زیلایی در انتظار تحقق وعده‌ها

زیلایی از روستاهای محروم استان کهگیلویه و بویراحمد به‌شمار می‌رود که اقدامات در حال اجرا در این بخش پس از سال‌ها می‌تواند نویدبخش خارج شدن منطقه از محرومیت باشد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کهگیلویه و بویراحمد، توجه به توسعه روستاها در مناطق مختلف جهان در راستای کمک به رونق اقتصاد، جلوگیری از سرازیر شدن جمعیت روستایی به شهرها و بروز مشکلات عدیده از برنامه دولت‌ها به‌شمار می‌رود و نقش مردمان روستایی با مشاغل کشاورزی و دامداری در توسعه اقتصادی جوامع موضوعی غیرقابل انکار است.

استان کهگیلویه و بویراحمد با داشتن بیش از هزار و ۷۰۰ روستا در ردیف استان‌هایی با ظرفیت بالای جمعیت قرار دارد. بیش از ۴۰ درصد از جمعیت کهگیلویه و بویراحمد در مناطق روستایی ساکن هستند و بیشتر مردمان این روستاها با تکیه بر کشاورزی و دامداری روزگار می‌گذرانند.

ساکنان روستاهای واقع در اقلیم سردسیری کهگیلویه و بویراحمد، برای گذران زندگی شرایطی به مراتب دشوارتر نسبت به روستاهای اقلیم گرمسیر دارند. رساندن امکانات و خدمات به روستاهای واقع شده در اقلیم سردسیری کهگیلویه و بویراحمد با توجه به توپوگرافی خاص و کوهستانی هزینه بیشتری نسبت به مناطق گرمسیری دارد و شاید یکی از دلایل عمده انباشته شدن حجم مطالبات عمومی در نبود امکانات و خدمات، ناشی از همین موضوع باشد.

نشان محرومیت بر چهره زیلایی

بخش زیلایی در شهرستان مارگون در فاصله بیش از ۱۲۰ کیلومتری شهر مارگون و ۲۰۰ کیلومتری مرکز استان با وجود بیش از ۶۰ روستا و پاره روستا در مرز میان استان‌های چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است.

«زیلایی» نامی آشنا در سپهر سیاسی کهگیلویه و بویراحمد است، هرگاه نام محرومیت در کهگیلویه و بویراحمد برده می‌شود ناخودآگاه ذهن مخاطب به سمت مناطقی همچون «زیلایی»، «دیشموک»، «سیلاب و کلوار» و «پیچاب» کشیده می‌شود.

زیلایی در انتظار تحقق وعده‌ها

خالی شدن روستاهای زیلایی از سکنه

زیلایی زیبا در دامنه چین‌خوردگی‌های رشته کوه وحشی زاگرس و در میان دو استان کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری با اشتراکات فرهنگی و اجتماعی بسیار قرار دارد. بعضی روستاهای زیلایی به مرور زمان و به دلیل محرومیت، خالی شده‌اند و ساکنان کنونی این منطقه به امید وعده‌ها با دشواری‌های روزگار دست و پنجه نرم می‌کنند.

نبود شبکه گاز در بخش زیلایی باعث شده است مردمان این دیار برای تأمین سوخت خود برخلاف میل باطنی دست به دامان طبیعت شوند و تبر بر پیکر بلوط بزنند.

اگر گذری بر مناطق زیلایی داشته باشیم با پشته‌های هیزم چین‌زده زیر ایوان چوبی خانه‌ها روبه‌رو می‌شویم که بر دوش زنان برای تأمین سوخت، پخت و پز و گرمای خانه‌ها از کوه به حیاط بدون دیوار خانه‌ها آمده است.

علاوه بر نبود شبکه گازرسانی روستاهای بخش زیلایی با مشکل تأمین آب آشامیدنی سالم مواجه نیز هستیم، این معضل سلامتی مردم روستاهای بدون شبکه آب‌رسانی پایدار را با مشکل مواجه کرده است.

توسعه پیدا نکردن زیرساخت‌های بهداشتی و آموزشی در بخش زیلایی یکی دیگر از مشکلات این منطقه است، مشکلی که به گفته ساکنان یکی از دلایل اصلی دل کندن مردم از زندگی روستایی و دل سپردن به زندگی پرتلاطم شهر است.

توسعه راه‌های ارتباطی مهم‌ترین مطالبه مردم در زیلایی

راه‌های ارتباطی در منطقه زیلایی و آسفالت کردن این مسیرها از مطالبات اصلی مردم منطقه است، حتی برخی مردم این بخش معتقد هستند با نبود گاز و خانه بهداشت می‌توانند کنار بیایند، اما نبود راه ارتباطی آسفالته در بارش‌های سنگین فصل زمستان با توجه به دورافتادگی منطقه، جان مردم را تهدید می‌کند.

زیلایی در انتظار تحقق وعده‌ها

سیدعلی احمدزاده، استاندار کهگیلویه و بویراحمد در سال ۱۴۰۰ و در ایام آغازین کار خود به عنوان استاندار استان برای بررسی مشکلات منطقه زیلایی با کاروان مدیران دستگاه‌های اجرایی راهی این دیار شد. احمدزاده در آن سفر با قرار گرفتن در میان مردم زیلایی خواسته‌های مردم را بحق دانست و از اختصاص نیمی از اعتبارات حوزه راهسازی شهرستان مارگون به راه‌های ارتباطی بخش زیلایی خبر داد.

وی در آن سفر به مردم زیلایی وعده داد پروژه‌های راهسازی این بخش تا پایان سال ۱۴۰۱ به پایان برسد، در آن سفر ۵۵ میلیارد تومان اعتبار برای حوزه راهسازی در بخش زیلایی اختصاص یافت.

استقرار راهدارخانه در منطقه زیلایی برای کاستن از حجم مشکلات ارتباطی در این منطقه در فصل زمستان نیز از وعده‌های مقام عالی دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۰ به مردم زیلایی بود.

زیلایی در انتظار تحقق وعده‌ها

اجرای ۴۰ میلیارد تومان پروژه محرومیت‌زدایی در زیلایی

علی‌محمد روستا، معاون عمرانی استانداری کهگیلویه و بویراحمد از اجرای ۳۰ پروژه در بخش‌های مختلف منطقه زیلایی با اعتبار ۴۰۰ میلیارد ریال خبر می‌دهد و تاکید می‌کند: مهم‌ترین این پروژه‌ها برای ساخت کانال کشاورزی، مسجد و خانه عالم در «مورزرد»، راهدارخانه در «چاهن»، سالن ورزشی، تعمیر منبع آب در روستای «بردپهن» و ساخت کتابخانه در «موشمی سفلی و موشمی علیا» است.

مهدی روشنفکر، نماینده شهرستان‌های بویراحمد، دنا و مارگون در مجلس شورای اسلامی معتقد است حجم مشکلات انباشته شده در مناطق مختلف کهگیلویه و بویراحمد به‌ویژه زیلایی ناشی از توجه نکردن مدیران در گذشته است.

وی مشکلات اساسی مردم در منطقه زیلایی را دسترسی نداشتن به شبکه گاز، آب آشامیدنی، راه ارتباطی آسفالته، شبکه ارتباطی مناسب و ضعف زیرساخت‌های بهداشتی و آموزشی می‌داند و آن‌ها را از مهم‌ترین مطالبات جوانان این منطقه عنوان می‌کند.

نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اگر مسئولان هر سال یکی از مشکلات مردم زیلایی را حل می‌کردند، امروز محرومیت این منطقه در اذهان تداعی نمی‌شد، اظهار می‌کند: تلاش‌ها برای رفع مشکلات منطقه زیلایی ادامه دارد و تأمین ۱۷۴ میلیارد تومان اعتبار برای گازرسانی به روستاهای زیلایی از جمله این اقدامات است.

شعله‌های گاز گرمابخش زندگی روستایی در زیلایی

در همین پیوند ریحان بهادر، مدیرعامل شرکت گاز کهگیلویه و بویراحمد از تلاش بی‌وقفه مجریان برای رساندن گاز به خانه مردمان زیلایی خبر می‌دهد و ادامه می‌دهد: طول پروژه گازرسانی به زیلایی ۱۶۲ کیلومتر بوده و نزدیک به ۲۰ ماه است که تلاش برای برآورده شدن آرزوی مردم ۹۰ روستا در دورافتاده‌ترین منطقه استان کهگیلویه و بویراحمد، پس از سال‌ها ادامه دارد.

وی ادامه می‌دهد: این پروژه پس از گذشت سال‌ها، آرزوی ۹۰ روستای زیلایی شهرستان مارگون را محقق می‌کند و گام بزرگی در راستای تبدیل شدن استان به منطقه سبز است.

مدیرعامل شرکت گاز استان کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه در هفته دولت سال جاری، ۴۱ پروژه گازرسانی در سطح استان کهگیلویه و بویراحمد افتتاح و کلنگ‌زنی شده است، خاطرنشان می‌کند: یکی دیگر از پروژه‌های مهم در سطح استان، گازرسانی به روستاهای دو بخش چاروسا و دیشموک در شهرستان کهگیلویه است.

بهادر با تاکید بر اینکه عملیات نصب ۱۸۰۰ علمک گاز در بخش‌های چاروسا و دیشموک آغاز شده است، اضافه می‌کند: در دولت سیزدهم ۱۵۱ روستا در استان کهگیلویه و بویراحمد از نعمت گاز برخوردار شده‌اند و قرار است در این طرح ۴۳ روستا از نعمت گاز برخوردار شوند.

وی می‌افزاید: تا قبل از دولت سیزدهم، تعداد روستاهای بهره‌مند از گاز ۹۰۷ روستا بوده که در دولت سیزدهم این عدد به ۱۰۵۸ رسیده است.

زیلایی در انتظار تحقق وعده‌ها

عزم جزم دولت سیزدهم برای زدودن زنگار محرومیت از رخسار زیلایی

مختار اندرخور، فرماندار شهرستان مارگون از احداث سالن ورزشی روستای «چاهن» در بخش زیلایی خبر می‌دهد و اظهار می‌کند: سه زمین چمن مصنوعی در روستاهای «بالرود»، «بردپهن» و «مورزرد» احداث می‌شود.

وی با بیان اینکه دولت سیزدهم نگاه ویژه‌ای به مناطق محروم دارد، اضافه می‌کند: در حوزه راهسازی، زیرسازی جاده بالرود به چاهن به طول شش کیلومتر انجام شده است و اعتبار آسفالت آن نیز تزریق می‌شود.

فرماندار شهرستان مارگون خاطرنشان می‌کند: زیرسازی راه روستایی «له‌فراخ_موشمی علیا به کاهدونی» به پایان رسیده است و به‌زودی عملیات آسفالت آن آغاز خواهد شد، به علاوه شش کیلومتر از راه ارتباطی روستای مورزرد آسفالت شده است و با تزریق اعتبارات سفر ریاست‌جمهوری سه کیلومتر باقی‌مانده نیز آسفالت می‌شود.

اندرخور از اختصاص ۱۱۵ میلیارد تومان به راه ارتباطی «تاکسیسه_مورزرد» خبر می‌دهد و می‌گوید: مبلغ ۱۰۰ میلیارد تومان برای راه ارتباطی «سیاه‌کوه_مورغم» اختصاص یافته و سال ۱۴۰۱، آسفالت هفت کیلومتر راه روستایی از سیاه‌کوه تا پوله انجام شده است.

وی تاکید می‌کند: یکی از مطالبات مردم زیلایی تغییر پیچ‌های منطقه «گچ» به دلیل ریزش و رانش زمین بود که برای این اقدام تنها چهار میلیارد تومان اختصاص یافته و برای تکمیل آن به ۱۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

فرماندار شهرستان مارگون تصریح می‌کند: ارتقای شبکه بردپهن و موشمی‌ها و راه‌اندازی سایت جدید 4G در منطقه چاهن از دیگر اقدامات انجام شده در بخش زیلایی است، در حوزه گازرسانی نیز ۱۷۵ میلیارد تومان اعتبار اولیه در نظر گرفته شده و این پروژه عظیم هم‌اکنون با پیشرفت بیش از ۸۰ درصدی در حال اجرا است.

توسعه روستاها و فراهم کردن امکانات و زیرساخت‌های رفاهی می‌تواند از مهاجرت روستاییان به شهرها جلوگیری و به رونق بخش تولید کشور کمک کند. این مهم به‌ویژه در استان‌هایی از کشور که با کمبود بحرانی در منابع آبی مواجه نیستند، اهمیت زیادی دارد.

کد خبر 709768

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.