تاثیر تغذیه بر سلامت دهان و دندان: راهکارهای علمی برای دندان های سالم

تغذیه نقش مهمی در رشد بافت دندانی کودکان دارد. عوامل غذایی، همراه با عوامل میکروبی تا حد زیادی بر فرآیند سلامت یا بیماری دهان و دندان کودکان تأثیر می‌گذارند.

به این جهت، راهکارهای علمی برای دندان های سالم با رعایت یک رژیم غذایی مناسب و سرشار از مواد معدنی به جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان کمک می‌کنند. البته مراجعه منظم به بهترین کلینیک دندانپزشکی برای معاینه دندان کودک نیز ضروری است. تیم دندانپزشکان اطفال کلینیک دندانپزشکی دکتر آیت در روزهای مختلف هفته آماده هستند تا انواع خدمات مشاوره و درمان را برای کودکان ارائه کنند.

نقش تغذیه در تکامل دندان

مطالعات نشان می‌دهند که سوءتغذیه بر نحوه شکل‌گیری دندان تأثیر منفی می‌گذارد و باعث افزایش پوسیدگی دندان می‌شود. مطالعات مقطعی نیز نشان می‌دهد که در کودکان مبتلا به سوءتغذیه، الگوی ایجاد پوسیدگی به‌عنوان تابعی از سن، به‌طور قابل‌توجهی در نتیجهٔ رشد تاخیری دندان‌های شیری تغییر می‌کند. به‌همین‌دلیل، لازم است تا راهکارهای علمی برای دندان های سالم در نظر گرفته شود.

چه مواد غذایی برای دندان کودکان مضر است؟

عواملی مانند رژیم غذایی و یادگیری نحوه صحیح مسواک‌زدن و نخ دندان کشیدن می‌تواند روی سلامت دندان کودکان خردسال تاثیر بگذارد. خبر خوب این است که اگر کودک را از برخی از مواد غذایی مضر دور نگه دارید، می‌توانید از بروز بسیاری از مشکلات سلامت دهان و دندان جلوگیری کنید. کودکان ممکن است در برابر خوردن غذاهای موردعلاقه‌شان مقاومت کنند؛ اما بااین‌حال، مصرف غذاهای ناسالم و شیرین می‌تواند منجر به آسیب دندان‌ها و مشکلات دیگر شود. برخی از غذاهایی که بهتر است خوردن آن‌ها را برای کودکان محدود یا ممنوع کنید، عبارت‌اند از:

  • آب‌نبات‌های سفت، مکیدنی و جویدنی؛
  • شیرینی‌های چسبناک، تافی‌ها؛
  • ترشی‌ها؛
  • نوشابه‌های گازدار و اسیدی که مینای دندان را فرسوده می‌کنند؛
  • میوه‌های خشک فرآوری‌شده، خشکبار؛
  • سس گوجه‌فرنگی، سس سویا؛
  • میوه‌های کنسروشده؛
  • شکلات‌های شیرین؛
  • نان و غلات که لای دندان‌ها می‌چسبند.

چگونه می‌توان از پوسیدگی دندان جلوگیری کرد؟

پوسیدگی دندان نوعی تخریب ساختار دندان است و می‌تواند هم مینای دندان و هم لایه عاج دندان را تحت تاثیر قرار دهد و زمانی اتفاق می‌افتد که مواد غذایی حاوی کربوهیدرات مانند نان، غلات، شیر، نوشابه، میوه‌ها، کیک‌ها یا آب‌نبات‌ها روی دندان باقی بمانند. باکتری‌هایی که در دهان زندگی می‌کنند، این غذاها را هضم و آن‌ها را به اسید تبدیل می‌کنند و پلاکی را تشکیل می‌دهند که به دندان‌ها می‌چسبد. اسیدهای موجود در پلاک، سطح مینای دندان را حل و پوسیدگی ایجاد می‌کنند. برای جلوگیری از پوسیدگی دندان باید اصول و راهکارهای علمی برای دندان های سالم رعایت شود:

  • مسواک‌زدن حداقل 2 بار در روز؛
  • نخ دندان کشیدن روزانه حداقل 1 بار؛
  • استفاده از دهانشویه حاوی فلوراید؛
  • مصرف مواد غذایی مغذی و متعادل و محدودکردن میان‌وعده‌ها؛
  • پرهیز از مصرف کربوهیدرات‌هایی مانند آب‌نبات، چوب شور، پفک و چیپس که می‌توانند روی سطح دندان باقی بمانند؛
  • مسواک‌زدن بعداز مصرف غذاهای ممنوعه یا دارای محدودیت؛
  • استفاده از سیلانت‌های دندانی درصورت تجویز دندانپزشک؛
  • مراجعه منظم به دندانپزشک اطفال.

تاثیر تغذیه بر سلامت دهان و دندان: راهکارهای علمی برای دندان های سالم

برای تقویت دندان و لثه چه بخوریم؟

عادت به انتخاب مواد غذایی مناسب دندان‌ها می‌تواند به محدودکردن احتمال پوسیدگی، بیماری لثه و ازدست‌دادن دندان کمک کند. به‌عنوان یک قاعده کلی، بهترین غذاها برای دندان‌های سالم، طبیعی، بدون قند، فرآوری‌نشده و طبیعی هستند. راهکارهای علمی برای دندان های سالم استفاده از بهترین غذاها برای تقویت دندان و لثه است که در ادامه درباره آن‌ها صحبت خواهیم کرد.

  • لبنیات: کلسیم برای رشد استخوان‌ها و سلامت دندان‌ها ضروری است و محصولات لبنی می‌توانند علاوه‌بر تامین کلسیم، اسیدیته دهان را نیز خنثی کنند و احتمال پوسیدگی دندان را کاهش دهند. پروبیوتیک‌های طبیعی موجود در ماست می‌توانند با ارتقای سطح متعادل باکتری‌های خوب و کاهش باکتری‌های بد، به تثبیت سطح فلور سالم دهان در دهان کمک کنند.
  • هویج: هویج نیاز به گازگرفتن دارد و بافت‌های لثه را تحریک و پلاک دندان را پاک می‌کند. به‌علاوه سرشار از ویتامین A، B و کراتین است که برای سلامت لثه‌ها و دندان‌ها عالی است.
  • سبزی‌های برگ‌دار: سبزی‌های تازه و برگ‌دار حاوی اسید فولیک و منابع عالی کلسیم هستند. آن‌ها باعث کاهش خطر پوسیدگی و سطح پلاک داخل دهان می‌شوند. محصولاتی مانند کاهو و چغندر دارای محتوای طبیعی بالاتری از فلوراید هستند و بهتر است به‌صورت خام مصرف شوند.
  • سیب: سیب هم مثل هویج باعث تحریک دندان‌ها و لثه‌ها و کاهش تجمع پلاک دندان می‌شود. گاززدن و جویدن سیب تولید بزاق را تحریک می‌کند و افزایش بزاق به‌معنای خنثی‌کردن اسیدها، شستشوی باکتری‌ها و کاهش میزان پوسیدگی دندان است.
  • چای سبز: چای سبز حاوی عوامل ضدمیکروبی طبیعی است که باکتری‌هایی را که باعث بیماری لثه و پوسیدگی دندان می‌شوند، محدود می‌کند و حتی از بین می‌برد. به‌علاوه، چای سبز دارای فلوراید طبیعی است که به بازسازی مینای ضعیف دندان برای معکوس کردن روند پوسیدگی کمک می‌کند.
  • پروتئین‌های بدون چربی: ماهی، مرغ، تخم‌مرغ و غذاهای غنی از پروتئین حاوی فسفر هستند که برای دندان‌ها عالی است. همچنین، ماهی سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 است که می‌تواند به مقاومت دهان در برابر عفونت‌های پریودنتال و جداشدن بافت لثه کمک کند.
  • آجیل و مغزها: گردو، تخمه کدو، بادام‌زمینی و بذر کتان سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند که به تقویت بافت لثه و مبارزه با بیماری پریودنتال کمک می‌کند. البته بهتر است به‌جای آجیل‌های شور یا شیرین از آجیل خشک بوداده، ساده یا کم‌نمک استفاده کنید.

عوامل تغذیه‌ای تاثیرگذار بر سلامت دهان و دندان

عوامل غذایی تاثیرگذار بر سلامت دهان و دندان، عبارت‌اند از:

  • قند و کربوهیدرات: مصرف غذاهای شیرین و نشاسته‌ای می‌تواند منجر به افزایش باکتری‌های دهان، پوسیدگی دندان و بیماری لثه شود.
  • غذاها و نوشیدنی‌های اسیدی: غذاها و نوشیدنی‌های اسیدی مانند مرکبات و نوشابه‌های گازدار می‌توانند مینای دندان را فرسایش دهند و منجر به حساسیت دندان و افزایش خطر پوسیدگی دندان شوند.
  • کلسیم و ویتامین D: این مواد معدنی برای حفظ استحکام دندان‌ها و استخوان‌ها ضروری هستند.
  • ویتامین C: کمبود ویتامین C می‌تواند منجر به خونریزی لثه و افزایش خطر بیماری پریودنتال شود.
  • آب: هیدراته‌ماندن برای تولید بزاق مهم است.
  • پروتئین: مصرف مقدار کافی پروتئین برای حفظ سلامت لثه‌ها مهم است.
  • فیبرها: غذاهای پرفیبر می‌توانند باعث تحریک تولید بزاق شوند.
  • پروبیوتیک‌ها: مصرف غذاها یا مکمل‌های حاوی پروبیوتیک می‌تواند به حفظ تعادل سالم باکتری‌ها در دهان کمک کند.

تغذیه و فرسایش دندان‌ها

فرسایش دندان یک بیماری پاتولوژیک است که با ازبین‌رفتن بافت سخت دندانی به‌دلیل حذف مواد شیمیایی از سطح توسط اسید یا بدون دخالت باکتری مشخص می‌شود. عوامل ایجادکننده این بیماری به 2 نوع بیرونی و درونی تقسیم می‌شوند. علل بیرونی شامل محیط، دارو، سبک زندگی و رژیم غذایی است.

تغذیه نقش مهمی در جلوگیری از فرسایش دندان دارد. داشتن یک رژیم غذایی سرشار از غذاها و نوشیدنی‌های قند یا اسیدی می‌تواند منجر به فرسایش مینای دندان شود و خطر حساسیت و پوسیدگی دندان را افزایش دهد. ازسوی‌دیگر، مصرف غذاهای غنی از کلسیم، ویتامین D و سایر مواد مغذی ضروری می‌تواند به حفظ استحکام دندان‌ها و جلوگیری از فرسایش کمک کند.

تاثیر تغذیه بر سلامت دهان و دندان: راهکارهای علمی برای دندان های سالم

سخن پایانی

از جمله راهکارهای علمی برای دندان های سالم، داشتن رژیم غذایی با قند و اسیدیته کم و فیبر، مواد معدنی، پروتئین و آب فراوان است. تیم دندانپزشکان کلینیک دندانپزشکی دکتر آیت بهره‌گیری از دانش و مهارت تخصصی و استفاده از مدرن‌ترین ابزار و فناوری‌های روز دنیا در روزهای مختلف هفته آماده خدمات‌رسانی به مراجعان محترم هستند. شما می‌توانید برای گرفتن نوبت در کلینیک دندانپزشکی اینجا کلیک نمایید.

کد خبر 722328

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.