به گزارش خبرگزاری ایمنا از مازندران، بر اساس اعلام سازمان هواشناسی استان مازندران ورود سامانه بارشی به همراه ورزش باد از عصر روز دوشنبه، سوم اردیبهشت پیشبینی شده بود و این سامانه حتی هشدار نارنجی را برای این استان صادر کرد.
بارشهای بهاری که مردم مازندران که تجربه آنها با توجه به موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی برای اولین بارشان نبود که تجربه میکردند، اما با وجود این تجارب طی این ۴۸ ساعته ورود بارش به خطه سرسبز مازندران اتفاقاتی را برای استان رقم زد.
ابتدای ورود سامانه و شروع بارشها در ارتفاعات ریزش سنگهای بزرگ را در محور هراز در پی داشت که مسدود شدن این محور از ساعت شش صبح روز سهشنبه، چهارم اردیبهشت سال جاری را به همراه داشت و گزارش اداره راهداری حملونقل جادهای لاریجان نیز از خسارت به یک دستگاه خودروی سمند بر اثر ریزش این سنگ خبر داد.
باران رحمتی که با یکسره باریدنش خرسندی و خوشحالی بسیاری از کشاورزان استان مازندران را ایجاد کرد تا اراضی کشاورزی خود را برای کشت و زرع، شخم و شیار راحت آماده کنند و حتی کشاورزان مناطق دشت عنوان کردند که این بارش موجب افزایش ذخیره چاههای زیرزمینی آنها شده است تا هنگام گرما از آن استفاده ببرند، اما در کنار این خرسندی کشاورزان دشت و باغداران کوه نگران ایجاد سیلاب در مناطق کوهستانی و ییلاقی خود بودند که باغها و درختان سیاه ریشه آنها آسیب ببیند و از این نعمت خدادادی متضرر شوند.
مسدود شدن ۷ راه روستایی مازندران
به گفته حسینعلی محمدی، مدیرکل مدیریت بحران مازندران بارشهای ۴۸ ساعته بهاری موجب بسته شدن هفت محور روستایی این استان شد.
وی با بیان اینکه نیروهای راهداری بلافاصله برای بازگشایی راهها به مناطق اعزام شدند، گفت: این روستاها با توجه به شدت بارشهای در بخشهای بلده و آمل قرار دارند، اما در کنار این آسیب بارش روزهای دوشنبه و سهشنبه فوایدی هم داشت و آن افزایش ذخیرهسازی سدهای مازندران بوده است.
ذخیره ۷ میلیون متر مکعبی آب در مخزن سدهای مازندران
سیدمحمد موسوی، معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای مازندران در گفتوگویی با بیان اینکه بارش مستمر و مناسب باران منجر به افزایش آورد رودخانهها و ارتقای ذخیره آب در سدهای استان شد، اظهار کرد: میانگین بارندگیهای سه روز اخیر در مازندران ۳۲.۷ میلیمتر بود.
وی با اشاره به اینکه از ابتدای بارشها تا صبح چهارشنبه نزدیک به هفت میلیون متر مکعب آب وارد مخزن سدهای استان شده است که با توجه به جاری شدن سیلاب در سرشاخههای سدها ذخیرهسازی همچنان در حال انجام است و میزان ذخیره آب باز هم افزایش پیدا میکند، گفت: در سد شهید رجایی تاکنون حدود ۳.۵ میلیون متر مکعب ذخیرهسازی صورت گرفته و مجموع حجم آب ذخیره شده در این سد از ۷۵.۵ میلیون متر مکعب فراتر رفته است.
موسوی درباره ذخیره سد آیتالله صالحی مازندرانی عنوان کرد: در این سد نیز از بارشهای اخیر تاکنون سه میلیون متر مکعب به ذخیره آب اضافه شد و حجم فعلی آب موجود در مخزن به ۱۳۸ میلیون متر مکعب رسید.
معاونت حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای مازندران با بیان اینکه در سایر سدهای کوچک استان نیز با وجود تخلیه سد برای مصرف کشاورزی ذخیرهسازی مجدد صورت گرفته است و بعضی از این سدها نیز سرریز داشت، ادامه داد: با توجه به نقش بارندگیهای بههنگام در مدیریت مصرف آب و تأمین آب مورد نیاز کشتزارهای استان، این بارندگیها در دشت هراز اثرگذاری مطلوبی داشت، دبی رودخانه هراز در پی این بارندگیها به بیش از ۳۰ متر مکعب رسید که با مدیریت صورت گرفته برای مصارف کشتزارها تقسیم و توزیع شد.
موسوی با بیان اینکه دبی فعلی رودخانه هراز ۲۴ متر مکعب بر ثانیه است، اظهار کرد: کل حجم آورد هفت رودخانه مهم استان شامل تالار، هراز، چالوس، بابلرود، چشمهکیله، تجن و نکارود طی سال آبی جاری، از یکم مهر ۱۴۰۲ تا پنجم اردیبهشت، یک میلیارد و ۲۶۰ میلیون متر مکعب بود که ۲۷ درصد نسبت به درازمدت کمتر است.
وی مجموع بارندگی ثبت شده در مازندران از ابتدای سال آبی جاری تاکنون ۴۶۶ میلیمتر بود که نسبت به درازمدت سه درصد و نسبت به سال گذشته که ۳۱۵ میلیمتر بود ۴۸ درصد افزایش دارد.
معاونت حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای مازندران با اشاره به پیشبینی بروز تنش آبی خاطرنشان کرد: هرچند که بارشها در سال جاری شرایط بهتری نسبت به سال گذشته دارد، اما با توجه به افزایش میانگین دمای هوا و افت بعضی شاخصهای منابع آبی نسبت به درازمدت، همراهی مردم بهویژه کشاورزان برای جلوگیری از بروز خسارات ناشی از کمآبی ضروری است.
نظر شما