به گزارش خبرگزاری ایمنا از هرمزگان، صید شب چراغی در واقع نوعی صید غیرمجاز ابداعی عدهای سودجو و منفعتطلب است که در هنگام شب و با استفاده از نور چراغ یا نورافکنهای پرقدرت به عمق آب تابانده و گلههای ماهی در اندازههای کوچک و بزرگ و غیرتجاری را به دام میاندازند، در این صید مخرب که تور ماهیگیری در دریا پهن میشود و با نورافکن، نور شدید در دریا منعکس شده، باعث تجمع ماهیان ریز و درشت در اطراف شناور میشود؛ پس از آن نیز شناور دوم با بهرهگیری از تور پرساین محاصرهای تمامی ماهیهای جمع شده را در زیر نور جمعآوری میکند.
برای هر بار تورریزی افزون بر چند تُن از انواع ماهیان که بیشرشیرماهیهای ریز بوده، در دام صیادان متخلف افتاده و حتی ممکن است توراندازی در طول یک شب چندین بار تکرار شود، در این روش بیرحمانه صید، هیچ گونه شانسی برای فرار ماهیها وجود ندارد و انواع مختلف ماهی بالغ و نابالغ به شکل ناباورانهای مورد کشتار جمعی قرار میگیرند.
اعتراض صیادان سنتی به صید شب چراغی
به دنبال جولان صید شب چراغی تاکنون ویدئوهای متعددی از صید شب چراغی در سواحل قشم، سیریک، جاسک، پارسیان و گرزه بندرلنگه منتشر شده است که نشان میدهد برخی از صیادان در مناطق مختلفی اقدام به صید شب چراغی میکنند، این اقدام خلاف قانون صیادان جاسکی را به دنبال داشته است، آنها معتقد هستند که صید شب چراغی در سواحل دریای عمان ضربات بزرگی به دستههای ماهی و ذخایر آبزیان وارد آورده است.
انتشار این ویدئو با واکنش فعالان اجتماعی نیز همراه بوده است، خواهان توجه دستگاههای مسئول در این زمینه شدهاند و میگویند در صورت تداوم صید پرساین شب چراغی دیگر اثری از آبزیان در آبهای هرمزگان باقی نخواهد ماند.
برخی منابع میگویند که صید گسترده شب چراغی در جهت صید ریز ماهیان نیز صورت میگیرد که به بهایی اندک برای تبدیل به پودر ماهی برای خوراک دام و طیور ومزارع پرورش میگو فروخته میشود.
سجاد پیروی دبیر مجمع مطالبهگران بندرلنگه با اشاره به شدت یافتن صید پرساین شبانه در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، اظهار می کند: در برخی از سواحل بندرلنگه به خصوص حوالی روستای ساحلی گرزه از توابع بخش مرکزی دهها قایق صیادان غیر مجاز که عمدتاً از اتباع بیگانه هستند، شبانه به صید پرساین اقدام میکنند.
پیروی میگوید: اتباع خارجی صیاد که عموماً اهل شبهقاره هستند به عنوان کارگر برای افراد سودجو در این ایام به هر روش غیر قانونی برای تاراج دریا سرگرم صیادی هستند به طوری که در برخی مناطق ساحلی لنگه تعداد صیادان خارجی از جمعیت مردم بومی روستاها بیشتر شده است
دبیر مجمع مطالبهگران بندر لنگه میافزاید: در روش صید شبانه پرساین انواع آبزیان ریز و در حال رشد از جمله شیر و مقوا صید شده و با توجه به اینکه ارزش برای فروش در بازار مصرف ندارد این محصولات را به کارگاههای خوراک دام و طیور میفروشند
پیروی بیان میکند: با وجود پیگیری از مسئولان امر هنوز بابت برخورد با این فاجعه محیط زیستی به نتیجه نرسیدهام اما یقین بدانید اگر این روند تداوم یابد دیگر اثری از آبزیان در سواحل بندرلنگه نخواهد ماند.
آن طور که این فعال اجتماعی بیان میکند برخورد با صید شب چراغی نیازمند یاری و حمایت همه دستگاههای متولی اجرایی، نظامی و دریایی است.
مسعود بارانی، مدیرکل شیلات هرمزگان در همین خصوص با اشاره به اهمیت صید و صیادی اصولی و پایدار و همچنین بقای ذخایر ارزشمند آبزیان برای نسلهای آینده، میگوید: برخورد با صید مخرب و ویرانگر شب چراغی نیازمند یاری و حمایت همه بخشها است.
بارانی میافزاید متأسفانه عدهای سودجو و منفعتطلب با ابداع روش صیدی به عنوان روش صید شب چراغی اقدام به صید انبوه آبزیان کرده و گلههای ماهی را در اندازههای کوچک و غیر تجاری صید میکنند که این روش در شبها و با استفاده از نور چراغ گلههای ماهی در هر اندازه و سنی را به دام میاندازد.
وی با بیان اینکه شیلات هرمزگان با تمام توان و تجمیع همه نیروهای یگان حفاظت منابع آبزیان شیلات استان اقدام به مقابله با این روش مخرب صید خواهد کرد، خاطر نشان کرد: در صورت تداوم صید شب چراغی و با توجه به فراگیر شدن این نوع صید توسط سودجویان بی شک لطمه و آسیبهای جبران ناپذیری به ذخایر آبزیان وارد خواهد آمد.
بارانی با اشاره به اینکه در حال حاضر یگان حفاظت منابع آبزیان شیلات هرمزگان با وجود کمبود نیروی انسانی بیش از ۹۰ درصدی، کمبود اعتبارات جاری و مشکلات لجستیکی خوشبختانه گامهای بزرگ و اقدامات خوبی به نسبت توان اجرایی خود داشته است، ادامه میدهد یقیناً وضعیت ذخایر آبزیان با وجود صید شب چراغی به شدت تحت فشار است و شیلات نیز با توجه به هجمه وارده توان مقابله لازم را ندارد و نیاز است دستگاههای اجرایی، نظامی و دریایی بنا بر حفظ منافع ملی به این مهم ورود کنند، همچنین بر جامعه صیادی سختکوش استان و بهرهبرداران این حوزه که همواره دلسوز واقعی منابع آبزی هستند، لازم است همکاری لازم را با مبادی قانونی و اجرایی ذیربط برای مقابله با این روش صید غیر مجاز و سایر روشهای صید غیر استانداردی که منجر به آسیب ذخایر میشوند، داشته باشند.
دادستان بندرعباس به موضوع صید شب چراغی ورود کرد
عارف اکبری، دادستان مرکز استان هرمزگان نیز اخیراً به این موضوع صید غیرمجاز «شب چراغی» که منجر به ایجاد خسارت به منابع آبزیان میشود، ورود کرد و در دیدار با مدیرکل شیلات هرمزگان و جمعی از نمایندگان جامعه صیادی استان از حمایت کامل برای مقابله با برخورد با صید غیرمجاز خبر داده بود.
وی در آن دیدار ذخایر ارزشمند آبزیان را میراثی برای نسل آینده دانست و برخورد شدید و قاطع با همه مسبب این صید غیرمجاز بهویژه صید شب چراغی را در دستور کار قرار داده بود.
نظر شما