به گزارش خبرگزاری ایمنا، در این عصر پزشکی جهانی که سفرهای بینالمللی و اطلاعات آنلاین پزشکی به راحتی در دسترس عموم است، توریسم سلامت یک مسئله مهم، برای سیستمهای مراقبتهای بهداشتی ملی و از دیدگاه بهداشت جهانی، امری ضروری به شمار میرود.
بیماران در سراسر جهان میتوانند با به دست آوردن اطلاعات کافی از منابع نامحدود و مستقل از مرز و منابع مالی، سیستم درمانی خود را انتخاب کنند و به راحتی با خرید بلیط هواپیما به هر مقصدی که میخواهند بروند، توریسم درمانی اصطلاحی گسترده و فراگیر است که طیف وسیعی از فعالیتهای متنوع را در بر میگیرد، اما تعریف واحد آن به این صورت است که به سفر کردن به کشورهای دیگر به قصد دریافت خدمات درمانی و سلامت را گردشگری درمانی یا همان گردشگری سلامت میگویند.
این درمان میتواند دامنه وسیعی از خدمات درمانی و سلامت را در بر گیرد که رایجترین آنها مراقبت از دندان، جراحی زیبایی، پیوند عضو و درمان ناباروری است، البته در کشورهای مختلف این تعریف میتواند بسیار متفاوت باشد، به عنوان مثال در بعضی کشورها فقط بیماران خارجی که به بیمارستان مراجعه میکنند را به عنوان توریست سلامت در نظر میگیرند، در حالی که برخی دیگر تمام افرادی که به این منظور وارد کشور میشوند را به عنوان گردشگر درمانی حساب میکنند.
حتی یکی از انواع آن، شامل مهاجرانی است که از یک کشور خارجی به کشور میهن میروند یا به بیمارانی که به قسمت دیگری از کشور خود سفر میکنند اطلاق میشود، که در این شیوه هیچ سفر بینالمللی اتفاق نمیافتد.
گردشگری سلامت از سودآورترین بخشهای صنعت گردشگری است
سیدمهدی میرغضنفری، معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، با اشاره به اهمیت گردشگری سلامت در حوزه طب ایرانی اظهار کرد: طب ایرانی یکی از غنیترین، قدیمیترین و منطقیترین مکاتب طبی است که ریشه چند هزار ساله در فرهنگ و تمدن ایران زمین دارد و به دنبال عرضه توانمندییهای این مکتب به مردم سراسر دنیا و بهرهمندی از تدابیر سلامتبخش آن، شاهد صدور فرهنگ ایران زمین به سراسر دنیا خواهیم بود.
وی با اشاره به تنوع خدمات طب ایرانی و مکمل، به بعضی از این خدمات اشاره کرد و افزود: تشخیص مزاج شخص و ارائه سبک زندگی مبتنی بر شش اصل ضروری سلامتی در طب ایرانی با هدف اعتدال مزاج و رسیدن به سلامتی بهینه، تشخیص وضعیت اخلاط چهارگانه بدن و پیشنهاد پرهیزها و دستورات غذایی و آشامیدنی جهت تعدیل اخلاط، ارائه درمانهای دارویی ویژه با استفاده از داروهای مفرده یا مرکبه گیاهی، حیوانی یا معدنی مندرج در متون اصیل طب ایرانی و دارای مستندات علم روز که دارای کمترین عارضه و بیشترین اثر بخشی هستند؛ انجام اقدامات کمک درمانی دستی مخصوص طب ایرانی همچون دلک (مشت و مال یا ماساژ ایرانی)، غمز (رگ گیری)، انواع بادکشهای تخصصی، حجامت و فصد برخی از خدمات قابل ارائه به گردشگران هستند.
معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با تاکید بر اهمیت نقش گردشگری در توسعه اقتصادی کشور اظهار داشت: در میان انواع مختلف گردشگری، گردشگری سلامت یکی از سودآورترین بخشهای صنعت گردشگری در جهان است، به طوری که هر گردشگر سلامت سه برابر یک گردشگر عادی ارز وارد کشور میکند؛ این امر به ویژه برای کشورهایی مانند ایران که وابستگی زیادی به درآمد ناپایدار نفت دارد، اهمیت زیادی دارد.
میرغضنفری با اشاره به اهمیت دیپلماسی سلامت در توسعه گردشگری طب ایرانی گفت: معرفی طب ایرانی به عنوان یک جاذبه گردشگری منحصر به فرد به سایر کشورها، تبادل دانش و تجربه با سایر کشورها در زمینه گردشگری طب ایرانی و جذب گردشگران سلامت از سایر کشورها، از جمله اقداماتی است که در این زمینه باید انجام شود.
وی توجه به کیفیت خدمات را از دیگر عوامل مهم در توسعه گردشگری طب ایرانی دانست و تاکید کرد: ارائه خدمات با کیفیت و استاندارد به گردشگران، آموزش و توانمندسازی فعالان حوزه گردشگری طب ایرانی و نظارت بر عملکرد مراکز درمانی و اقامتگاههای مرتبط با طب ایرانی، از جمله اقداماتی است که باید برای ارتقای کیفیت خدمات انجام شود.
معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل ارتقای زیرساختها، تجهیز و نوسازی مراکز درمانی و اقامتگاههای مرتبط با طب ایرانی، ایجاد مراکز جامع طب ایرانی در نقاط مختلف کشور، توسعه و تجهیز مراکز تحقیقاتی و آموزشی طب ایرانی، برگزاری دورههای آموزشی تخصصی برای پزشکان و فعالان حوزه گردشگری، برگزاری تورهای گردشگری تخصصی با محوریت طب ایرانی، ایجاد و توسعه وبسایتها و پلتفرمهای آنلاین برای ارائه اطلاعات و خدمات مرتبط با گردشگری طب ایرانی، ارائه تسهیلات و مشوقهای مالی به سرمایهگذاران در حوزه گردشگری طب ایرانی، تدوین قوانین و مقررات حمایتی از فعالان این حوزه و ایجاد هماهنگی بین دستگاههای مختلف دولتی مرتبط با گردشگری طب ایرانی را برخی راهکارهای توسعه گردشگری طب ایرانی برشمرد و گفت: امیدوارم که با توسعه گردشگری طب ایرانی در حوزه سلامت، شاهد رونق اقتصادی، اشتغالزایی، ارتقای سلامت و کیفیت زندگی در کشور باشیم.
ایران توانمندی بالایی برای تبدیل به قطب گردشگری سلامت دارد
علیرضا زالی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، اظهار کرد: باید ظرفیتهای بیشتری برای گردشگری سلامت در کشور فراهم شود، از آنجایی که ایران با توانمندی بالاتر قیمت تمام شده پایینتری دارد، میتوانیم در این زمینه رقیب جدی بسیاری از کشورها حتی کشورهای ارزان قیمت باشیم.
وی با اشاره به اینکه بیمارستانهای کشور دارای خدمات استاندارد با کیفیت هستند، افزود: این مزیت فرصتی فراهم میکند تا بیمارستانها مجوز آیپیدی دریافت کنند و از اهداف راهبردی در ارتقای کیفیت خدمات درمانی در عرصه بینالمللی به شمار میرود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه اجرای برنامههای توسعهای به ویژه در حوزه ملی و بینالمللی در دستور کار دانشگاه است تصریح کرد: ارائه کیفیت بالا و استانداردهای بینالمللی پزشکی ما مورد توجه کشورهای دیگر قرار گرفته است و توریسم درمانی میتواند در قالب پلتفرم جذاب از حوزه گردشگری ایجاد شود زیرا این صنعت بسیار مهم و قابل رقابت است و جایگاه ما را در سطح منطقه و بینالملل خاصتر میکند.
زالی تصریح کرد: تنوع خدمات، رقابت کشورهای همسایه، توسعه زیرساختها در کشورهای منطقه و تغییراتی در فرآیند پذیرش بیماران موجب شده تا این حوزه با چالشهای مختلفی روبهرو باشد، گردشگری سلامت باعث ایجاد ترقی در اقتصاد ملی، افزایش تبادل علم و افزایش کسب علم و باعث شناخت سنت کشورها میشود.
آمادگی برای ارائه خدمات درمانی به بیماران خارجی
رضا زندی، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز اظهار کرد: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی دارای ۷۳ بیمارستان دولتی، نظامی و خصوص است و جمعیت شش میلیون نفری را برای ارائه خدمات درمانی تحت پوشش دارد.
وی افزود: در حال حاضر ۵۰ مرکز جراحی فوق تخصصی در کشور اعمال پیوند کبد، کلیه، مجاری ادرار را انجام میدهند و با توجه به اینکه مراکز درمانی ما ظرفیتهای بالایی در ارائه خدمات به بیماران دارند، در حوزه جذب گردشگر سلامت نیز به منظور افزایش درآمد ارزی و توسعه بیمارستانها میتوانند نقشآفرین باشند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تاکید کرد: توریسم سلامت در بخش خصوصی میتواند بسیار موفق عمل کند و اکنون با مشارکت بخش دولتی به توانمندیهای موفقی در این زمینه رسیدهایم و باید توسعه یابند.
نظر شما