به گزارش خبرگزاری ایمنا، آبلهمرغان یک عفونت ویروسی مسری است که توسط ویروسی به نام واریسلا زوستر (VZV) ایجاد میشود و با بثورات پوستی قرمز و خارشداری همراه است که اغلب از صورت آغاز میشوند و سپس به سایر قسمتهای بدن گسترش مییابند.
آبلهمرغان افراد را در هر سنی تحت تأثیر قرار میدهد، اما بیشتر کودکان را درگیر میکند، این ویروس بهراحتی از افراد مبتلا به آبلهمرغان به افرادی که تاکنون به این بیماری مبتلا نشدهاند یا واکسینه نشدهاند، سرایت میکند؛ اگر یک نفر به آن مبتلا شود، حدود ۹۰ درصد از افرادی که به او نزدیک هستند و در برابر این ویروس مصون نیستند نیز به این بیماری مبتلا میشوند.
واکسیناسیون بهترین روش پیشگیری از آبلهمرغان است که خطر عفونت و عوارض مرتبط با آن را بهطرز چشمگیری کاهش میدهد و ایمنسازی جامعه موجب کاهش تعداد مبتلایان به آبلهمرغان خواهد شد، از همین رو واکسیناسیون، مد نظر داشتن اقدامات بهداشتی و قرنطینه کردن بیمار از جمله مواردی است که به منظور پیشگیری از ابتلاء به این بیماری باید مد نظر قرار گیرد.
افزایش میزان ابتلاء به آبلهمرغان در فصل بهار
شهنام عرشی، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، اظهار کرد: میزان ابتلاء به بیماری آبلهمرغان اوایل فصل بهار و اواخر فصل پاییز سال گذشته افزایش یافت و بررسی میزان ابتلاء به آبلهمرغان طی سال گذشته از افزایش این بیماری نسبت به سالهای گذشته حکایت میکند.
وی درباره علل افزایش بیماری آبلهمرغان در سال گذشته افزود: ارتباط کودکان به واسطه پروتکلهای بهداشتی در دوران پاندمی کرونا کاهش یافته بود و به همین دلیل هم میزان ابتلاء به بیماری آبلهمرغان در سالهای گذشته کاهش یافت، سال گذشته، ارتباط کودکان به واسطه بازگشت به زندگی عادی افزایش یافت و به همین دلیل، میزان ابتلاء به آبلهمرغان در سال ۱۴۰۲ نسبت به سالهای گذشته افزایش یافت.
عرشی ادامه داد: صرف نظر از علل افزایش بیماری آبلهمرغان در سال ۱۴۰۲ باید گفت این احتمال وجود دارد میزان ابتلاء به این بیماری در فصل بهار افزایش یابد، اگرچه سرخک را کنترل کردهایم و در مرحله حذف آن قرار داریم، اما به واسطه شایع بودن این بیماری در کشورهای پاکستان و افغانستان و رفتوآمدها، با خطر بیماری سرخک مواجه هستیم.
وی اضافه کرد: به دلیل اینکه سرخک در کشورهای همسایه شایع است رصد و پایش این بیماری، مهم قلمداد میشود، رصد و پایش سرخک باید به نحوی باشد که افراد واکسینه نشده از مرزهای شرقی وارد کشور نشوند.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت درباره میزان ابتلاء به سرخک در کشور گفت: سال گذشته، بیماری سرخک در استانهای جنوب شرقی به ویژه شهرستان چابهار افزایش یافت و بر همین اساس هم اقدامات کنترلی انجام شد.
عرشی با بیان اینکه چندین دوره واکسیناسیون سرخک در استانهای جنوب شرقی کشور به منظور کنترل شرایط انجام شد، افزود: وزارت بهداشت به واسطه انجام واکسیناسیون توانست اپیدمی سرخک در استانهای جنوبشرقی کشور را کنترل کند.
وی ادامه داد: با پاندمی سرخک مواجه نیستیم، چراکه واکسیناسیون این بیماری به صورت مستمر در تمام نقاط کشور انجام میشود، علاوه بر واکسیناسیون روتین وزارت بهداشت علیه بیماری سرخک، واکسیناسیون اضافه بر سازمان نیز در صورت نیاز انجام میشود.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفت: کمیته کشوری ایمنسازی توصیه کرده است که واکسن سرخک در شش ماهگی برای اطفال در معرض خطر تزریق شود؛ اگر میزان ابتلاء به سرخک در استان سیستان و بلوچستان افزایش پیدا نکند، برنامه واکسیناسیون روتین انجام میشود و اگر موارد افرادی که از مرزها وارد کشور میشوند، افزایش پیدا کند، برنامه واکسیناسیون اضافه بر سازمان توسط وزارت بهداشت انجام میشود.
علائم ابتلاء به آبلهمرغان چیست؟
پیش از این و در نوزدهم بهمن ۱۴۰۲، محمدرضا کشتمندی، مدیر بیمارستان تخصصی کودکان اکبر مشهد اظهار کرد: آبلهمرغان یک بیماری عفونی خفیف و بسیار واگیردار است که در پی عفونت اولیه ویروس واریسلا زوستر ایجاد میشود و با نشانههای تب، حالت تهوع، درد شکم، خارش و سردرد همراه است.
وی با بیان اینکه این بیماری در کودکان شایعتر است و منجر به ایجاد بثورات پوستی و تاولهای کوچک و خارشدار شده که در نهایت، پوستهپوسته میشوند، افزود: آبلهمرغان از طریق سرفه و عطسه فرد مبتلا بهراحتی از فردی به فرد دیگر سرایت میکند، همچنین ممکن است از طریق تماس با تاولها نیز منتشر شود.
مدیر بیمارستان تخصصی کودکان اکبر گفت: آبلهمرغان بهطور معمول فقط یک بار در طول زندگی فرد را درگیر میکند که سن ابتلاء به آن دو تا ۱۵ سالگی است که بیشترین شیوع آن در پنج تا ۱۰ سالگی رخ میدهد، البته ممکن است عفونتی مجدد توسط این ویروس رخ دهد، اما عفونت مجدد، بهطور معمول هیچ علامتی ایجاد نمیکند و بیماری اغلب اوقات در زمستان و بهار دیده میشود.
کشتمندی با بیان اینکه علائم اولیه ممکن است مشابه یک سرماخوردگی ساده از جمله تب، خستگی و سردرد باشد، گفت: این عوارض ممکن است گاهی به صورت سینهپهلو، التهاب مغز و عفونتهای پوستی باکتریایی هم ظاهر شوند.
وی افزود: دوره نهفتگی این بیماری هفت تا ۲۱ روز است و کودکان طی هفت تا ۱۰ روز بهبود مییابند، اما در بزرگسالان ممکن است این مدت بیشتر باشد و احتمال بروز عوارض هم بیشتر است، در این مدت بیمار باید در اتاقی قرنطینه شود تا از انتقال هوایی ویروس جلوگیری شود.
نظر شما