به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان شمالی، بهداشت و درمان یکی از نیازهای ویژه جامعه بشری است، به نحوی که شاخصهای این حوزه یکی از عوامل توسعه جوامع محسوب میشود. در این بین توجه به مادران باردار و نوزادان بیش از سایر حوزهها مورد توجه قرار میگیرد، تا حدی که پایین بودن تعداد نوزادان یا مادران باردار فوت شده همواره مورد توجه نهادهای بینالمللی بهداشتی بوده و است.
بجنورد به عنوان مرکز استان خراسان شمالی، تنها یک بیمارستان زنان و به عبارتی زایشگاه تحت عنوان بیمارستان بنت الهدی دارد؛ بیمارستانی که قدمتی حدود ۶۰ ساله دارد و میتوان گفت که نیاز امروز بجنورد و شهرهای اطراف را تأمین نمیکند.
سطح اشغال تختهای بیمارستانی بنتالهدی بالغ بر ۷۵ درصد است که در بعضی روزهای سال به بیش از ۸۵ درصد نیز افزایش پیدا میکند و همین امر نشان دهنده کمبود شدید فضای بیمارستانی ویژه بانوان در بجنورد است.
با توجه به قانون جوانی جمعیت و افزایش آمار زادوولد، اکنون ارائه خدمات درمانی ایمن، مستمر و باکیفیت به بیماران با تأمین فضای فیزیکی مجهز و استاندارد ضروری محسوب میشود.
این مسائل سبب شد تا مسئولان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی پیگیر احداث بیمارستانی مجهز ویژه مادران و نوزادان در بجنورد باشند تا مشکلات این حوزه کاهش پیدا کند و خدمات مناسبی به مردم ارائه شود.
پیگیریها سبب شد تا مجوزهای لازم برای احداث بیمارستان ۳۲۰ تخت خوابی مادر و کودک در بجنورد اخذ شود، اما یک مانع بر سر راه آمد و آن تعیین زمین برای احداث این بیمارستان بود.
هرچند ابتدا زمینی در شهرک گلستان بجنورد مشخص گردید، اما سازمان آب منطقهای خراسان شمالی این زمین را در مسیر مسیل تشخیص داد و به این ترتیب گره جانمایی زمین بیش از پیش شد.
با روی کار آمدن مدیریت جدید دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در زمستان ۱۴۰۱، موضوع جانمایی زمین به اولویت نخست این مجموعه تبدیل شد تا در آینده خدمات مناسبی به مردم داده شود، از این رو جواد شاهینفر، رئیس دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی طی مکاتباتی با نهادهای متولی همچون شهرداری، شورای شهر، راه و شهرسازی و استانداری خواهان واگذاری زمین برای احداث این پروژه عامالمنفعه شد.
دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در راستای انجام وظایف ذاتی خود در قبال حفظ و تأمین سلامت مردم به ویژه نوزادان و مادران، مطالعات و اقدامات کارشناسی خود را روی چندین زمین پیشنهادی آغاز کرد و بر ساخت بیمارستان در محدوده شهری تاکید داشت.
وی از تمام مسئولان مربوطه بار دیگر درخواست کرد تا هر زمینی که با شاخصها و دستورالعملهای وزارت بهداشت همخوانی دارد را معرفی کنند.
شورای شهر و راه و شهرسازی به عنوان اصلیترین متولیان این حوزه جلسات متعددی برگزار و زمینهایی را برای احداث بیمارستان معرفی کردند، اما هیچکدام از این زمینها معیارهای وزارت بهداشت برای ساخت بیمارستان را نداشت.
تعلل در معرفی زمین مناسب از سوی شورای شهر و شهرسازی آنقدر طولانی شده بود که حجتالاسلام رضا نوری، نماینده ولیفقیه در خراسان شمالی نیز به این امر واکنش نشان داد و در خطبههای نماز جمعه اظهار کرد: حالا که مجوز اخذ شده است و بودجه وجود دارد، جانمایی بیمارستان دیگر موضوع دشواری نیست.
وی ادامه داد: مسئولان این موضوع را به یکدیگر حواله ندهند؛ باید دور هم بنشینند و جای مناسبی را انتخاب کنند.
نماینده ولیفقیه در خراسان شمالی تاکید کرد: اینکه نامهها رد و بدل و جوابها داده شود، باعث تأخیر در کار میشود و مردم را اذیت میکند.
همه مسئولان دور یک میز
بسیج دانشجویی استان توانست در مراسمی تمام مسئولان مرتبط را دور یک میز جمع کند تا مشکل به صورت رو در رو بررسی شود. سیدمحمد پاکمهر، نماینده حوزه بجنورد در مجلس شورای اسلامی در این مراسم که چهارم مرداد سال ۱۴۰۲ برگزار شد، تصریح کرد: مجوز سه پروژه را اخذ کردیم که دو مورد آن آغاز شده، اما پروژه بیمارستان مادر و کودک همچنان جانمایی نشده است و از این بابت گلایهمندیم.
وی افزود: مردم در یکی از شهرستانها برای ساخت بیمارستان چهار هکتار زمین دادند، اما در مرکز استان نمیتوانیم پنج هکتار زمین در اختیار دانشگاه قرار دهیم.
نماینده مردم بجنورد تصریح کرد: برای این پروژه در سال گذشته ۱۰ میلیارد و امسال ۱۰۰ میلیارد تومان بودجه تعیین کردیم، اما کلنگزنی پروژه رقم نمیخورد و بودجه باز میگشت.
روند اعلام نهایی زمین برای کلنگزنی روز به روز بیشتر تأخیر داشت و همین امر سبب میشد بودجه چند ۱۰ میلیاردی مصوب شده در خطر بازگشت باشد.
همین امر سبب شد تا دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی دیگر بیش از این وقت را هدر ندهد و برای ساخت بیمارستان اقدام کند. در نهایت و با ساعتها کار کارشناسی از سوی مسئولان استانی و وزارت بهداشت، زمینی در پردیس بیمارستان امام حسن (ع) مورد موافقت قرار گرفت.
دلایل متعدد کارشناسان برای مناسب بودن زمین فعلی مشخص شده واقع در تخته ارکان سبب شد تمام مسئولان امر از جمله استاندار، امام جمعه، شهردار، نماینده مردم بجنورد در مجلس، مدیرکل راه و شهرسازی و سایر متولیان با آغاز این پروژه بزرگ درمانی در پردیس دانشگاه موافقت کنند و به این ترتیب با نظر تمام نهادها، کلنگ بیمارستان مادر و کودک، هفته جاری با حضور معاون درمان وزیر بهداشت بر زمین خورد تا طعم شیرین بهرهمندی از یک بیمارستان فوقتخصصی برای مادران و نوزادان در آیندهای نه چندان دور محقق شود.
باید روی ساخت بیمارستان مادر و کودک تمرکز شود
محسن پرهیزکار یکی از شهروندان بجنوردی با بیان اینکه لازمه رشد و توسعه شهر، ساخت زیرساختهای به روز درمانی است، درخصوص راهاندازی و جانمایی بیمارستان مادر و کودک بجنورد، میگوید: به دلیل نبود یک بیمارستان تخصصی پیشرفته برای مادران و کودکان، احداث این بیمارستان پیشرفته و فوق تخصصی بسیار ضروری است، اما اینکه جانمایی این بیمارستان در کدام قسمت شهر بهتر است، موضوعی است که باید گفت، بهتر آن بود که با توجه با کارکرد خاص این بیمارستان، جانمایی آن در بهترین نقطه و دسترسترین مکان انجام میشد.
وی میافزاید: در جانمایی درست این بیمارستان، آنچنان که شاهد بودیم به خوبی با دانشگاه علوم پزشکی همراهی نشد تا اینکه بالاخره کلنگ ساخت این بیمارستان در کنار بیمارستان امام حسن (ع) بجنورد بر زمین خورد و در نهایت اکنون نیز باید بر ساخت این بیمارستان که از نیازهای ضروری است، تمرکز کرد.
وی با تاکید بر اینکه مادران باردار همیشه نیازمند خدمات ویژه و سریع هستند، عنوان میکند: همسرم که در سالهای گذشته باردار بود، به دلیل مسائل پزشکی نیازمند خدمات فوری و در دسترس بود، به دلیل آنکه بیمارستان بنت الهدی در دسترس بود، در کمترین زمان توانستیم جان همسرم را نجات دهیم. اما چنانچه این شرایط در بیمارستانی با جانمایی دورتر ایجاد میشد، شاید به این راحتی نمیشد که اقدام سریعی انجام داد.
این شهروند بجنوردی تاکید میکند: در شرایطی که زمین مناسب دیگری برای ساخت وجود نداشت، احداث بیمارستان مادر و کودک در کنار بیمارستان امام حسن (ع) را میتوان مزیتی برای استان دانست.
مسئولان راه دسترسی به بیمارستان امام حسن (ع) بجنورد را تسهیل کنند
زینب بهادری یکی از مادران بجنوردی است، او میگوید: یکی از نیازهای ضروری استان ساخت بیمارستان مجهز، بزرگ و پیشرفته برای مادران و کودکان است، در واقع یکی از حقوق اساسی ما داشتن امکاناتی در شأن مادران است.
وی به سادگی ابراز میکند که ترجیحش ساخت بیمارستانی در نزدیکترین نقطه دسترسی است، مکانی که شهروندان دغدغه رفتن به آنجا را نداشته باشند.
این مادر بجنوردی خاطرنشان میکند: یکی از مشکلات احداث بیمارستان در مسیر خارج از محدوده شهری، نبود امکان خدماترسانی شهرداریها است و مردم برای رفت و آمد به این مکانها و دریافت خدمات سریع و فوری با مشکل مواجه میشوند.
این شهروند که مادر یک دختر جوان است، ادامه میدهد: نزدیک به دو دهه قبل، با یک زایمان زودتر از موقع مواجه شدم و آن موقع بیمارستان بنت الهدی نمیتوانست خدمات لازم را به من و جنین ارائه کند؛ بنابراین با سختی به مشهد اعزام و یک ماه با هزینههای سنگین در مشهد ساکن شدم، اگر آن زمان بیمارستانی تخصصی برای مادران و کودکان وجود داشت ما متحمل سختی نمیشدیم.
با ساعتها کار کارشناسی از سوی مسئولان استانی و وزارت بهداشت، زمینی در پردیس بیمارستان امام حسن (ع) برای ساخت بیمارستان مادر و کودک موافقت شد
بهادری عنوان میکند: با وجود اینکه انتخاب اول من احداث یک بیمارستان در نزدیک شهر است، اما اگر اعزام برخی مادران به استانهای مجاور را در نظر داشته باشیم، ساخت بیمارستان مادر و کودک در همین نقطه کنونی نیز دارای توجیه و کار منطقی است.
لیلا محمدی یکی دیگر از شهروندان بجنوردی در این خصوص به خبرنگار ما میگوید: هرچند راه دسترسی به بیمارستان اهمیت بالایی دارد، اما ساخت آن مهمتر است و نمیتوان به بهانه نبود زمین در داخل شهر، ساخت بیمارستان به تعویق بیفتد.
وی اضافه میکند: هرچقدر این بیمارستان زودتر ساخته شود، مردم زودتر و بیشتر از آن استفاده خواهند کرد؛ باید سریعتر این پروژه آغاز شود و به بهرهبرداری برسد.
محمد اصغری از دیگر شهروندانی است که در این خصوص به خبرنگار ما میگوید: شهرداری و مسئولان شهری از اکنون باید تلاش کنند تا مسیر دسترسی به بیمارستان تسهیل شود، در این صورت بیمارستان مادر و کودک در جوار بیمارستان امام حسن (ع) بهترین انتخاب در راستای حفظ سلامت مردم است.
ساخت بیمارستان فوق تخصصی میتواند استان را به قطب شمال شرق کشور تبدیل کند
در این بین فعالان اجتماعی و رسانهای نیز پیگیریهای متعددی برای تعیین تکلیف این پروژه انجام دادند، از سوی دیگر فرصت اندک بود زیرا در صورت معرفی نشدن زمین مناسب به وزارت بهداشت، بودجه این بیمارستان برگشت میخورد و استان بار دیگر از قطار توسعه عقب میماند.
یکی از فعالان رسانهای استان درخصوص مباحث مطرح شده در خصوص جانمایی بیمارستان مادر و کودک، با بیان اینکه در ساخت این بیمارستان استراتژیک در استان همراهی نشد، تاکید میکند: ساخت این بیمارستان در نزدیک شهر بجنورد، نه تنها مزیتی برای استان بود بلکه حتی استانهای همجوار هم میتوانستند از آن بهرهمند شوند.
به گفته این فعال رسانهای در یک سال گذشته اقدامات مهمی در حوزه زیرساخت بهداشت و درمان در استان انجام شده است با این حال استان به واسطه کمتر برخورداری نیازمند توسعه زیرساختهای درمانی است و ساخت به موقع و زودهنگام بیمارستان فوق تخصصی مادر و کودک به ارتقای این زیرساختها کمک میکند و ضریب برخورداری استان را ارتقا میدهد.
وی جلوگیری از خروج بیماران در استان و تحمیل هزینههای متعدد به بیمارانی که از استان خارج میشوند را مهم میداند و خاطرنشان میکند: جانمایی این بیمارستان در هر نقطهای که انجام میشد، موافقان و مخالفانی داشت؛ بنابراین زمان مناسبی برای انتقادها، مخالفتها و کارشکنیها نیست و باید تلاشهای به سمت ساخت به موقع این بیمارستان برود.
وی نیاز اصلی را همگرایی در استان برای بهرهبرداری از این مرکز بزرگ و مهم درمانی عنوان میکند و ادامه میدهد: ساخت این بیمارستان فوق تخصصی میتواند استان را به قطبی شناخته شده در شمال شرق کشور تبدیل و خدمات و ظرفیتهای درمانی استان را به آسیای میانه نیز معرفی کند.
آنطور که به نظر میرسد پس از تأخیر طولانی مدت برای تعیین زمین به منظور آغاز پروژه، راهاندازی سریع بیمارستان مادر و کودک و جلوگیری از فرافکنیها منفعت استان و جذب بیماران خارجی را به همراه دارد.
نظر شما