چهارشنبه‌سوری؛ بهانه‌ای برای تفریح یا به خطر انداختن سلامت جان؟

یک جامعه‌شناس گفت: چهارشنبه‌سوری می‌تواند بهانه‌ای برای شادی و تفریح مردم باشد و مهم است که خانواده‌ها آموزش صحیح و مناسبی برای فرزندان داشته باشند و بر اعمال و رفتارهای آنان نظارت کنند تا از وقوع حوادث و آسیب‌های وارده در در این مراسم جلوگیری شود.

مریم سادات موسوی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه کارکرد مراسم چهارشنبه‌سوری، بزرگداشت پایان یک سال و بهانه‌ای برای ابراز شادی مردم است، اظهار کرد: چهارشنبه‌سوری یکی از مراسم و آئین‌های ملی است که برگزاری آن سال‌ها در میان مردم رواج داشته است.

وی با اشاره به رسوم نادرست چهارشنبه‌سوری که باعث شده هرساله شاهد حوادث گوناگونی در پایان سال باشیم، افزود: اصل برگزاری این مراسم در گذشته این‌گونه بوده که آتشی برافروخته شود و افراد سعی کنند از روی آن بپرند و همراه با آن شعر معروف زردی من از تو، سرخی تو از من را هم‌خوانی کنند.

دانش‌آموخته مقطع دکتری جامعه‌شناسی عنوان کرد: به مرور زمان در سال‌های اخیر افراد جامعه به‌جای اینکه تلاش بر غنی کردن این مراسم داشته باشند، از ابزار و ادوات آسیب‌زایی استفاده می‌کنند که باعث شده هرساله شاهد آسیب به کودکان، جوانان و حتی بزرگسالان باشیم.

وی با بیان اینکه مراسم چهارشنبه‌سوری می‌تواند بهانه‌ای برای شادی و تفریح مردم باشد، اما تبدیل به مراسمی شده که جان و سلامت انسان‌ها را به خطر می‌اندازد، خاطرنشان کرد: زمانی که مردم از علت برگزاری مراسم و محل مناسب آن اطلاعی نداشته باشند و توجهی به آسیب‌های تهدید کننده نکنند، شاهد حوادث غم‌انگیزی خواهیم بود.

موسوی در خصوص اینکه مردم از برگزاری چنین مراسمی انتظار شادابی، سلامتی و برکت را دارند، اضافه کرد: برخی خانواده‌ها به علت رخ دادن اتفاق‌های غیرمترقبه، خطرناک و غیرقابل جبران در مراسم چهارشنبه‌سوری، سال‌ها است که در این مراسم شرکت نمی‌کنند و حتی مانع حضور دیگران می‌شوند.

لزوم آموزش صحیح و فرهنگ‌سازی برای کاهش حوادث

وی با بیان راهکارهایی برای استفاده بهتر از مراسم چهارشنبه سوری ادامه داد: بعضی از علل وقوع حوادث از لحاظ جامعه‌شناختی مربوط به عوامل روانی است؛ نیازمند محل‌های مشخص و تعریف شده‌ای مانند پیست‌های موتورسواری برای ابراز احساسات و تخلیه هیجانات افراد به‌ویژه جوانان و نوجوانان هستیم تا این افراد در چنین مراسمی متوسل به موادمحترقه نشوند.

این جامعه‌شناس بیان کرد: برای حل این مسئله در سطح کلان مانند نهادهای آموزشی، صداوسیما و فعالان فرهنگی نیز باید ماه‌ها قبل از شروع مراسم چهارشنبه سوری طبق برنامه منسجمی به فرهنگ‌سازی و آموزش صحیح برگزاری مراسم به مردم بپردازیم و خانواده‌ها را با تهدیدات و فرصت‌های مراسم چهارشنبه‌سوری آشنا کنیم تا بتوانیم مانع بروز آسیب‌های باشیم.

وی افزود: والدین و کادر آموزشی و پرورشی مدارس باید نسبت به مشکلات و حوادث آگاه بوده تا بتوانند کودکان را به درستی به برگزاری چنین آیین‌هایی هدایت کنند، برای مثال با برگزاری دورهمی خانوادگی و برافروختن آتش امن و کوچکی می‌توانیم به فرزندان، آداب صحیح برگزاری مراسم چهارشنبه‌سوری را آموزش دهیم، بدین‌گونه مانع آسیب رساندن به جان و مال مردم خواهیم شد.

موسوی با بیان اینکه خانواده‌ها باید سعی کنند آموزش صحیح و مناسبی برای فرزندان داشته باشند و بر اعمال و رفتارهای آنان نظارت کنند تا از وقوع حوادث و آسیب‌های وارده در این مراسم جلوگیری شود، تصریح کرد: بسیاری از آسیب‌های مراسم چهارشنبه‌سوری به‌طور ناخودآگاه و پیش‌بینی نشده رخ می‌دهد، افرادی که دچار آسیب می‌شوند به‌طور عام افرادی هستند که در ساخت و فروش موادمحترقه دست دارند و عده‌ای از نوجوانان که نظارت دقیق خانواده را نداشته و دست به انجام کارهای خطرناکی می‌زنند.

کد خبر 735127

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.