تحولات پارادایمی بر پایه انقلاب اسلامی/ انقلاب ایران الگویی برای دیگر کشورها شد

دیپلمات اسبق وزارت امور خارجه با بیان اینکه الگویی که انقلاب اسلامی در شیوه به خیابان آوردن مردم و تظاهرات ارائه کرد یکی از تأثیرات انقلاب بود، گفت: مهم‌ترین نقش انقلاب اسلامی در جهان مبتنی بر دیدگاه‌های دینی و آموزه‌های ناشی از وحی الهی بود، در حالی که جریانات بین‌الملل به دنبال مادی‌گرایی بودند.

جعفر قنادباشی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در آستانه چهل‌وپنجمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی به تبیین تأثیرات انقلاب مردم ایران در نظام بین‌الملل پرداخت و اظهار کرد: انقلاب اسلامی ایران تأثیرات بسیار زیادی در سطح بین‌الملل داشته است، اما هنوز بسیاری از جلوه‌های آن آشکار نشده است.

وی افزود: یکی از اثراتی که انقلاب اسلامی در جهان داشت، اثرگذاری آن بر کاهش قدرت آمریکا در راهبردی‌ترین منطقه جهان از نظر منابع انرژی بود؛ انقلاب اسلامی ایران موجب فروپاشی نظام ستم‌شاهی شد که یکی از سه پایه اصلی قدرت آمریکا در منطقه نفت‌خیز و گازخیز غرب آسیا بود که به معنی کاهش قدرت آمریکا در این منطقه است.

دیپلمات اسبق وزارت امور خارجه کشورمان با بیان اینکه در زمان ستم‌شاهی، رژیم ایران همراه با رژیم عربستان و اسرائیل سه پایه اصلی سیاست آمریکا در منطقه بودند، افزود: با فروپاشی نظام شاهی و انقلاب اسلامی در ایران یکی از این سه پایه از میان رفت و به تبع آن زمینه تضعیف پایه اسرائیلی نیز فراهم شد.

حمایت نکردن آمریکا از کشورهای متکی به خود

وی در خصوص دومین تأثیر انقلاب اسلامی بر معادلات جهان گفت: انقلاب اسلامی با ساقط کردن و فروپاشی رژیم شاهی به عنوان رژیم متکی به آمریکا در جهان سوم، این باور را به وجود آورد که رژیم‌های متکی به آمریکا آسیب‌پذیر هستند و آمریکایی‌ها نمی‌توانند در برابر قیام‌ها و حرکت‌های مردمی از رژیم‌های دیکتاتوری مورد حمایت خود دفاع کنند.

قنادباشی ابراز کرد: این باوری است که سبب شد در بسیاری کشورهای همان زمان تا امروز که ۴۵ سال از پیروزی انقلاب اسلامی ایران گذشته، حرکت‌های زیادی در آفریقا و آمریکای لاتین و حتی آسیا شکل بگیرد، چنان که نلسون ماندلا، پدر آفریقای جنوبی مدرن بارها اعلام کرد که انقلاب اسلامی ایران موجب پیروزی آفریقای جنوبی بر رژیم آپارتاید مستقر در این کشور شد.

پارادایم انقلاب اسلامی؛ بدون خون‌ریزی و متکی بر مردم

وی در رابطه با سومین تأثیر انقلاب اسلامی بر نظم بین‌الملل اذعان کرد: الگویی که انقلاب اسلامی در شیوه به خیابان آوردن مردم و تظاهرات ارائه کرد یکی دیگر از تأثیرات این انقلاب بر جهان بود؛ انقلاب‌های قبل از ما با حرکت‌های مسلحانه و چریکی که با خون و خون‌ریزی اداره می‌شد و شیوه‌های آن‌ها متکی بر شیوه‌های مردمی نبود همراه بود، اما انقلاب اسلامی ایران متکی بر توده‌های مردم بود که به فرمان امام خود به خیابان آمدند و بدون خون‌ریزی علیه رژیم ستم‌شاهی قیام کردند.

دیپلمات اسبق وزارت امور خارجه کشورمان اضافه کرد: انقلاب اسلامی الگویی برای بسیاری از انقلاب‌ها در جهان شد تا بتوانند از طریق به خیابان کشاندن مردم، راهپیمایی و تجمعات رژیم‌های سیاسی را سرنگون کنند که نمونه آن را می‌توان در انتفاضه فلسطین مشاهده کرد؛ یعنی انتفاضه فلسطین یک حرکت مردمی بود که متفاوت با حرکت‌های چریکی و ناموفق قبلی در فلسطین عمل کرد و موجب تحرکات وسیعی در فلسطین شد؛ بنابراین اگر مبارزان فلسطینی در ضربه وارد کردن به رژیم صهیونیستی تاکنون موفقیت‌هایی کسب کرده‌اند، الهام گرفته از انقلاب اسلامی ایران بوده است.

حذف نظریه مادی‌گرایی و تقویت حرکت‌های دینی در جهان

وی با اشاره به چهارمین نقش اثرگذار انقلاب اسلامی در عرصه بین‌الملل گفت: این مورد که مهم‌ترین و اصلی‌ترین نقش انقلاب اسلامی در جهان است، مبتنی بر دیدگاه‌های دینی، معنوی و آموزه‌های ناشی از وحی الهی بود، در حالی که حرکت‌ها و جریانات بین‌الملل همواره به دنبال مادی‌گری حرکت کمی‌کنند و جوامع بشری را به سمت بی‌دینی سوق می‌دهند.

قنادباشی خاطرنشان کرد: در زمانی که قدرت‌های بین‌المللی تلاش می‌کردند بی‌دینی را ترویج کنند و از طریق فرهنگ بر کشورهای جهان تسلط پیدا کنند و فرهنگ مادی‌گرایی خود را بر دنیا غالب کنند، انقلاب اسلامی ایران با اتکا بر آموزه‌های قرآنی و رهبری دینی سبب تقویت حرکت‌های دینی در جهان شد و به‌تبع آن حرکت‌های دینی در اقصی نقاط جهان در عرصه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی و اخلاقی به وجود آمد.

وی تاکید کرد: انقلاب اسلامی در زمانی که استعمار خود را بر دنیا مسلط کرده بود به وجود آمد و موجب توقف استعمار شد و در ادامه حرکت بازدارنده‌ای را در برابر دولت‌های استعمارگر جهان ایجاد کرد.

کد خبر 725724

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.