به گزارش خبرگزاری ایمنا، از دیرباز تاکنون سرزمین ایران در قهرمانپروری حرفهای بسیاری برای گفتن داشته است و در هر عرصهای که سخن از قهرمانی باشد ایرانیان خوش درخشیدهاند. بیشک هشت سال دفاع مقدس و رشادت ایرانیان در جبهههای حق علیه باطل از این قاعده مستثنی نیست. از سوی دیگر نمیتوان از نقش مؤثر ورزشکاران در زمینههای مختلف چشمپوشی کرد.
جالب است بدانید که در طول هشت سال دفاع مقدس مردانی درجه رفیع شهادت را برگزیدند که میتوانستند امروزه سکوهای ورزشی را در عرصههای بینالمللی به خود اختصاص دهند، اما با رشادتهای خود در جبههها تا ابد نام خود را به عنوان قهرمان میهن در تاریخ این سرزمین جاودانه کردند.
با وجود اینکه تعداد شهدای ورزشکار کشورمان فراتر از حد تصور است، اما برخی از آنها برای اهالی ورزش نام آشناتر هستند. شهیدانی همچون ابراهیم هادی، محمد قورچانی، حسن غازی، حسن نوفلاح، مهدی رضایی مجد و سعید طوقانی از این دسته هستند. شهدایی که ثابت کردند در هر زمینهای میتوان قهرمان بود و در تاریخ ماندگار شد، ورزشکارانی که از آرزوهای خود گذشتند تا نام ایران جاویدان بماند.
قهرمان طلاییپوش
سردار شهید حسن غازی سال ۱۳۳۸ در خانوادهای مذهبی در اصفهان متولد شد. وی تحصیلات ابتدایی را تا دیپلم با موفقیت پشت سر گذاشت و همزمان با شروع دوران دبیرستان فعالیتهای سیاسی خود را آغاز کرد. این شهید ورزشکار در جهت فروپاشی رژیم طاغوت شاهنشاهی تلاش بسیاری کرد و بارها نیز به دلیل پخش پیام، اعلامیه و تصاویر حضرت امام خمینی (ره) جان خود را به خطر انداخت.
شاید بتوان گفت آغاز فعالیتهای ورزشی حسن غازی در ۱۶ سالگی بود، چراکه وی عنوان کاپیتان تیم فوتبال جوانان سپاهان را به خود اختصاص داد و در مسابقات قهرمانی کشور نیز به عنوان ورزشکار خوشاخلاق و مستعد خود را به اهالی ورزش معرفی کرد؛ این قهرمان کشور به دلیل شرایط فنی و تکنیکی بالا به اردوی تیم ملی جوانان کشور برای حضور در مسابقات قهرمانی آسیا دعوت شد.
با شروع جنگ تحمیلی شهید غازی مسئولیت یکی از آتشبارهای توپخانه را بر عهده گرفت. پس از مدتی تواناییهای وی سبب شد تا این شهید ورزشکار به عنوان فرمانده گردان توپخانه انتخاب شود.
بدون تردید نقش شهید غازی در تشکیل یگانهای مستقل توپخانه در سپاه را نمیتوان نادیده گرفت. این قهرمان کشور سرانجام در عملیات خیبر به مقام رفیع شهادت نائل شد. پیکر وی نیز در طلائیه ماند، چراکه هرگز از زیر آب بازنگشت.
از زورخانه تا جبهه
سعید طوقانی یکی دیگر از شهدای ورزشکار به شمار میرود که در پنج سالگی به زورخانه میرفت. وی پیش از آغاز هفت سالگی مهارتهای هفتگانه ورزش باستانی را کنار پدر خود آموزش دید و همچون ورزشکاران حرفهای چرخ زدن را آغاز کرد. هنر چرخ زدن این قهرمان میهن، وی را راهی معروفترین زورخانههای تهران کرد. سعید طوقانی در زمان جنگ تحمیلی با دست بردن در شناسنامه خود و تغییر سال تولد از سال ۱۳۴۸ به ۱۳۴۶ در ۱۴ سالگی به جبهه حق علیه باطل اعزام شد.
شهیدی از خانواده تکواندو
سردار شهید محمد قورچانی دوم فروردین ۱۳۳۱ در خمینیشهر به عنوان تنها پسر خانواده متولد شد. سال ۱۳۴۸ نیز هنگام خدمت در نیروی هوایی، ورزش تکواندو را زیر نظر مربیان کرهای فراگرفت. این شهید ورزشکار برای اولین بار تکواندو را در اصفهان پایهگذاری و دان یک و دو را دریافت کرد.
وی در سال ۱۳۵۹ به کشور کره اعزام شد و پس از اخذ مدرک بینالمللی «کوکی وان» به ایران بازگشت. شهید قورچانی سبک جدیدی به نام «پومسه» را گسترش داد. شهید قورچانی به همراه نیروهای خود به آموزش نیروهای فلسطینی پرداختند و لقب «ابوفاضل» را به خود اختصاص داد. آموزش چریکهای فلسطینی نیز برعهده این قهرمان میهن بود.
این شهید ورزشکار به دلیل آشنایی با دکتر مصطفی چمران در ستاد جنگهای نامنظم همراه با وی به مبارزه با دشمنان بعثی پرداخت. تکواندوکاران اصفهان نیز خواندن سوره والعصر را از وی به یادگار دارند. محمد قورچانی سرانجام در سومین روز از فروردین سال ۱۳۶۱ در عملیات فتحالمبین در جبهه رقابیه بر اثر اصابت ترکش گلوله مستقیم تانک به شهادت رسید.
قهرمان نام آشنا
شهید ابراهیم هادی یکی دیگر از شهدای ورزشکار ایران بهشمار میرود. وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سازمان تربیتبدنی مشغول به کار شد و پس از آن در آموزش پرورش فعالیت خود را دنبال کرد. شهید ابراهیم هادی به ورزش علاقه داشت و فعالیت در این عرصه را نیز با ورزش پهلوانی یعنی ورزش باستانی آغاز کرد. علاوه بر آن، شهید ورزشکار ایران در والیبال و کشتی نیز بینظیر بود. انتقال مجروحان و شهدا از منطقه به عقب جبهه یکی از مسئولیتهای شهید هادی بهشمار میرفت.
شهید ابراهیم هادی در عملیات والفجر مقدماتی به همراه گردان کمیل و حنظله در کانالهای فکه به مدت پنج روز مقاومت کرد، اما سرانجام در ۲۲ بهمن سال ۶۱ به درجه رفیع شهادت نائل آمد.
شهیدی که از پرسپولیس به جبهه رسید
بدون تردید میتوان از شهید مهدی رضاییمجد به عنوان یکی از ویژهترین چهرههای فوتبالی ایران یادکرد. کاپیتان تیم فوتبال جوانان ایران که پیراهن پرسپولیس را بر تن میکرد میتوانست همچون همدورهایهای خود یعنی امیر قلعهنویی و محمد پنجعلی به یک اسطوره در فوتبال کشورمان تبدیل شود، اما هدف والاتری را برگزید و برای دفاع از خاک میهن راهی جبهههای جنگ شد. این شهید ورزشکار در برههای خود را با مارادونا مقایسه میکرد و قصد داشت خود را به فوتبال اروپا معرفی کند، اما در جبهههای حق علیه باطل به مقام رفیع شهادت نائل آمد و به عنوان قهرمان میهن نام خود را در تاریخ ایران جاودانه ساخت.
شهید «مهدی رضاییمجد» در دهم اسفند سال ۶۵ در عملیات تکمیلی کربلای ۵ در منطقه عمومی شلمچه به شهادت رسید. ناگفته نماند که وی کاپیتان وقت تیم فوتبال جوانان جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۶۱ و ۱۳۶۲ بود. همچنین در تیمهای باشگاهی تهران همچون اکباتان تهران، تهران جوان و پرسپولیس تهران بازی کرد. این قهرمان میهن ۱۵ گل ملی نیز در کارنامه ورزشی خود دارد.
از قهرمانی در واترپلو تا قهرمانی در جبهه
زمانی که سخن از شهدای ورزشکار به میان میآید نمیتوان نام حسن نوفلاح را نادیده گرفت. این قهرمان میهن در اسفند سال ۱۳۴۰ در تهران متولد شد. پدر وی کارگر شرکت نفت بود، شهید ورزشکار کشورمان تا پایان دوره متوسطه در رشته اقتصاد درس خواند و پس از دریافت مدرک دیپلم به عنوان بسیجی در جبهه حضور پیدا کرد، همچنین یکی از قهرمانان و ملیپوشان واترپلو و رکوردداران شنا در کشورمان بهشمار میرفت.
حسن نوفلاح از دوره نوجوانی با برادران خود به استخر شرکت نفت میرفت و از آنجا فعالیت ورزشی خود را در رشته شنا آغاز کرد. وی توانست عضو باشگاه نفت شود و پس از انقلاب نیز با توجه به حضور مربیان واترپلو، از سال ۵۹ وارد این رشته شد. حسن نوفلاح پس از دعوت به تیم ملی قرار بود به مسابقات آسیایی هند اعزام شود، اما به دلایل مختلف این اتفاق رقم نخورد.
شهید نوفلاح پس از انقلاب نیز در تیمهای فجر و فتح به فعالیت خود ادامه داد. با شروع جنگ شهید نوفلاح در اوج ورزش قهرمانی، حیطه ورزشی خود را رها کرد تا به جبهه برود. وی سال ۱۳۶۱ در عملیات والفجر مقدماتی در فکه بر اثر اصابت ترکش به مقام شهادت نائل آمد.
نظر شما