به گزارش خبرگزاری ایمنا، ایران طی سالهای طولانی میزبان ادیان و آئینهای مختلفی بوده که همین موضوع این کشور را از نظر جاذبهها، تاریخی، هنری و طبیعی تبدیل به یکی از بهترین مقاصد گردشگری جهان کرده است.
یکی از الزامات معرفی ایران بهعنوان مقصد گردشگری جهان، ثبت آثار در فهرست میراث جهانی است و در این راستا از ایران بیش از ۲۷ عنوان در این فهرست ثبت شده است که به مرور به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
دوازدهمین بنای ثبت جهانی ایران زمین نه باغ در نقاط مختلف کشور هستند؛ باغهای مشهور ایرانی به سبکی ویژه ساخته شدهاند تا هنگام قدم زدن در آن بتوانید از هوای خنک و دلپذیر تنفس کنید و از صدای آب لذت ببرید؛ ایرانیها از چند هزار سال پیش به ساختن باغ پرداختند، به همین دلیل زیباترین باغهای دنیا را میتوان در بسیاری از شهرهای مختلف ایران پیدا کرد و نه باغ از باغهای مشهور ایرانی در فهرست جهانی یونسکو ثبت شدهاند که جزو باارزشترین مکانهای دیدنی ایران به حساب میآیند و در ادامه مروری کوتاه بر تعدادی از آنها خواهیم داشت:
باغ اکبریه بیرجند
این بنا در دوره قاجاریه و به دستور شوکتالملک با معماری استاد الله داد جعفری در دو طبقه ساخته شده که در انتهای خیابان معلم در روستای اکبریه که از توابع استان خراسان جنوبی است، واقع شده است.
این باغ با گسترش شهری بیرجند اکنون در داخل شهر قرار گرفته و این باغ در نشست سی و پنجم یونسکو در سال ۲۰۱۱ میلادی به عنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید؛ فرم معماری این مجموعه ایرانی با الهامی از معماری روسی است که تلفیق آن با معماری اسلامی، سبک معماری نوینی را نشان میدهد.
باغ فین کاشان
باغ فین کاشان یکی از معروفترین و زیباترین اماکن دیدنی کاشان است که علاوه بر آنکه در سال ۱۳۱۴ جزو فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت، در سال ۱۳۹۰ هم جزو فهرست میراث جهانی یونسکو نام برده شد.
وسعت باغ فین کاشان به ۳۳۷۹۹ مترمربع میرسد و بهخاطر مدل قرارگیری دیوارهای داخل باغ، برجوباروهای استوانهای در اطراف باغ، نمایی باشکوه و مجلل پیدا کرده و به همین دلیل به باغ فین، «باغ شاه» هم میگویند؛ این باغ تاریخی و زیبای کاشان قصههای تاریخی چندین قرن را در دل خود جا داده که نام «امیرکبیر» یکی از نامهایی است که میان دیوارهای آن میشنویم.
باغ شاهزاده ماهان
یکی از باغهای تاریخی ایران بهشمار میرود که در حدود ۲ کیلومتری شهر ماهان و در نزدیکی شهر کرمان و در دامنه کوههای تیگران جای گرفته و مربوط به پایان دوره قاجاریه است؛ این باغ در مختصات جغرافیایی ۳۰ درجه و ۱ دقیقه عرض شمالی و ۵۷ درجه و ۱۷ دقیقه طول شرقی قرار گرفته و بلندای آن از سطح دریای آزاد ۲۰۲۰ متر است که در تاریخ ۱۴ آبان ۱۳۵۳ با شمارهٔ ثبت ۱۰۱۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست
باغ ارم شیراز
هنوز دقیق مشخص نیست که چه کسی باغ ارم را برای اولین بار بنا کرده و به همین دلیل تاریخ ساخت دقیقی برای آن ثبت نشده است؛ تنها سند موجود در رابطه با باغ ارم نام بردن از آن در چند سفرنامه است که بر اساس آنها میتوان قدمت آن را حداقل به قرنهای دهم و یازدهم هجری نسبت داد.
باغ ارم از جاذبههای گردشگری شیراز و نمونهای از یک باغ-کوشک به حساب میآید که بهواسطه درختان مرکبات و خیابان طویلی با سروهای باشکوه در طرفینش، محبوبیت زیادی بین گردشگران دارد؛ علاوه بر کوشک اصلی عهد قاجار که هسته مرکزی این باغ را تشکیل میدهد؛ سرونازهای بلند و کهن، زیبایی آن را دوچندان کردهاند. باغ ارم شیراز با مساحتی بالغ بر ۱۱۰,۳۸۰ متر مربع در ۱۴ آبان سال ۱۳۵۳ به ثبت ملی رسید.
عباسآباد بهشهر
مجموعه تاریخی عباسآباد از آثار تاریخی استان مازندران است که در ۹ کیلومتری شهرستان بهشهر و در دامنه رشته کوههای البرز و در میان جنگلهای انبوه قرار گرفته و از جمله مهمترین و بزرگترین باغهای تاریخی ایران است که به عنوان یکی از باغهای ایرانی در میراث جهانی یونسکو ثبت شدهاست.
این مجموعه شامل سد عباسآباد، مخزن و دریاچه سد، گلباغ، کاخ، گرمابه، آسیاب آبی و دو برج آجری میشود که بهدستور شاه عباس بزرگ در سالهای ۱۰۲۰ و ۱۰۲۱ ه.ق در بخشی که پیشتر خرگوران نام داشت ساخته شدهاست و هماکنون مهمترین باغ ناکویری ایران بهشمار میآید و گستره آن نزدیک به ۶۰۰ هکتار است.
- پیش از این نیز به معرفی ۱۲ اثر ابتدایی فهرست میراث ثبت جهانی (چغازنبیل، میدان امام (ره) و تخت جمشید)، (تخت سلیمان، بم و پاسارگاد)، (گنبد سلطانیه، بیستون و آثار رهبانی ارامنه ایران) و (سازههای تاریخی-آبی شوشتر، مجموعه بازار تاریخی تبریز و بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی) پرداختهایم.
نظر شما