به گزارش خبرگزاری ایمنا از کهگیلویه و بویراحمد، زندگی بشر از آغاز حیات با طبیعت عجین شده و در واقع بشر، زندگی و زنده بودن خود را مدیون وجود طبیعت است، انسان قدیم تاکنون هر آنچه را که برای زندگی نیاز داشته و دارد از دل طبیعت برداشت کرده است.
بشر نهتنها از دل طبیعت توانسته با استخراج معادن، شکار، برداشت گیاه و میوه برای خوراکی، استفاده از هیزم برای گرما و روشنایی، استفاده از آب برای آشامیدن، شستوشو، پختوپز و سایر موارد بهره ببرد، بلکه پیوند معنوی و آرامش گرفتن روح انسان در طبیعت نیز به انس و اُلفت انسان با طبیعت گره ناگسستنی زده است.
طبیعتگردی و گردشگری برای انسان یک ضرورت در زندگی بهشمار میرود و شاید کمتر کسی باشد که به سفر و گردشگری علاقه نداشته باشد.
انسان ذهنی کنجکاو دارد که درصدد کشف موارد نو و جدید است و بدون شک آشنایی و دیدن جاذبههای طبیعی و تاریخی در مکانهای مختلف میتواند به این گرایش انسان کمک کند.
در گردشگری و سفر دو بعد زمان و مکان ارزش ویژهای دارند، در سفر نوع مکان مورد هدف و زمان آغاز و پایان بسیار مهم است.
در ایران یکی از بهترین فرصتها از نظر زمانی برای مسافرت تعطیلات نوروزی است، ایامی که افراد بعد از پایان یک سال با هزاران امید و آرزو و با تغییر فصل و رخ بربستن سرمای زمستان و سلام مجدد بهار دل به یک سال جدید میبندند.
شاید انتخاب مکان مسافرت در بین خانوادهها در قبل از ایام نوروز یکی از چالشهای جدی باشد و لحاظ کردن برخی از موارد نظیر زیبایی و تنوع مکانی، سهولت دسترسی، نوع آداب ساکنان مناطق، شرایط اسکان، هزینههای سفر، آب و هوا و مواردی از این قبیل در انتخاب مکان سفر مؤثر باشد.
ما در این مطلب قصد داریم به شما کمک کنیم تا یک سفر شیرین و دلچسب را در استانی کوچک اما زیبا در دامنه زاگرس و رشته کوههای دنا را تجربه کنید.
کهگیلویه و بویراحمد سرزمین چهارفصل، دیار مردمان غیور قوم لر و ترک قشقایی، با مردمی مسلمان و شیعه مذهب با جاذبههای طبیعی و تاریخی گوناگون در مناطق سردسیری و گرمسیری، با مردمانی خونگرم که میهماننوازی آنها زبانزد ایران زمین است، شما را به یک سفر شیرین دعوت میکند.
یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد با قرار گرفتن در دامنه کوه دنا در بین دو رودخانه همیشه جاری و ساری بشار و مهریان، با وجود آبشاری زیبا در قلب خود و وجود ساحل زیبای رودخانه بشار در کنار تنگه زیبای مهریان و بارگاه مطهر امامزادگان شاهقاسم، شاه عبدالله و شاهمختار و سد شاهقاسم، مکانی زیبا و با دسترسی بسیار راحت است.
تپه باستانی تلخسرو، نشانی از فرهنگ و تاریخ
در پنج کیلومتری جنوب شهر یاسوج، یک تپه نسبتاً کوچک به نام تپه خسرو یا همان تلخسروی وجود دارد که جز جداناپذیر تاریخ و فرهنگ مردم این شهر بهشمار میآید.
شاید در ابتدا تنها چیزی که از تلخسروی ببینید، تپهای کوچک است که در میان دشتی سرسبز قرار دارد، اما تنها زیبایی طبیعی تلخسروی نیست که آن را حائز اهمیت کرده است، بلکه افسانهای بسیار مهم در مورد این تل وجود دارد که تاکنون برای مدتی بیش از صدها سال سینه به سینه بین مردم یاسوج روایت شده است.
بر اساس این افسانه، کیخسرو، فرزند سیاوش، زمانی که به دشت یاسوج میرسد، این تپه را ایجاد میکند.
کیخسرو برای اینکه قدرت خود را به رخ مردم بکشد، دستور میدهد تا سواران او هر یک کیسهای خاک بردارند و این تپه را ایجاد کنند، با وجود آنکه از نظر ظاهری این تپه تنها تلی از خاک به نظر میرسد، اما در سال ۱۳۵۶، در لیست آثار ملی به ثبت رسیده است.
سد شاهقاسم زیبای خفته در بالادست شهر
سد شاهقاسم در حد فاصل ۱۰ کیلومتری از شهر یاسوج و در مسیر ارتباطی یاسوج به شیراز واقع شده است، اگر از مسیر شیراز به یاسوج سفر کنیم بعد از گذر از روستای پریکدان و نزدیک به شهرک صنعتی سرابتاوه و در مجاورت دانشگاه پیام نور یاسوج، سد شاهقاسم با دریاچهای آرام و در محاصره درختان تنومند بلوط دلنوازی میکند.
آبشار یاسوج تفرجگاهی بینظیر در قلب شهر
آبشار یاسوج در بالادست شهر واقع شده و رسیدن به این مکان زیبا از دو مسیر بلوار جمهوری اسلامی و بلوار ارم امکانپذیر است.
در ابتدای جاده ورودی آبشار یاسوج بارگاه مطهر امامزاده عبدالله واقع شده است که میتواند مطلع معنوی زیبایی برای یک اقامت دلنشین در آبشار یاسوج باشد.
تنگ مهریان، تکهای از بهشت
تنگ مهریان یاسوج در مسیر جاده اقلید به یاسوج واقع شده است و با طبیعت بکر و زیبا در کنار رودخانه خروشان مهریان با جاذبههای طبیعی زیبا دل هر بینندهای را به خود مشغول میکند.
تنگه زیبای مهریان در حاشیه جاده منطقه زیبا و گردشگری کاکان و در فاصله اندک شاهکار بینظیر آفرینش است، وجود تنگ مهریان با درختانی در حال شکوفه دادن در فاصله اندک از منطقه کاکان و پیست اسکی آنکه پوشیده از برف است و جویبارهای خروشان آن نشان از تلاش خورشید برای غلبه بر کوه برف و یخ دارد.
تنگ گنجهای یاسوج، زیبا آرام و دلنواز
تنگ گنجهای در مسیر دسترسی به شهر سیسخت واقع شده است، اگر شما از محدودهی شهری یاسوج به سمت سیسخت حرکت کنید بعد از گذر از مناطق مهریان، بلهزار، مادوان، گوشه، مزدک و روستای زیبای گنجهای، مناظری چشمنواز در نزدیکی و بالادست روستای «سهریز» دلفریبی میکند و بدون شک هر مسافری که قصد رفتن به سمت سیسخت از یاسوج را داشته باشد برای استراحت دل به زیبایی تنگه گنجهای میسپار و نفسی تازه میکند.
تنگ تامرادی و دلبری آبشارها
تنگ تامرادی پر از آبشارهای بلند و چشمههای خوشگوار است، محیط تنگ مرادی بکر باقی مانده و خوشبختانه زباله کمی در آن بهچشم میخورد.
جاذبه اصلی تنگ، آبشار ۵۰ متری آن است که مشابه آن را جایی نخواهید دید و شما را مجذوب خود میکند، روستای حسینآباد در ورودی تنگ واقع شده و مقبرهای متعلق به دوران هخامنشیان در روستا قرار دارد که حاکی از قدمت بالای آن است.
تنگ تامرادی محل وقوع جنگهای زیادی بوده که از معروفترین آن جنگهای باستانی آریوبرزن و اسکندر مقدونی و جنگهای کی لهراسب و رضاخان است.
سیسخت قطب گردشگری جنوب کشور
شهر سیسخت با قرار گرفتن در دل کوه دنا منطقهای منحصر به فرد در جنوب کشور به شمار میرود، سیسخت مرکز شهرستان دنا دارای جاذبههای طبیعی و گردشگری زیبای زیادی است که از جمله مهمترین آن میتوان به چشمهمیشی، کوهگل، گردنه بیژن، اشاره کرد.
چشمهمیشی زیبا، خنک و خروشان
چشمهمیشی سیسخت در فاصله کمتر از پنج کیلومتری شهر سیسخت با جاری شدن از کوه دنا به پایین دست سرازیر میشود، خنکی آب و رنگ سفید آن پس از برخورد با صخرهها در مسیر زیبایی خاصی را خلق میکند و نکته قابل توجه این است که آب این چشمه در کانال آب برعکس به سمت بالا حرکت میکند.
کوهگل، ترکیبی از رنگهای زیبای خلقت
کوه گل بخشی از رشته کوه دنا در نزدیکی شهر سیسخت است و اصلیترین جاذبه توریستی سیسخت را شکل میدهد، دریاچه زیبای کوه گل محیطی پر از دشنهای گل و چمنزار در اطرافش دارد و چشمههای آب معدنی از جای جای کوهستانهای اطرافش میجوشند.
برای وصف زیبایی این دریاچه ذکر این نکته کافیاست که سیسخت را زیباترین شهر استان میدانند و کوه گل را به عنوان زیباترین مکان دیدنی سیسخت میشناسند.
گردنه بیژن در بلندای برف و سرما
گردنه بیژن در منطقه حفاظت شده دنا یکی از بلندترین نقاط در منطقه دنا محسوب میشود که جاده دسترسی سیسخت به پادنای سمیرم از این گردنه میگذرد و در تمام فصول سال در کنار این جاده دسترسی انباشتهایی از برف و یخ به چشم میخورد.
نام این گردنه از نام یکی از سرداران ایرانی به نام بیژن گرفته شده است که همراه با سربازانش هنگام گذر از این گردنه که میان دو قله نزدیک به هم و بلند دنا جای دارد برفگیر شد و همانجا در زیر خروارها برف ناپدید شدند.
روستای گردشگری کریک، ماسولهای در جنوب
روستای تاریخی و زیبای کریک در مسیر جاده یاسوج به سیسخت و ۱۵ کیلومتری جنوب غربی یاسوج قرار گرفته است.
وجود بارگاه مطهر امامزاده شاهعسکر و معماری خانههای کریک پلکانی است و بر روی شیب کوه ساخته شدهاند، تجربه شیرین یک اقامت دلچسب را به هر میهمان و گردشگری هدیه میکند.
چشمههای فراوانی در اطراف روستا وجود دارد که باغهای انگور، گردو، سیب، درختان چنار و شالیزارهای برنج را سیراب میکنند، روستای سرسبز کریک از جمله مکانهایی است که بازدید از آن را باید حتماً در برنامه سفر به یاسوج بگنجانید.
آبشار بهرامبیگی موقت اما دلفریب
در حدفاصل روستای بهرامبیگی از توابع بخش پاتاوه شهرستان دنا تا شهرستان مارگون در مسیر قدیمی دسترسی به این شهرستان، یک آبشار زیبا با مناظر و باغهای زیبا چشم و دل هر بینندهای را به خود مشغول میکند.
ارتفاع این آبشار قریب به ۳۵ متر است که به صورت موقت جاری است و معمولاً در ایام پایانی اردیبهشت اثری از آبشار نیست و چشمههای خروشان در پایین دست آبشار آب گوارای این آبشار را به پاییندست هدیه میکند.
غار دهشیخ، یادگاری به قدمت ۱۳۵ میلیون سال
غار دهشیخ دنا، یکی از شاخصترین جاهای دیدنی کهگیلویه و بویراحمد محسوب میشود که در حدود ۱۳۵ میلیون سال قدمت دارد.
بله! تعجب نکنید! این غار از نظر زمینشناسی، حدود ۱۳۵ میلیون سال قدمت دارد و یکی از قدیمیترین غارهای ایران بهشمار میآید.
این غار در دو کیلومتری روستای دهشیخ قرار گرفته و در سال ۱۳۸۹ و توسط یک چوپان کشف شده است.
این غار کاملاً آهکی است و قندیلهای عظیم الجثهاش، آن را تبدیل به یکی از حیرتآورترین غارهای ایران کرده است.
شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که به غار دهشیخ دنا، لقب غار علیصدر دو را دادهاند! یکی از عجیبترین موضوعاتی که در مورد غار دهشیخ دنا وجود دارد، گرمای عجیبی است که در زمستان به داخل غار میآید، همچنین سرمایی که در تابستان از بیرون به داخل میوزد! این مسئله بسیار عجیب بوده و هنوز دلیلی علمی برای آن کشف نشده است.
آبشار شهنیز چشمانداز فوقالعاده طبیعت در خُنکای سردسیر
آبشار شهنیز از نقاط دیدنی و بینظیر در شهرستان مارگون است، این آبشار همچون بهشتی گمشده در دل رشتهکوههای زاگرس است و در ۸۵ کیلومتری یاسوج و روستای شهنیز به همراه چشماندازهای بینظیرش واقع است.
این آبشار حدود ۱۸ متر ارتفاع دارد و از ویژگیهای آن، پر آب بودن در تمام فصول سال است، آبشار شهنیز دارای طبیعتی بسیار دلنشین و منحصربهفردی است که باصلابت و باشکوه بودنش همه را خیره به خود میکند.
همچنین سایهسار درختان بید و چنار و دالانی سبز هر بینندهای را ساعتها مجذوب خود میکند، اما بهرغم زیباییهای کمنظیرش برای عموم ناشناخته است و همین امر سبب بکر ماندن آن نیز شده است.
دریاچه مورزرد زیلایی، شکوه خلقت
دریاچه مورزرد زیلایی واقع در ۱۲۵ کیلومتری مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد با حداکثر و متوسط عمق ۱۴ و هشت متر در ارتفاع ۲۱۸۰ متری از سطح دریا در منطقهای به همین نام واقع شده و در نقشه جغرافیایی به نام برم مورزرد ثبت شده است.
مورزرد دریاچهای سهگانه است. هر دریاچه به فاصله سه کیلومتر از هم جای گرفتهاند و پهنه بسیاری را در بر میگیرند. یکی از دریاچهها بزرگتر از دو دریاچه دیگر است.
چشمه بلقیس چرام، شاهکار بینظیر دست بشر
یکی از مهمترین و زیباترین جاذبههای گردشگری شهر چرام است، چشمه بلقیس در جنوب شهر و در مسیر جاده چرام-گچساران قرار دارد. باغ فعلی چشمه بلقیس در اوایل دوره پهلوی احداث شده است.
بلقیس در اساطیر ایرانی نماد زیبایی است و جز این نام را نمیتوان برای این چشمه دیدنی انتخاب کرد، در باغ حوضی مرکزی، سکوهایی همراه با آلاچیق برای اقامت شبانه مسافران و سرویس بهداشتی وجود دارد.
گیاهان زینتی، درختان و گلهای فراوانی در این باغ وجود دارد که میتوان از میانشان به گردو، گلابی، لیمو، پرتغال، نارنج؛ نخل و گل رز اشاره کرد، سفر به یاسوج بدون دیدن چشمه و باغ بلقیس کامل نخواهد شد.
بلاد شاپور گنجینهای از تاریخ، معماری و هنر
کاروانسرای بلاد شاپور در ضلع غربی شهر و در کنار حمام کهیار، امامزاده ابراهیم (ع) و امامزاده جابر (ع) قرار دارد، این سازه که در سال ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی ثبت شده است امروزه یکی از مهمترین مقاصد گردشگری تاریخی کهگیلویه و بویراحمد محسوب میشود.
این سازه تاریخی با آجر و سنگ احداث و دارای حیاط است و دیگر بخشها در اطراف آن چیده شدهاند، پلان کاروانسرای بلاد شاپور به صورت یک ساختمان چهارگوش است و ۳۷ حجره و ۳۰ ایوان دور تا دور حیاط قرار گرفته است.
کاروانسرای بلاد شاپور بهگونهای ساخته شده است که برخی از حجره به یکدیگر راه دارند و میتوان در بین آن رفت و آمد کرد و در داخل ایوانها طاقچههایی برای گذاشتن اشیا و دودکش تعبیه شده است، کف حیاط با سنگهای لاشهای بزرگ سنگفرش شده است و سطح آن را اندکی پایینتر از کف حجرهها ساختهاند و در حیاط چاه آبی به چشم میخورد که به نظر میرسد برای تأمین آب مورد نیاز کاروانیان بوده است، برای دسترسی به پشتبام راهپله مارپیچ و باریکی در ضلع شمالی آن قرار دارد.
نظر شما