در نخستین قیام مسلحانه علیه رژیم طاغوت چه گذشت؟

دوم بهمن، روزی است که مردم ارومیه به رهبری مرحوم شیخ «غلامرضا حسنی» در سال ۱۳۵۷ آغازگر نخستین قیام مسلحانه در سطح کشور علیه رژیم طاغوت شدند تا یک روز ماندگار در تاریخ این دیار ثبت شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجان‌غربی، اقدامات و عملکرد رژیم منحوس پهلوی، ملت بزرگ ایران اسلامی را مصمم به سرنگونی این رژیم و استقرار نظامی اسلامی کرده بود، از این‌رو از سال ۱۳۴۲ که نخستین اقدامات برای شکل‌گیری انقلاب پایه‌گذاری شد تا سال ۱۳۵۷ همواره مردم در شهرهای مختلف به صورت مسالمت‌آمیز اعتراض خود را به رژیم پهلوی اعلام و دژخیمان آن رژیم نیز همواره جواب معترضان را با گلوله سرخ می‌دادند.

مردم ارومیه تحت هدایت و رهبری‌های مجاهد نستوه آذربایجان مرحوم شیخ «غلامرضا حسنی» از چندین سال قبل از پیروزی انقلاب در کوهستان‌های اطراف شروع به مسلح شدن و تمرینات نظامی کردند و هدفشان نیز سرنگونی حکومت فاسد پهلوی بود.

با نزدیک شدن به ایام پیروزی انقلاب اسلامی و چندین ماه قبل از ماه بهمن، مرحوم حسنی به صورت مسلح در مسجد اعظم ارومیه حاضر شد و خطابه‌های تندی علیه رژیم انجام می‌داد تا اینکه در ساعت ۱۱.۳۰ دومین روز بهمن نیروهای لشکر ۶۴ ارتش در ارومیه با تانک و ادوات نظامی به این مسجد هجوم بردند و با شلیک گلوله توپی که به گنبد این مسجد برخورد کرد و نخستین رویارویی مسلحانه بین انقلابیون و دژخیمان رژیم پهلوی به نام ارومیه ثبت شد و این حمله پس از حمله سال ۱۲۸۶ نیروی روس تزار با توپ جنگی به گنبد حرم رضوی دومین حمله از نوع خود به یک مکان مذهبی در سطح کشور بود.

مردم ارومیه به رهبری مرحوم حسنی پس از حمله تانک‌های ارتش به مسجد اعظم ابتدا در پشت‌بام مسجد سنگر گرفتند و سپس به سمت نیروهای ارتش هجوم بردند، در این درگیری‌ها چهار نفر از انقلابیون در محل حادثه شهید شدند و دو نفر از نیروهای ارتش شامل یک درجه‌دار و یک سرباز کشته شدند، علاوه بر این ۱۳ نفر از نیروهای ارتش نیز مجروح و به بیمارستان انتقال یافتند.

در نخستین قیام مسلحانه علیه رژیم طاغوت چه گذشت؟

بعدازظهر همان روز نیز با تیراندازی‌های نیروهای ارتش به سمت مردم یک نفر دیگر از شهروندان در ساعت ۱۸ به شهادت رسیدند و تعداد شهدای دوم بهمن ارومیه به پنج نفر افزایش پیدا کرد و تعداد زخمی‌ها نیز به ۲۲ نفر رسید، «محمدباقر لاله‌دوست»، «به به سرگیزی»، «حسین اعطایی»، «حسین ساربان» و «قهرمان‌جو» از جمله نخستین شهدای رویارویی مسلحانه مردم انقلابی در سطح کشور با رژیم پهلوی بودند که این قیام حماسی موجب آغاز نبردهای مسلحانه انقلابیون در سراسر کشور و در نتیجه تسریع در روند پیروزی انقلاب شد.

نخستین واکنش رسمی به این قیام مسلحانه از سوی تیمسار سرلشکر هومان، فرمانده وقت لشکر ۶۴ ارتش به ثبت رسید که وی طی پیامی رادیویی در عصر همان روز اعلام کرد:
«عده‌ای از نظامیان تندرو در غیاب وی که در مأموریت بوده به شهر ریختند و اقدام به تیراندازی کرده‌اند، این خاطیان به طور قطع تعقیب و مجازات خواهند شد»، همچنین روزنامه اطلاعات نیز در صفحه اول خود در تاریخ سوم بهمن ۱۳۵۷ با تیتر «حمله چماق‌داران و گروهی نظامی به مردم رضائیه» به این حادثه واکنش نشان داد.

در نخستین قیام مسلحانه علیه رژیم طاغوت چه گذشت؟

مسجد اعظم به پایگاهی علیه رژیم پهلوی تبدیل شده بود

شورای اسلامی شهر ارومیه در دور پنجم بنا بر ضرورت زنده نگه‌داشتن یاد و خاطره شهدای این حادثه و اهمیت تبیین حماسه دوم بهمن بین شهروندان به‌ویژه نسل جوان طی مصوبه‌ای دوم بهمن را به عنوان روز ارومیه نام‌گذاری و همچنین این روز را آغاز هفته فرهنگی ارومیه اعلام کرد، با توجه به این مناسبت، همه‌ساله در این ایام ویژه، مراسم‌هایی در حوزه‌های مختلف فرهنگی، مذهبی، هنری، ورزشی و ایثار و شهادت در سطح شهر ارومیه برگزار می‌شود.

حجت‌الاسلام سیدمهدی قریشی، نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی و امام جمعه ارومیه درباره اهمیت حادثه دوم بهمن می‌گوید: این روز برای شهر و استان ما روز بسیار مهمی است، در این روز رژیم پهلوی مسجد اعظم را که محل تجمع انقلابیون، علما و روحانیون بود به توپ بست، از این مسجد مباحث انقلابی به همه جا پخش می‌شد و علما در این مکان به سخنرانی می‌پرداختند، چرا که این مسجد به یک پایگاه علیه رژیم تبدیل شده بود و به همین خاطر در روز دوم بهمن سال ۱۳۵۷ به این مسجد یورش بردند که با مقاومت مرحوم شیخ غلامرضا حسنی و سایر انقلابیون روبه‌رو شدند.

وی می‌افزاید: نباید این روز را فراموش کرده و بکوشیم تا یاد و خاطره آن را زنده نگه داریم.

ضرورت زنده نگه‌داشتن یاد و خاطره شهدای دوم بهمن ارومیه

روح‌الله حضرت‌پور، نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی نیز در رابطه با واقعه دوم بهمن و اقدامات انجام گرفته برای بزرگداشت این روز می‌گوید: اقداماتی که طی سال‌های گذشته انجام شده، ناکافی بوده است و حماسه این روز ارزش آن را دارد که بیش از این برایش برنامه‌ریزی شود.

وی با بیان اینکه این روز سالروز یک حماسه تاریخی است که در مسیر پیروزی انقلاب اسلامی نقش بارزی دارد، می‌افزاید: شناساندن تمام ابعاد این حماسه تاریخی به نسل جوان و بازگو کردن جزئیات آن از طرف شاهدان که هنوز زنده هستند، بسیار ضروری است.

حضرت‌پور با تاکید بر ضرورت زنده نگه‌داشتن یاد و خاطره شهدای دوم بهمن، همچنین رهبر حرکت مردمی قیام مسلحانه دوم بهمن یعنی شیخ غلامرضا حسنی ادامه می‌دهد: نهادهای متولی حوزه فرهنگ و هنر باید در قالب هنر و با هدف ماندگاری این حماسه قدم در میدان بگذارند تا شاهد برگزاری جشنواره‌های فرهنگی، هنری، ملی و حتی بین‌المللی با محوریت دوم بهمن و هفته فرهنگی ارومیه باشیم.

در نخستین قیام مسلحانه علیه رژیم طاغوت چه گذشت؟

احد یوسفی، رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای اسلامی شهر ارومیه هم در رابطه با حماسه دوم بهمن می‌گوید: مدیریت شهری با همکاری شورای اسلامی شهر برنامه‌ریزی‌های گسترده را انجام داده و برنامه‌های متعددی برای بزرگداشت این روز در نظر گرفته است.

وی با بیان اینکه برنامه‌های هفته فرهنگی ارومیه از بیت مرحوم حسنی آغاز شد، می‌افزاید: برگزاری مراسم در مسجد اعظم، برگزاری برنامه‌های ویژه در محلات از سوی فرهنگسراهای شهرداری ارومیه، غبارروبی مزار شهدای دوم بهمن، زیارت مزار مرحوم حسنی، برگزاری نمایش عکس، برگزاری مسابقات انشانویسی با موضوع قیام دوم بهمن با هماهنگی نواحی یک و دوم آموزش‌وپرورش و برگزاری مسابقات نقاشی با هدف انتقال محتوای قیام به نسل‌های آینده از جمله برنامه‌هایی است که برای هفته فرهنگی ارومیه پیش‌بینی شده است.

دوم بهمن در سطح جامعه ناشناخته مانده است

توماج وحیدافشار، سخنگوی شورای اسلامی شهر ارومیه نیز با اشاره به قیام دوم بهمن بر ضرورت تبیین زوایای مختلف قیام دوم بهمن مردم ارومیه به نسل جوان و نوجوانان تأکید کرد.

وی با اشاره به ناشناخته بودن قیام دوم بهمن مردم ارومیه به عنوان نخستین رویارویی مسلحانه ملت ایران با رژیم منحوس پهلوی می‌گوید: نتوانسته‌ایم در سطح کشور و حتی در سطح محلی به خوبی آن را تبیین و تبلیغ کنیم و برگزاری جشنواره‌های مختلف فرهنگی، هنری و ورزشی از جمله اقداماتی است که مدیریت شهری با هماهنگی ادارات کل متولی می‌تواند برای بزرگداشت این روز انجام دهد.

نوه مرحوم شیخ غلامرضا حسنی، رهبر مبارزات مسلحانه مردم ارومیه علیه رژیم پهلوی با تاکید بر ضرورت نام‌گذاری یکی از معابر مهم سطح شهر ارومیه به نام دوم بهمن می‌افزاید: شهدای این حادثه، همچنین در ادامه شهدای پیروزی انقلاب اسلامی نیز باید مورد توجه قرار گرفته تا از مظلومیت درآیند، چرا که ارج نهادن به مقام این شهدا ارج نهادن به آرمان‌های مقدس انقلاب اسلامی است و ادای دین و احترام به کسانی است که آزادمردانه در برابر طاغوتیان قد علم کردند و ترس به خود راه ندادند.

وی اضافه می‌کند: از سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری ارومیه انتظار داریم که برابر تقویم کاری خود که دوم بهمن در آن آمده است، برنامه‌های این ایام و هفته فرهنگی ارومیه را به صورت فاخر برگزار کند تا در اذهان ماندگار شود.

عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر ارومیه ادامه می‌دهد: بهترین مکان و فرصت برای شناساندن و ماندگار کردن فلسفه قیام دوم بهمن، سالروز حماسه‌آفرینی مردم ارومیه علیه رژیم شاه به رهبری مرحوم شیخ غلامرضا حسنی برنامه‌ریزی برای تشریح این موضوع در مدارس و در کلاس‌ها در قالب جشنواره‌ها و یا دوره‌های فرهنگی و هنری است.

کد خبر 721988

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.