به گزارش خبرگزاری ایمنا، در سالی که گذشت برخی چهرهها در داخل کشور خبرساز شدند؛ عدهای با انجام اقدامات مؤثر در حیطهای خاص، عدهای با واکنش بهموقع و برخی به دلیل انفعال و نداشتن واکنش مناسب. مرور آنچه در سال ۱۴۰۲ گذشت و بررسی افراد شاخص در عرصه سیاست داخلی کمک میکند تا ضمن عبرت گرفتن از برخی حواشی پیش آمده، رویههای مثبت گذشته را شناسایی کنیم و ادامه دهیم.
۱. سردار امیرعلی حاجیزاده، فرماندهای که ما را به فضا برد
سال گذشته با خبرهای مهمی در زمینه افزایش توان موشکی و پهپادی کشورمان همراه بود و رونمایی از موشک هایپرسونیک فتاح ۱ و ۲، رونمایی از پهپاد شاهد ۱۴۷ به عنوان بزرگترین پهپاد ایرانی و پرتاب چندین ماهواره به فضا از جمله ماهواره سنجشی «نور ۳» را میتوان از مهمترین دستاوردهای عرصه هوافضای کشور در سال ۱۴۰۲ دانست، دستاوردهایی که سردار حاجی زاده به عنوان فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران در اجرای موفق آنها نقش مؤثری ایفا کرده است و قول داده روند رو به رشد خود را در آینده حفظ کند.
۲. شهید آیتالله عباسعلی سلیمانی، ترور عضو مجلس خبرگان در روز روشن
ششم اردیبهشت، فرد مسلحی وارد شعبه مرکزی بانک ملی در بابلسر شد و با سلاح نگهبان بانک، یک روحانی را که در بانک مشغول صحبت با تلفن همراه بود، به رگبار بست و سه نفر دیگر را مجروح کرد. روحانی به رگبار بسته شده، عباسعلی سلیمانی، نماینده سابق ولیفقیه در استان سیستان و بلوچستان و عضو مجلس خبرگان رهبری در شهرستان بابلسر بود. بعضی رسانهها بعد از انتشار خبر این اتفاق تلاش کردند تا علت آن را با ماجرای حجاب پیوند بزنند و اینطور به مخاطبانشان القا کنند که نماینده مجلس خبرگان هنگام تذکر به حفظ حجاب هدف حمله فردی ناشناس قرار گرفته و به قتل رسیده است، اما قاتل شهید سلیمانی اعتراف کرد که شناختی از او نداشته و برای انتقام از معاون بانک دست به این اقدام زده است.
بعدتر مدیرعامل بیمه تجارت نو که به عنوان آخرین مخاطب تلفنی شهید آیتالله سلیمانی بود، گفت: حاج آقا راجعبه پیگیری کار یک نفر در سیستان و بلوچستان تماس گرفت که موضوع آن نیز جذب در بیمه تجارت نو بود که آن فرد سیستانی در مصاحبه استخدامی شرکت کرده بود، در واقع آن شهید در آخرین تماس تلفنی پیگیر کار استخدامی یک جوان زاهدانی در این شرکت بود.
۳. شهید حمیدرضا الداغی، جوانمردی با پیراهن آبی
شامگاه هشتم اردیبهشت، کلیپی از درگیری یک جوان با چند نفر از اراذل و اوباش مسلح به چاقو در فضای مجازی منتشر شد که یک سوال را ذهنها ایجاد کرد: این جوان شجاع با پیراهن آبی کیست؟ چند ساعت بعد، جزئیات بیشتری از حادثه منتشر شد، ماجرا از این قرار بود که چند نفر از اراذل و اوباش در یکی از خیابانهای سبزوار برای دو دختر جوان مزاحمت ایجاد کرده بودند و جوانی به محض مشاهده این صحنه برای دفاع از آن دو دختر با آنها درگیر شده بود تا آنها فرصت فرار داشته باشند، اما در اثر ضربات چاقوی یکی از این اراذل مجروح شد و اندکی بعد به شهادت رسید، این جوان حمیدرضا الداغی بود؛ شهیدی که روی جوانمردی را سفید کرد.
۴. فرزاد بادپا، قهرمانی که با دست خالی مزدور داعشی را خلع سلاح کرد
حمله مجدد گروه تروریستی داعش به حرم مطهر احمد بن موسی (ع) در بیستودوم مرداد، یکی از حوادث تلخ سال گذشته بود اما آنچه باعث شد تا در این حادثه علیرغم حمله اول، جان بسیاری از هموطنان حاضر در این حرم مطهر حفظ شود، حضور بهموقع یکی از خدام حرم شاهچراغ، به نام فرزاد بادپا بود که به محض رؤیت فرد مسلح با دست خالی به سمت او حملهور شد و او را خلع سلاح کرد، اقدامی که اگر انجام نمیشد، فاجعه خونین دیگری را رغم میزد. پس از انتشار فیلم این اقدام شجاعانه مسئولان با اهدای نشان فداکاری ارتش و عضویت وی در سپاه پاسداران از این جوان قهرمان شیرازی تقدیر کردند، اگرچه خود او در مصاحبهای گفته بود: آرزو میکردم ای کاش دوربینها تصویر من را نگرفته بودند تا گمنام بمانم؛ مچکریم قهرمان!
۵. حسین امیرعبداللهیان، یک وزیر پرکار
رایزنیهای متعدد برای عضویت ایران در دو پیمان مهم شانگهای و بریکس، سفر به کشورهای مختلف همسایه ایران، سفر به عربستان سعودی و از سرگیری روابط دیپلماتیک پس از هشت سال، پیگیری مذاکرات غیرمستقیم با ایالات متحده برای آزادسازی اموال بلوکه شده ایران و تلاش برای احقاق حقوق کشورمان در مسئله برجام، کنشگری فعال در عرصه بینالملل در مسئله فلسطین پس از وقایع طوفانالاقصی، رایزنی با سران کشورهای مختلف و مسئولان بینالمللی برای موضعگیری صحیح در مسئله جنگ غزه و رایزنیهای متعدد با رهبران مقاومت اسلامی در منطقه از جمله مهمترین اقداماتی است که امیرعبداللهیان به عنوان وزیر امور خارجه کشورمان در مدت مسئولیت خود پیگیری کرده است، اقداماتی که سبب شد تا از وزارت امور خارجه به عنوان یکی از فعالترین وزارتخانهها در هفته دولت، به عنوان دستگاه برگزیده تقدیر شود. خداقوت آقای وزیر!
۶. حسن روحانی، از رد صلاحیت تا رأی اعتراضی
خبر رد صلاحیت رئیسجمهور سابق کشور به عنوان نامزد ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری، خبر داغ بهمنماه ۱۴۰۲ بود. این اتفاق با انتشار بیانیهای جنجالی توسط روحانی همراه شد که در آن به شورای نگهبان تاخته بود و رویکرد این نهاد نظارتی را حذفگرایانه، جانبدارانه و ضد قانون اساسی خوانده بود، اما در انتها تاکید کرده بود با این وجود در انتخابات شرکت خواهد کرد زیرا معتقد است راه اصلاح از صندوق رأی و به واسطه رأی اعتراضی میگذرد. در نهایت روحانی یازدهم اسفند به وعده خود عمل کرد و علیرغم تمام حواشی ایجاد شده رأی خود را مقابل دوربینها به صندوق انداخت، اقدامی که با نظر به کنشگری منفعلانه برخی سران اصلاحات در جریان انتخابات سال گذشته، اقدامی بالغانه محسوب میشود و جای تقدیر دارد.
۷. محمد خاتمی، از «تکرار میکنم» تا تحریم انتخابات
یکی از حواشی جالب توجه انتخابات ۱۱ اسفند، حضور نیافتن سیدمحمد خاتمی، رئیسجمهور دولت اصلاحات در انتخابات بود. خاتمی که در انتخابات ۹۸ از حوزه انتخابیه دماوند و به دور از رقابت سیاسی تهران رأی خود را به صندوق انداخته بود، در انتخابات ۱۴۰۲ حتی از همین اقدام حداقلی نیز دریغ کرد و پای صندوق رأی حاضر نشد. خاتمی علت این رأی ندادن را ناتوانی از کار کردن برای مردم و همراهی با ناراضیانی دانست که راه نجات را اصلاح امور میدانند. این صحبتها در حالی گفته شد که محمد خاتمی به عنوان رئیسجمهور ایران از سال ۷۶ تا ۸۴ و با مسئولیتهای متعدد در نظام جمهوری اسلامی همچنین با حمایت علنی از حسن روحانی در انتخابات سال ۹۶، خود به عنوان یکی از مسببان وضعیت فعلی ایران محسوب میشود! علاوه بر این خاتمی علیرغم توضیح دیرهنگام در مورد چرایی رأی ندادنش در روز انتخابات نیز تا دقیقه آخر همه را بلاتکلیف قرار داده بود و کسی نمیدانست که آیا او بازهم همچون مجلس نهم حاضر خواهد بود لااقل از یک حوزه غیرتهرانی رأی دهد یا اینکه در نهایت به میدان نخواهد آمد.
به نظر میرسد رئیس دولت اصلاحاتنخست به دنبال این بود که موجب ریزش بدنه رأی حداقلی اصلاحطلبان موجود نشود همچنین بتواند پس از انتخابات خود را بهعنوان چهره منتقد فضای موجود معرفی کند و فضای جامعه را به نفع خود مصادره کند تا بتواند در انتخاباتهای آتی هویت سیاسی خود را بازسازی کند و به میدان بازگردد، کاری که پیش از این در سال ۹۲ انجام داده و در ۹۶ تکرار کرده بود.
۸. علی اکبر رائفیپور، جبهه صبح ایران و باقی ماجرا...
روز یکم اسفند و در حاشیه بیستوچهارمین نمایشگاه رسانههای ایران علیاکبر رائفیپور، دبیرکل جبهه صبح ایران در نشستی خبری که با حضور سعید محمد فعال سیاسی برگزار شد، بهطور رسمی اعلام کرد جبهه صبح ایران جبههای سیاسی است که طی روزهای گذشته تشکیل شده است. پس از اعلام رسمی تشکیل این جبهه، رائفیپور اعلام کرد برای عضویت در صبح ایران کسانی را قبول میکنیم که تعهدنامه ما را امضا کنند و جلوی دوربین بنشینند و سوگند بخورند. گفتمان «شفافیت» از جمله مهمترین تأکیدات این جبهه در انتخابات بود.
اعلام لیستهای مورد حمایت این جبهه در دوازدهمین دوره انتخابات مجلس در شهرهای مختلف، از نکات جالب توجه انتخابات سال گذشته بود. در نهایت بنا بر اطلاعیه صفحه رسمی جبهه صبح ایران، ۳۵ نفر از کاندیداهای این تشکل کرسیهای مجلس را از آن خود کردند و پس از آن رائفیپور در مصاحبهای گفت که قصد دارد فراکسیون شفافیت را در مجلس تشکیل بدهد.
۹. حمید رسایی، اظهارات جنجالی و استعفای معاون صدا و سیما
حمید رسایی، نماینده مردم تهران در مجلس هشتم و نهم و منتخب مردم تهران در مجلس دوازدهم است. او که در انتخابات یازدهم اسفند به عنوان منتقد اصلی سیاستهای محمدباقر قالیباف پا به عرصه انتخابات گذاشته بود در نهایت توانست به عنوان نفر سوم منتخبان مردم تهران و در جایگاهی بالاتر از قالیباف آرا لازم را برای ورود به مجلس دوازدهم کسب کند.
پس از انتخابات مصاحبه رسایی با شبکه خبر که در نهایت به استعفای معاون سیاسی صدا و سیما منجر شد، خبرساز شد. رسایی در بخشی از این گفتوگو با بیان اینکه در مورد لیستهای جدید تعابیری به کار برده شد که تعابیر پسندیدهای نبود، گفت: حتی برخی این تعبیر را به کار میبردند که شما عددی نیستید، اما الان انتخابات تمام شده و اتفاقاً مشخص شد همان کسانی که فکر میکردند که عددی نیستند و نزد مردم جایگاهی ندارند، جزو نفرات اول شدند و همانهایی که تصور میکردند انتخابات را بردهاند و همهچیز تمام شده رفتند جزو نفرات بعدی!
آنچه در این گفتوگو جنجال به پا کرد صحبتهای صریح رسایی در مورد تیم رسانهای منتسب به قالیباف بود، او گفت: الان مثل روز روشن است که برخی از خبرگزاریها و رسانهها در این یکی دو روزه انواع و اقسام فحاشیها را نسبت به من انجام دادهاند. برخی اعضای هیأت مدیره این رسانهها، عضو شورای ائتلاف هستند و نظرشان به سمت قالیباف است. این صحبتها درست بلافاصله بعد از سخنرانی رهبر در دیدار با خبرگان رهبری مبنی بر پرهیز از سخنان اختلافانگیز، دعوا راهانداختنها و ستیزهگریهای دشمنپسند بود، به همین دلیل با انتقادات گستردهای مواجه شد و باعث شد تا نگرانیها از بابت بالا گرفتن اختلافات حزبی در مجلس دوازدهم بیشتر شود.
۱۰. محمدباقر قالیباف، ۳ پله سقوط برای آقای رئیس
پس از اعلام رسمی نتایج انتخابات مجلس، مشخص شد که محمدباقر قالیباف، رئیس فعلی مجلس شورای اسلامی که در انتخابات سال ۹۸ بیشترین میزان آرا را در تهران کسب کرده بود با ۳ پله سقوط، پس از نبویان، ثابتی و رسایی در جایگاه چهارم قرار گرفته است، اتفاقی که به عقیده بسیاری نشانهای از ریزش بدنه حامیان قالیباف و نارضایتی از عملکرد او در مجلس یازدهم محسوب میشود. علاوه بر این حضور چهرههایی مانند رسایی که خود را منتقد سیاستهای قالیباف معرفی میکنند، سبب شده است تا تداوم ریاست قالیباف در مجلس دوازدهم در هالهای از ابهام قرار بگیرد.
نظر شما