۲۰ آذر ۱۴۰۲ - ۰۸:۱۴
سازمان ملل و طنز تلخ حقوق بشر

دهم دسامبر، به عنوان روز جهانی حقوق بشر نام‌گذاری شده است، اما اکنون با زیر پا گذاشته شدن تمام اصول آن طی دو ماه گذشته توسط رژیم صهیونیستی، سالگرد این روز به سالمرگ آن تبدیل و پوشالی بودن شعارهای تزئین‌شده آن بیش از پیش نمایان شده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، دهم دسامبر، به عنوان روز جهانی حقوق بشر نام‌گذاری شده، روزی که اعلامیه حقوق بشر سازمان ملل متحد در تاریخ دهم دسامبر ۱۹۴۸ در پاریس به تصویب رسیده است. این اعلامیه نتیجه مستقیم جنگ جهانی دوم بود و برای اولین بار در ۳۰ ماده، حقوقی را که تمام انسان‌ها مستحق آن هستند، به صورت جهانی بیان می‌کند، اما اکنون سالگرد این روز به سالمرگ آن تبدیل و پوشالی بودن شعارهای تزئین شده آن بیش از پیش نمایان شده است، زیرا بیش از دو ماه است که تمام اصول مندرج در این اعلامیه روزانه و مقابل چشم رسانه‌های جهان توسط رژیم صهیونیستی در نوار غزه، به‌طور مکرر نقض می‌شود و تا امروز هرگونه تلاش نهادهای بین‌المللی برای توقف این جنایت‌ها با شکست روبه‌رو شده است.

نباید فراموش کرد که این شکست بیش از هر چیز، به دلیل حمایت تمام‌قد آمریکا از رژیم جنایت‌کار اسرائیل محقق شده است و کشتار غیرنظامیان از جمله زنان و کودکان، به اسارت گرفتن فلسطینیان و شکنجه آنها، حمله عامدانه به بیمارستان‌ها، مدارس و پناهگاه‌ها، محاصره همه‌جانبه نوار غزه و جلوگیری از ورود آب و غذا و سوخت، بمباران روزانه منازل مسکونی و حیوان خواندن میلیون‌ها انسانی که محصور در سرزمین اجدادی خود مورد حمله قرار گرفتند، هیچ‌کدام از نظر آمریکایی‌ها به عنوان مصادیق نقض حقوق بشر شناخته نشده است؛ به همین دلیل روز شنبه ایالات متحده برای سومین بار قطعنامه‌ای که برای آتش‌بس در غزه در شورای امنیت سازمان ملل ارائه شده بود را وتو کرد تا ثابت کند حقوق بشر و سازمان‌های بین‌المللی جز بازیچه‌ای در دست ابرقدرت‌ها نیستند.

سازمان ملل و طنز تلخ حقوق بشر

در ماده ۹۹ فصل ۱۵ منشور ملل متحد آمده است: دبیرکل سازمان ملل می‌تواند توجه اعضای شورای امنیت این سازمان را به موضوعی که از نظر او می‌تواند صلح بین‌الملل را تهدید یا آن را حفظ کند، جلب کند. بر اساس این ماده، دبیرکل سازمان ملل از موقعیت اجرایی خود خارج شده و به عنوان یک فرد سیاسی، موضوعی را در بیانیه خود به شورای امنیت تذکر می‌دهد و این شورا می‌تواند بر این اساس موضوع را مورد بررسی قرار دهد و به قطعنامه‌ای در این زمینه دست پیدا کند. در صورتی که قطعنامه تصویب شود، شورای امنیت توانایی تحریم بازیگری که صلح و امنیت بین‌المللی را به خطر انداخته، خواهد داشت و می‌تواند نیروهای صلح بین‌المللی را در منطقه مستقر کند تا اطمینان یابد آتش‌بس و آرامش در منطقه برقرار خواهد شد. با استناد به همین ماده بود که «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل تصمیم گرفت به عنوان آخرین تلاش‌ها، برای توقف جنگ در غزه و آتش‌بس اقدام کند، اما به دلیل استفاده آمریکا از حق وتو این قطعنامه به تصویب شورای امنیت نرسید.

گوترش در نشست عصر جمعه شورای امنیت درباره علت این اقدام خود گفت: من با استناد به اصل ۹۹ به شورای امنیت نامه نوشتم زیرا به نقطه فروپاشی رسیده‌ایم. من نگرانم که پیامدهای آنچه در غزه اتفاق می‌افتد برای امنیت کل منطقه ویرانگر باشد.

وی تأکید کرد: محدودیت‌های اعمال‌شده توسط اسرائیل در غزه، تأمین نیازهای مردم را برای آژانس‌های سازمان ملل دشوار می‌سازد. ما انتظار داریم که حوادث غزه منجر به فروپاشی کامل نظم عمومی و افزایش فشار برای مهاجرت دسته‌جمعی به مصر شود.

گوترش همچنین با اشاره به کشته شدن اعضای این سازمان در غزه گفت: تهدید علیه کارکنان سازمان ملل در غزه بی‌سابقه است. ۱۳۰ کارمند سازمان ملل کشته شدند که بسیاری از آن‌ها همراه خانواده‌هایشان کشته شده‌اند و این بزرگ‌ترین خسارت در تاریخ سازمان ملل متحد تاکنون است. علاوه بر این به دلیل بسته شدن گذرگاه رفح، بمباران مداوم، کمبود سوخت و اختلال در ارتباطات، کمک‌های امدادی دیگر امکان‌پذیر نیست.

حالا پس از وقوع این اتفاقات، بیش از هر چیز این سوال در اذهان عمومی ایجاد شده است که با وجود ابزاری مانند حق وتو در دست قدرت‌هایی که می‌توانند به خواست خود حتی تعبیر «انسان» را تغییر دهند، اساساً فلسفه وجود این نهادهای بین‌المللی چیست؟ و اگر قدرت‌های بزرگ دنیا که دارای «حق وتو» هستند، بخواهند جهان را به آتش کشیده و در هر نقطه از زمین نسل‌کشی به راه بیندازند، حقوق بین‌الملل چگونه می‌تواند جلوی آن‌ها را بگیرد؟

نظام استکبار بر تمام مجامع بین‌المللی سلطه دارد

امین‌حسین رحیمی، وزیر دادگستری در این رابطه در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: واقعیت این است که نظام استکبار بر تمام مجامع بین‌المللی سلطه دارد و هر جا اقدامی شود معمولاً آنها را خنثی می‌کند. اقدام دبیرکل سازمان ملل، اقدام قابل تحسینی بود، زیرا پس از سال‌ها از این اختیار خودش استفاده کرد و جلسه فوق‌العاده شورای امنیت را برای توقف جنگ در غزه تشکیل داد، اما آمریکا آن را وتو کرد، در سازمان‌ها و مجامع بین‌المللی همین سلطه وجود دارد.

وی افزود: اما نباید به دلیل وجود این سلطه از امکان بین‌المللی برای محکومیت این جنایات غفلت شود، به همین جهت نظام حقوقی ما دادگاه شبیه‌سازی محاکمه جنایت‌های رژیم صهیونیستی را اجرا کرده است. این دادگاه در واقع می‌خواهد بگوید که مطابق قوانین و مقررات بین‌المللی اقدامات رژیم صهیونیستی محکوم است و باید آن‌ها را پیگیری کنیم.

سازمان ملل و طنز تلخ حقوق بشر

دادگاه شبیه‌سازی؛ ابزار فشاری بر کسانی که خلاف قواعد کار می‌کنند

وزیر دادگستری در توضیح دادگاه شبیه سازی محاکمه رژیم صهیونیستی گفت: در دنیا نیز کارهایی از قبیل کورت‌های شبیه‌سازی انجام می‌شود و در واقع نوعی فشار افکار عمومی بر کسانی است که خلاف قواعد کار می‌کنند. ما نیز از جهت صلاحیت و هم از جهت اینکه فلسطین عضو دادگاه بین‌المللی کیفری است، دست به این اقدام زدیم.

رحیمی تصریح کرد: البته مهم‌ترین مجمعی که می‌تواند در دادگاه بین‌المللی کیفری اقامه دعوی کند، شورای امنیت است، اما ما به‌طور قطع مطمئن هستیم که آمریکا و انگلیس اجازه این کار را نمی‌دهند، همچنان که روز جمعه اجازه ندادند، بنابراین باید از ابزارهای دیگر مانند دادگاه بین‌المللی کیفری استفاده کنیم. پیش‌تر نیز در انتفاضه دوم یک‌بار دولت فلسطین تقاضا کرده و صلاحیتش احراز شده است.

وی افزود: دادستان فعلی دادگاه بین‌المللی کیفری جرئت دادگاه قبلی را ندارد، اما به لحاظ اینکه ادله بسیار قوی است و نقض‌های زیادی صورت گرفته است چاره‌ای ندارد. ما نیز باید ادله را ارائه کنیم و تمام لوایحی که تنظیم شده است باید ترجمه و ارسال شود.

سازمان ملل و طنز تلخ حقوق بشر

نداشتن بودجه، بهانه دادگاه بین‌المللی کیفری

وزیر دادگستری با بیان اینکه دادستان همین دادگاه بین‌المللی اعلام کرده بود که من برای بررسی شواهد و مستندات از نظر وضعیت مالی در تنگنا هستم، تصریح کرد: اگرچه این مطلب درستی نیست و آنها بودجه کافی برای این کار را دارند، اما حتی اگر لازم باشد، نهادهای مردمی می‌توانند کمک کنند که بهانه کمک مالی و نداشتن بودجه برای انجام تحقیقات و بررسی شواهد وجود نداشته باشد.

رحیمی تاکید کرد: این نوع دادگاه‌ها در سطح بین‌المللی و ملی سابقه دارد و در اصفهان کار بسیار خوبی انجام شده است، گرچه ما همچنان معتقدیم که نظام استکبار اجازه این کارها را نخواهد داد، اما باید تلاش کنیم که از این ابزار استفاده کنیم. استقامت و مقاومت و برخورد به جای خودش باقی است، اما استفاده از ابزار حقوقی نیز مهم است.

وی خاطرنشان کرد: اینگونه اقدامات از قبیل دادگاه شبیه‌سازی شده، یک نوع ابزار فشار افکار عمومی است، اما اگر این کار در کشورهای دیگر و حتی در سطح بین‌المللی انجام شود که سابقه هم دارد، به‌طور قطع می‌تواند فشار را بیشتر کند و دادگاه بین‌المللی کیفری هم مجبور خواهد شد که سران رژیم صهیونیستی را محاکمه کند.

دادگاه شبیه‌سازی محاکمه رژیم صهیونیستی می‌تواند به مراجع حقوقی بین‌المللی ایده دهد

اسدالله جعفری، رئیس دادگستری اصفهان نیز در رابطه با دادگاه شبیه‌سازی محاکمه رژیم صهیونیستی در اصفهان اظهار کرد: این حرکت بسیار خوب دارای پیام‌های متعددی است که از جنبه‌های مختلف دارای اهمیت است، از جمله اینکه می‌تواند در بعد حقوقی به مراجع حقوقی بین‌المللی و سازمان‌هایی که متولی رسیدگی به امور حقوق بشری هستند، ایده دهد، مانند دیوان بین‌المللی کیفری.

وی افزود: اولین پیام این است که مشت ما با توجه به تمام جنایت‌هایی که رژیم اشغالگر قدس، به‌خصوص در دو ماه گذشته در برابر مردم فلسطین انجام داده، پر است، همچنین نشان می‌دهد که به لحاظ حقوقی و قضائی می‌توانیم در موقعیت جنگی و یک نسل‌کشی بی‌سابقه در طول تاریخ، عاملان این جنایت بزرگ را به پای میز محاکمه بکشانیم.

سازمان ملل و طنز تلخ حقوق بشر

اسرائیل در پیشگاه وجدان جهانیان محاکمه شده است

رئیس دادگستری اصفهان تاکید کرد: معتقدم قبل از اینکه این دادگاه‌ها تشکیل شود، اسرائیل در پیشگاه وجدان جهانیان در مقیاس جهانی و در همه کشورهای عالم به عنوان یک عنصر جنایت‌کار و مجرم اصلی و غاصب با حضور میلیونی مردم، فارغ از ملیت و مذهب محاکمه شده است.

جعفری تصریح کرد: عده‌ای فکر می‌کنند چون اینها دارای قدرت ظاهری و وابسته به استکبار جهانی هستند، نمی‌شود آن‌ها را محاکمه کرد و به سزای اعمالشان رساند، اما این محاکمه شبیه‌سازی شده این نوید را می‌دهد که می‌شود همه زورمداران عالم را که در برابر مستضعفان عالم جنایت و خون‌ریزی می‌کنند، به زور سرزمین‌های آن‌ها را غصب می‌کنند و از سرزمین‌هایشان اخراج می‌کنند، حقوق اساسی آن‌ها را نادیده می‌گیرند، محاکمه کرد.

وی بیان کرد: دادگاه شبیه‌سازی شده، این جرئت و جسارت را به سازمان‌های بین‌المللی مربوطه حقوقی و قضائی از جمله دیوان بین‌المللی کیفری می‌دهد و تمرینی است برای اینکه بتوانیم در یک دادگاه واقعی جلوی چشم ملت‌های آزاده جهان، این عنصر سرطانی را محاکمه کنیم.

کد خبر 711072

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.