به گزارش خبرگزاری ایمنا، طبق مصوبه شورای آموزش عالی کشور که از سال ۱۴۰۲ تاکید بر دو بار برگزاری کنکور در سال داشت، این آزمون یکبار در نیمه اول تیر و بار دیگر در نیمه دوم دی برگزار شد. از سال ۱۴۰۲ به بعد داوطلبان دو بار ثبتنام برای کنکور سراسری انجام میدهند و در صورت تمایل در هر دو کنکور شرکت میکنند و برای انتخاب رشته و ثبتنام در دانشگاه نتایج بهتر اعمال خواهد شد. برای ثبتنام در دو نوبت هیچ محدودیتی وجود ندارد و نیازی به داشتن شرایط خاص نیست. سال ۱۴۰۳ برگزاری دو نوبت کنکور سراسری در ماههای اردیبهشت و تیر برگزار میشود.
انتخاب رشته و اعلام نتایج نهایی ثبت نام برای هر دو کنکور در سال ۱۴۰۳، در نیمه دوم شهریور سال جاری انجام میشود و شرکت در کنکور اردیبهشت میتواند حالت محک زدن یا فرصت دوباره برای فارغالتحصیلان باشد.
طبق نظر شورای آموزش عالی کشور، برگزاری کنکور فشار ذهنی و استرس زیادی را به دانشآموزان و خانوادههایشان وارد میکند و این موضوع سالانه آسیبهای فردی و اجتماعی بسیاری را به وجود میآورد.
کنکور دو نوبته این امکان را برای دانشآموزان به ارمغان خواهد آورد تا به جای طبع آزمایی تنها یک بار در سال، بتوانند مهارت خود را در صورت شکست در دور اول، مجدداً بسنجند.
با دو مرحلهای بودن کنکور، ورود به دانشگاهها نسبت به قبل مقداری سادهتر خواهد شد
زهرا کاشفی، مشاور کنکور درباره دو نوبته شدن کنکور سراسری به خبرنگار ایمنا میگوید: برگزاری کنکور فشار ذهنی و استرس زیادی را برای دانش آموزان و خانوادههایشان به وجود میآورد این موضوع هرساله آسیبهای فردی و اجتماعی بسیاری را به همراه دارد و لازم است برنامهریزان سازمان سنجش به دنبال راهکارهایی با کمترین آسیب برای داوطلبان کنکور باشند.
وی میافزاید: دو نوبته شدن کنکور را میتوان از جنبههای مختلف بررسی و تحلیل کرد و به نظر میرسد برای کمرنگشدن آسیبهای ناشی از برگزاری کنکور و شیوه اجرای آن لازم است بهترین راهکارها از جمله پر رنگ شدن سوابق تحصیلی، ارتقا کیفیت آموزش و روشهای نوین تدریس که منجر به افزایش انگیزه تحصیلی دانش آموزان میشود، بررسی، تحلیل و اجرا شود، همچنین تغییرات ساختاری در نظام آموزش و پرورش موارد مهمی است که بهعنوان راهکارهای اساسی باید مورد توجه سازمان سنجش و وزارت آموزش و پرورش و سایر دستگاههای مرتبط بهعنوان حمایتگر آموزش و پرورش قرار گیرد.
مشاور کنکور با اشاره به نقاط قوت دو مرحلهای شدن کنکور در اردیبهشت و تیر ادامه میدهد: دانش آموزانی که در مرحله اول کنکور سراسری نتیجه مطلوبی نگرفتهاند، میتوانند سریعتر از بازه یکساله مجدد در این آزمون شرکت کنند و استرس و اضطراب دانش آموزان و خانوادههایشان کاهش پیدا میکند.
کاشفی میگوید: زمان چهار ساعته کنکور در سال دو بار در اختیار دانش آموزان قرار داده میشود، همچنین هدر رفت وقت دانش آموزان به حداقل میرسد.
وی اظهار میکند: با دو نوبته بودن کنکور، ورود به دانشگاهها نسبت به قبل مقداری سادهتر خواهد شد.
مشاور تحصیلی در مورد نقاط ضعف این طرح ادامه میدهد: یکی از مهمترین معایب این طرح این است که دانش آموزان فرصت کمتری برای آمادهسازی خواهند داشت و زمان یکساله آنها به چند ماه کاهش پیدا میکند و لازم است با جدیت و مدیریت زمان مطالعه کنند.
کنکور دو نوبته است نه دو مرحلهای
تغییر روال برگزاری کنکور پس از سالها که بزرگترین آزمون علمی کشور به یک شیوه ثابت برگزار میشد، ابهامات زیادی را ایجاد کرد و به همان نسبت که موافقانی دارد، مخالفان نیز دیدگاههای خود را بیان کردهاند.
مسئولان سازمان سنجش تاکید دارند آزمون سراسری دو نوبت شده نه دومرحلهای؛ بدین مفهوم دو نوبته شده است و به هر دلیلی اگر داوطلب آزمون را خراب کند، این فرصت کمک میکند تا استرس دانشآموز پایین بیاید تا در دو نوبت و در زمان کوتاهتر از یک سال بتواند آزمون دهد.
این رویه که سال گذشته برای نخستینبار به مرحله اجرایی درآمد، بخش عمدهای از آزمون و خطا را پشت سر گذاشته و انتظار میرود کنکور امسال با شرایط بهتری نسبت به دوره گذشته برگزار شود.
کنکور در حال حاضر به نفع طبقات بالای جامعه شده است
مجید حسینی، مشاور کنکور نیز درباره اجرای این طرح به خبرنگار ایمنا میگوید: تصمیم دو نوبته شدن کنکور در شورای انقلاب فرهنگی بر مافیای کنکور اثر گذاشت که اثر خوبی نبود، زیرا حجم هزینه قبولی کنکور را به این دلیل که دانشآموز هم برای کنکور و هم برای امتحانات نهایی هزینه میکند، افزایش داد.
وی میافزاید: با این تصمیم دانشآموزان استرس، پرداخت هزینه و گذراندن مافیای کنکور را دو بار تجربه میکنند و با توجه به اینکه افراد زیادی پشت کنکور میمانند، سال بعد نیز مجدد باید هزینه پرداخت کنند.
مشاور کنکور ادامه میدهد: این تصمیم که با هدف حذف کنکور گرفته شد، تصمیم خوبی نبود و شورای انقلاب فرهنگی به جای حذف کنکور باید مافیای کنکور را حذف کند و کنکور را از حالت خصوصی و طبقاتی شدن خارج کند.
حسینی در مورد ظرفیت دانشگاهها برای جذب دانشجویان با توجه به افزایش ظرفیت کنکور در هر رشته میگوید: کل صندلیهای رقابتپذیر در کنکور ۱۰ هزار عدد است و مابقی صندلیها رقابتی نیستند و تنها بر سر همین ۱۰ هزار صندلی رقابت انجام میشود.
وی ادامه میدهد: رقابت و تعداد صندلی همچون گذشته و تعداد متقاضیان تغییر چشمگیری نداشته است، اما کنکور در حال حاضر به نفع طبقات بالای جامعه شده است.
مشاور کنکور با اشاره به افزایش تأثیر سوابق تحصیلی در کنکور سراسری اظهار میکند: این افزایش به نفع مدارس غیرانتفاعی است، زیرا حدود ۲۰ درصد از آمار قبولیهای کنکور از مدارس غیرانتفاعی است و مابقی افراد از مدارس تیزهوشان هستند.
حسینی میگوید: هرچقدر اهمیت کنکور مربوط به نوع مدارس باشد، به مدارسی که پنج برابر مدارس دولتی به دانشآموزان درس میدهند کمک شده است که تمام آنها مدارس غیرانتفاعی ثروتمند هستند و با توجه به افزایش سوابق تحصیلی، مدرسهای که اضافه بر مباحث درسی در مدرسه آموزش دیده است احتمال قبولی بیشتری نسبت به دانشآموزی که تنها در حد کتب درسی یا کمتر آموزش دیده است، دارد.
وی بیان میکند: تصور میکنم در کنکور سال جاری حدود ۸۰ درصد از آمار قبولی رشته پزشکی از دهک ۱۰ باشد.
به گزارش ایمنا، با توجه به نظرات مشاوران تحصیلی دید متفاوتی نسبت به دو نوبته شدن کنکور وجود دارد، از سوی دیگر تقلب در امتحانات نهایی بسیار زیاد است؛ با وجود اینکه میدانیم در کنکور هم تقلبهای زیادی میشود، اما به هر جهت پاسخ برگههای نهایی، دستی بررسی شده و خبری از بررسی به شیوههای الکترونیکی نیست. به همین خاطر و بهدلیل دخالت سلیقه تصحیح کننده، ممکن است در حق دانشآموز اجحاف شود، همچنین بسیاری از دانشآموزان از نظر تشریحی ضعیف عمل میکنند و از لحاظ تستی دارای مهارتهای بسیار زیادی هستند.
دانشآموزانی نیز وجود دارند که در حل درس عمومی از تسلط بسیار زیادی برخوردار هستند که کنکور دو نوبته به دلیل حذف دروس عمومی باعث میشود، از این ویژگی مثبت بیبهره شوند، همچنین قدرت مدارس و سازمان آموزش و پرورش بر دانشآموزان بیشتر خواهد شد و با تسلط این نهاد، مافیای فروش سوالات نهایی افزایش پیدا خواهد کرد.
امیدواریم پس از برگزاری کنکور سال جاری برای برقراری عدالت بین تمام دانشآموزان، مسئولان مربوطه تجدید نظری در این باره داشته باشند.
گزارش از مریم ترکزاد، خبرنگار سرویس فناوری ایمنا
نظر شما