به گزارش خبرگزاری ایمنا از کهگیلویه و بویراحمد، امروزه استفاده از گیاهان دارویی در علم پزشکی بر اساس آموزههای گذشته به یک باور تبدیل شده است و برتری درمان از طریق طب سنتی و گیاهان دارویی به دلیل استفاده کمتر مواد شیمیایی در فراوردههای داروی گیاهی مورد تأکید بسیاری از صاحبنظران علم پزشکی است.
استان کهگیلویه و بویراحمد با داشتن اقلیم چهار فصل و قرار گرفتن در دامنه رشته کوههای دنا از ظرفیت بالایی در برخورداری از گیاهان دارویی برخوردار است؛ ظرفیتی که در سایه توجه نکردن و کمبود زیرساختها و نبود عزم جدی از سمت مسئولان استانی به باد فراموشی سپرده شده است.
کهگیلویه و بویراحمد بهشت سرمایهگذاری در عرصه گیاهان دارویی
وجود ۲۸ درصد انواع گیاهان دارویی کشور در استان کهگیلویه و بویراحمد ظرفیت مناسبی برای رونق تولید و کاهش بیکاری است، اما بهدلیل بیتدبیری مسئولان و متولیان امر سهم مؤثری در اقتصاد این استان و کاهش بیکاری ندارد.
۴۴۵ گونه گیاه دارویی از مجموع دو هزار گونه در کشور ایران، معادل ۲۸ درصد در سطح ۷۲۴ هزار هکتار از مراتع کهگیلویه و بویراحمد رویش دارد و در واقع در زمینه گیاهان دارویی این استان رتبه نخست کشور را دارد، این در حالی است که این استان، در زمینه بیکاری در رتبههای نخست قرار گرفته است.
کهگیلویه و بویراحمد دارای ۴۶ گونه گیاهی بومی و سه گیاه دارویی کمیاب دنیا شامل «باریجه»، «آنغوزه» و «گزانگبین» است که به وفور در ارتفاعات استان دیده میشود، علاوه بر این از «بیلهر، جاشیر خوراکی، تره کوهی، کلوس، بن سرخ، کارده، آویشن، لاله واژگون، ترنجبین، خارو، خشت، چوش، درمه، برنجاس، کاسنی و سیاه دانه» میتوان به عنوان گیاهان دارویی و خوراکی در کهگیلویه و بویراحمد نام برد که در فصول مختلف مورد دستبرد سودجویان قرار میگیرد و همین امر نسل این گیاهان را در معرض نابودی قرار داده است.
سیدعلی معتمدیپور، رئیس سازمان جهادکشاورزی کهگیلویه و بویراحمد میگوید: کمتر کسی است که نداند استان کهگیلویه و بویراحمد رویشگاه هزاران گونه گیاهی ارزشمند و صدها گونه کمیاب و دهها گونه آندمیک دارویی است، اما آنچه موجب شده است تا از این ظرفیت بهخوبی استفاده نشود، این است که حلقههای این زنجیره به هم متصل نیستند و فعالیتهایی که در این حوزه میشود، جزیرهای و پراکنده است.
وی معتقد است که ابتدا باید یک نقشه راه کلی ترسیم و این صنعت را ساماندهی و یکپارچه کنیم، به عبارتی تنها راه نجات این صنعت را از بنبست خارج کردن آن و ایجاد یک زنجیره کامل ارزش از صفر تا ۱۰۰ و اتصال آنها به یکدیگر میداند.
نبود ارتباط تولید، صنعت و کشاورزان با یکدیگر، چالش مهم در استفاده از ظرفیت گیاهان دارویی
معتمدیپور با بیان اینکه یکی از خلاءهای این حوزه ارتباط نداشتن بخش تولیدی و صنعتی گیاهان دارویی با بدنه اجرایی و کشاورزان است، میگوید: ابتدا باید سیمای کلی گیاهان دارویی را تکمیل کنیم و بدانیم که در این صنعت، چه کارخانههای فراوری با چه تولیداتی فعال است، برای تأمین مواد اولیه آنها چه گیاهانی و در چه سطحی کشت شود و از مشکلات تولیدکنندگان و واحدهای فراوری در بازار فروش و صادرات اطلاعات کافی داشته باشیم.
وی تصریح میکند: برنامه ما در جهاد کشاورزی استان این است که دو سیاست کلانبخش کشاورزی یعنی اصلاح الگوی کشت و کشاورزی قراردادی را به صنعت گیاهان دارویی وارد کنیم و راهبرد تشکیل زنجیره ارزش غذایی را در این مورد اجرا و نهایی کنیم.
معتمدیپور ادامه میدهد: در حال حاضر به دلیل برقرار نشدن ارتباط و اتصال بین حلقههای زنجیره گیاهان دارویی، حتی مواد اولیه چند کارخانه بزرگ این حوزه از سایر استانها تأمین میشود که برنامه ما این است که با اصلاح الگوی کشت، بخشی از مزارع خود را به تأمین مواد اولیه مورد نیاز این کارخانهها از جمله سینره، زربند، آسه و سایر واحدهای تولیدی اختصاص دهیم.
وی میافزاید: در گام دوم نیز سیاست راهگشای کشت قراردادی را در این حوزه نیز عملیاتی میکنیم و با همکاری بخش خصوصی فعال با کشاورزانی که مایل به کشت گیاه دارویی باشند، از سوی کارخانهها قرارداد بسته میشود تا در یک زنجیره مطمئن هم مواد اولیه مطمئن داشته باشیم، هم کشاورز نگران فروش محصولاتش نباشد.
ضرورت معرفی ظرفیتهای گیاهان دارویی کهگیلویه و بویراحمد به دنیا
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد یکی دیگر از حلقههای زنجیره گیاهان دارویی را صادرات میداند و میگوید: نمایشگاه بزرگی که اردیبهشت در تهران برگزار میشود، میتواند سکوی پرتاب این صنعت به سوی توسعه و بالندگی باشد، چرا که تجار و بازرگانان بسیاری از کشورها در این نمایشگاه حضور پیدا میکنند و علاوه بر بازاریابی برای تولیدات خود میتوانیم سرمایهگذار نیز جذب کنیم.
وی تصریح میکند: اگر میخواهیم گیاهان دارویی به یک ظرفیت واقعی و عملی در سفره مردم تبدیل شود، ابتدا باید فعالیتهای همه نهادهای مرتبط با اشتغالزایی همچون کمیته امداد، بنیاد علوی، ستاد اجرایی، جهاد کشاورزی و از طرفی گمرک، دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی و همه و همه باید تحت یک فرماندهی و برای یک هدف مشترک انجام شود و زنجیره ارزش این صنعت ارزشمند کامل شود.
لزوم اتصال زنجیره گیاهان دارویی به سایر زنجیرهها
معتمدیپور با بیان اینکه راهی جز اینکه حلقههای مواد اولیه، فراوری، تجاریسازی، بازاریابی، اشتغال، صادرات، فرهنگسازی، آموزش و تحقیقات و همه بازیگران این صنعت بهویژه کشاورزان دارویی کار، منابع طبیعی و مرتعکاران، همه و همه را به هم متصل و مرتبط کنیم، نداریم، میگوید: جهاد کشاورزی گامهای مؤثری در این زمینه برداشته است اما خروجی نهایی و مطلوب این کار نیازمند مشارکت و همکاری بسیاری از نهادهای بیرونی و بخش خصوصی است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد، گام بعدی در تشکیل زنجیره گیاهان دارویی را برقراری ارتباط میان این زنجیره با دیگر زنجیرهها از جمله در شیلات میداند و میافزاید: ما به کمک زنجیره گیاهان دارویی میتوانیم داروهای دامپزشکی برای صنعت ماهی استان تولید کنیم یا آفتکشها در بخش زراعت، بنابراین ابتدا باید حلقههای زنجیره ارزش در هر بخش را کامل کنیم و بعد برای برقراری ارتباط هدفمند میان زنجیرههای ارزش محصولات مختلف اقدام کنیم.
کمک به ایجاد واحدهای فراوری گیاهان دارویی، برنامه دولت سیزدهم در کهگیلویه و بویراحمد
سیدعلی احمدزاده، استاندار کهگیلویه و بویراحمد هم در این ارتباط میگوید: بهمنظور ترویج و استفاده از گیاهان دارویی استان چندین برنامه در دستور کار مجموعه اجرایی دولت در استان قرار گرفته است.
وی این استان چهار فصل را ظرفیت بسیار مناسبی برای تولید و اشتغال میداند و میافزاید: برنامهریزی جهادی در راستای توسعه کشت گیاهان دارویی به بهبود کسبوکار و توسعه استان کمک زیادی میکند.
احمدزاده با بیان اینکه کمبود زیرساختها در استان، یکی از مشکلات است، ادامه میدهد: ایجاد کارخانههای فراوری گیاهان دارویی نظیر کارخانه فراوری گیاهان دارویی گچساران نقش مهمی در تشویق بهرهبرداران و جذب سرمایهگذاران در زمینه گیاهان دارویی خواهد داشت.
به گزارش ایمنا، گیاهان دارویی با خواص بیشمار صنعتی و خوراکی در ارتفاعات مناطق روستایی استان وجود دارد که با برنامهریزی اصولی و علمی مسئولان میتواند تجارت پرسودی را در زمینه جذب گردشگری روستایی برای مردم استان رقم بزند.
از آنجا که توسعه گردشگری در یک منطقه همواره متأثر از توانها و قابلیتهای محلی است، وجود گیاهان دارویی در مناطق روستایی این دیار میتواند یکی از راههای توسعه صنعت گردشگری همراه با درآمدزایی برای مردم کهگیلویه و بویراحمد باشد.
برنامهریزی برای بهرهبرداری مناسب و علمی از گیاهان دارویی همچون آویشن، بومادران، پونه، موسیر کوهی و لالههای واژگون یکی از دیگر از قابلیتهای گردشگری در شهرستانهای استان است.
با توجه اینکه گردشگری یکی از صنایعی است که به سرعت در حال رشد است با رشد و رونق گردشگری نیازها و تقاضاهای جدید پیش میآید و میزان تقاضا نسبت به کالاها، خدمات و امکانات موجود افزایش پیدا میکند.
گیاهان دارویی در مناطق روستایی کهگیلویه و بویراحمد میتواند محیطی برای ایجاد کسبوکارهای جدید را فراهم کند و موجب افزایش روحیه کارآفرینی بین روستاییان شود و رونق گردشگری، محیط روستا را از نظر اقتصادی، به محیطی پویا تبدیل میکند؛ در واقع، محیط روستا به محیطی انگیزشی و محرک برای کارآفرینی تبدیل میشود.
نظر شما