به گزارش خبرگزاری ایمنا، هفتهنامه اکونومیست در مقاله نهم دسامبر سال ۲۰۲۳ خود نوشته است که حملات موشکی به سه کشتی حامل بار در دریای سرخ توسط انصارالله یمن در تاریخ سوم دسامبر، نشاندهنده افزایش شدید خطر برای تجارت دریایی در منطقه بود. ناوشکن یواساس کارنی، یک ناوشکن موشکی هدایتشونده کلاس آرلی بورک آمریکایی، چندین پهپاد را که به نظر میرسید در جهت آن در حرکت بودند، در حالی که برای کمک به ناوهای آسیبدیده در حال حرکت بود، ساقط کرد.
به گفته این هفتهنامه، آسیب جانی بر اثر این حملات رخ نداده است اما خسارت جزئی به سه کشتی وارد شد. البته لازم به ذکر است که برخی شرکتهای کشتیرانی راه طولانی دور قاره آفریقا را به پذیرش ریسک عبور از تنگه باب المندب انتخاب کردهاند که فشار را بر اقتصاد کشورهای غربی حامی رژیم صهیونیستی افزایش میدهد.
بر اساس گزارش اکونومیست، ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا در خاورمیانه گفته است که «پاسخ مناسب» به حملات را در نظر دارد، همچنین مدعی شده است که این حملات «به خاطر ایران امکانپذیر بوده است.» این جملهبندی و واژهگزینی دقیق به این معنی است که علی رغم اینکه دولت جمهوری اسلامی ایران از این حملات استقبال کرده است، انصارالله یمن با اراده خود این حملات را آغاز کرده است.
اکونومیست در ادامه نوشته است که منابع اطلاعاتی رژیم صهیونیستی نظر متفاوتی دارند. آنها معتقدند که ایران دستور این حملات را داده است زیرا تهران امیدوار است که این حملات قیمت نفت و حمل با کشتی را بالا ببرد و متحدان رژیم اسرائیل را تحت فشار قرار دهد تا آن را مهار کنند.
امیل هُکایم از مؤسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک (IISS) به اکونومیست گفته است که این حملات فرصت راهبردی را برای انصارالله فراهم کرده است، ابتدا با مرتبط کردن خود به حملات رژیم صهیونیستی در غزه، یمنیها موضع خود را در جهان عرب تقویت کردند زیرا مسئله فلسطین همواره محبوب بوده است، بهخصوص در زمان کنونی که احساسات عمومی در حال غلیان است. این حملات به حوثیهای یمن اجازه داد تا نشان دهند همانطور که همیشه ادعا میکنند، کنار مظلومان هستند. علاوه بر این، آنها میتوانند طیف وسیعی از اهداف را مورد هدف قرار دهند.
هُکایم علت دوم حملات انصارالله به کشتیهای مرتبط با رژیم صهیونیستی در دریای سرخ را این میداند که آنها سیگنال واضحی را ارسال میکنند که دریای سرخ اکنون میدان مبارزه مشروعی علیه رژیم غاصب صهیونیستی است و انصارالله حتی حاضر است علیه کشتیهای جنگی آمریکایی، همچنین کشتیهای تجاری که کوچکترین ارتباط را با رژیم اسرائیل دارند اقدام کند. پیچیدگی این حملات همچنین نشان میدهد که انصارالله یمن برخلاف آنچه برخی به عنوان یک گروه نظامی سطح پایین توصیف میکردند، یک ارتش نظامی با ظرفیتهای قابلتوجه است.
فابین هاینز، متخصص نیروهای موشکی و پهپادی خاورمیانه در IISS به اکونومیست گفته است انصارالله دارای تعداد زیادی موشکهای ضد کشتی و پهپاد است، آنها همچنین تعدادی را از زمان ارتش سابق یمن کنترل میکنند و در مرور زمان ارتقا دادهاند. انصارالله یمن حداقل ۱۰ نوع موشک ضد کشتی مختلف در زرادخانه خود دارد، از جمله موشکهای از نوع اگزوسه فرانسوی که بر اساس طرحهای چینی ساخته شدهاند مانند موشک ضد کشتی المندب ۱ و ۲ که برد آنها حدود ۱۲۰ کیلومتر است. انصارالله همچنین موشکهای کروز قدس z-0 و صیاد را در اختیار دارند که برد آنها تا ۸۰۰ کیلومتر است و به جستوجوگر رادار، مادون قرمز یا الکترواپتیکال برای دنبال کردن اهداف خود مجهز هستند.
هاینز در ادامه افزود که انصارالله دارای زرادخانه موشکهای بالستیک ضد کشتی نیز هستند که از سامانههای بومی کوتاهبرد گرفته تا موشکهای با برد بلندتر و بسیار سنگینتر، مانند «عاصف» و «تنکیل» سوخت جامد (الهام گرفته شده به ترتیب بر اساس موشکهای بالستیک فاتح و رعد -۵۰۰ ایران) در اختیار دارند. موشکهایی که حامل کلاهک ۳۰۰ کیلوگرمی هستند و برای اصابت به کشتیهای جنگی تا فاصله ۵۰۰ کیلومتری طراحی شدهاند. با توجه به خسارات محدودی که در نتیجه حملات اخیر گزارش شده است، به نظر میرسد انصارالله در حملات اخیر از موشکهای کوچکتر استفاده کرده است.
نشریه اکونومیست نوشته است که تواناییهای انصارالله بهقدری است که بتواند آنچه ایران مدتهاست در خصوص تنگه هرمز تهدید کرده است در تنگه بابالمندب، گلوگاه جنوبی دریای سرخ، عملی کند. یمن به علت فاصله طولانی نقطه آسانی برای حمله به رژیم صهیونیستی نیست، همانطور که موشک بالستیک دوربرد انصارالله که ماه گذشته به سمت ایلات پرتاب شده بود توسط پدافند هوایی پیکان -3 (Arrow 3) رژیم اسرائیل سرنگون شد. با این حال، موقعیت جغرافیایی یمن برای حمله به کشتیهای مرتبط با رژیم صهیونیستی در دریای سرخ عالی است.
اکونومیست مدعی است که انواع پهپادهای تهاجمی مانند شاهد ۱۳۶، در حال تقویت زرادخانه انصارالله هستند. اما در خصوص پهپادهایی که توسط ناو آمریکایی کارنی سرنگون شدند، هاینز معتقد است که آنها احتمالاً پهپادهای اطلاعاتی و نظارتی بودهاند. انصار الله یمن علاوه بر پهپادهای هوایی، پهپادهای دریایی و دستگاههای مینگذاری دارند.
این نشریه معتقد است اگرچه کشتیهای جنگی آمریکایی در منطقه به علت داشتن سامانههای دفاعی قوی در معرض خطر موشکهای انصارالله نیستند، یک ضربه شانسی ناشی از حملات رگباری ممکن است به آنها اصابت کند، اما مسئله مهمتر این است که آیا آنها به تنهایی میتوانند امنیت کافی برای حمل و نقل تجاری کشتیهای رژیم صهیونیستی ایجاد کنند؟ پس از حوادث اخیر، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، در اظهارات خود به صورت تلویحی اشاره کرده است که مذاکراتی با متحدان آمریکا برای ایجاد یک نیروی دریایی بزرگتر در دریای سرخ در حال انجام است.
اکونومیست در پایان نوشته است اگر انصارالله به حملات خود ادامه دهد، ممکن است فشار فزایندهای بر دولت ایالات متحده وارد شود تا به مراکز موشکی آنها در یمن حمله کند، البته با این فرض که بتوانند آنها را پیدا کنند. با این حال آخرین چیزی که آمریکا میخواهد این است که به جنگ داخلی یمن کشیده شود، جنگی که دولت جو بایدن تلاش زیادی برای حلوفصل موقت آن کرده است.
نظر شما