برداشت شکوفه‌های بیدمشک در آذربایجان غربی آغاز شد

معاون سازمان جهادکشاورزی آذربایجان‌غربی گفت: ۶۰ هکتار از باغ‌ها و حاشیه باغ‌های استان زیر کشت گیاه بیدمشک است که حدود ۲.۵ میلیون لیتر عرق بیدمشک از باغات این مناطق تولید و استحصال می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی، علی دیانتی با اعلام خبر آغاز برداشت شکوفه‌های بیدمشک در آذربایجان‌غربی اظهار کرد: کار برداشت این محصول از اواخر اسفند ماه آغازمی شود و بسته به آب و هوای منطقه حدود ۱۵ تا ۳۰ روز ادامه دارد.

وی با بیان اینکه به سبب کاربردهای متفاوت بیدمشک از جمله کارکردهای اکولوژیکی و زیست محیطی، حفاظت منابع خاک، صنعتی، دارویی، خوراکی، زینتی و سایر موارد می‌توان آن را جز درختان چند منظوره دانست، افزود: آمار رسمی از سطح زیر کشت و میزان تولید بیدمشک در کشور در دسترس نیست، اما استان آذربایجان‌غربی و شهر ارومیه در زمینه تولید بیدمشک و فرآورده‌های حاصل از آن از جمله عرق بیدمشک، نقل، حلوا و سایر تولیدات در کشور جایگاه خاصی دارد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی گفت: در سال‌های اخیر با توجه به اینکه برداشت این محصول به‌صورت سنتی و با استفاده از نیروی کارگری انجام می‌گیرد که موجب افزایش هزینه برداشت شده و از سوی دیگر تغییرات اقلیمی در سالیان اخیر و وقوع بارندگی به ویژه در زمان برداشت محصول که با توجه به حساسیت بالای گل آذین (شاتون) به رطوبت منجر شده که این عوامل به کاهش توسعه رشد این گیاه شده است.

دیانتی اضافه کرد: کشت این درختچه‌ها به صورت حاشیه‌کاری در کنار رودخانه، باغ و جوی‌های آب بوده که بیش‌ترین سطح در شهر ارومیه است.

وی ادامه داد: میزان تولید شاتون نر تازه بیدمشک در آذربایجان‌غربی حدود ۸۰۰ تا هزار و ۲۰۰ تن و تولید عرق بیدمشک استان در سال‌جاری بیش از ۲.۵ میلیون لیتر برآورد می‌شود.

دیانتی افزود: بیشترین سطح زیرکشت بیدمشک در آذربایجان‌غربی در شهرستان‌های ارومیه، پلدشت و سلماس قرار دارد و سالانه و در شرایط نرمال، بیش از هزار تن گل تر بیدمشک از سطح باغ‌های استان برداشت و به بازار عرضه می‌شود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی با بیان اینکه یک سوم شکوفه‌های تولیدی بیدمشک توسط واحدهای تبدیلی جذب و فرآوری می‌شود، تصریح کرد: نزدیک به یک سوم دیگر آن نیز در خانه‌ها مصرف و تبدیل به عرق بیدمشک می‌شود.

به گفته دیانتی باقی این محصول نیز در مصارف مختلف توسط واحدهای گلاب‌گیری دیگر استان‌های کشور و تهیه نقل بیدمشکی، شیرینی و دسر در قنادی‌های ارومیه کاربرد دارد.

وی گفت: نقل و عرق بیدمشک ارومیه علاوه بر داخل کشور، مشتریان زیادی در کشورهای همسایه و کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس دارد که مازاد این محصول به این کشورها صادر می‌شود.

دیانتی با اشاره به خواص مهم دارویی درخت بیدمشک خاطرنشان کرد: عرق بیدمشک در رفع کم‌خونی، ناراحتی‌های قلبی و تسکین اعصاب کاربرد دارد و دم‌کرده برگ بید مشک نیز برای اسهال خونی و خوردن عرق شکوفه آن برای خفقان گرم و تب‌های گرم نافع است.

به گزارش ایمنا، عرق و نقل بیدمشک جز سوغاتی‌های ارومیه محسوب می‌شود که به شکوفه‌های آن در زبان ترکی پیش‌پیشا گفته می‌شود و در ایام قبل از عید نوروز تا چندین روز پس عید عطر شکوفه‌های بیدمشک و یا همان پیش‌پیشا به واسطه فروش و یا عرق‌گیری آن در کوچه و خیابان‌های ارومیه به مشام هر رهگذری می‌تواند برسد.

کد خبر 737403

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.