داشتن برنامه ریزی درسی برای موفقیت و رسیدن به هدفتان الزامی است؛ زیرا موفقیت تنها با داشتن یه برنامه جامع و اصولی امکانپذیر است.
با ما تا انتهای این مطلب همراه شوید تا با نحوه برنامه ریزی درسی اصولی آشنا شوید.
چرا باید برنامه ریزی درسی داشته باشیم؟
برنامه ریزی اصولی و جامع به زندگیتان نظم و انضباط میبخشد. با برنامه ریزی درسی سبک زندگیتان به کل تغییر میکند و دیگر نمیتوانید بخاطر تنبلی و اهمالکاری از زیر بار مطالعه و درس خواندن فرار کنید. هدف از برنامه ریزی درسی به شرح زیر است:
- نظم بخشیدن به کارها
- اولویت بندی کارها
- انجام تمامی کارها
- ایجاد آرامش ذهنی و کاهش استرس
- رسیدن به هدف
- کاهش تنبلی و اهمال کاری
برنامه ریزی درسی باید چگونه باشه؟
برنامه ریزی درسی باید اصولی و جامع باشد؛ یعنی باید با توجه به شخصیت، عادات رفتاری، سطح علمی، فرهنگ و … دانش آموز طراحی شود. برنامه ریزی درسی به تمامی جوانب زندگی فرد احاطه دارد. برنامه ریزی درسی باید باعث بهبود روند مطالعه دانش آموز، افزایش یادگیری، افزایش نمرات، کاهش استرس و اضطراب شود.
برنامه ریزی درسی روشهای مختلفی دارد. باید با تمامی روشهای برنامه ریزی درسی آشنا باشید تا بتوانید برنامه ریزی اصولی داشته باشید.
میتوانید از مشاوره تحصیلی الف مشاور برای آشنایی با انواع روشهای برنامه ریزی بهرهمند شوید.
دهمیا چطور باید برنامه درسی داشته باشن؟
دانش آموزان دهم با فرض بر اینکه زمان زیادی تا کنکور مانده و نیازی به کنکوری خواندن ندارند و تنها باید روی امتحانات همان ترمشان تمرکز کنند، کار بسیار اشتباهی میکنند. برنامه ریزی درسی باید در کنار برنامه ریزی کنکور باشد. خب چطور میشود که هم برای امتحانات و مدرسه درس خواند و هم برای کنکور.
در جواب باید بگویم که برنامه ریزی درسی اصولی بدین معناست که به تمامی نیازهای شما در رسیدن به هدفتان، پاسخ دهد. به موارد زیر توجه کنید.
- دهمیها باید ابتدا هدف گذاری کنند. بیهدفی تنها باعث سهل انگاری و واگذار کردن کارها به فردا میشود. اولین قدم دهمیها تعیین هدف است.
- دومین مورد برنامه ریزی است. باید یک برنامه ریزی جامع و کامل داشته باشید.
- باید بتوانید جدول برنامه ریزی اصولی، تهیه کنید. در ادامه به روند تهیه جدول برنامه ریزی اصولی میپردازیم.
- دهمیها باید بدانند که جمله آهسته برو پیوسته برو خیلی کاربرد دارد و باید از آن الگو بگیرند. ابتدا از کم شروع کنید تا موجب ناامیدی و دلزدگی نشوید.
- درک مفهوم موضوع و تحلیل متن کتاب درسی از مهمترین مواردی است که باید در نظر بگیرید.
- حل تمرین و همینطور تست به صورت جداگانه از هر مبحث را در نظر بگیرید.
- تابستان خود را بیهوده نگذرانید. مطالعه و تفریح را در تابستان سال دهم خود بگنجانید. دروس دهم را جمع بندی و پیش خوانی از دروس یازدهم داشته باشید.
:دهمیها باید قبل از شروع مطالعه یک سری موارد را در نظر بگیرند، این موارد عبارتند از
- انتخاب مکان مناسب مطالعه
- تعیین هدف برای کسب انگیزه
- حفظ آرامش
- عدم پرخوری و پر بودن معده
- دوری از عوامل حواس پرت
- تمرکز بر روی مطالعه
- دوری از افکار منفی
نکات مهم برنامه ریزی درسی که یازدهمیا باید بدونن!
حجم مطالب در سال یازدهم نسبت به دهم بیشتر میشود و برنامه ریزی درسی باید دقیقتر باشد تا فشردگی برنامه باعث ناامیدی دانش آموز نشود. برنامه ریزی درسی یازدهمیها شامل موارد زیر است.
- مرور مباحث سال دهم
- حل تست مباحث سال دهم و یازدهم
- کنکوری خواندن در کنار آماده شدن برای امتحانات
- درک مفهوم مباحث درسی
- جمع بندی سال دهم و یازدهم در تابستان و حل تست
- پیش خوانی دروس سال دوازدهم
برنامه ریزی درسی مخصوص دوازدهمیا
اگر یک دوازدهمی پرتلاش هستید و یا یک دوازدهمی که هنوز شروع نکرده، باید به دو شیوه متفاوت برنامه ریزی کنید. زیرا سال دوازدهم سال حساسی است و شما با حجم زیاد مطالب و برنامه فشرده رو به رو هستید.
شاید بپرسید که شروع صفر از دوازدهم و موفقیت در کنکور و امتحانات امکانپذیر است یا نه؟ در جواب باید بگوییم که بله امکانپذیر است اما باید تلاش، پشتکار و انگیزه خیلی خیلی بالایی داشته باشید. در حالت عادی، فشار درسی و سختی کار در سال دوازدهم زیاد است و مطالعه از صفر در سال دوازدهم بینهایت سختتر.
موفقیت در امتحانات نهایی سال دوازدهم اهمیت خیلی بالایی دارد، زیرا نمرات امتحان نهایی 50 درصد تاثیر قطعی بر روی کنکور دارند.
در سال دوازدهم باید علاوه بر برنامه ریزی درسی برای امتحانات، برنامه ریزی کنکور نیز داشته باشید تا بتوانید در جلسه کنکور بدرخشید و رتبه برتر شوید.
به دلیل بالا بودن متقاضیان کنکور تجربی و پرطرفدار بودن رشتههای تاپ تجربی، داشتن بهترین مشاور کنکور تجربی برای موفقیت در امتحانات ضروری است.
جدول برنامه ریزی درسی باید چگونه باشد؟
برنامه ریزی درسی باید اصولی و با توجه به سطح علمی و عادات شما طراحی شود. در طراحی جدول برنامه ریزی درسی باید نکات زیر را حتما در دستور کار خود قرار دهید.
- کل زمان در دسترس و حجم دروس خود را در دفتر برنامه ریزی درسی یادداشت کنید.
- برنامه ریزی حجمی-زمانی انجام دهید.
- کارهای خود را اولویت بندی کنید.
- دروس خود را با توجه به میزان اهمیت، درجه سختی و نقاط ضعف خود اولویتبندی کنید.
- بین پارتهای مطالعاتی خود زمانی را به استراحت کردن اختصاص دهید.
- تفریحات خود را مدیریت کنید و زمانی مشخص به آنها اختصاص دهید.
- ورزش و رژیم غذایی سالم را در دستور کار خود قرار دهید.
- زمانهای جبرانی را برای مواقع ضروری در نظر بگیرید.
- برنامه ریزی روزانه، هفتگی و ماهانه داشته باشید و در صورت نیاز به اصلاح آن بپردازید.
چگونه برای امتحانات نهایی برنامه ریزی کنیم؟
خب برنامه ریزی برای امتحانات نهایی از همان اول ترم شروع میشود. به عنوان یک دانش آموز هدفمند باید از همان ابتدای شروع مدرسهها به فکر برنامه ریزی درسی و آمادگی برای امتحانات نهایی باشید. برنامه ریزی درسی نباید مختص به هفته امتحانات باشد، زیرا بازدهی آن خیلی کم میشود.
مطالعه برای امتحان نهایی را به شب امتحان واگذار نکنید. در طول ترم درس بخوانید و تمرین حل کنید. ابهامات ناشی از موضوعات مختلف درس، گرههای کور ذهنی و شبهاتی که برای شما پیش میآید را در طول ترم حل کنید. شب امتحان و یا هفته آخر ترم، زمان مناسبی برای حل اینگونه مباحث نیست.
سخن آخر
برای موفقیت در امتحانات باید برنامه ریزی درسی داشته باشید. امتحانات نهایی سال دوازدهم از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا نمرات امتحان نهایی دوازدهم با تاثیر قطعی 50 درصد روی کنکور اثر میگذارد. امیدواریم با برنامه ریزی درسی اصولی بتوانید به خوبی در امتحانات به خصوص در امتحانات نهایی موفق شوید.
به امید موفقیت شما…
نظر شما