنوئید
- تانن
- فنول
- آمینو اسید
- فلاونوئید
- آنتیاکسیدان
- ویتامین K
فواید مصرف سنجد
سنجد فواید زیادی دارد که مهمترین آنها عبارتاند از:
- کاهش ریسک ابتلاء به سرطان
- کاهش ابتلاء به سرماخوردگی و آنفلوانزا
- مؤثر در لاغری و کاهش وزن
- بهبود آرتروز
- ضد تهوع
- بهبود بیماریهای التهابی
- جلوگیری از بیماریهای میکروبی
- مؤثر در بهبود دیابت
- بهبود سیستم گوارشی
- سلامت قلب و عروق
- ضد تومور
- بهبود حافظه
- بهبود خواب
- جلوگیری از سنگ کلیه
- تقویت چشمها
- حفاظت از سلامت کبد
- دارای خواص آرامبخش
- ضد تشنج
آیا سنجد همان عناب است؟
برخی از افراد به علت تشابه در ظاهر بیرونی بسیار زیاد بین سنجد و عناب این دو را با هم اشتباه میگیرند یا حداقل از یک خانواده و با خاصیتی مشابه میدانند، اما خاصیت سنجد و عناب با هم متفاوت است و بهرغم مشترک بودن در بعضی از خواص، متفاوت هستند.
ارزش غذایی سنجد
سنجد دارای خواص فراوان و ارزش تغذیهای بالایی است و هر ۱۰۰ گرم سنجد دارای ارزش غذایی زیر است:
- کالری: ۶۸
- پتاسیم: ۱۳۰ میلیگرم
- نمک: دو میلیگرم
- کربوهیدرات: ۱۷.۲ گرم
- پروتئین: ۱.۳ گرم
خواص پودر سنجد برای چاقی صورت
یکی از خواص پودر سنجد کمک به چاقی صورت است، برای بهرهمندی از این خاصیت پودر سنجد میتوانید به صورت موضعی از این پودر برای صورت استفاده کنید و به کمک آن به پر شدن گونه و سایر قسمتهای صورت خود کمک کنید.
برای تهیه پودر سنجد، میوه سنجد تازه را به صورت کامل (با پوست و هسته) آسیاب میکنیم یا از پودر سنجد آماده که نام آن سویق سنجد است میتوانیم استفاده کنیم، به مقدار سه تا چهار قاشق غذاخوری از سویق سنجد را با یک لیوان شیر تازه پر چرب مخلوط میکنیم و برای شیرین کردن آن میتوان از یک قاشق غذاخوری عسل استفاده کنیم، از این ترکیب میتوانیم به صورت میانوعده یا هر روز صبح ناشتا استفاده کنیم؛ سنجد علاوه بر چاقی صورت برای چاقی تمام بدن و کمک به افزایش وزن فوری نیز مفید است.
خواص پودر سنجد برای معده
سنجد یک ماده غذایی مفید برای دستگاه گوارش است، پودر سنجد یا سویق، معده را تقویت و مکانیسم صفرا را مهار میکند و از این طریق موجب جلوگیری از تهوع و استفراغ میشود، سنجد سموم معده و روده را رفع میکند، سنجد حاوی کارتینوئیدها و پلیفنولها است که این مواد برای درمان زخم معده مفید و مؤثر هستند، پودر سنجد حاوی فیبر بالایی است و گرسنگی را کاهش میدهد و برای افرادی که مشکلات گوارشی دارند مفید است.
سنجد برای لاغری
برای لاغری پودر سنجد بیشتر از میوه آن کاربرد دارد، پودر سنجد میزان بالایی فیبر دارد و مصرف آن باعث کاهش اشتها و میل به غذا در فرد میشود، همچنین مصرف این پودر متابولیسم بدن را بالا برده و منجر به کاهش وزن میشود، البته توجه کنید که هیچگاه مصرف سنجد به تنهایی نمیتواند افزایش وزن شما را تعدیل کند.
سنجد برای تسکین دردهای عضلانی
مصرف سنجد نقش مؤثری در کاهش دردهای عضلانی دارد، تحقیقات نشانداده که ترکیبات بنزودیازپینی و اتانولی موجود در سنجد باعث شلشدن عضلات شده و دردهای عضلانی را کاهش میدهد.
خواص سنجد برای تقویت پوست و مو
مصرف سنجد با تحریک کلاژنسازی باعث تقویت موها و پوست میشود، برای استفاده از این خواص سنجد میتوان هم آن را به صورت خوراکی و هم به صورت ماسک استفاده کرد؛ برای کاهش ریزش موها، پودر سنجد را با کمی آب و روغن زیتون مخلوط کرده و ترکیب حاصل را به مدت ۱۵ دقیقه روی ریشه موهای خود قرار دهید، این ماسک به مرور زمان فولیکولهای مو را تقویت و به طرز چشمگیری ریزش موها را کنترل میکند.
خواص سنجد برای کبد چرب
سنجد دارای خواص ضد التهابی است و یک دیورتیک طبیعی محسوب میشود، مصرف آن میتواند به پاکسازی کبد کمک کند و برای درمان کبد چرب نیز مفید باشد.
خواص سنجد در طب سنتی
در طب سنتی نیز مصرف متعادل سنجد برای سلامتی توصیه میشود:
- برای تقویت بدن و رشد کودکان و نوجوانان مناسب است.
- شادیآور است و موجب رفع افسردگی میشود.
- برای رفع بیاختیاری ادرار مفید است.
- از بالا رفتن بخارات معده به مغز جلوگیری میکند و مانع سردرد ناشی از این اتفاق میشود.
- خاصیت یبسکنندگی دارد، به همین دلیل برای رفع بیماریهایی مانند اسهال و خونریزی در دستگاه گوارش، مفید است.
- سنجد با تقویت معده مانع بروز تهوع و استفراغ میشود.
- پوست سنجد باعث تقویت و افزایش کیفیت پوست بدن میشود.
- پودر هسته سنجد برای تقویت استخوانها و جلوگیری از پوکی استخوان بسیار مفید است.
نظر شما