به گزارش خبرگزاری ایمنا از کردستان و به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقهای کردستان، آرش آریانژاد اظهار کرد: طرح مدیریت توأمان آب و برق بر پایه حفاظت از منابع آب زیرزمینی، برنامهریزی و اجرا میشود، اجرای این طرح و اعمال سیاستها به نفع مردم مناطق مختلف و بهرهبرداران کشاورزی و همچنین حفظ محیطزیست است و در نهایت به توسعه پایدار منابع آب و به ویژه آبهای زیرزمینی منجر خواهد شد.
وی با اشاره به افت شدید سطح آب و کسری مخازن آب زیرزمینی استان، افزود: طرحهای پایش و کنترل برداشت از سفرههای آب زیرزمینی برای جلوگیری از اضافه برداشت از چاههای دارای پروانه در کردستان، بویژه در مناطق ممنوعه با جدیت و اولویت دنبال میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کردستان گفت: از آنجا که همه چاههای مجاز کشاورزی به کنتور و ابزار دقیق اندازهگیری برداشت آب مجهز نیستند، بنابراین لازم است تا تکمیل طرحهای تجهیز این چاهها به ابزار دقیق اندازهگیری، بتوانیم مدیریت برداشت آب زیرزمینی را اعمال کنیم که در این راستا با تدبیری که در وزارت نیرو اندیشیده شده، مدیریت مصرف و برداشت آب را از طریق مدیریت مصرف برق و انرژی، چاههای کشاورزی انجام میدهیم.
آریانژاد ادامه داد: در این زمینه دستورالعمل مدیریت توأمان آب و برق ابلاغ شده و در همین راستا جلسات متعددی به صورت مستمر برگزار شده و اطلاعرسانیهای لازم از طریق رسانههای استانی، شبکههای مجازی و فضاسازی سطح شهر، صورت گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: مدیریت توأمان آب و برق برای پایش و کنترل برداشت آب از چاههای کشاورزی موضوعی مهم و حیاتی برای حفظ آبخوانها و سفرههای آب زیرزمینی به شمار میآید و با مشارکت و همکاری شرکتهای آب و برق طرحهای مدیریت توأمان اکنون در سطح استان در حال اعمال است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کردستان تصریح کرد: در زمینه بهرهبرداری از منابع آب زیرزمینی تا کنون ابزاری برای پایش و مدیریت و اندازهگیری دقیق برداشت از منابع آب زیرزمینی در اختیار نبوده که با آغاز فعالیت دولت سیزدهم در دو سال گذشته راه حلهایی برای حل این معضل پیشنهاد شد که از آن جمله پایش و مدیریت مصارف آب کشاورزی از طریق پایش و کنترل برق و انرژی مصرفی در چاههای کشاورزی است.
آریانژاد اضافه کرد: در این روش ظرفیت کنتورهای فرا هوشمندی در مصرف آب کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد و مصارف آب را از طریق مصرف برق و انرژی رصد میکنیم، هر چاهی برق و انرژی بیشتری مصرف کند فرض بر این است که آب کشاورزی بیشتری برداشت میکند که در این صورت مشترکان متخلف شناسایی و اعمال قانون میشوند.
وی با اشاره به اینکه بر اساس آمارها و مطالعات انجام شده حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از مشترکان آب کشاورزی اکنون برداشتهای بیرویه و خارج از پروانه دارند، گفت: این افراد قطعاً سهم بقیه کشاورزان و بهرهبرداران را مصرف کرده و حق بقیه کشاورزان را ضایع میکنند، که این مصداق کامل حقالناس است، شناسایی این افراد متخلف از طریق یک فرآیند کاملاً علمی و فنی رخ میدهد و با حضور همکاران شرکتهای آب منطقهای تو توزیع برق استان بر سر چاهها، دستورالعملها اجرا و اعمال قانون میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کردستان گفت: برخورد با این تخلفات موجب میشود آبهای زیرزمینی حفاظت و حراست شوند و به محیط زیست هم صدمهای وارد نشود و از زیادهخواهی و برداشتهای بیرویه سود جویان نیز جلوگیری شود.
آریانژاد ادامه داد: مدیریت توأمان باعث میشود که در بلندمدت بتوانیم آب کشاورزی مورد نیاز کشاورزان حتی در شرایط بحرانی را تأمین کنیم.
وی خاطرنشان کرد: ما در سطح استان کردستان چاههای آب کشاورزی مجاز داریم که پایبند به پروانه بهرهبرداری برداشت آب نیستند و بسیار فراتر از پروانه آب برداشت میکنند که هدفگذاری مدیریت توأمان آب و برق برای کنترل برداشتهای بیرویه و بیضابطه چاههای آب مجاز هستند که بیش از پروانه برداشت آب دارند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کردستان تأکید کرد: در روش مدیریت توأمان آب و برق کاملاً از ابزارهای هوشمند استفاده میشود، نه تنها چاه بلکه رفتار چاه کشاورزی هم کنترل میشود و بزودی در این فرآیند از هوش مصنوعی برای کنترل برداشتهای آب کشاورزی بهرهگیری میشود.
آریانژاد افزود: با وارد شدن هوش مصنوعی به موضوع مشخص میشود که آیا یک چاه با یک انشعاب برق آب برداشت میکند یا تعداد چاههای بیشتری پشت این انشعابات فعال هستند و با استفاده از این ابزارها فعالیت ماینرها و مصارف صنعتی هم در مزارع کشاورزی شناسایی میشوند.
نظر شما