به گزارش خبرگزاری ایمنا، وبگاه شبکه خبری الجزیره نوشته است که کشف یک گور دستهجمعی در داخل مجتمع پزشکی ناصر در خانیونس در جنوب نوار غزه با غم و اندوه و وحشت فلسطینیها و محکومیت سازمان ملل مواجه شده و این نهاد خواستار تحقیقات شفاف و معتبر درباره این جنایت جدید شده است.
بیش از ۳۰۰ جسد تاکنون پس از عقبنشینی ارتش رژیم صهیونیستی از بیمارستان در هفتم آوریل کشف شده است. شورای حقوق بشر سازمان ملل گفت اجساد بیشتری در بیمارستان الشفاء شهر غزه، بزرگترین مرکز بهداشتی غزه پیدا شده است. پس از پایان محاصره دو هفتهای بیمارستان شفا، این نهاد وضعیت ساختمان را به عنوان یک پوسته خالی توصیف کرد.
گورهای دستهجمعی در دو مرکز پزشکی بزرگ غزه از جمله گورهای متعددی هستند که از زمان آغاز جنگ رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه کشف شدهاند. جنگی که از هفتم اکتبر منجر به کشته شدن بیش از ۳۴ هزار فلسطینی شده است.
چه چیزی تاکنون پیدا شده است؟
گروه دفاع مدنی غزه گفته که تا کنون بیش از ۳۰۰ جسد در گور دستهجمعی مجتمع پزشکی ناصر پیدا شده است. به گفته هانی محمود، خبرنگار الجزیره، زنان، کودکان، بیماران و کادر پزشکی از قبر دستهجمعی بیرون آورده شدهاند.
وی افزود که کادر پزشکی و افرادی که قبل از خروج ارتش اسرائیل موفق به ترک بیمارستان شده بودند، صحنههایی از «وحشت، کشتار دستهجمعی و دستگیریها را توصیف کردند که گویی کل بیمارستان از محل شفا به قبرستانی عظیم تبدیل شده بود.»
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، گروه دفاع مدنی روز دوشنبه اعلام کرد که بسیاری از اجساد را از گورهای موقت در داخل مجتمع ناصر کشف کرده است، زیرا محاصره ساختمان توسط رژیم اسرائیل از دسترسی به گورستانها جلوگیری کرده بود.
راوینا شمدسانی، سخنگوی دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد گفت که بعضی اجساد پیدا شده در بیمارستان خانیونس «در حالی که دستانشان بسته بود و لباسی بر تن نداشتند» بیرون آورده شدهاند.
گور دستهجمعی چیست؟
بر اساس گزارش الجزیره، هیچ تعریف بینالمللی از گور دستهجمعی وجود ندارد. با این حال، کارشناسان پزشکی قانونی پدیده گور دستهجمعی را به عنوان «محل دفن بقایای افراد متعدد، اغلب کنار همدیگر» تعریف میکنند.
در گزارش سازمان ملل که در اکتبر ۲۰۲۰ منتشر شد، نوشته شده است که گورهای دستهجمعی لزوماً محل دفن یا آرامگاه نهایی نیستند، بلکه «محل جنایات یا مرگ دستهجمعی هستند.»
در این گزارش همچنین آمده است: «آنچه گورهای دستهجمعی را از سایر مکانهای دفن دستهجمعی متمایز میکند، نقض حقوق شخصی و آئینهای وداع نهایی، سرکوب یا حتی از بین بردن هویت فردی، فرهنگی یا مذهبی در مرگ است.
واکنش فلسطینیها و رژیم صهیونیستی چه بوده است؟
دفتر رسانهای دولت غزه، رژیم صهیونیستی را مسئول این گورهای دستهجمعی دانست و کشف آنها و وضعیت کلی مجتمع پزشکی ناصر را «جنایت شنیع» خواند.
در این بیانیه آمده است: «دوبار حمله به آن و تخریب برخی از بخشهایش، نشاندهنده گستردگی وحشیگری این [موجود] اشغالگر و بیاخلاقی ارتش آن است که تمام جنبههای زندگی و ابزار بقا در نوار غزه را نابود میکند. ما از دادستان دیوان کیفری بینالمللی میخواهیم که این کشتار ارتش اشغالگر در مجتمع ناصر و همچنین مجتمع الشفاء را با تمام جزئیات آن، چه علیه مقر این دو مجتمع و چه علیه شهروندان، آوارگان و تیمهای پزشکی و رسانهای داخل آن بررسی کند.»
ارتش رژیم صهیونیستی روز سه شنبه در بیانیهای اعلام کرد که ادعای دفن اجساد فلسطینیها «بیاساس و شواهد» است و در ادامه افزوده است که در جریان عملیات خود در منطقه بیمارستان ناصر، اجساد دفن شده توسط فلسطینیها را برای یافتن گروگانها و مفقودان «آزمایش» کردهاند.
ارتش رژیم اشغالگر همچنین ادعا کرده است: «این معاینهها با دقت و منحصراً در مکانهایی انجام شد که اطلاعات حاکی از حضور احتمالی گروگانها بود و اجساد معاینه شده که متعلق به اسرای اسرائیلی نبود، به محل خود بازگردانده شدند.»
واکنشهای بینالمللی به این واقعه چه بوده است؟
سازمان ملل خواستار «تحقیق روشن، شفاف و معتبر» درباره گورهای دستهجمعی کشف شده در این دو بیمارستان شد. سخنگوی دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد خواستار تحقیقات مستقل و شفاف در مورد مرگها و اجساد یافت شده شد و گفت: «با توجه به جو حاکم بر معافیت از مجازات [برای اسرائیل]، این امر باید شامل بازرسان بینالمللی نیز شود.»
سخنگوی سازمان ملل گفته است بازرسان معتبر باید به این مکانها دسترسی داشته باشند. اتحادیه اروپا روز چهارشنبه از درخواست سازمان ملل برای انجام تحقیقات مستقل حمایت کرد.
پیتر استانو، سخنگوی اتحادیه اروپا گفت: «این چیزی است که ما را وادار میکند تا خواهان تحقیقات مستقل درباره همه سوءظنها و همه شرایط باشیم، زیرا در واقع این تصور را ایجاد میکند که ممکن است نقض حقوق بشر بینالمللی صورت گرفته باشد. به همین دلیل است که انجام تحقیقات مستقل و اطمینان از مسئولیتپذیری مهم است.»
در واشنگتن ودانت پاتل، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، کشف گورهای دستهجمعی را «بسیار نگرانکننده» توصیف کرد و افزود که مقامات آمریکایی از رژیم اسرائیل درخواست اطلاعات کردند.
وزارت امور خارجه عربستان سعودی در بیانیهای جنایات جنگی شنیع مستمر و کنترل نشده توسط نیروهای اشغالگر رژیم صهیونیستی را محکوم کرد که آخرین آن گورهای دستهجمعی کشف شده در مجتمع پزشکی ناصر در شهر خان یونس است.
چه تبعات قانونی وجود دارد؟
به گفته ولکر ترک، مسئول حقوق بشر سازمان ملل متحد، «بیمارستانها بر اساس قوانین بینالمللی بشردوستانه از حمایت بسیار ویژه برخوردار هستند. واضح بگویم، کشتن عمدی غیرنظامیان، بازداشتشدگان و سایر افرادی که در حال جنگ هستند [معلول یا مجروح] جنایت جنگی است.»
جنگ رژیم صهیونیستی در غزه مورد انتقاد شدید نهادهای بینالمللی و گروههای حقوق بشری قرار گرفته است. یک بازپرس سازمان ملل ماه گذشته در گزارشی گفت که دلایل منطقی وجود دارد که بپذیریم رژیم صهیونیستی در جنگ خود علیه غزه نسلکشی کرده است.
دیوان بینالمللی دادگستری در ژانویه به رژیم اسرائیل دستور داد از هرگونه اقدامی که ممکن است تحت کنوانسیون نسلکشی قرار گیرد خودداری کند و مطمئن شود که سربازانش هیچگونه نسلکشی علیه فلسطینیان در غزه انجام نخواهند داد. رژیم صهیونیستی ادعای نسلکشی را بیاساس توصیف کرده است.
نظر شما