سلاح معروف ایرانی این بار معادلات آفریقا را تغییر می‌دهد

به گفته رویترز، پهپادهای ایرانی روند جنگ داخلی سودان را به نفع ارتش آن کشور برگردانده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، خبرگزاری رویترز نوشته است که با گذشت یک سال از جنگ داخلی سودان، پهپادهای ساخت ایران به ارتش سودان کمک کرده است تا جریان درگیری را به نفع خود تغییر دهد. به گفته یک مقام ارشد نظامی، آن‌ها توانسته‌اند با پهپادها، پیشروی گروه شبه‌نظامی «نیروهای پشتیبانی سریع» یا RSF را متوقف کنند و قلمرو اطراف پایتخت را پس بگیرند.

سلاح معروف ایرانی این بار معادلات آفریقا را تغییر می‌دهد

شش منبع ایرانی، مقام منطقه‌ای و دیپلمات که خواستند نامشان فاش نشود، به رویترز گفته‌اند که ارتش سودان طی چند ماه گذشته هواپیماهای بدون سرنشین (پهپاد) ساخت ایران را تهیه کرده است.

نیروهای مسلح سودان (SAF) در ماه‌های نخست جنگ از برخی پهپادهای قدیمی‌تر در کنار توپخانه و جنگنده‌ها استفاده کرد، اما موفقیت چندانی در ریشه‌کن کردن نیروهای شبه‌نظامی RSF مستقر در محله‌های پرجمعیت خارطوم و شهرهای دیگر نداشت.

به گفته پنج شاهد عینی ساکن در این منطقه، در ژانویه، ۹ ماه پس از شروع درگیری، پهپادهای بسیار مؤثرتری از پایگاه «وادی سیّدنا» ارتش تا شمال خارطوم شروع به فعالیت کردند. ساکنان گفتند که به نظر می‌رسد پهپادها تحرکات شبه‌نظامیان RSF را زیر نظر دارند، مواضع آن‌ها را هدف قرار می‌دهند و حملات توپخانه‌ای را در اومدورمان، یکی از سه شهر در کرانه‌های رود نیل که پایتخت خارطوم را تشکیل می‌دهند، هدایت می‌کنند.

محمد عثمان، یک ساکن ۵۹ ساله، گفت: «در هفته‌های اخیر، ارتش شروع به استفاده از پهپادهای دقیق در عملیات‌های نظامی کرده است که نیروهای RSF را مجبور به فرار از بسیاری از مناطق کرد و به ارتش اجازه داد نیروهای خود را روی زمین مستقر کند.»

میزان و نحوه استفاده از پهپادهای ایرانی توسط ارتش سودان در امدرمان و سایر مناطق پیش از این گزارش نشده بود. بلومبرگ و رسانه‌های محلی سودان پیش‌تر از حضور پهپادهای ایرانی در این کشور خبر داده‌اند.

مقام ارشد ارتش سودان در مصاحبه با رویترز ورود مستقیم پهپادهای ساخت ایران را رد کرد و از بیان نحوه تهیه آن‌ها یا تعداد دریافتی ارتش خودداری کرد. وی بدون اشاره به جزئیات افزود، ارتش سودان تا قبل از قطع شدن روابط دو کشور در سال ۲۰۱۶، پهپادهای ایرانی را در قالب برنامه نظامی مشترک تولید کرده بود. رویترز به‌طور مستقل قادر به دستیابی به جزئیات این پهپادها نبود.

این منبع همچنین گفت در حالی که همکاری دیپلماتیک بین سودان و ایران سال گذشته احیا شده بود، همکاری رسمی نظامی همچنان معلق بود. علی صادق، سرپرست وزارت خارجه سودان که سال گذشته به ایران سفر کرده و با ارتش همسو است، در پاسخ به سوالی درباره پهپادهای ایرانی به رویترز گفت: «سودان هیچ سلاحی از ایران دریافت نکرده است.»

بر اساس گزارش رویترز، بخش رسانه ارتش سودان و وزارت خارجه ایران به درخواست‌ها برای اظهارنظر پاسخ ندادند. نیروهای شبه‌نظامی RSF اذعان کرد که در اومدورمان دچار شکست شده است. دفتر رسانه‌ای آنها مدعی شد که ارتش سودان پهپادهای ایرانی و تسلیحات دیگری دریافت کرده است؛ آن‌ها به درخواست برای ارائه شواهد و مدارک مربوطه پاسخ ندادند.

شبه‌نظامیان RSF اعلام کرده‌اند که ارتش سودان هفته‌ای دو بار پهپادهای ایرانی و سایر تسلیحات را از ایران تحویل می‌گیرد. آن‌ها به رویترز گفته‌اند که بر اساس اطلاعات RSF پهپادهای ایرانی مهاجر -۴، مهاجر -۶ و ابابیل را در بندر سودان تحویل داده شده‌اند. این گروه شبه‌نظامی گفته است که چندین مدل از این پهپادها را سرنگون کرده است.

سلاح معروف ایرانی این بار معادلات آفریقا را تغییر می‌دهد

رویترز در ادامه نوشته است که منابع ایرانی و منطقه‌ای گفته‌اند که حمایت تهران از ارتش سودان با هدف تقویت روابط با این کشور استراتژیک انجام شده است. سودان در سواحل دریای سرخ قرار دارد که محل رقابت بین قدرت‌های جهانی، از جمله ایران، است. در آن سوی دریای سرخ، انصارالله یمن که متحد ایران هستند، حملاتی را برای حمایت از فلسطین علیه کشتی‌های مرتبط با رژیم صهیونیستی آغاز کرده‌اند.

یک دیپلمات غربی ناشناس گفت: «ایران در ازای آنچه چیزی دریافت می‌کند؟ آنها اکنون یک پایگاه در دریای سرخ و در سمت آفریقا دارند.»

پیشرفت‌های ارضی اخیر، مهم‌ترین پیشرفت‌های ارتش از زمان آغاز جنگ در پایتخت سودان در آوریل گذشته است. رویترز خاطرنشان کرد که جنگ بین ژنرال عبدالفتاح البرهان، رئیس ارتش سودان و ژنرال محمد حمدان دقلو، رئیس نیروهای RSF، میلیون‌ها نفر را به گرسنگی شدید کشانده است، بزرگترین بحران آوارگی در جهان را ایجاد کرده و موج‌هایی از کشتارهای قومیتی و خشونت جنسی را در منطقه دارفور در غرب سودان به راه انداخته است.

سلاح معروف ایرانی این بار معادلات آفریقا را تغییر می‌دهد

کارشناسان سازمان ملل گفته‌اند که تلاش‌های جنگی شبه‌نظامیان RSF با حمایت برخی کشورهای آفریقایی همسایه از جمله چاد، لیبی و سودان جنوبی انجام شده است و ادعاهایی مبنی بر حمایت مادی از سوی امارات متحده عربی از RSF معتبر است.

دو شاهد عملیات‌های ارتش گفتند که موفقیت ارتش سودان در اومدورمان به آن اجازه داد تا از فوریه حملات مشابهی را با استفاده از پهپاد، توپخانه و نیرو در شمال خارطوم دنبال کند تا کنترل پالایشگاه کلیدی نفت الجیلی را در دست بگیرد. ارتش همچنین گفته است که دستاوردهای اخیر آن نیز با جذب هزاران داوطلب در مناطق تحت کنترل خود کمک کرده است.

رویترز در پایان نوشته است که همکاری سودان و ایران در زمان عمر البشیر، رئیس‌جمهور پیشین، قوی بود، تا اینکه او اواخر حکومت سه دهه‌ای خود به رقبای عربی ایران در خلیج فارس برای حمایت اقتصادی روی آورد و روابط با تهران را قطع کرد. تأمین تسلیحات از ایران می‌تواند روابط ارتش سودان با ایالات متحده را پیچیده کند، زیرا این امر منجر به فشار برای مذاکره بین طرف‌های درگیر می‌شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت که ایالات متحده گزارش‌های مربوط به حمایت ایران از ارتش سودان را دیده و اوضاع را زیر نظر دارد. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این خصوص گفت: «ایالات متحده با دخالت نیروهای خارجی برای حمایت از درگیری سودان مخالف است، این کار تنها درگیری را تشدید و طولانی می‌کند و خطر گسترش بیشتر بی‌ثباتی در منطقه را به دنبال دارد.»

سلاح معروف ایرانی این بار معادلات آفریقا را تغییر می‌دهد

کد خبر 744065

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.