به گزارش خبرگزاری ایمنا، رضا خسروآبادی در چهلودومین نشست از سلسله نشستهای بازآفرینی شهری با موضوع «بازآفرینی پایدار شهری محلات مبتنی بر تجربه زیستی» که به همت محمدعلی ایزدخواستی، مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان بهعنوان رئیس دبیرخانه انتقال تجربیات بازآفرینی منطقه ۲ کشور برگزار شد، اظهار کرد: در شهر یزد یک محدوده ۱۲۷ هکتاری ثبت جهانی داریم که ۶۰۰ هکتار آن در حریم واقع شده است.
وی افزود: شاخصترین تجربه بازآفرینی شهری یزد، این بود که یک محور تاریخی حدفاصل خیابان مرکزی شهر و همان خیابانهای رضا شاهی که در زمان پهلوی اول و دوم در شهرها کشیده شده است، وجود دارد که آن را به عنوان خیابان مسجد جامع شهر یزد قلمداد میکنیم، همچنین ورودی این پروژه برج ساعت مسجد جامع است و انتهای آن مسجد جامع قرار دارد که یکی از زیباترین محورها در حوزه بازآفرینی شهری محسوب میشود، این محور با ۹۰۰ متر طول در قلب بافت تاریخی شهر یزد قرار دارد.
معاون شهرسازی و معماری اداره کل شهرسازی و معماری استان یزد تاکید کرد: یک پروژه بازآفرینی زمانی موفق است که آن را در حوزه عملکردی، معاصرسازی کنیم این رویکرد کمک میکند فضا در زمان معاصر، به فضایی پویا و مثمر تبدیل شود.
خسروآبادی گفت: این پروژه در واقع مبتنی بر رویکرد بینابینی است و در واقع از مسائل بازآفرینی بهره بردیم و از تجربیات بافت تاریخی بهویژه در حوزه اجرایی شهرداری و میراث فرهنگی نیز استفاده شد و تلاش کردیم حوزههای مطالعاتی را دقیقتر کنیم.
وی با بیان اینکه در اجرای پروژه بازآفرینی، سرزندگی را مدنظر قرار دادیم، ادامه داد: حوزه راهبردی، شامل محدودهای است که در بافت تاریخی یزد میشناسیم، از اینرو پروژه از سنجش وضعیتی آغاز شد و دو حوزه راهبردی و استراتژیک در آن شکل گرفت، همچنین تلاش کردیم پروژه به نظامهای اقتصادی، اجتماعی، زیستمحیطی و کالبدی از منظر شهری گره بخورد.
معاون شهرسازی و معماری اداره کل شهرسازی و معماری استان یزد خاطرنشان کرد: مستندسازی و مصورسازی وضع موجود و پیشین، یکی از مهمترین مطالعات اساسی در حوزه بازآفرینی است تا بتوانیم با یک تجربه خوب آن را وارد جریان معاصرسازی کنیم، از اینرو مطالعات تاریخی خوبی در بافت تاریخی یزد صورت گرفت و سپس سنجش وضع موجود در قالب ادبیات موجود شهرسازی تجربه شد.
خسروآبادی گفت: در مرحله بعد مطالعات وارد حوزه محلی شد و با نگاه بهرهبرداری نقاط ضعف و قوت شناخته شود تا بتوان برای آن آیندهای تصور کرد.
وی با اشاره به اینکه هدفگذاری توسعه نباید به یک ضد توسعه تبدیل شود، افزود: محور اصلی مسجد جامع، حوزه طراحی ما بود که از محور امیرچخماق یزد آغاز میشود، همچنین در حال حاضر با مجموعهای از عناصر تاریخی مرتبط با پیرامون روبهرو بودیم و باید برای آن راهحلی را پیشنهاد میکردیم.
معاون شهرسازی و معماری اداره کل شهرسازی و معماری استان یزد تاکید کرد: پروژههای محرک توسعه سالها است که در کشور تجربه میشود و این محرک توسعه نباید آنقدر گسترش پیدا کند که هدفگذاری توسعه را تحت تأثیر قرار دهد و به یک ضد توسعه تبدیل شود.
خسروآبادی گفت: محور مسجد جامع یکی از شاخصهای مهم در فعالیتها و زندگی شهروندان و مقصد بینالمللی گردشگران بوده و نقش مهمی نیز در ایجاد هویت ذهنی و خاطرات جمعی شهر داشته است.
وی ادامه داد: شواهد نشان میدهد این محدوده در سالهای گذشته به شدت با فرسودگی کالبدی مواجه شده و این موضوع موجب شده است تا برخی مردم و ساکنان از این محله کوچ کنند.
معاون شهرسازی و معماری اداره کل شهرسازی و معماری استان یزد با بیان اینکه مطالعات بسیار مفصلی در حوزه تاریخی در شهر یزد انجام شده که پس از انقلاب قوت گرفته است، تصریح کرد: طرحهای متعددی نیز برای بازآفرینی بافت تاریخی شهر یزد مطالعه شده، اما عملیاتی نشده است.
ارتقای کیفیت زندگی و زیستپذیری شهروندان، هدف نهایی پروژههای بازآفرینی است
خسروآبادی گفت: موضوع هویت و حفاظت از بافتهای تاریخی در این پروژه بسیار اهمیت داشت و در داخل پروژه به مباحث کالبدی توجه شد، همچنین شاخصهای رفاهی و اجتماعی یکی از موضوعات مهمی بود که در سند این پروژه بررسی شد، از اینرو ارتقای کیفیت زندگی و زیستپذیری شهروندان، هدف نهایی پروژههای بازآفرینی است.
وی افزود: پروژه پس از اجرا آرامآرام مورد استقبال مردم قرار گرفت و کسبه به محل برگشتند تا اماکن و مغازهها را بازسازی کنند؛ در اجرای پروژههای بازآفرینی، رضایتمندی بالا است و میتوانیم بگوییم که این پروژه از نظر رضایتمندی موفق بوده است.
معاون شهرسازی و معماری اداره کل شهرسازی و معماری استان یزد تاکید کرد: متولیان بازآفرینی، پروژه را باید در زمان مناسبی اجرا کنند تا مردم رضایت داشته باشند و سرعت اجرا را نیز مد نظر قرار دهند و بهرهبرداری از پروژه را مدیریت کنند.
به گزارش ایمنا، سلسله نشستهای تخصصی بازآفرینی شهری هر هفته توسط «دبیرخانه انتقال تجربیات بازآفرینی منطقه دو کشور» برای مسئولان و تصمیمگیران حوزه بازآفرینی شهری شاغل در فرمانداریها، شهرداریها و استانداریهای چهار استان اصفهان، فارس، قم و یزد برگزار میشود.
نظر شما