فروش اینترنتی دارو در پلت‌فرم‌ها؛ چالشی مخاطره‌آمیز برای سلامت افراد

دارو و فرآورده‌های سلامت‌محور نقشی اساسی بر سلامت جامعه دارند و از همین‌رو زنجیره تولید، تأمین و توزیع آن‌ها دارای اهمیتی ویژه است، چالش عرضه و فروش دارو توسط پلت‌فرم‌های آنلاین مسئولان را نیز بر آن داشته است که در راستای جلوگیری از این اقدام سیاست‌گذاری‌هایی انجام دهند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، به‌تازگی موضوع فروش دارو در پلت‌فرم‌های اینترنتی اهمیتی ویژه یافته است و با توجه به اینکه دارو ارتباطی مستقیم و تنگاتنگ با سلامت مردم دارد، نگرانی‌هایی در خصوص این اقدام به وجود آمده است، مسئولان نیز در حال تلاش برای تأمین زیرساخت‌های این موضوع هستند تا سلامت افراد جامعه به مخاطره نیفتد.

فروش داروهای تاریخ گذشته، فروش دارو با قیمت‌های چند برابری و عرضه داروهای تقلبی از جمله چالش‌هایی است که فروش دارو در پلت‌فرم‌های آنلاین به همراه داشته است و امکان سوءاستفاده از اطلاعات افراد با این روند وجود دارد.

فروش اینترنتی دارو در پلتفرم‌ها؛ چالشی مخاطره‌آمیز برای سلامت افراد

تدوین آئین‌نامه عرضه اینترنتی دارو / شروط وزارت بهداشت برای خدمات آنلاین دارویی

سجاد اسماعیلی، سخنگوی سازمان غذا و دار، با اشاره به آخرین اقدامات صورت گرفته برای ساماندهی عرضه دارو به صورت اینترنتی اظهار کرد: آئین‌نامه مربوط به این موضوع با اخذ نظرات دستگاه‌های تخصصی مختلف تدوین شده است.

وی افزود: در عرضه اینترنتی دارو و تدوین آئین‌نامه مربوطه، آنچه که برای ما مهم و ملاک است «تولیت سازمان غذا و دارو» است، چراکه سازمان غذا و دارو تنها ناظر زنجیره تأمین دارو است و با نظارت‌های مؤثر بر لزوم رعایت موارد مربوطه در طول زنجیره تاکید دارد.

سخنگوی سازمان غذا و دارو گفت: در تدوین آئین‌نامه مذکور، نظرات دستگاه‌های تخصصی مختلف با دغدغه‌ها و شروط سازمان غذا و دارو برای ارائه خدمات غیرحضوری دارویی، هم‌راستا شده است و تلاش آن است که تا پایان سال نیز ابلاغ شود، اما اجرای آن موکول می‌شود به اقدام ذی‌نفعان برای اخذ مجوز که طی فرآیند آن به سال آینده موکول شود.

اسماعیلی ادامه داد: این آئین‌نامه بندهای مختلفی دارد و شروط اصلی و خط قرمزهای سازمان غذا و دارو در آن اعمال شده و ورود پلت‌فرم‌ها در حوزه «حمل» دارو خواهد بود.

وی با تاکید بر اینکه مسئولیت حراست از اطلاعات بیماران همچنان با حاکمیت و وزارت بهداشت خواهد بود، تصریح کرد: همواره تاکید کرده‌ایم که با گسترش فناوری در حوزه سلامت موافقیم، اما با توجه به پیچیدگی و حساسیت مقوله «سلامت» و حوزه دارو، باید الزامات ورود فناوری به این حوزه رعایت شود.

سخنگوی سازمان غذا و دارو ادامه داد: در مجموع در حوزه دارورسانی درِ منزل و سهولت دسترسی به دارو از مسیر داروخانه، بر ضرورت اطمینان از اصالت و کیفیت دارو تاکید داریم و ارتباط بیمار با مسئول فنی داروخانه باید برقرار باشد.

اسماعیلی با تاکید بر لزوم پرهیز از تبلیغ و ایجاد تقاضای القایی در حوزه دارو گفت: به منظور جلوگیری از سوءاستفاده از اطلاعات بیماران لازم است مدیریت داده و اطلاعات در قالب پنجره واحد وزارت بهداشت و از مجرای نسخه الکترونیک صورت گیرد.

وی با اشاره به بعضی گران‌فروشی‌های چندین برابری دارو از سوی برخی پلتفرم‌ها خاطرنشان کرد: سازمان غذا و دارو با دستورالعمل مشخص بر لزوم رعایت قیمت مصوب داروها در داروخانه‌ها نظارت دارد و در حوزه ارائه خدمات غیرحضوری دارویی نیز بر رعایت قیمت مصوب داروها و پرهیز از هرگونه گران‌فروشی تاکید ویژه داریم.

فروش اینترنتی دارو در پلتفرم‌ها؛ چالشی مخاطره‌آمیز برای سلامت افراد

پلتفرم تنها می‌تواند در نقش پیک عمل کند

زهرا شیخی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، درباره ارزیابی اثربخشی سیاست‌گذاری‌ها و اقدامات عملیاتی دستگاه‌های مسئول برای ساماندهی مشکلات زنجیره تأمین و توزیع دارو و تجهیزات پزشکی در کشور اظهار کرد: اقتصاد سلامت الزامات خود را دارد؛ ما کم از مافیای دارو ضربه نخورده‌ایم و نباید با مجوز دادن به پلت‌فرم‌ها امکان فعالیت برای آنها ایجاد کرد.

وی با بیان اینکه عرضه دارو الزامات خود را دارد و هنوز سامانه مطمئنی برای این موضوع وجود ندارد، افزود: قبول داریم که دارو باید در دسترس مردم باشد، اما زیرساخت‌های آن باید دیده شود.

این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه پلتفرم تنها می‌تواند در نقش یک پیک عمل کند، اضافه کرد: سازمان تأمین اجتماعی و بیمه‌ها بدهی‌های زیادی به دانشگاه‌ها دارند که باید پرداخت شود، وضعیت به جایی رسیده است که دانشگاه‌ها نمی‌توانند خدمات مناسبی ارائه کنند.

باید نظارت بیشتری بر فروش داروهای اینترنتی وجود داشته باشد

محمدحسن آصفری، نماینده اراک در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه تأمین امکانات حوزه بهداشت و درمان از وظایف دولت است، اظهار کرد: با وجود اینکه دولت کارهای بزرگی در حوزه ارز انجام داده است، اما گاهی شاهد اتفاقاتی همچون تخصیص ارز برای واردات کالاهای لوکس هستیم.

وی افزود: شرایط در حوزه دارو به گونه‌ای است که مشکلاتی را برای بیماران خاص ایجاد کرده تا جایی که برای خرید یک آمپول بین ۷۰۰ تا یک میلیون تومان هزینه پرداخت می‌کنند و این باعث گلایه مردم شده است.

این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید نظارت بیشتری در خصوص فروش داروهای اینترنتی وجود داشته باشد، گفت: علاوه بر این روند فعالیت شرکت‌های پخش دارو نیز به نظارت جدی نیاز دارد.

آصفری ادامه داد: با وجود اینکه بیش از ۱۰۰ شرکت پخش دارو داریم، اما در توزیع دارو بین استان‌ها و شهرستان‌ها ناعدالتی وجود دارد تا جایی که برخی داروهای حیاتی به مراکز استان‌ها می‌رود و استان‌های دور دست با مشکل کمبود برخی داروها مواجه هستند؛ در واقع دارو در کشور وجود دارد، اما عدالت در توزیع وجود ندارد.

فروش اینترنتی دارو در پلتفرم‌ها؛ چالشی مخاطره‌آمیز برای سلامت افراد

امکان سوءاستفاده از اطلاعات بیماران در فروش مجازی دارو

شهرام کلانتری خاندانی، رئیس انجمن داروسازان ایران با اشاره به اینکه فروش اینترنتی دارو سبب می‌شود اطلاعات محرمانه مربوط به بیماران بر سرورهای پلتفرم‌های خصوصی قرار گیرد، اظهار کرد: امکان هک شدن اطلاعات بیماران و سوءاستفاده از آن، مشابه آنچه در روزهای اخیر برای «اسنپ فود» اتفاق افتاد افزایش می‌یابد و در نهایت حقوق خصوصی و حقوق شهروندی افراد زیر سوال می‌رود.

وی افزود: دولت نقش اصلی در حفاظت و حمایت از محرمانگی اطلاعات بیماران دارد و به همین جهت قانون‌گذار عرضه اینترنتی دارو را ممنوع کرده است، از طرفی با این روش نظارت دکتر داروساز بر فرآیند ارائه دارو به بیمار بین می‌رود و احتمال خطاهای مکرر در ارائه دارو به مصرف کننده نیز افزایش می‌یابد.

رئیس انجمن داروسازان ایران تاکید کرد: مبحث احتمال سوءاستفاده از اطلاعات بیماران جدی است، حتی احتمال سوءاستفاده از اطلاعات بیماران توسط خود پلت‌فرم‌ها، تأثیرگذاری بر آینده اقتصاد صنعت داروسازی از تولیدکننده تا مصرف‌کننده، تحلیل داده‌های سلامت جامعه و کشور محتمل است و برخی بدون توجه به این پارامترها در حال حمایت از فروش اینترنتی دارو هستند.

وی با تاکید بر اینکه وزارت بهداشت، انجمن داروسازان ایران، سازمان و غذا و دارو، نخبگان این حوزه، متخصصان با فروش اینترنتی دارو مخالف هستند، تصریح کرد: اگر چه تأثیر منفی این طرح بر اقتصاد داروخانه‌ها نیز تأثیر می‌گذارد، اما بزرگترین دغدغه همه ما مخاطرات و تأثیراتی است که بر سلامت مردم وارد خواهد شد؛ چراکه ممکن است در این پلتفرم‌ها داروی قاچاق، داروی تقلبی، داروی سقط جنین، فروش دارو با قیمت بالاتر به فروش برسد، در همین لحظه یک بازار سیاه و ناصرخسرو بسیار وسیع‌تر را در فضای مجازی شاهد هستیم که غیرقابل نظارت است.

کلانتری بیان کرد: البته بیمارانی هم هستند که شاید نتوانند برای دریافت دارو به داروخانه مراجعه کنند که نمونه آن جانبازان و برخی بیماران صعب‌العلاج هستند، گاهی لازم است در مواردی به شکل محدود دارو را برای برخی بیماران درِمنزل ارائه کرد، اما این کار باید محدود به بیماران خاص بوده و فقط توسط مراکز خاص و با اصول خاصی انجام شود، به شکلی که اگر قرار است اطلاعات بیماران جایی ثبت شود باید روی سرورهای وزارت بهداشت باشد و هیچ سرور و پلت‌فرم دیگری نباید حد واسط بیمار و داروخانه قرار گیرد و ارائه دارو به بیمار باید توسط دکتر داروساز انجام شود که چگونگی انجام این کار به برنامه‌ریزی دقیق نیاز دارد.

کد خبر 718628

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.