به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، صنعت هواپیمایی به لطف ظهور پهپادها و eVTOLها، در حال تجربه یک تحول تکنولوژیکی است که جایگاه محکمی در حملونقل هوایی شهری دارد و امید است که به نوع جدیدی از زیرساختهای حملونقل شهری تبدیل شود. منظور از eVTOL، هواپیمای برخاست و فرود عمودی الکتریکی است که از نیروی الکتریکی برای برخاستن و فرود عمودی استفاده میکند. فرودگاهها در واقع وظایف شهری بسیاری از جمله حملونقل، پارکینگ، خدمات بهداشتی، تدارکات و زنجیره تأمین و همچنین عملکردهای تجاری و امنیتی را ارائه میدهند و همه آنها تحتتأثیر پیشرفتهای فناوری جدید بهویژه اینترنت اشیا و استفاده از روباتها هستند که آنها را به سمت هوشمند شدن سوق میدهد.
فرودگاههای هوشمند و مکانیزمهای داخلی آنها
فرودگاهها به دنبال حفظ روابط خود با شهرها و پیشرفت به سوی مفاهیم هوشمندی هستند و برای رسیدن به این هدف، تلاشهای خود را فراتر از عملیات اصلی یا حتی پایداری خود متمرکز کردهاند تا به لطف پیشرفت سریع و استفاده نوآورانه از فناوریهای محوری، هوشمندتر شوند. همین امر دلیل ترویج مفهوم فرودگاهها به عنوان شهرهای کوچک با جریانهای اقتصادی و اجتماعی خاص خود است. از بلاکچین تا بیومتریک، از اتوماسیون تا هوش مصنوعی، همه فناوریهایی که باعث تحول در هر صنعت بزرگ جهانی میشوند، مسیر تکامل فرودگاههای هوشمند را نیز هموار میکنند. فرودگاههای هوشمند این امکان را برای مسافران فراهم میکند تا در محدوده فرودگاه کار کنند، بخوابند، با یکدیگر ملاقات کنند یا از فعالیتهای تفریحی لذت ببرند. این مفهوم در حال حاضر یک حوزه تجاری بسیار امیدوارکننده با نرخ رشد سالانه پیشبینی شده ۱۰.۵ درصد را تشکیل میدهد. بعضی از این نوآوریها که امنیت، ایمنی و سرعت خدمات را هدف قرار میدهند، از دیدگاه مسافران بیشتر قابل مشاهده هستند و بهویژه بر تجربه حملونقل آنها تأثیر میگذارند. مهمترین تغییر در حال معرفی در فرودگاهها مربوط به سیستمهای تشخیص چهره است که زمان انتظار برای گذراندن بررسیهای امنیتی را کاهش خواهد داد. در ادامه به چند مورد از مهمترین فناوریهای هوشمندسازی در فرودگاه اشاره میشود.
سیستم امنیت هوشمند
درحالیکه مسافران نیاز به بررسیهای دقیق در فرودگاهها را برای پیشگیری از انواع تهدیدات میپذیرند، زمان انتظار برای عبور از سیستم امنیت بسیار طولانی است. ظهور فناوریهای بیومتریک (دادهکاوی مشخصات فردی) و بهبود مستمر تجهیزات اسکن، بهبود بررسیهای امنیتی به همراه افزایش سرعت فرایند بازرسی را برای مسافران به ارمغان آورده است. با اینکه ۲۵ فرودگاه در ایالات متحده آمریکا از این فناوری استفاده میکنند، مقامات هواپیمایی با توجه به افزایش معضل امنیت و حریم خصوصی، آنها را با درجهای از انعطافپذیری معرفی کردهاند و در حال حاضر این سیستم برای مسافران اختیاری است. همین بحث در چین که در اجرای این فناوری پیشتاز بود نیز وجود دارد.
فرودگاه ادینبورگ اسکاتلند
در آغاز سال ۲۰۱۹، فرودگاه ادینبورگ با نصب سه اسکنر جدید، تجهیزات سالن امنیتی خود را ارتقا داد و در حال حاضر هر اسکنر چرخه کامل اسکن و بازرسی مسافر را تنها در زمانی بین ۲.۵ تا ۳.۸ ثانیه انجام میدهد. این فناوری ارتقا یافته باعث افزایش نرخ تردد مسافران در فرودگاه شده است و رضایت کلی مسافران را به دنبال دارد.
راهحلهای لجستیکی هوشمند
افزایش تعداد مسافران سالانه در فرودگاههای مسافرتی سراسر جهان منجر به افزایش فشار بر فعالیتهای لجستیکی آنها از جمعآوری، ذخیرهسازی، انتقال، مرتبسازی و بازپسگیری چمدانها گرفته تا بازرسی مسافران و اطمینان از برآوردهشدن همه نیازهای آنها میشود. توان لجستیکی فرودگاههای هوشمند از طریق اتوماسیون بهبودیافته و مهندسی پیشرفتهتر افزایش خواهد یافت.
فرودگاه گاتویک لندن
فرودگاه گاتویک در یک برنامه سرمایهگذاری ۱۸۷ میلیون پوندی برای بهبود ظرفیت لجستیکی، دستخوش توسعه قابلتوجهی در سیستم حملونقل بار مسافران شده است. پیشرفتهای متعدد در سالهای اخیر قابلیتهای جابهجایی چمدانها در این فرودگاه را بسیار بهبود بخشیده است، مانند نصب انبار اولیه چمدان (EBS) و سیستم ردیابی چمدان، که امکان ردیابی صددرصد و بررسی چمدانها را تا ۱۸ ساعت قبل از حرکت فراهم میکند. همچنین این فرودگاه، کیف پول الکترونیکی مبتنی بر فناوری بلاکچین را برای دسترسی به تخفیفها و تبلیغات معرفی کرده است.
هوش مصنوعی در فرودگاهها
بهبود تدریجی فناوریهای موجود که در بیشتر فرودگاههای بزرگ استفاده میشوند، پیشرفت مهمی را نشان میدهد، اما شاید هیجانانگیزترین نوآوریها شامل استفاده از هوش مصنوعی باشد. از سال ۲۰۱۸ تاکنون تعداد بسیاری از راهحلهای موفقیتآمیز مبتنی بر هوش مصنوعی بهطور فعال در بعضی از بزرگترین و موفقترین فرودگاههای جهان مستقر شدند که از روشهای هوشمند برای مهاجرت امن، خرید، سرگرمی، رفاه و آمادهسازی پرواز با هوش مصنوعی استفاده میکنند. استفاده از هوش مصنوعی در آینده خدمات فرودگاهی با توانمندیهای تکنولوژیکی ضروری است.
فرودگاه بینالمللی دبی
راهاندازی پروژه بینالمللی دبی در اواخر سال ۲۰۱۸ انتظار مسئولان پروژه از «راهروی هوشمند» را بهطور کامل برآورده کرد، یک راهروی واقعی با فناوری خودآموز و مجهز به هوش مصنوعی با دوربینهایی که دادههای بیومتریک مورد نیاز مسافران را هنگام عبور از آن ثبت میکنند و مسافرت و مهاجرت بدون ارائه مدارک سفر، بدون نیاز به مهر افسر مهاجرت و تنها با یک پیادهروی کوتاه آغاز میشود.
اینترنت اشیا در فرودگاه
اتصال متقابل عناصر و مدیریت مؤثر دادهها برای بهبود عملیات در هر صنعت بزرگ از جمله در فرودگاهها یک نیاز حیاتی است. مدیریت کسبوکار روزانه فرودگاههای جهان یک کار گسترده و بیوقفه است که مسافران تنها شاهد بخش کوچکی از آن هستند. راهحلهای مبتنی بر اینترنت اشیا با استفاده از دادههای مربوط به همه عناصر، ابزار، داراییها و کارمندان در فرودگاه، جابهجایی به مؤثرترین شکل ممکن را تضمین میکند. پیشبینی میشود تا سال ۲۰۲۵، حدود ۳۴ هزار هواپیما ناوگان حملونقل جهانی را تشکیل دهند و تعداد مسافران تا سال ۲۰۳۷ از هشت میلیارد نفر فراتر رود. با افزایش تعداد پروازها و مسافران، تعداد دستگاههای متصل نیز افزایش مییابد و به ۲۲ میلیارد دستگاه تا سال ۲۰۲۵ خواهد رسید. اینترنت اشیا نهتنها به فرودگاهها کمک میکند تا فرایند پردازش و بازرسی مسافران و چمدانهایشان را بهینهسازی کنند، بلکه تجهیزات پشتیبانی زمینی پیشرفتهتری را برای تعمیر و نگهداری سریعتر و کمهزینهتر در اختیار آنها قرار میدهد.
بلاکچین در صنعت هواپیمایی
فناوری بلاکچین مورد توجه طیف فزایندهای از سرمایهگذاران و حامیان در صنایع مختلف از جمله هواپیمایی قرار گرفته است. گزارشها نشان میدهد که بیش از یکسوم فرودگاهها در سراسر جهان در حال آزمایش و استفاده از بلاکچین هستند. بلاکچین پتانسیل ایجاد یک تحول انقلابی در فرودگاهها را دارد و بهلطف جهانی بودن و این واقعیت که دستکاری تراکنشها تقریباً غیرممکن است، عصر جدیدی از مدیریت فرودگاهی را آغاز خواهد کرد که در آن همه ذینفعان میتوانند به طور یکپارچه و منسجم، عملیات را مشاهده، مدیریت و نظارت کنند.
فرودگاه بینالمللی چانگی سنگاپور
علاوه بر بهبود پروازها و عملیات بازرسی مسافر در فرودگاه چانگی، بلاکچین نیز برای بازسازی فرایند پیچیده استفاده از جوایز پروازهای مکرر خطوط هوایی در این فرودگاه مورد استفاده قرار گرفته است. چانگی یکی از اولین پذیرندگان این روند است که یک کیف پول دیجیتال وفاداری مبتنی بر بلاکچین را در سال ۲۰۱۸ راهاندازی کرد و با توکن کردن پاداشهای وفاداری، به مسافران اجازه داد تا این جوایز را به صورت آنلاین و یا در فرودگاهها استفاده کنند.
نظر شما