لاله‌های واژگون؛ جلوه‌ای از زیبایی بهار در چادگان

طبیعت شهرستان چادگان در دامنه زاگرس محل مناسبی برای رویش لاله‌های واژگون است، گلی منحصربه‌فرد که طی سال‌های اخیر در معرض تهدیداتی بوده و از میزان رویش آن کم شده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از اصفهان، ایران با اقلیم چهارفصل جاذبه‌های طبیعی زیادی را در جغرافیای خود جای داده که هرکدام از آن‌ها از بی‌نظیرترین و چشم‌نوازترین مناظر طبیعی است.

لاله‌های واژگون یکی از شگفتی‌های طبیعت در فصل بهار است که هر گردشگری را مجذوب خود می‌کند، این گونه گیاه عمر کوتاهی دارد و هر ساله با آغاز فصل بهار در نقاطی از ایران رشد می‌کند.

دامنه‌های زاگرس یکی از بهترین مکان‌های رشد این لاله‌ها است و با سفری به استان‌های چهارمحال و بختیاری، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه و اصفهان می‌توان از این زیبایی طبیعی لذت برد.

لاله واژگون گیاهی خودرو است که با آغاز فصل بهار و از اواسط فروردین رشد و زیبایی طبیعت را در فصل بهار دو چندان می‎‌کند. لاله واژگون نمادی از استقامت است و رشته کوه‌های زاگرس مرکزی به بستری مناسب برای رشد آن تبدیل شده و طبیعت شهرستان چادگان در استان اصفهان این گونه گیاهی ارزشمند را در دل خود جای داده است.

لاله‌های واژگون انواع مختلفی دارد که می‌توان به گونه‌های لاله واژگون ایرانی، لاله واژگون کردی، لاله واژگون ترکی و اشک مریم اشاره کرد. از نظر رنگ، لاله‌های واژگون دارای چهار رنگ زرد، قرمز، نارنجی و سفید خال‌دار است.

لاله‌های واژگون؛ جلوه‌ای از زیبایی بهار در چادگان

طبیعت چادگان بستر مناسبی برای لاله‌های واژگون است

شهرستان چادگان استان اصفهان در همسایگی استان چهارمحال و بختیاری و در دل دامنه‌های زاگرس مرکزی به دلیل آب‌وهوای مناسب در فصل بهار به بستری برای رشد لاله‌ها تبدیل شده است. این شهرستان طبیعتی پاک و زیبا دارد که هر ساله در فصل بهار مقصد گردشگران و دوستداران طبیعت است تا بتوانند در کنار دیگر مراکز تفریحی از این گونه طبیعی و زیبایی‌های این منطقه لذت ببرند.

این گونه گیاهی و ارزشمند که در مناطق سردسیر و کوهستانی رشد می‌کند و از طریق پیاز و بذر تکثیر می‌شود، در معرض تهدید، آسیب و انقراض قرار گرفته است که از دلایل این آسیب‌ها می‌توان به چرای بی‌رویه دام در این مناطق اشاره کرد.

یکی دیگر از دلایل آن عوامل انسانی و چیدن این گل‌ها توسط افراد و سودجویانی برای فروش آن است در حالی که این لاله‌ها به دور از محیط طبیعی رشد خود، دوام چندانی ندارد.

لاله‌های واژگون؛ جلوه‌ای از زیبایی بهار در چادگان

عشایر یکی از مهم‌ترین حافظان منطقه هستند

حجت‌الله بهمنی، رئیس اداره منابع طبعی و آبخیزداری شهرستان چادگان به خبرنگار ایمنا می‌گوید: لاله‌های واژگون در شهرستان چادگان از نوع ریتیلارا امپریالیس (fritillaria imperialis) و از خانواده لیلیم (liliaceae) است که در منطقه عشایرنشین این شهرستان در روستای چنارود و روستای دره‌گاو رشد می‌کند.

وی می‌افزاید: عشایر یکی از مهم‌ترین حافظان این منطقه و موجب ماندگاری لاله‌های واژگون هستند که در شهرستان چادگان در منطقه روستای دره گاو رشد می‌کند که محل رشد گیاهان دارویی نیز است.

رئیس اداره منابع طبعی و آبخیزداری شهرستان چادگان خاطرنشان می‌کند: این منطقه در چادگان طی دو سال اخیر شناخته شده است و گردشگران زیادی به این روستا سفر می‌کنند که همین امر بر لزوم محافظت از این گونه گیاهی افزوده است.

بهمنی تاکید می‌کند: لازم است در سال‌های آینده مراقبت بیشتری از گونه گیاهی انجام شود و در نظر داریم طرح‌هایی همچون طرحی که در شهرستان خوانسار انجام شد را عملی کنیم.

وی اضافه می‌کند: تصمیم داریم از سال آینده با همکاری فرمانداری و دادستان شهرستان چادگان محدودیت‌هایی برای ورود گردشگران در فصل رویش و تکثیر لاله‌ها را اجرایی کنیم تا از این منطقه محافظت شود.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان چادگان تصریح می‌کند: زمان رشد این لاله‌ها با توجه به اقلیم از اواخر فروردین تا پانزدهم اردیبهشت و هم‌زمان با ورود عشایر به این منطقه است. طی سال‌های گذشته و با توجه به این‌که ورود گردشگران به این منطقه زیاد نبوده، گشت‌های یگان حفاظت از اراضی ملی از این گونه گیاهی حفاظت کرده است.

لاله‌های واژگون؛ جلوه‌ای از زیبایی بهار در چادگان

حافظ لاله‌های واژگون باشیم

بهمنی درباره برنامه سال‌های آینده، می‌گوید: در نظر داریم برای حفاظت بیشتر از لاله‌ها با همکاری فرمانداری و مرجع قضائی جاده منتهی به دشت را مسدود کنیم تا این گونه گیاهی باز تولید شود.

وی ادامه می‌دهد: لاله‌های واژگون در دامنه کوه رشد می‌کند و یکی دیگر از تهدیدات آن وقوع سیل و آتش‌سوزی است که تاکنون هیچیک از این تهدیدات رخ نداده است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان چادگان با اشاره به دیگر گونه‌های طبیعی در شهرستان چادگان، عنوان می‌کند: به غیر از لاله‌های واژگون، گیاهان دارویی نیز در شهرستان چادگان داریم که سال جاری از دیگر شهرستان‌ها و استان‌های مجاور، گردشگرانی برای چیدن این گیاهان به شهرستان سفر کردند.

بهمنی اظهار می‌کند: این گیاهان از جمله کنگر و سرموسیر هرکدام ظرفیتی دارند و اگر بیش از اندازه برداشت شوند به مرتع آسیب می‌رسد و حمل کردن و خرید و فروش آن‌ها که جنبه اقتصادی داشته باشد جرم است.

Rewind 10 Seconds
00:00
00:00
00:00
Settings
Fullscreen
 

لاله‌های واژگون طی سال‌های اخیر مورد بی‌مهری برخی گردشگران قرار گرفته است که همین امر بر لزوم محافظت بیشتر مردم و مسئولان از این گونه گیاهی می‌افزاید. ریشه‌کنی و بوته‌کنی یکی از بزرگ‌ترین تهدیدات برای لاله‌ها است که این ظرفیت ناب و طبیعی را به خطر انداخته و بی‌توجهی به این میراث طبیعی آن را در معرض خطر قرار داده است.

با برنامه‌ریزی صحیح، آگاه‌سازی و تغییر در رفتار گردشگران می‌توانیم حافظ زیبایی‌های طبیعت باشیم و آن را به نسل‌های آینده منتقل کنیم.

کد خبر 752440

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.