به گزارش خبرگزاری ایمنا، روزهای گذشته مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال ایران خبر از ورود شش دستگاه VAR برای نیم فصل دوم رقابتهای لیگ برتر داد. هرچند که وی تشخیص زمان مناسب برای استفاده از کمکداور ویدئویی را برعهده کمیته داوران گذاشت. این اتفاق در شرایطی رقم میخورد که مدتی پیش مهناز ذکایی، حسن اکرمی، امیر عرببراقی و مرتضی منصوریان پس از حضور در مسابقات کافا مجوز استفاده از VAR را از سوی فیفا دریافت کردند. بنابراین به نظر میرسد پس از فرازونشیبهای بسیار بالاخره در نیمفصل دوم لیگ بیستوسوم شاهد تغییراتی در زمینه داوری خواهیم بود و باید دید این تغییرات تا چه میزان عملکرد سایر داوران و کیفیت مسابقات لیگ برتر را ارتقا خواهد داد.
استفاده از کمکداور ویدئویی مفید خواهد بود
حیدر سلیمانی، کارشناس داوری کشورمان در خصوص استفاده از کمکداور ویدئویی به خبرنگار ایمنا میگوید: در نیم فصل نخست لیگ برتر شاهد اشتباهات بسیاری از سوی داوران بودیم و اشتباهاتی که در ۱۵ هفته ابتدایی لیگ برتر رقم خورد با اشتباهات یک فصل گذشته برابری میکرد، بنابراین اگر VAR برای نیمفصل دوم به لیگ برتر برسد بسیار مفید خواهد بود، اما اینکه مهدی تاج میگوید استفاده از این سیستم بر عهده کمیته داوران است خوشایند نیست؛ چراکه رئیس فدراسیون برای بهبود فوتبال کشور تصمیمگیری میکند و مجوز استفاده از VAR نیز توسط نهادهای فوتبالی بالاتر صادر میشود. برای مثال کمکداور ویدئویی برای جام باشگاههای آسیا با اجازه فیفا در ورزشگاه آزادی نصب شد، همچنین تا زمانی که مجوزهای لازم توسط این سازمان برای شهرآورد تهران در نیمفصل اول صادر نشده بود، امکان استفاده از VAR در این تقابل وجود نداشت، اما پس از نامهنگاریها و کسب مجوزهای لازم دربی تهران با کمکداور ویدیویی برگزار شد.
وی در تشریح اهمیت دریافت لایسنس داوران ایرانی میافزاید: اگر شش دستگاه برای نیمفصل دوم وجود داشته باشد باید مجوزهای لازم از سوی فیفا صادر شود تا این سیستم در ورزشگاههایی که شرایط مناسبی دارند، مورد استفاده قرار گیرد. در مرحله یکهشتم لیگ قهرمانان آسیا موعود بنیادیفر یکی از داوران بود و این داور به دلیل دریافت لایسنس چنین فرصتی را پیدا کرد. بیتردید اگر داوران ایرانی برای کسب لایسنس اقدام کنند چنین فرصتهایی در اختیار آنها نیز قرار خواهد گرفت و این موضوع یک دستاورد بسیار خوب برای فوتبال کشورمان و داوران جوانی همچون عرب براقی خواهد بود. چراکه آنها به دلیل شرایط سنی مناسب میتوانند از این مدرک استفاده بهتری داشته باشند.
با VAR نیز اعتراض به داور وجود خواهد داشت
کارشناس داوری کشورمان پیرامون فرهنگ استفاده از VAR خاطرنشان میکند: در هر صورت همیشه انتقاد به VAR وجود دارد و در جام ملتهای آسیا نیز چنین اتفاقی وجود داشت. حتی در فینال مسابقات برخی مدعی شدند تصمیمات کمکداور ویدئویی شکبرانگیز بوده است. VAR کامپیوتر نیست که بدون اشتباه ظاهر شود، اما بهطور قطع افرادی که در اتاق VAR قرار میگیرند باید در سطح داور وسط یا حتی بالاتر از وی باشند. برای مثال در دیدار نهایی جام ملتهای آسیا مانینگ به عنوان داور وسط انتخاب شد، اما کمکهای وی در اتاق VAR بالاتر یا هم تراز وی بودند. در تیمهای باشگاهی نیز باید چنین تفکری وجود داشته باشد و اگر قرار است برای مثال از بنیادیفر استفاده شود باید کمکهای وی نیز لایسنس داشته باشند تا بتواند به این داور کمک کنند.
وی ادامه میدهد: طبیعتاً هر فرهنگ جدیدی با برخی مقاومتها مواجه است و تماشاگران نیز باید آن را بپذیرند. در شهرآورد تهران شاهد بودیم که هواداران تا حدودی تصمیمات داور را قبول داشتند. از سوی دیگر باید این موضوع را بپذیریم که باشگاهها و هواداران باید آموزشهای لازم را ببیند تا توجیه شوند که در تمام صحنهها امکان ورود VAR وجود نداد و تنها در برخی از صحنههای خاص باید از این سیستم استفاده شود.
استفاده از VAR امکان پذیر نخواهد بود
حسین عسگری، کارشناس داوری کشورمان در خصوص استفاده از کمکداور ویدئویی در نیمفصل دوم لیگ بیستوسوم به خبرنگار ایمنا میگوید: دستگاه VAR به تنهایی فایدهای ندارد و نمیدانم چرا به اهالی فوتبال دروغ میگویند. هر بازی شش داور آموزش دیده میخواهد و این در حالی است که در ایران تنها پنج داور موفق به کسب مدرک توسط فیفا شدهاند. اگر قرار باشد برای تمام بازیها از کمکداور ویدئویی استفاده شود باید حداقل ۴۰ یا ۵۰ داور سه مرحله کلاس را با فاصلههای یک تا دو ماه پشت سر بگذارند. اصلاً امکان ندارد برای نیمفصل دوم از VAR استفاده شود و علت آن نیز تعداد کم داورهای آموزشدیده ما است.
وی با اشاره به لایسنس گرفتن چهار داور ایرانی میافزاید: لایسنس گرفتن داوران هیچ تأثیری روی سطح داوری فوتبال کشورمان ندارد و چیزی عوض نخواهد شد. در واقع داوری که کلاس شرکت میکند و مدرک میگیرد تنها برتری که نسبت به سایر داورها دارد این است که توانایی کار کردن با سیستم کمکداور ویدیویی را خواهد داشت.
شرایط لازم برای استفاده از VAR مهیا نیست
عسگری در تشریح زیرساختهای لازم برای VAR اضافه میکند: هر هفته هشت بازی برگزار میشود و برای این تعداد مسابقه به ۴۰ داور نیاز داریم. باید این شرایط فراهم باشد تا مجوز استفاده از VARصادر شود. شاید برای یک یا دو مسابقه از VAR استفاده شود، اما امکان ندارد برای تمام دیدارها چنین اتفاقی رقم بخورد. داوران کلاس دیده ما انگشتشمار هستند و نمیتوان در دو بازی پیاپی از یک داور استفاده کرد. فیفا در صورتی مجوز استفاده از کمکداور ویدیویی را صادر میکند که داوران توانایی استفاده از VAR را داشته باشند.
وی ادامه میدهد: وجود شش دستگاه کمکداور ویدیویی به تنهایی کفایت نمیکند و برای این تعداد دستگاه باید داوران به تعداد کافی آموزش ببینند تا اجازه قضاوت را داشته باشند و چنین چیزی در حال حاضر در کشورمان وجود ندارد. هر داور باید نزدیک به چهار ماه آموزش ببیند تا اجازه قضاوت با VAR را پیدا کند، بنابراین در نیمفصل دوم هیچ اتفاقی خاصی نخواهد افتاد.
استفاده از VAR صرفاً در بازیهای مهم، اعتراض به همراه دارد
کارشناس داوری کشورمان پیرامون استفاده از کمکداور ویدئویی در بازیهای مهم تصریح میکند: بیشک اگر برخی بازیها با کمکداور ویدئویی برگزار شود اعتراض سایر تیمها را به همراه دارد؛ چراکه آنها نیز در این لیگ بازی میکنند. از نظر من حداکثر یک مسابقه در هر هفته میتواند VAR داشته باشد. از سوی دیگر زمان لازم است تا استفاده صحیح و بدون اشتباه از کمکداور ویدئویی صورت بگیرد، بنابراین تجربه داوران کم است و اگر تصمیم اشتباهی گرفته شود، اعتراضات بسیاری را به همراه خواهد داشت.
وی یادآور میشود: ابتدا باید امکانات لازم برای استفاده از VAR فراهم شود و یکی از آنها مجهز بودن هر ورزشگاه به ۲۰ دوربین است. ضمن اینکه برای هر مسابقه باید شش داور استفاده شود و تا زمانی که چنین مواردی وجود نداشته باشد، استفاده از VAR امکانپذیر نخواهد بود.
به گزارش ایمنا، بهطور کلی استفاده از کمکداور ویدئویی در نیم فصل دوم در دو جبهه موافق و مخالف افرادی را دارد و پاسخ به این سوال که حق با کدام گروه است به زمانی برمیگردد که فدراسیون فوتبال کشورمان بتواند وعده خود در خصوص استفاده از VAR برای نیمفصل دوم رقابتهای لیگ برتر را که از روز پنجشنبه، بیستوششم بهمن آغاز خواهد شد عملی کند.
نظر شما