به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، یادبودها و ویرانههای جنگها و فاجعههای انسانی، فرصتی برای ادای احترام به قربانیان و دست یافتن به درک عمیقتر شرایط آن وقایع را فراهم میآورد. این موضوع برای افرادی که علاقهمند به ژانر وحشت هستند و کسانی که به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد بخشهای غمانگیز تاریخ بشر هستند جذاب است.
در مورد اینکه گردشگری تاریک چیست یا از چه زمانی آغاز شد، هیچ اتفاق نظری رسمی وجود ندارد. پروفسور جان لنون که عبارت «گردشگری تاریک» را در سال ۱۹۹۶ ابداع کرد، معتقد بود که این پدیده با تجمع جمعیت برای تماشای حلقآویزهای عمومی در لندن در قرن شانزدهم آغاز شد. با این حال، قرنها است که مردم از مکانهایی دیدن میکنند که مربوط به ماجراهای مرگ و تراژدی است. برای مثال همواره گردشگران زیادی برای تماشای محل نبردهای گلادیاتورها در کولوسئوم رم یا برای کسب آگاهی بیشتر از فوران آتشفشان مرگبار وزوو در پمپئی در سال ۷۹ پس از میلاد به ایتالیا سفر میکنند.
دلایل توجه مردم به گردشگری تاریک
دلایلی که چرا مردم به گردشگری تاریک میپردازند متفاوت است. یک نظرسنجی معتبر نشان میدهد که بیش از نیمی از بازدیدکنندگان (۵۲ درصد) به جنبه آموزشی بازدید از مقاصد تاریک اهمیت میدهند و ۴۸ درصد برای ادای احترام به قربانیان از مکانهای تراژدی بازدید میکنند. به طور کلی تمایل گردشگران به جستجوی تجربیات جدید و جالب هنگام سفر افزایش یافته است و برنامههای تلویزیونی پرطرفدار توجه مردم را به این مقاصد جلب کرده است. رسانههای اجتماعی نیز تأثیر زیادی در گسترده شدن این نوع گردشگری دارند. نکته قابل توجه این است که گردشگری تاریک علاوه بر اینکه به یادآوری رویدادهای غمانگیز و تاریخ کمک میکند باعث تقویت اقتصاد محلی نیز میشود.
هند، آلمان، آمریکا، ایتالیا، کامبوج و ژاپن از جمله کشورهایی هستند که به گردشگری تاریک معروف هستند و در ادامه با چند نمونه از مقاصد موجود در این کشورها و سایر کشورها آشنا میشویم.
چرنووویل و شهر ارواح پریپیات
به عنوان یکی از آلودهترین مکانها در دنیای مدرن، منطقه ممنوعه چرنوبیل به مساحت دو هزار و ۶۰۰ کیلومترمربع که اکنون منطقهای در اوکراین و بلاروس را پوشش میدهد، فقط با یک راهنمای مجاز قابل بازدید است.
در ۲۶ آوریل ۱۹۸۶، راکتور هستهای شماره چهار در نیروگاه هستهای چرنوبیل در پریپیات اوکراین منفجر شد و این منطقه غیرقابل سکونت و مخروبه شد. اگرچه در حال حاضر به دلیل جنگ روسیه و اوکراین، بازدید از آن ناامن است، اما مکان بدترین فاجعه هستهای جهان از سال ۲۰۱۱، زمانی که منطقه ممنوعه چرنوبیل برای بازدید باز شد، مقصد جذابی برای گردشگری تاریک بوده است.
پریپیات از آن زمان با مدارس، شهربازی، بیمارستانها، ساختمانهای متروکه به شهر ارواح تبدیل شده است. دانشمندان بر این باور هستند که ممکن است ۲۰ هزار سال طول بکشد تا این منطقه به طور کامل از آسیب رادیواکتیو بهبود یابد. تعدادی تدابیر بسیار سختگیرانه مانند پوشیدن لباسهای خاص و استفاده از شمارنده گایگر برای جلوگیری از مسمومیت با تشعشع وجود دارد.
پرل هاربر، هاوایی
در هفتم دسامبر ۱۹۴۱، ژاپن بمبهایی را در پرل هاربر، هاوایی پرتاب کرد که باعث شد ایالات متحده در جنگ جهانی دوم به متفقین بپیوندد. هاوایی در نتیجه این حمله غافلگیرانه تلفات زیادی متحمل شد و سربازانی که مشغول پرستاری از خانوادههای ساکن در جزیره بودند جان خود را از دست دادند. امروز پرل هاربر به عنوان یادبودی برای گرامیداشت آن سربازان است و با برگزاری تورهای گروهی و به نمایش گذاشتن ناوهای جنگی، بازدید از این مکان را برای گردشگری تاریک جذاب کرده است. با توجه به اینکه هاوایی از جزایر زیادی تشکیل شده است، گردشگران هر کدام از این جزایر میتوانند برای ادای احترام به این سربازان با قایق به پرل هاربر سفر کنند و درباره تاریخ آمریکا بیشتر بدانند.
هیروشیما، ژاپن
وقتی صحبت از گردشگری تاریک در ژاپن به میان میآید، هیروشیما در بالاترین ردیف است که در آگوست ۱۹۴۵ توسط بمب اتمی مورد حمله قرار گرفت و اثرات زیانبار حاصل از تشعشعات این بمب، جان ۹۰ هزار تا ۱۶۶ هزار نفر را طی یک دوره چهار ماهه پس از انفجار گرفت. تنها ساختمانی که در این منطقه باقی ماند، سالن ترویج صنعتی هیروشیما بود که به عنوان یادبودی از آن کشتار و با نام گنبد گنباکو حفظ شد. این گنبد بخشی از پارک یادبود صلح هیروشیما است که علاوه بر آن، دارای یک قبر خالی به یاد قربانیان بمب و یک شعله صلح است که تا زمانی که هیچ سلاح هستهای روی زمین باقی نماند به سوختن ادامه خواهد داد.
کلیسای سنت نیکولاس، هامبورگ
در سال ۱۹۴۳، در بحبوحه جنگ جهانی دوم، نیروی هوایی متفقین یک سری حملات هوایی به هامبورگ موسوم به عملیات گومورا Gomorrah به راه انداختند که طی آن مناطق مسکونی هامبورگ و کلیسای سنت نیکولای ویران شد و بیش از ۴۰ هزار قربانی گرفت. در این بمباران ساختمان اصلی کلیسا تقریباً ویران شد، اما بعضی از دیوارهای خارجی، سردابه و بخشهایی از برج دست نخورده باقی ماند. منار گلدسته کلیسا که هنوز هم بلندترین در هامبورگ محسوب میشود نسبتاً سالم ماند و به موزه و یادبودی برای ادای احترام به ۴۰ هزار قربانی بمباران هامبورگ تبدیل شد. نمایشگاه دائمی گومورا ۱۹۴۳، ویرانی هامبورگ از طریق جنگ هوایی و نمای کلی بافت تاریخی را که در طوفان آتش سوخت از طریق آثار تصویری، صوتی و ویدئویی به نمایش گذاشته است و به همین دلیل یکی از مقاصدی است که گردشگران تاریک برای سفرهای خود در نظر میگیرند.
دانکرک، فرانسه
در ژوئن سال ۱۹۴۰، بیش از ۳۳۰ هزار سرباز بریتانیایی که به دلیل محاصره نازیها در دانکرک فرانسه به دام افتاده بودند، طی یک عملیات نجات یافتند. این عملیات به عنوان عملیات دینامو شناخته میشد و یک پیروزی کوچک اما معنیدار برای متفقین بود. از قلعهای که به یاد سربازانی که نتوانستند از شهر خارج شوند تا موزه جنگ دانکرک، همگی مکانهایی برای کسب اطلاعات بیشتر درباره تاریخ جنگ در فرانسه و انگلیس است. هنگام جزرومد در نزدیکی سواحل، میتوان کشتیهای غرق شدهای را دید که هنوز از جنگ جهانی دوم باقی ماندهاند تا یادآور تاریخی تلخ باشند.
ناکازاکی، ژاپن
ناکازاکی دومین و تا کنون آخرین شهر در جهان است که حمله اتمی را تجربه کرد. هواپیماهای حامل بمب اتمی که بعد از هیروشیما، کوکورا در استان فوکوکا را برای انفجار در نظر گرفته بود با کم شدن سوخت به هدف ثانویه خود یعنی ناکازاکی فرود آمد و جان بین ۴۰ هزار تا ۷۵ هزار نفر را بلافاصله پس از انفجار گرفت. شش روز بعد از این حمله ژاپن از طریق رادیو خود را تسلیم اعلام کرد.
موزه بمب اتمی این شهر، مقصد مهمی برای گردشگران تاریک است، خرابههای دیوار کلیسای جامع اوراکامی، دروازه معبد سانو و درختان غولپیکر که در این حمله سوختند اما بهطور معجزهآسایی جان سالم به در بردهاند و پس از آن با کافور پوشیده شدند، از دیگر جاذبههای این شهر برای گردشگری تاریک است.
یکی دیگر از رویدادهای تاریک در تاریخ ناکازاکی اعدام ۲۶ نفر در سال ۱۵۹۷ به عنوان هشداری علیه مسیحیان بود. کلیسای اورا و یک بنای تاریخی دیگر به افتخار آنها نامگذاری شده است.
قلعه دوور، انگلستان
در اوایل دهه ۱۱۸۰، قلعه Dover به عنوان یک قلعه و پایگاه حفاظتی برای انگلستان عمل کرد. این قلعه برای دفاع از کشور در برابر مهاجمان خارجی، توسط پادشاه هنری دوم ساخته شد و در قرون وسطی و در طول هر دو جنگ جهانی با دیوارها و انبارهای سلاح جدیدش مورد استفاده قرار گرفت. قلعه دوور همچنان پابرجاست و مقصد مناسبی برای کسانی است که در مورد تاریخ قرون وسطی کنجکاو هستند تا با کاوش در تونلهای زیرزمینی آن و اتاقهای فرار ساخته شده برای انعکاس درون قلعه، با تاریخ غنی انگلستان آشنا شوند.
پنوم پن، کامبوج
میدان کشتار Choeung Ek یکی از پربازدیدترین جاذبههای گردشگری در کامبوج است. در اواخر دهه ۱۹۷۰، کامبوج تحت حکومت رژیم بیرحم خِمِرهای سرخ قرار داشت و حدود ۱.۷ میلیون نفر از مردم به دست این رژیم کشته شدند که در این میان، میدان کشتار «چوئونگاک» شاهد کشته شدن حداقل ۲۰ هزار کامبوجی بود. در وسط این میدان یک مقبره شیشهای ۱۷ طبقه وجود دارد که هشت هزار جمجمه انسان که از گورهای دستهجمعی بیرون آورده شدهاند در آنجا به نمایش گذاشته شده است. هر آنچه از استخوان و لباسهای اجساد مدفون در ۸۶ گور دسته جمعی به جا مانده است در موزه این شهر به نمایش گذاشته شده است.
تالار استقلال، فیلادلفیا
Independence Hall یا همان تالار استقلال که برای بسیاری به عنوان زادگاه آمریکا شناخته میشود، ساختمانی در فیلادلفیا است که اعلامیه استقلال و قانون اساسی ایالات متحده در آنجا تنظیم و توسط بنیانگذاران امضا شد. از یادگیری در مورد معماری الهام بخش گرفته تا داستانهای مربوط به جلسات دادگاه که در ساختمان برگزار شد، تالار استقلال داستانها زیادی برای بازبینی گذشته دارد و به همین دلیل مورخان آمریکایی توصیه اکید به بازدید از این مکان دارند.
زندان سلولی، هند
زندان سلولی هند که اغلب با نام «کالا پانی» به معنی آبهای سیاه شناخته میشود، یک زندان استعماری بود که توسط بریتانیاییها در جزایر دورافتاده آندامان و نیکوبار هزار کیلومتر دورتر از سواحل شرقی این کشور ساخته شد. در آن زمان زندانیان سیاسی را که برای استقلال هند میجنگیدند عمداً به این زندان فرستاده میشدند تا از گسترش افکار انقلابی آنها جلوگیری کنند. این کار راهی برای منزوی کردن وطرد اجتماعی آنها بود. این ساختمان سهطبقه شاهد بعضی از غیرانسانیترین جنایات محکومین بوده است و اکنون یک بنای یادبود ملی است که یک موزه، یک گالری هنری و یک گالری عکس در داخل آن قرار دارد.
گورستان کرانجی، سنگاپور
گورستانی در دامنه تپهای در کرانجی برای ادای احترام به مردان و زنان سنگاپوری ساخته شده که در جنگ جهانی دوم حین انجام وظیفه جان خود را از دست دادند. این گورستان که یک مرکز گردشگری تاریک به شمار میآید دارای بیش از چهار هزار سنگ قبر به صورت ردیفی در امتداد شیب گورستان و همینطور کتیبههایی روی دیوارها با بیش از ۲۴ هزار نام از سربازان متفقین است که اجساد آنها هرگز پیدا نشد.
سارایوو
زمانی که بوسنی و هرزگوین استقلال خود را اعلام کرد، این کشور و مردم آن در معرض برخی از ظالمانهترین رفتارهایی قرار گرفتند که از زمان جنگ جهانی دوم در اروپا وجود داشت. پایتخت این کشور، سارایوو، به مدت هزار و ۴۲۵ روز در محاصره ارتش صربها قرار داشت که طولانیترین محاصره در تاریخ مدرن است. آثار این محاصره مانند توتلهای جنگ در اطراف شهر پراکنده است. سارایوو همچنین محل ترور وارث امپراتوری اتریشمجارستان است، رویدادی که جنگ جهانی اول را آغاز کرد.
نظر شما