خیزش دانشجویی در آمریکا از ویتنام تا غزه

شعله‌ور شدن اعتراضات ضد اسرائیلی در دانشگاه‌های آمریکا، موجب هم‌سنجی آن با جنبش دانشجویی ضدجنگ ویتنام در آمریکای دهه ۱۹۶۰ شده است که البته به دلیل گستردگی و جهان‌شمولی، جنبش جاری کارآمدتر به نظر می‌رسد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، با گذشت بیش از ۲۰۰ روز از آغاز جنایت‌های رژیم غاصب و شهادت بیش از ۳۴ هزار شهید، دانشجویان آمریکا گامی جدی در مسیر تحقق صلح و پایان نسل‌کشی در نوار غزه برداشته‌اند. این روزها، موج اعتراضی در غرب به ویژه دانشگاه‌های آمریکا به تیتر اول رسانه‌های بین‌المللی تبدیل شده‌است.

شبکه خبری الجزیره با اشاره به خیزش دانشجویی آمریکا علیه سیاست‌های حمایت دولتمردان این کشور از جنایات رژیم صهیونیستی در مطلبی نوشت: جو دانشگاه‌های کلمبیا، ییل و نیویورک آمریکا پس از بازداشت صدها دانشجوی حامی فلسطین متشنج شده است. تنش‌ها بر سر خواسته دانشجویان از دانشگاه‌هایشان برای قطع روابط آکادمیک و سرمایه‌گذاری در صنایع ذی‌نفع برای رژیم صهیونیستی است. اشخاص مرتبط با رژیم اسرائیل هم با ادعاهای «یهودستیزی» تلاش در برهم زدن اعتراضات و استفاده از سازوکارهای قانونی علیه دانشجویان و آینده آن‌ها دارند.

خیزش دانشجویی در آمریکا از ویتنام تا غزه

نعمت طلعت «مینوش» شفیق، رئیس دانشگاه کلمبیا، در بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد که تمامی کلاس‌ها در روز دوشنبه به صورت مجازی برگزار می‌شوند و اساتید و کارکنانی که می‌توانند از راه دور کار کنند، باید این کار را انجام دهند. روز دوشنبه، این موج اعتراضات به محوطه دانشگاه نیویورک و ییل در نیوهیون و کانکتیکات گسترش یافت.

بر اساس بیانیه روز دوشنبه پیتر سالوی، رئیس دانشگاه ییل، ۶۰ نفر از جمله حداقل ۴۷ دانشجوی معترض، پس از سد معبر در اطراف محوطه دانشگاه دستگیر شدند.

چندین معترض نیز از دانشگاه نیویورک دستگیر شدند. دوشنبه شب، دانشگاه نیویورک بیانیه‌ای منتشر کرد و گفت: «پلیس از کسانی که در میدان بودند خواست تا با آرامش آن را ترک کنند، اما در نهایت تعدادی دستگیر شدند.»

روزنامه نیویورک اسکوئر نیوز که توسط دانشجویان اداره می‌شود، در اطلاع‌رسانی خود اعلام کرد که «همه معترضان متفرق یا دستگیر شده‌اند» و افزود که معترضان دستگیر شده با دستبندهای زیپی نگه داشته شده‌اند و چادرهای اردوگاه به‌طور کامل برداشته شده است.

هلگا طویل سوری، دانشیار خاورمیانه و مطالعات اسلامی در دانشگاه نیویورک، در حالی که بیرون پاسگاه پلیس ایستاده و منتظر آزادی چند دانشجو بود، به الجزیره گفت: «چندین دانشجو و اعضای هیئت علمی دانشگاه نیویورک توسط صدها پلیس به اتهام حضور غیرقانونی در محوطه دستگیر شدند. من نمی‌دانم چگونه در محوطه دانشگاه خودمان حضور غیرقانونی داریم؟»

طویل سوری افزود: «این اعتراض مسالمت‌آمیز بود. من تقریباً ۲۰ سال است که در دانشگاه نیویورک هستم و شاهد اعتراضات متعددی بوده‌ام. تا به حال چنین سرکوبی ندیده‌ام

چندین دانشجو نیز از دانشگاه‌های کلمبیا و بارنارد، از جمله اسرا هیرسی، دختر ایلهان عمر، نماینده دموکرات مجلس نمایندگان ایالات متحده از دانشگاه تعلیق شدند.

خیزش دانشجویی در آمریکا از ویتنام تا غزه

اعتراضات دانشجویان درباره چیست؟

طیفی از گروه‌های دانشجویی این اعتراضات را هدایت می‌کنند. در کلمبیا، ائتلاف تحت رهبری گروه‌های دانشگاه کلمبیا برای واگذاری از آپارتاید (CUAD)، «دانشجویان برای عدالت در فلسطین» و «صدای یهودی برای صلح» سازماندهی شده است.

معترضان از دانشگاه کلمبیا می‌خواهند که در شرکت‌هایی که از جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه سود می‌برند، سرمایه‌های خود را خارج کنند. وبگاه CUAD درخواست‌های دیگری را هم فهرست کرده و خواستار شفافیت مالی بیشتر در مورد سرمایه‌گذاری‌های دانشگاه و قطع روابط دانشگاهی و همکاری آکادمیک با دانشگاه‌های اسرائیلی است. این گروه‌ها همچنین خواستار آتش‌بس کامل در غزه هستند.

در دانشگاه نیویورک، اردوگاه اعتراضی توسط «ائتلاف همبستگی فلسطین دانشگاه نیویورک» سازماندهی شد. این ائتلاف متشکل است از نهادهای دانشجویی و اساتید مختلف مانند «دانشجویان برای عدالت در فلسطین»، «اساتید برای عدالت در فلسطین»، «دانشجویان حقوق برای عدالت در فلسطین»، «تعطیلش کن دانشگاه نیویورک»، «یهودیان علیه صهیونیسم» و بیش از ۲۰ گروه دیگر در محوطه دانشگاه.

وبگاه گروه «فارغ‌التحصیلان دانشگاه نیویورک برای فلسطین» فهرستی از خواسته‌ها را در نامه‌ای سرگشاده به رؤسای دانشگاه نیویورک فرستاده است که توسط ۲۴۱۰ فارغ‌التحصیل امضا شده است. آن‌ها خواستار محکومیت کشتار غیرنظامیان فلسطینی، حمایت از دانشجویان و اساتیدی که از فلسطین در برابر آزار و اذیت سخن می‌گویند و کنار گذاشتن شرکت‌ها و مؤسسات فعال در اشغال اسرائیل و نسل‌کشی در فلسطین شده‌اند.

علاوه بر این، نامه فارغ‌التحصیلان از رؤسای دانشگاه نیویورک می‌خواهد که محوطه تل‌آویو دانشگاه نیویورک را تعطیل کند که «دانشجویان، اساتید و وابستگان فلسطینی را از دسترسی به فرصت‌های دانشگاهی به دلیل قومیت‌شان منع می‌کند» و با «اصول آزادی دانشگاهی و برابری‌طلبی نیویورک» در تضاد است. این نامه از رؤسای دانشگاه می‌خواهد تا مشارکت دانشگاه نیویورک، به‌ویژه دانشکده مهندسی تاندون، در تحقیق و توسعه تسلیحات را مورد ارزیابی مجدد قرار دهد و همکاری با تولیدکنندگان اسلحه را متوقف کند.

اردوگاه اعتراضی دانشجویان در ییل از روز جمعه ادامه دارد و معترضان خواستار آن شدند که ییل در تولیدکنندگان تسلیحات نظامی سرمایه‌گذاری نکند.

بر اساس گزارش الجزیره، حداقل ۳۴ هزار نفر در غزه در نتیجه بمباران بی‌امان رژیم صهیونیستی و حمله زمینی آن جان خود را از دست داده‌اند. محدودیت‌های ورود کمک‌های بشردوستانه به غزه نیز مردم آنجا را به قحطی رسانده است.

منتقدان حامیان فلسطین آن‌ها را به چه چیزی متهم می‌کنند؟

به گفته الجزیره، برخی از معترضان به یهودستیزی و آزار و اذیت دانشجویان یهودی در دانشگاه متهم شده‌اند. روز یکشنبه، پس از اینکه فیلم‌هایی در رسانه‌های اجتماعی که فعالان طرفدار فلسطین را در خارج از محوطه دانشگاه کلمبیا نشان می‌دادند، به دانشجویان طرفدار رژیم اسرائیل می‌گفتند که «به لهستان برگردند»، این ادعاها بیشتر شد. یکی از فعالان با اشاره به حملات حماس به جنوب اسرائیل که منجر به کشته شدن ۱۱۳۹ نفر شد، گفت که هفتم اکتبر «نه یک بار دیگر، نه پنج بار، نه ۱۰ بار، نه ۱۰۰ بار، نه ۱۰۰۰ بار دیگر، بلکه ۱۰ هزار بار دیگر اتفاق خواهد افتاد.» نهاد CUAD تاکید دارد که اعضای آن از عمد «توسط یک اوباش با انگیزه سیاسی اشتباه شناسایی شده‌اند.»

خیزش دانشجویی در آمریکا از ویتنام تا غزه

در بیانیه آنها آمده است: «هویت ما توسط مطبوعات فاش شد، توسط پلیس نیویورک [اداره پلیس نیویورک] دستگیر شدیم و دانشگاه ما را از خانه‌هایمان بیرون کرد، اما ما آگاهانه خود را در معرض خطر قرار داده‌ایم، زیرا دیگر نمی‌توانیم در دانشگاه کلمبیا که دلارهای شهریه ما را صرف شرکت‌هایی می‌کند که از مرگ سود می‌برند، شریک باشیم.»

در همین حال، تظاهرکنندگان دانشجو در سایر دانشگاه‌های ایالات متحده، از جمله دانشگاه کالیفرنیا، برکلی، مؤسسه فناوری ماساچوست یا MIT، دانشگاه میشیگان، کالج امرسون و تافتس نیز اردوگاه‌های اعتراضی ایجاد کرده‌اند.

دانشجویان و اساتید طرفدار رژیم اسرائیل از دولت کلمبیا به‌دلیل اتخاد نکردن تدابیر کافی برای ایجاد احساس امنیت برای آن‌ها انتقاد کرده‌اند و خواستار استعفای رئیس دانشگاه شده‌اند. معترضان طرفدار فلسطین نیز کلمبیا را به سرکوب آزادی بیان آن‌ها متهم کرده‌اند. در ماه نوامبر، دانشگاه کلمبیا گروه‌های «دانشجویان برای عدالت در فلسطین» و «صدای یهودی برای صلح» را تعلیق کرد. در ماه مارس، اتحادیه آزادی‌های مدنی نیویورک اعلام کرد که از کلمبیا به دلیل این تعلیق شکایت خواهد کرد. در ژانویه، دانشگاه کلمبیا گروهی از افراد را به دلیل متهم شدن به دست داشتن در اسپری کردن مواد شیمیایی بدبو به معترضان طرفدار فلسطین از حضور در محوطه دانشگاه منع کرد.

روز دوشنبه، تظاهرات در دانشگاه کلمبیا ادامه یافت و صدها نفر از جمله دانشجویان و اساتید نیز دستگیری و تعلیق دانشجویان را محکوم کردند. معترضان با انتقاد از تصمیم شفیق برای درخواست از حضور پلیس ضدشورش برای متفرق کردن دانشجویان، خواستار استعفای او شدند. شفیق همچنین توسط نهادهای حامی صهیونیسم تحت فشار است.

جو بایدن و دیگران چه گفته‌اند؟

جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده، در بیانیه‌ای در روز یکشنبه به مناسبت عید پسح، آنچه را که «یهودی‌ستیزی آشکار» در دانشگاه کلمبیا توصیف کرد، محکوم کرد و آن را «سرزنش‌انگیز و خطرناک» خواند و گفت: «این اقدام جایی در دانشگاه‌ها یا هیچ جای دیگری در کشور ما ندارد.»

گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور فلسطین، فرانچسکا آلبانیز، روز دوشنبه در شبکه اجتماعی ایکس به دستگیری‌های انجام شده توسط دانشگاه کلمبیا و ادعای هدف قرار دادن دانشجویانی که همبستگی خود را با فلسطین در دانشگاه‌های اروپایی نشان دادند، واکنش نشان داد.

او نوشت: «دانشگاه‌ها و دولت‌های غربی با حمله به ارزش‌ها و حقوقی که گفته می‌شود بنیادی برای جوامع غربی هستند، چه درسی به شهروندان و دانشجویان جوان خود می‌دهند؟»

خیزش دانشجویی در آمریکا از ویتنام تا غزه

روزنامه عرب‌زبان رأی الیوم در این باره نوشته است: تظاهرات بی‌سابقه دانشجویان در دانشگاه‌های آمریکا در محکومیت کشتار جمعی علیه فلسطینیان یادآور مخالفت با جنگ ویتنام است. آیا معادله ناعادلانه تغییر می‌کند؟ چرا نتانیاهو از این تظاهرات هراس دارد؟ آیا این روند به اروپا، جهان عرب و جهان اسلام هم سرایت خواهد کرد؟

این رسانه ادامه داد: شاید تظاهرات دانشجویان ضد کشتار جمعی علیه فلسطینیان در آمریکا، حادثه بسیار بارزی باشد که روزبه‌روز گسترش می‌یابد و همچون گلوله برقی به سرعت در حال بزرگ شدن است؛ این تظاهرات به دانشگاه‌های تگزاس و کالیفرنیای جنوبی کشیده شده و پلیس آمریکا با آن مقابله و شماری از دانشجویان خشمگین را بازداشت کرده است.

جنبش‌های دانشجویی در آمریکا از جنگ ویتنام تا غزه/اهمیت جنبش کنونی

طبق آخرین گزارش رسانه‌های آمریکایی، شرکت‌کنندگان در این تظاهرات بسیار زیاد هستند و دولت آمریکا به دنبال کمک گرفتن از گارد ملی برای مقابله با دانشجویان معترض به کشتار جمعی در غزه است.

رأی الیوم افزود: نکته قابل توجه، هراس بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از برگزاری تظاهرات در دانشگاه‌های آمریکاست. این تظاهرات بی‌سابقه به کجا خواهد انجامید؟ آیا ممکن است که معادله را تغییر دهد؟

خیزش دانشجویی در آمریکا از ویتنام تا غزه

علی‌رغم اینکه مقامات آمریکایی همواره ادعای آزادی اعتراض و بیان را در کشور خود دارد، این روزها برخوردی امنیتی و خشونت‌بار با دانشجویان در این کشور را شاهد هستیم، در این راستا به نظر می‌رسد که مقامات آمریکا با تجربه دهه ۱۹۶۰ و نقش جنبش دانشجویی ضدجنگ ویتنام که در نهایت آمریکا را ناگزیر به پذیرش شکست کرد، نسبت به تأثیرگذاری این اعتراضات آگاه و نگران تکرار شکستی مجدد در جنگ قضیه هستند.

اعتراضات دانشجویی علیه صهیونیستی در قلب آمریکا با وجود برخورد امنیتی پلیس سرکوبگر اثبات کرد، رژیم غاصب صهیونیستی نه‌تنها در میدان جنگ شکست خورده است، بلکه در پروپاگاندی رسانه‌ای نیز نتوانست جنایات خود را بپوشاند، در حالی که صهیونیست‌ها با کمک لابی قدرتمند «آیپک» سال‌هاست که میلیاردها دلار برای تغییر ذهنیت آمریکایی‌ها درباره رژیم صهیونیستی هزینه کرده‌اند، اما اتفاق‌های اخیر از بیهودگی این تبلیغات پرده برداشت‌.

کد خبر 747907

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۲۲:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۹
    0 0
    از لحاظ کمیت و تعداد افراد با جنبش ضد جنگ ویتنام و یا عراق قابل قیاس نیست.در اون اعتراضات جمعیت های میلیونی به خیابانهای آمریکا آمدند اما از لحاظ پراکندگی اعتراضات می تواند شبیه اعتراضات ضد جنگ ویتنام باشد چون تا الان و فعلا بیش از 50 و 60 دانشگاه آمریکا اعتراضات گسترش پیدا کرده و نوع گسترشش مثل همان جنبش سریع بوده...